Cehennem neden var

HanifTürk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kardeşlerim sizce Cehennemi ALLAH neden yaratmıştır İnsanları Direk Cennete koysa idi ne olurdu bu daha adilane olmazmıydı yani hiç Cennetten ayrılmasak daha iyi değilmi idi

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
91
Kur'án-ı Kerim cehennemden bahseder. Cehennemliklerden bahseder. Cehennemin bazı özelliklerini anlatır. Cehennem azabından, cehenneme götüren işlerden bahseder. Hadisler ise cehennem hayatını çok detaylı anlatır. Cehennemde sonsuza kadar kalacaklarla, oradan günahı kadarınca azap gördükten sonra çıkacaklardan bilgi verir.

Peki Kur'án-ı Kerim neden cehennemden bahseder?

Bahseder çünkü cehennem yaratılmıştır, şu anda gerçek anlamda konuklarına yer açılmamış olsa da.

Peki neden cehennem vardır?

Çünkü cehennem lazımdır. Öyle ya, nice zálimin, diktatörün, suçları cezasız kalanların, insanları aldatanların, en canice işler yapanların, günahlarından pişman olmayanların, kul haklarını gasp edenlerin, yetim hakkı yiyenlerin ve sonradan yaptıklarını gizleyenlerin hesabı nerede görülecek?

Cehennem tabii ki olmalıdır, lazımdır da!

Ama cehennemi yaratmanın ve bize bu konuda bilgi vermenin bir başka yönü daha vardır. Cehennem kavramı, mazlumların yüreğine sıcaklık veren, zalimlerin uykusunu kaçıran bir yazı tahtası gibi durur.

Cehennem, Yüce Rabbin, kulun her tavrından razı olmayacağının bir belgesi olarak durmaktadır. Tıpkı, cennetin bir rıza belgesi olarak durması gibi...

Hz. Peygamber (sav) gerek miraç olayında, gerekse başka vesilelerle cehennem álemine ve azabına dair görüntülere muhatap olmuştur. İleride gerçekleşecek bazı olaylar, sevgili Peygamberimiz'e birer örnek olarak takdim edilmiştir. Buna dair bazı örnekleri iletelim, Peygamberimiz (sav)'in Miraç'ta gördüklerinden bazı örnekler verelim.

Yamalı insanlar görmüştür. Bunlar yemek yerine ot yemektedirler. Peygamberimiz (sav), bunların zekát ve sadaka vermeyenler olduğunu belirtmiştir.

Ağaç ve tahta taşıtan ve bunları üst üste yığan kişiler görmüştür. Bunların emanete hıyanet edenler olduğunu belirtmiştir.

Dil ve dudakları makasla kesilenleri görmüştür. Bunlar, fitne çıkaran, dedikodu yapanlardır.

Tırnakları bakırdan insanlar görmüştür. Vücutlarını parçalamaktadırlar. Bunların, insanların arkasından konuşup onları lekelemeye çalışanlar olduğunu buyurmuşlardır.

Dudakları deve gibi olan ve ateş yiyen insanlar görmüştür. Peygamberimiz (sav), bunların yetim malı yiyenler olduğunu söylemiştir.

Bazı insanların karınları şişmiş, yılanlarla dolu görmüştür. Bunlar her türlü haram yiyenlerdi.

Temiz et dururken, kokuşmuş et yiyenler vardı. Peygamber efendimiz (sav) bunların zina edenler olduğunu belirtmiştir.

Miraç dönüşü 4 büyük melekten Mikail'i (as) görmüş, suratının asıklığı dikkatini çekmişti. Sebebini sorduğu Cebrail (as), Efendimize şöyle cevap vermişti: "Cehennem yaratıldı yaratılalı, yüzü gülmemiştir!"

Bir yerde çok kötü ve çirkin bir koku hissetmiştir. Korkunç sesler de işitmektedir. Bunun ne olduğunu sorunca, "cehennem kokusu" olduğu söylenmiştir.

Bu feci manzaralar daha da çoğaltılabilir. Bizim hedefimiz cehennem azabının çeşitliliğini iletmek değil, sadece örnekleme idi.

Dendi ki, bir cehennem ve o cehenneme girecek insanlar vardır. Hz. Peygamber (sav), bunlardan bir kısmını bize iletmiştir. Peygamberimiz'in (sav) gayesi ürkütmek, umutsuz kılmak, korkutmak, endişelendirmek değildir. O'nun gayesi harama, kötülüğe, ALLAH'ın razı olmayacağı yollara başvuracaklara engel olacak, bariyer teşkil edecek bir şuur oluşturmaktır.

Zaten Kur'án-ı Kerim'deki cehennem manzarası da bu amaca yöneliktir. Kirlenmiş olanları, düşmüş olanları, kalbini rahmete örtmüş olanları bu feci manzaralara muhatap edip iki seçenekle karşı karşıya bırakmak.

