Laptop İşlemcisine Nasıl OverClock Yapabilirim

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhaba.Arkadaşlar ben laptobumun işlemcisine overclock yapmak istiyorum. Baktığım bir kaç videoda bios ayarlarına girip bir şeyler yapılıyor fakat benim laptobumun biosunda öyle ayarlar olduğundan emin değilim. Laptop OverClock programı var mı? Nasıl yapabilirim?
@claus05 @errno @Ben Kenobi @utkuversus @eronis @__kadıköyRAP__ @Seyhoo @ConfickerBelasi @f.krtl1 @Burhan Berkay @Lazzz
"NOT: Lütfen bana overclock yapma, Intel Extreme Tuning Utility kullan, MSI Afterburner programını kullan gibi şeyler demeyin."

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Anakartının BIOS'unda bu yoksa yoktur, yapabileceğin birşey yok. OC için anakartların özel serisi vardır, işlemcilerin özel serisi vardır.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Anakartının BIOS'unda bu yoksa yoktur, yapabileceğin birşey yok. OC için anakartların özel serisi vardır, işlemcilerin özel serisi vardır.
Yani özel seri olmazsa yapamaz mıyız? Belki de bir yolu vardır?
@eronis Linux'ta bu overclock işini yapma yolu var mıdır?
Bu arada laptobumun işlemcisi i5-2450m 2.50GHz.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

1) Laptop marka/model,
2) CPU marka/model

yazarmısınız lütfen ?

NOT : Ayrıca Intel Extreme Tuning Utility tamamen başarılı bir programdır. Ben sadece öneride bulunmuştum. Overclock ayrıca üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.

Beraber araştırıp karşımıza neler çıkacak bakalım isterseniz..

Saygılarımla

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhaba,

1) Laptop marka/model,
2) CPU marka/model

yazarmısınız lütfen ?

NOT : Ayrıca Intel Extreme Tuning Utility tamamen başarılı bir programdır. Ben sadece öneride bulunmuştum. Overclock ayrıca üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.

Beraber araştırıp karşımıza neler çıkacak bakalım isterseniz..

Saygılarımla
-Sizce katılıyorum. Overclock bence de önemli.
-Intel Extreme Utility başarılı bir program olabilir ama her nedense videolarına baktığım ekran ile benim bilgisayarımda çalıştırdığım Intel Extreme Utility programının görünümü farklı. Acaba işlemci farkından dolayı mı böyle?
-Laptobumun işlemcisi: İntel Core i5 2450m 2.50 GHz
--- Gönderi Güncellendi ---
Yine de umudum var. Belki de bir yolu vardır. :)

isyankar42

Profesör
Reaksiyon puanı
806
-Sizce katılıyorum. Overclock bence de önemli.
-Intel Extreme Utility başarılı bir program olabilir ama her nedense videolarına baktığım ekran ile benim bilgisayarımda çalıştırdığım Intel Extreme Utility programının görünümü farklı. Acaba işlemci farkından dolayı mı böyle?
-Laptobumun işlemcisi: İntel Core i5 2450m 2.50 GHz

Yine de umudum var. Belki de bir yolu vardır. :)
Laptoolarda oc yapılır ancak verimli olmaz.Bence oc yapıpda bilgisayara vereceğin zarara değmez

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Laptoolarda oc yapılır ancak verimli olmaz.Bence oc yapıpda bilgisayara vereceğin zarara değmez
Peki vaktiniz varsa overclockun nasıl yapılacağı hakkında bilgi verebilir misiniz?
@Seyhoo Yardım eder misiniz?

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Yaapılır ancak yaptığımıza deymez hocam
Olsun. Yine de denemeyi düşünüyorum.Sizin yaptığınız yöntem neydi?
AKK'den midir modemden midir öyle rezil bir internet hızı varki şu an anlatılmaz yaşanır.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba

Laptop Marka ve model verebilecek misiniz özel değilse ?