Bir tarafta sonsuz nimet ve rahmet; öte tarafta ise kirli, azap dolu, merhametten uzak bir gelecek.

Tercih kul tarafından yapılacaktır. Kendisine irade verilmiştir.

Elbette "Yanlış yolda kullanma iradeni!" denilmek koşuluyla...

Dünyanın yaratılışı

İmran bin Husayn anlatıyor:

Mescidde, Resulullah'ın (sav) huzuruna girmiştim. O sırada Beni Temim kabilesinden bir grup insan geldi. Onlara:

"Ey Beni Temim, size müjde olsun!" diyerek söze başlamıştı. Onlar hemen: "Bize müjde verdin, öyle ise Beytül-málden iki kere bağış yap!" diye talepte bulundular. Onların bu cevabı karşısında Resulullah'ın (sav) yüzünden rengi attı. Hz. Peygamber'in (sav) huzuruna Hayber'in fethi sırasında Yemen halkından bir grup Eş'ari girmişti. Onlara:

"Ey Yemenliler! Beni Temim'in kabul etmediği müjdeyi siz bari kabul edin!" dedi. Onlar:

"Kabul ettik ey ALLAH'ın Resulü!" dediler ve arkadan ilave ettiler: "Biz dinimizi öğrenmeye ve bu (yaratılış) işin başı ne idi, onu senden sormaya geldik!" dediler. Bunun üzerine Resulullah (sav), mahlukatın ve Arş'ın başlangıcını anlatmaya başladı:

"Bidayette ALLAH vardı, O'ndan önce başka bir şey yoktu. O'nun Arş'ı suyun üzerinde bulunuyordu. Sonra gökleri ve yeri yarattı. Sonra zikr denen kader defterinde ebede kadar cereyan edecek her şeyi yazdı!"

Not Alıntıdır Selametle.

HanifTürk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Selamlar Oreiso kardeşim
ALLAH Direk Cennete koysa idi ne olurdu bu daha adilane olmazmıydı yani hiç Cennetten ayrılmasak daha iyi değilmi idi

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
'Şüphe yok ki , kibir benim en sevdiğim günahtır.

Bak sana ne diyeceğim; tanrı hakkında içeriden biri olarak bilgi verebilirim. Tanrı izlemeyi sever, oyun oynamayı sever. Bunu bir düşün, insanoğluna verdiği içgüdüleridir.

İşte sana verdiği bu sıra dışı hediyedir, peki ya sonra ne yapar ha ! Yemin ediyorum kendi eğlencesi için ve kendi özel kozmik çekim hataları için kuralları iki taraflı olarak koyar, bu belki de en büyük hiledir.

Bak ama sakın dokunma, dokun ama tadına bakma, tadına bak ama yutma. Sen bir o bacağına bir bu bacağına zıplarken , o ne yapıyor olur ? Orda durur ve lanet olası göbeği çatlayana kadar güler.

Tam bir vurdumduymaz, tam bir sadisttir, O senin hiç görmediğin ev sahibindir, onamı tapıcam , asla !!!

Ben her şeyin başladığı o günden beri insanlığı ilgilendiren her şeye burnumu sokuyorum,

İnsanoğlunun hissettiği her heyecan ve her tat için ben ilham kaynağı oldum, isteklerini her zaman önemsedim ve onları asla yargılamadım ben. Neden ? Çünkü bütün eksik yönlerine rağmen insanoğlunu asla reddetmedim,

Şimdi cevap ver Kevin, aklı başında olan kim 21.yüzyılın tamamen benim olduğunu reddedebilir ? Bunların hepsi benim , yükseliyorum Kevin , bu artık benim zamanım.''

John Milton (Al Pacino-Şeytanın Avukatı filminden)

Kişisel fikrim,

Cehennem-cennet,tanrı,melek,şeytan falan yoktur.

Eğer olsaydı bu sefer de "sonsuz adil tanrı" kavramı olamazdı.

Cehennemi insan ve cinlerle dolduracağına yemin eden (neye yemin ediyorsa artık) bir tanrıya güvenilmezdi.

Tabi eğer olsaydı...

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Bildiğim kadarıyla cennete giren birdaha çıkamıyor çıkmaya çalışıp ben acı çekmekten hoşlanıyorum götürün beni buradan çıkmak istiyorum acı cekmekten haz alıyorum sarnadı beni burası diyen olursa ne olur acaba? ama cennete girmeden cehennemde misafir edilmemiz buyuk bir olasılık orada zebani arkdaşlar bizimle ozel olarak ilgileneceklertir tahminim. Allah direk cennete koysadı nasıl olurdu demissin iyi olurdu bence ...

HanifTürk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kişisel fikrim,

Cehennemi insan ve cinlerle dolduracağına yemin eden (neye yemin ediyorsa artık) bir tanrıya güvenilmezdi.

Tabi eğer olsaydı...

Kişisel fikrim,

Eğer Bakışımızı insanlık bilincinden daha üst bir bilince çevirir bakarsak evet bunların hiçbiri yok ama aşağıların en aşağısı olan yani maddi aleme gelip insan bilinci ile bakarsak maalesef var ki en büyük delili bu dünyada mutlu olduğumuz yada üzüldüğümüz anlar. ne demiş bir ehil kişi

İnsan gibi düşünen Tanrı sanısından ALLAH gibi düşünen insan anlayışına

Hayır kardeşim zaten ne adil ne de zalim bir tanrı yok bende tanrıya inanmama bu yönden ateistim.

Cehennemi insan ve cinlerle dolduracağına yemin eden (neye yemin ediyorsa artık) bir tanrıya güvenilmezdi. Tabi eğer olsaydı...

Güven yada güvememek 200 milyar yıldızı olan samanyolu ve 200 milyar samanyolu kadar galaksi yaratan ve dünyanın içindeki insanın düşüncesi çölde bir kum tanesi kadar bile önemli değilken sen güven duy duyma ne önemi var ki sana kendini güvendirmek gibi hiçbir derdi yok ki onun o sadece şunu diyor nasıl ki sen ne yaparsan bu dünyada neden sonuç ilişkisi kuralı bir karşılığı varsa yani yaptıkların neden gördüklerin sonuçsa işte tam da ALLAH bunu diyor yani Cennet yada Cehenneme seni atmıyor sen yaptıklarının sonucunu sanki mekanık ollarak görüyorsun.

Bir yaratıcıya inanmıyormusun ortacaga kardeşim

seckintat

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
BİRİNCİ SUALİNİZ: Hazret-i Âdem'in (a.s.) Cennetten ihracı ve bir kısım benî Âdem'in Cehenneme ithali(gönderilmesi) ne hikmete mebnidir?
Elcevap: Hikmeti, tavziftir(vazifelendirilmek). Öyle bir vazife ile memur edilerek gönderilmiştir ki, bütün terakkiyât-ı mâneviye-i beşeriyenin(insanın manevi yükselişi) ve bütün istidâdât-ı beşeriyenin inkişaf ve inbisatları(insanın kabilitlerinin ortaya çıkması ve gelişmesi) ve mahiyet-i insaniyenin bütün esmâ-i İlâhiyeye bir âyine-i câmia olması(insanın allahın bütün isimlerine mazhar olması), o vazifenin netâicindendir. Eğer Hazret-i Âdem Cennette kalsaydı, melek gibi makamı sabit kalırdı; istidâdât-ı beşeriye inkişaf etmezdi. Halbuki, yeknesak makam sahibi olan melâikeler çoktur; o tarz ubudiyet için insana ihtiyaç yok. Belki hikmet-i İlâhiye, nihayetsiz makamâtı kat edecek olan insanın istidadına muvafık bir dâr-ı teklifi iktiza ettiği için, melâikelerin aksine olarak, muktezâ-yı fıtratları olan malûm günahla Cennetten ihraç edildi.
Demek, Hazret-i Âdem'in Cennetten ihracı ayn-ı hikmet ve mahz-ı rahmet olduğu gibi, küffârın da Cehenneme ithalleri haktır ve adalettir. Onuncu Sözün Üçüncü İşaretinde denildiği gibi, çendan kâfir az bir ömürde bir günah işlemiş; fakat o günah içinde nihayetsiz bir cinayet var. Çünkü, küfür, bütün kâinatı tahkirdir, kıymetlerini

On İkinci Mektup - s.365
tenzil etmektir ve bütün masnuatın vahdaniyete şehadetlerini tekziptir ve mevcudat aynalarında cilveleri görünen esmâ-i İlâhiyeyi tezyiftir. Onun için, mevcudatın hakkını kâfirden almak üzere, mevcudatın Sultanı olan Kahhâr-ı Zülcelâlin, kâfirleri ebedî Cehenneme atması ayn-ı hak ve adalettir. Çünkü nihayetsiz cinayet nihayetsiz azâbı ister.

orcagada

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Merhaba HanifTürk Arkadaşım,

Eğer Bakışımızı insanlık bilincinden daha üst bir bilince çevirir bakarsak evet bunların hiçbiri yok ama aşağıların en aşağısı olan yani maddi aleme gelip insan bilinci ile bakarsak maalesef var ki en büyük delili bu dünyada mutlu olduğumuz yada üzüldüğümüz anlar. ne demiş bir ehil kişi

İnsan gibi düşünen Tanrı sanısından ALLAH gibi düşünen insan anlayışına

Bu bilinç nedir?

Elimizde bir örneği,işleyişine dair metodolojik bir ispatı var mıdır?

Spekülasyondan ibaret midir?

Hayır kardeşim zaten ne adil ne de zalim bir tanrı yok bende tanrıya inanmama bu yönden ateistim.