Saygılarımla

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Intel Extreme Tuning Utility haricinde yapmak mümkün değil, laptoplar bios ile ilgili hemen her konuda masaüstüne göre çok daha kısıtlı ayarlar sunmakta.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
@Halktan Biri overclock hiç yapmadım ve yapmam da o yüzden deneyimim yok ama bildiğim kadarı ile OC işletim sistemi ile değil, BIOS ile yapılır. BIOS'tan OC yaparsın, Linux işletim sistemine OC yapmış olursun.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

istediğim bilgiler gelene kadar en azından size program adı verebilirim. İlk başta hiçbir şekilde bu konuda sorumluluk kabul etmiyorum. Bu sadece bilgi mahiyetinde yazılmıştır. Kullanımı ve kullanımndan doğan sonuçlar da kullanan kişiye aittir.

Program adı : ThrottleStop
Bu linkten indirilebilir : TechPowerUp

Şu an 8.30 sürümü mevcut. İnternet üzerinde işlemcinize ait overclock gözlemleri (stabil olmayan) 2.5 GHz 'den 2.8 GHz'e yükseltme. Bu işlemler yapılırken de ek olarak güçlü soğutma Pad'leri ile desteklenmiştir.

Eğer program bilgisayarınıza yüklenbiliyorsa ve ayarları açıksa :

Aşağıdaki yazılımı dağıtan firmanın/sitenin orjinal uyarısıdır :

"ThrottleStop to overclock or over volt your CPU or to disable a laptop manufacturer’s throttling scheme may damage your computer and is at your own risk."

Kısaca : "... bilgisayarınıza zarar verebilir ve bu sizin sorumluluğunuzdadır."

Kesinlikle işlemcinizin, laptop'ınızın üretici firmanın önerdiği ve/veya izin verdiği teknik ölçülere göre hareket etmenizi, kullanmanızı öneriyorum. Bunun dışında kendi bulduğunuz yöntemlerle bahsi geçen programın kullanımı ve ayarlanması da size aittir.

Saygılarımla

Edit : Overclock işlemi için ayrıca lütfen Bios ayarlarınızı kontrol ediniz ve/veya bilgisayarınızın üretici firması ile temasa geçiniz.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@errno Yardımınız için teşekkür ederim. Yapacağım daha doğrusu yapmak istediğim overclock işleminin sorumluluğu size değil bana aittir.
Buyrun bios ayarlarından fotoğraflar:
1.jpg

2.jpg

3.jpg

Ekli dosyayı görüntüle 16997

4.jpg

6.jpg

7.jpg

Ekli dosyayı görüntüle 17002

8.jpg

Ekli dosyalar

• 5.jpg
    5.jpg
    767.3 KB · Görüntüleme: 850

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Dizüstü denilen makine zaten durduk yere 60-70 derece sıcaklığa ulaşıyor, bir de hız aşırtma yapıp yüklenirsen nasıl soğutmayı düşünüyorsun?

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@errno Galiba bazı resimler önceki mesajımda çıkmamış.Buyrun:

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg

Ekli dosyalar

• 8.jpg
    8.jpg
    850.3 KB · Görüntüleme: 365

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
o i5-2450M'in fıtratında oc yok unut bunu...

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

Advanced=>Internal Device Configurations ekranını görme imkanımız var mı ?

Saygılarımla

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
ThrottleStop ile 1mhz OC bile yapamazsınız. Downclock işini iyi yapıyor ama.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

burada terim tartışması yapmıyorum. Sadece yardıma ihtiyacı olan arkadaşlarımıza, insanlara bildiklerimi veya araştırmalarımı aktarıyorum. ThrottleStop programı sizin düşündüğünüz gibi overclock işlemi yapmaz. Sadece bilgisayarınızın üretici firması tarafından size vaat edilen en yüksek performansa ulaşılması durumunu maksimum düzeyde tutmaya çalışır. Yani işlemcinizin Throttle ve Downclock işlemlerini engellemeye çalışır ki bunuda başarılı olarak yaptığını internet sitelerden okuyabilirsiniz. (Throttle donanımsal bir entegrasyon olmasına rağmen.)

Ayrıca ek program kullanmadan sanırım birkaç güç seçeneği (Güç seçenekleri=>Performas=> CPU ayarları gibi) ile de bu işlemi zaten yapabilirsiniz.