Ateist tanımını tekrar gözden geçirmelisiniz bence.

Ben sizin ateist olmanıza ihtimal bile veremem.

Gerçi benim "Allah" kelimesini kullanmayışım sebebiyle bir başka hali değerlendirmiş olabilirsiniz ama bu sizi yine de ateist yapmaz.

Cehennemi insan ve cinlerle dolduracağına yemin eden (neye yemin ediyorsa artık) bir tanrıya güvenilmezdi. Tabi eğer olsaydı...

Güven yada güvememek 200 milyar yıldızı olan samanyolu ve 200 milyar samanyolu kadar galaksi yaratan ve dünyanın içindeki insanın düşüncesi çölde bir kum tanesi kadar bile önemli değilken sen güven duy duyma ne önemi var ki sana kendini güvendirmek gibi hiçbir derdi yok ki onun o sadece şunu diyor nasıl ki sen ne yaparsan bu dünyada neden sonuç ilişkisi kuralı bir karşılığı varsa yani yaptıkların neden gördüklerin sonuçsa işte tam da ALLAH bunu diyor yani Cennet yada Cehenneme seni atmıyor sen yaptıklarının sonucunu sanki mekanık ollarak görüyorsun.

Şimdi diyeyim ki var,

Kuran da onun kitabı,

Sayın arkadaşım kendi kitabında kendini yalanlayana nasıl güvenebilirim ki?

Samanyolu da, yıldızlar da onun olsun.

Lafını yemese yeterdi.

Ki olsaydı tabi...

Neden-sonuç ilişikisiyle seni cezalandırıyor veya ödüllendiriyor dedin galiba.

İnsanın İradesi Yoktur Tek bir irade mevcuttur o da Ahad olan ALLAH"a aittir
http://forum.shiftdelete.net/din-kulturu-ve-ahlak-bilgisi/30996-kader-gercekten-var-mi-4.html
Bu söz de size aitse (ki öyle)

Neye dayanarak ceza verecek,

Böylesine adil denmez arkadaşım.
Bir yaratıcıya inanmıyormusun ortacaga kardeşim[/SIZE]

Kesinlikle ve kesinlikle inanmıyorum.

Saygılar...

HanifTürk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
seckintat Kardeşim teşekkür ederim bu başlığa yazı yazmışsın ama kardeşim keşke sen düşünüp bir şeyler yazsa idin çünkü bu yazıya verilecek cevaplar esasında Kainatın önemli sırlarının kapısını aralıyacaktır

Merhaba HanifTürk Arkadaşım,

Merhaba saygılar

Bu bilinç nedir? Bu bilinç Tek bir bilinçten ibaret olan Saf akıldır

Elimizde bir örneği,işleyişine dair metodolojik bir ispatı var mıdır? Vardır o da bu evren dir

Ateist tanımını tekrar gözden geçirmelisiniz bence.

ateist,tanrının varlığına inanmayan kimselerdir http://nedir.antoloji.com/ateist/

Ben sizin ateist olmanıza ihtimal bile veremem.

Evet kardeşim bende tanrıya inanmam hani o bize yukardan bakan Bizim yaptıklarımıza öfkelenen bizi cezalandıran böyle bir anlayışı bende kabul etmem eğer yazılarımı takip edersen v e bende yazabilirsem inşaALLAH demek istediğimi daha iyi anlayacaksın.

Şimdi diyeyim ki var,Kuran da onun kitabı,Sayın arkadaşım kendi kitabında kendini yalanlayana nasıl güvenebilirim ki?

Hangi ayette kendini yalanlamış kardeşim

Neden-sonuç ilişikisiyle seni cezalandırıyor veya ödüllendiriyor dedin galiba.
Alıntı:
HanifTürk´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İnsanın İradesi Yoktur Tek bir irade mevcuttur o da Ahad olan ALLAH"a aittir
Kader gerçekten var mı?
Bu söz de size aitse (ki öyle)
Neye dayanarak ceza verecek,

orcagada kardeşim bu soruya cevap vereceğim ama önce şu açıklığa kavuşmalı bu dünya nasıl meydana geldi bu konudaki inancın hangi yönde bana delilleri ile anlatırmısın unutmazsan sevinirim her yazdığımın arkasındayım ve inşaALLAH gerekli açıklamaları yaparım ama önce kainat nasıl meydana geldi

Saygılar..benden

seckintat

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
selamın aleykum kardeşim.

Şimdi öncelikle Hz. adem a.s ın cennetten ihracıyla,çıkarılmasıyla ilgili çok güzel bir söz var "Gemiler limanda emniyettedirler fakat yapılış gayeleri bu değildir" yani düşünün mükemmel bir gemi tasarlamışsınız, harika özelliklerle techiz etmişsiniz fevkalade bir gemi. Evet limanda hiçbirşey olmaz o gemiye doğru ama sen o kadar gemiyi o kadar masrafı limanda beklesin diyemi yaptın. İnsanın dünyaya gönderilme gayesi bu sözde saklı bir kere. Dediğin gibi insan cennette dursaydı hiçbir şey olmazdı şeytan yok, cehenneme gidecek bir sebep yok vs. ama gemi malum okyanusları keşif için o dalgalarla mücadele etmek için yapılmış. Böylede insan öyle büyük gayeler için yaratılmışki bizim cennette durmamız israf olurdu. Peki insanda ne varki cennetten çıkarılıyor yani limandan okyanuslara salınıyor ? 1- Yukarıda denildiği gibi insanın öncelikle manevi bir değeri bir kıymaeti var. yani diğer hiç bir mahlukta olmayan bir insan manası.Cenab-ı hak insanı çamurdan yarattı ve o çamura kendimden dediği bir mana kattı. şimdi bu mana nın açığa çıkması için bir mekan bir yer lazım. tabi bu arada bu mana ne yani şöyle bakalım olaya şimdi ilk yaratılan insanla bugün kü insanlık arasında bir fark var.insanlık hep terakki etmiş yükselmiş, yani o zamanlar cehalet, kölelik ,taassub,bedeviyet ama bugüne bakıyorsun ilim, irfan, demokrasi elhasıl.Arap toplumunun islamiyetten önceki haline bakmak bu mana yı okumak için yeterli olur bir yanda kızını diri diri gömen bir insan bir zaman sonra karıncaya basmamak için bir mücadele.bu insanlığın manevi gelişimi. Zaten biz kurandan biliyoruz ki şeytanda buna takılmış. secde et dendiği zaman ne diyor şeytan ben ateşten o topraktan ben ondan daha üstünüm. oda o insandaki manayı algılayamamış.

2- insanın birde maddi gelişimi var. e buda malum şu an kullandığım pc. bu arabalar bu uçaklar vs. vs. vs. burada da insanın bir yükselişi var. Bundan 200 sene önce yaşamış bir insana bugünü anlatsaydık bizim cenneti tasvir ettiğimiz düşünürdü herhalde.

3- İnsanın esma ya ayine olması ise kısmen bu iki kabiliyetin açığa çıkması gibi düşünebiliriz. Yani bütün bu gelişme insanın esmaya Allahın isimleriyle olan münasebetin artmasıyla oluyor. mahlukatta esmanın hem adet hemde kayfiyet olarak farklılığı, mahlukatta mahiyet değişikliğine neden oluyor. yani şimdi bir taşta hayy ismi yok,rezzak ismi yok ama bitkide var. bitki taşa göre bir üst seviyede. ama bitkideki hayy ismiyle isnandaki hayy ismi de bir değil. bir deil derken keyfiyet olrak bir değil. rutubette te su dur okyanusda su dur. Neyse bu hamur çok su götürür fazla uzatmayalım detaylarını oğrenmek isteyen olursa adres bellidir. Saygılar...

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
'Şüphe yok ki , kibir benim en sevdiğim günahtır.

Bak sana ne diyeceğim; tanrı hakkında içeriden biri olarak bilgi verebilirim. Tanrı izlemeyi sever, oyun oynamayı sever. Bunu bir düşün, insanoğluna verdiği içgüdüleridir.

İşte sana verdiği bu sıra dışı hediyedir, peki ya sonra ne yapar ha ! Yemin ediyorum kendi eğlencesi için ve kendi özel kozmik çekim hataları için kuralları iki taraflı olarak koyar, bu belki de en büyük hiledir.

Bak ama sakın dokunma, dokun ama tadına bakma, tadına bak ama yutma. Sen bir o bacağına bir bu bacağına zıplarken , o ne yapıyor olur ? Orda durur ve lanet olası göbeği çatlayana kadar güler.

Tam bir vurdumduymaz, tam bir sadisttir, O senin hiç görmediğin ev sahibindir, onamı tapıcam , asla !!!

Ben her şeyin başladığı o günden beri insanlığı ilgilendiren her şeye burnumu sokuyorum,

İnsanoğlunun hissettiği her heyecan ve her tat için ben ilham kaynağı oldum, isteklerini her zaman önemsedim ve onları asla yargılamadım ben. Neden ? Çünkü bütün eksik yönlerine rağmen insanoğlunu asla reddetmedim,

Şimdi cevap ver Kevin, aklı başında olan kim 21.yüzyılın tamamen benim olduğunu reddedebilir ? Bunların hepsi benim , yükseliyorum Kevin , bu artık benim zamanım.''

John Milton (Al Pacino-Şeytanın Avukatı filminden)

Kişisel fikrim,

Tabi eğer olsaydı...