Buradaki amacım kimseye karşılık vermek değil, ancak verdiğim önerinin başarısı için birçok internet sitesi ve benchmark sitesi gösterilebilir. Peki "overclock yapmaz" derken sizin gösterdiğiniz herhangi bir kanıtınız var mı da öneriye bu şekilde yakaşıyorsunuz ? Overclock'an kastınız 2.5 GHz'lik bir işlemciyi en yüksek çalışma hızından daha hızlı çalıştırmaktan mı bahsediyorsunuz ? Yoksa sizin overclock tanımınız farklı mı ?

Eleştiriye açığım ama karalamaya hayır. Nedenleriyle ve bilginizle, saygı ve sevgi çerçevesinde eleştiriniz, hatta teşekkür ederim. Ama herhangi bir neden, kanıt göstermeden, bilgi vermeden "Hayır bu onu yapmaz" gibi yaklaşımlarınıza karşıyım. Böyle yaklaşımlar bizi karşı karşıya getirir. İstişare edelim, hatalıysam düzeltirim. Ancak aynı zamada karşı bir fikriniz varsa, bilgileriniz verin/yazın, verdiğiniz bilginin arkasında durun ya da birşeye karşıysanız vereceğiniz bilgilerle bunu ispatlayın.

Saygılarımla

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhaba,

Advanced=>Internal Device Configurations ekranını görme imkanımız var mı ?

Saygılarımla
Orada WiFi, Bluetooth gibi şeyler var. Galiba anakartımda overclock yapmaya yarayan özellik yok.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
@errno ne büyüttün kardeşim. Neden şahsına küfür etmişim gibi davranıyorsun?
Throttlestop işlemcinin up to bilmem kaç yazan hızını geçmene yaramaz. Neyini kanıtlayayım bunun video mu çekeyim bunun için?
Benim işlemcim 2670QM, up to 3.1 GHz ama tüm çekirdekler yük altında 2.8 GHz'den öteye geçmiyor, program ile de deneyeyim dedim çarpanı 31 yaptım yüke soktum yine 2.8'de çalışıyor. 3.1'de tüm çekirdekleri yük altında çalıştırmayı başarsa bile buna overclock demem zaten 3.1'in üzerine çıkmadığı için ama yine kabulüm olurdu. Downclock işini iyi yapıyor dememin nedeni çarpanı 20 yaparsın sürekli 2.0 GHz'de çalışır örnek olarak, yapıyor yani bu işi.

Evet overclock'tan kastımız 2.5'lik işlemciyi 2.5'in üzerine çıkarmak, başka tanımı mı var?

Ne anakartın ne işlemcinin OC özelliği var programla OC yapmaya çalışıyorsunuz, cin olmadan adam çarpmaya kalkıyorsunuz. Yok kardeşim OC olmaz o işlemci, 3.2'de çalıştır o işlemciyi kanıtını göster forumu bırakıp gideyim.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

@__kadıköyRAP__ aşağıdaki yazınıza kadar her yazdığınızı iyi niyetimle okuyordum..

"Ne anakartın ne işlemcinin OC özelliği var programla OC yapmaya çalışıyorsunuz, cin olmadan adam çarpmaya kalkıyorsunuz. Yok kardeşim OC olmaz o işlemci, 3.2'de çalıştır o işlemciyi kanıtını göster forumu bırakıp gideyim."

Cin olmadan adam çarpmaya kalkmak; bilmeden konuşmak, bilgi kaynağı ve açıklaması göstermeden hareket etmek ve birde bunun üzerine işin içinden çıkamayınca laf ile vurmaya kalkmaktır. İlk olarak bunu anlayınız. Ben bilmeden konuşan ve bilginin adresini göstermeden konuştuğunuz insanlara benzemem, buna dikkat ediniz.

Ayrıca anakart ve cpu desteklemese de bir bilgisayar programıyla (bir programlama dili yardımıyla) bile hızlandırılabilir. Ancak bu çok yönlü ve detaylı bir iş. Overclock sadece sizin internet üzerinde bulduğunuz programlarla da yapılmıyor. İnternetten bulduğunuz programlarla ve onların hakkında okuduklarınızla, standart son kullanıcı bilgilendirmeleriyle edindiğiniz bilgilerle bu şekilde hitap etmeniz içler acısı.

Bilmiyorsak öğrenelim, istişare edelim, birlik olalım. En azından bilgi vermeye çalışanlara karşı saygılı olalım, olamıyorsak da eleştiriyi saygılı biçimde yapalım...

Saygılarımla