Ahh ahh güzel ALLAH'ım çok sabırlı. :)

HanifTürk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şimdi biraz daha felsefe yapalım ve düşünmeye başlayalım . Biliyorsunuz ki bu evrenin en büyük sırrı zıtlardan oluşmuş olması bunun sebebi ide sınırlı algılama kapasitemiz ile bu sınırsız evreni algılamaya çalışıyoruz mesela 100 bin veriden sadece 4-5 veriyi gözümüz algılayıp yorumlamakta ve gördüklerimiz sadece 100 bin de 4-5 ses olayı da koku da aynı yani çok sınırlı bir algılama kapasitemiz var. ayrıcada biz bir şeyi algılamak ve yorum yapabilmek için zıttını da bilmek zorundayız yani sıcaklığı bilmek için soğuk geceyi bilmek için gündüz huzuru bilmek için huzursuzluğu beynimiz aracılığı ile ruhumuza işlemeliyiz ki bunları yorumlayalım.

İşte biz direk cennette olsa idik yani sadece mutluluk olsa idi o mutluluk olmaz idi hiçbir anlam olamazdı karşılaştırma yapmadığımız için ve de mutlu olamazdık ayrıca hep cehennemde olsa idik de mutsuz olduğumuz ve hiç mutluluk tatmadığımız için aslında mutsuz da olamazdık işte bu sebepten dolayı bu dünya ya gönderildik yani ne direk cehennem ne de direk cennet bu dünyada hem mutluluk hemde mutsuzluk hem azap hemde huzuru tattığımız ve karşılaştırma yapıp beynimizle ruhumuza bu verileri kaydettiğimiz için Cehennem de azap çekeriz çünkü mutluluğun ne olduğnu bilir ebedi mutsuz olmak azabımız olur Cennette de huzurlu oluruz çünkü azabın mutsuzluğun ne olduğunu dünya da gördüğümüz için
İşte cehennem olmasa idi cennette olamazdı çünkü biz onu algılayamaz ve yorumlayamazdık diye düşünüyorum.

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
bu forumda hala ateist cahil-bilgisiz-evrenin oluşumunun mucizesini-karınca dan daha da küçük canlıların ruhunun kudretini ihtişamını-gözün yani (dünyanın 360 derece 24 saat kesintisiz neredeyse körlük harici pikselsiz capacanlı çalışan kamera video aygıtı olan gözün) çalışma prensibinin mükemmelliğini-bir eldeki hareketi sağlayan sinir uçlarının mahiyetini anlayamamayanlar var.

bir de İslam'ı evrensel-semai dini ve dinleri anlamadan kendi çaplarında bizim yaptığımız şeyler kaderimizd evarsa onlardan nasıl suçlu olabiliriz diyorlar?

iyi ozaman al bıçak karnını yar harakiri yap ne de olsa o da senin kaderinde

blondal

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
neden cehennem var dien biri önce cehennemin varlığının olup olmadığını anlaması için önce allah inancı olması gerekir ki buna cvp verilebilsin doğru veya yanlış. peki yaratıcının varlığı gerçekten varmıdır? yoksa bir kültürden gelen bir algımıdır?

ALLAHIN VARLIĞI VARMIDIR?

** herhangi bir sanatsal bir ürün duşunelim. örneğin bir sehpa. eğer bir sehpa var ise bu sehpanın varlığının 4 sebebi vardır?
1-bu sehpayı sebepler yarattı
2-bu sehpa kendi kendine oldu
3- bu sehpa zaten vardı yani kimse yaratmadı
4- bu sehpa bir usta tarafından yapıldı.
not: bunun dışında başka hiçbir gerekçe olmadığını lutfen iradeniz ile önce sorgulayın aşağıdaki yazılaları okumadan önce:

eğer ilk üç maddenin olmadığını ispat edilirse demekki bu sehpayı bir usta yapmıştır die ortaya bir ispat çıkar. eğer ilk üçünün yokluğu kesin olarakn ispat edilemez ise 4. maddeninde bir anlamı yoktur.

1-bu sehpayı sebepler yarattı: yani doğa daki bazı muthiş hadiseler yan yana geldi. ruzgar esti ağaç duştu. ağacın parçaları belirli bir sanatsal oranda ayrıştı. sonra yerdeki demir tozları birleşerek çivi oldu. sonra hepsi belirli bir geometrik yapı ile birleşti ve sehpa oldu. bu ihtimal en akıldan uzak bir insanın dahi kkabul edemeyeceği bir gerekçedir.

paşazaade

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kardeşlerim sizce Cehennemi ALLAH neden yaratmıştır İnsanları Direk Cennete koysa idi ne olurdu bu daha adilane olmazmıydı yani hiç Cennetten ayrılmasak daha iyi değilmi idi
neden konusurken insan ne hakkında nasıl konustuğuna dikkat etmski kimin
adaletini sorguladığınızı sanıyosunuz eger sadece cehennem yada sadece cennet olsaydı burda bulunmamızın bi anlamı olmazdı dimi
orcagaga sana tek bi şey sorucam madem seni bi yaratan olduğuna inanmıyosun herseyi bilime ve tesadüflere baglıyosun ozaman bana nasıl vaar olduğunu anlat yanyana akıpta nasıl oluyoda birbirine karışmayan tatlı ve tuzlu suyun var olusunu anlat eger bir seyin sonu varsa mutlaka başıda vardır bana bu başlangıcı makul bi şekilde anlat yüzyıllar öncesinden gelipte düne bugüne yarına ışık tutan bu kitabı kim nasıl neye dayanarak yazmış bunu söyle
madem herşeyi çok biliyosun bana sıfırdan o çok güvendiğin bilimle inşaa edilmiş bi insan göster neden halaa beyin hakkında insan oğlu deryada damla kadar bi bilgiye sahip olduklarını anlat hiç bişey anlatamıyosan ölümü ve öldükten sonra başına ne geleceğini düşünüyosun bunu anlat
hiç bişey anlatamıyosan neden bukadar körsün bunu anlat

blondal

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
2- bu sehpa kendi kendine oldu: yani odun molekulleri birgun kendi kendilerine karar aldılar ve birleşerek bir yapı oluşturalım dediler. ve sonunda muntazam bir şekilde birleşrek sehpa oldular. yani molekuller akıl sahibi olması gerekirki böyle bir karar alsınlar ve sehpayı meydana getirsinler. bu da akıl sahibi hiçbir kimse tarafından kabul edilemicek bir sebeptir.

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Allah ruhları yarattığında ki kendisi kendi fıtratından üflemiştir her ruhuna-kuluna sormuştur :

-ben sizin Rab'biniz miyim ?
-evet sen bizim Rab'bimizsin.

Tanrı'nın adaletli olmasına gelecek olursak dünyada bünyevi zevklerden haz alan kötü sıfatını verdiğimiz zina, hırsızlık, çıkarcılık vb. kötü işlerin yapılmasından sonra verilecek olan ceza olmasaydı Tanrı size göre adil olacaktı.İnsanoğlu neden yaptığı kötülüklere ve bu kötülüklerden haz alanlar yaptıklarının cezasız olduğunu görünce bunlardan vazgeçsin o zaman ne ahlak ne etik bir yaklaşım kalır

nihilistlikten-anarşistliğe-ateistliğe en sonunda da yok oluşa kayarız.

"KALPLER YALNIZ ALLAH'ı ANMAKLA HUZURA KAVUŞUR"

blondal

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
3- bu sehpa zaten vardı yani kimse yaratmadı: yani ortada bir sehpa var ve bu sehpa daha insanlık bile var olmadan önce vardı. buda akıldan uzaktır. çunku buda zamanla insanların ilim öğrenmesiyle ortaya çıkan bir hadisedir.

4- madem ilk 3 madde doğru deildir. o zaman 4.madde doğru yani bu sehpayı bir usta yapmıştır.
en aklılsız adam dahi anlarki ortada bir icraat var ve bu icraatta yuksek sanat ve herbir sanat deseninde muntazam desenler var ise bu hadise bilime ve ilime eğer yön veriyor ise anlamak lazım ki bunu yapan bir usta var. bir toplu iğne bile ustasız olmaz iken her yerinde binlerce mucuzevi icraatların olduğu şu koca kainat fabrikası nasıl olurda sahipsiz olur.

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
Dünya'da cezası verilemeyen kullarına ceza vermek için cehennem var. bu dünya'da yanlış Yaptıklarımızın cezası çekmek için.

blondal

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
eğer allah kuluna değer vermeseydi, kulunu cehenneme atmak için cehennemi yaratmış olsa idi ilk yarattığı insanı yani ilk sanatsal icaratı olan hz. ademi cennet de deil cehennemde misafir ederdi. yani alllah diyor ki ben sanatıma değer veriyorum o yuzden bunun gerçek değeri cennettir. ama ne yazıkkki bizler yaptığımız gunahlar ile cehenneme girmek icin ısrar ediyoz.

envigirl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
cehennemlik olanların gözlerinin ve kalplerinin mühürlü olduğu ayetlerle belirtilmektedir. peki madem daha en baştan gözüm ve kalbim mühürlü doğuyorum ve kafir olarak hayat süreceğim belli neden bu hayatın hala benim için bi sınav yeri olduğu söylenip duruyor. kader diye bişi var ve benim kaderim cehenneme gitmekse yaşamanın ne anlamı var o zaman? kendi içinde çelişen kavramlar değil mi???

paşazaade

Asistan
Reaksiyon puanı
0
cehennemlik olanların gözlerinin ve kalplerinin mühürlü olduğu ayetlerle belirtilmektedir. peki madem daha en baştan gözüm ve kalbim mühürlü doğuyorum ve kafir olarak hayat süreceğim belli neden bu hayatın hala benim için bi sınav yeri olduğu söylenip duruyor. kader diye bişi var ve benim kaderim cehenneme gitmekse yaşamanın ne anlamı var o zaman? kendi içinde çelişen kavramlar değil mi???
allahın dilediği bi kul olursan cehenemilik değil cenettelşk olursun doğarken günahsız olarak doğar zamanla nefsinin ve seyatanın esiri olan kul cehenneme gider yada tam tersi i hayatla cennete gider bukadar basit bişeyi nede akılınız almıyo bukdarmı safsınız yahuu

envigirl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
''Onlar sağır, dilsiz ve kördürler. Bu sebeple onlar, (hakîkate) dönemezler.” (el-Bakara, 18)

senin saf diye değerlendirdiğin şey burdan geliyor bence esas saflık seninkisi yanlış anlama bunu sana hakaret olarak söylemiyorum seninki sadece bilgi eksikliği ! kuranda yukarıdaki küçük örnek gibi bi çok örnek var ve burada inanmayanların zaten allah tarafından kalpleri gözleri ve dillerinin mühürlenmiş olanların cehennemden başka adresi olmadığı belirtiliyor.
anlatmak istediğimde işte bu noktada başlıyor. madem en baştan bu belli o zaman yaşamın anlamı ne??
eğer saflık allah tarafından verilen aklı kullanıp hayatı sorgulamaksa evet safım ve saf olmaktan memnunum. sorgusuz sualsiz söylenenlere evet günahtır hayır sevaptır demektense saf olmayı tercih ederim!!

envigirl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
"İçlerinden bazıları da sana kulak verirler. Halbuki biz onların kalpleri üzerine, onu anlamamaları için örtüler, kulaklarına da ağırlık koyduk.” (En’âm: 25)

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31

herkesin cennete girdiği bi sistem olsa bu durumda adaletten bahsetmek ne mümkün pek anlayamadım doğrusu? :wassat:

oysa zalimlerin cezalarını çekecekleri mazlumlar mükafatlarını alacakları bi sistem çok daha adaletli değil mi? :happy:

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Haniftürk, Forumda birden bire islam ile ilgili konular açman ve bunlarında felsefik şekillerde oluşu biraz beni düşündürdü. Eğer ki sen Diğer tarafa (ateistlik) hizmet edenlerden birisiysen fazla uğraşma derim. Yani aklınız sıra Önce İnanmış biri gibi davranıp insanları bu başlıklara çekerek sonu gelmeyen tartışmalara çekmekse amacın, yeter bunlara karnımız tok.

Bu kısım Eğer düşündüğüm kişi ise

Eğer Sen onlardan değil ve inançlı biri isen o zamanda sana tavsiyem malum şahsı yola getirmeye çalışmana gerek yok. Çünkü hem zamanın kaybolmasına neden oluyor hemde Diğerlerine prim kazandırmış oluyorsun. İyi düşünceler ile bunu yapmak istediğine eminim ancak kaş yapayım derken diğer tarafa ister istemez hizmet etmiş oluyorsun. Malum şahsı asla düşüncelerinden vazgeçiremezsin ' O ' (c.c) İstemediği sürece, bu yüzden kendini yıpratma ;)

paşazaade

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bakara suresi
Sure, bir giriş, dört ana amaç ve bir sonuçtan oluşur. Girişte Kuran'ın şanını, görevini anlatır ve ondaki hidayetin, temiz kalp taşıyanlarca aşikar olduğunu, kalbi hasta ve bozuk olanların ondan yüzçevireceklerini bildirir. Surenin ilk dört ayeti müminlerin, devam eden üç ayeti kafirlerin, gelecek 8. ayetten itibaren 13 ayet ise münafıkların (ikiyüzlü) açık sıfatlarını anlatır. Birinci amaç: Bütün insanları İslam'a davet eder. İkinci amaç: Özellikle Ehl-i Kitab'ın (Allah'ın gönderdiği kitaplara inananlar) yanlışlarını düzeltip Kuran'ı tasdik etmeye çağrır. Üçüncü amaç: Bu dinin hüküm ve kurallarını ayrıntılı olarak bildirir. Dördüncü amaç: Bu hükümlerin yerine getirilmesini sağlayacak yaptırımlara ve teşvik edici noktalara yer verir. Sonuç: Adı geçen amaçları içeren daveti kabul edenleri tanıtır; onların dünya ve ahiretteki durumlarını açıklar.
Surenin son iki ayeti, bu uzun surenin son bölümüdür. Kuran'a iman edenlerin oluştuğunu ve Rabblerinin onlara karşı davranışını bildirir. Hz. Peygamber'in, "Amener rasulü" ile başlayan bu iki ayetin faziletine dikkat çeken hadisleri vardır: 1. "Her kim geceleyin, Bakara suresinden bu iki ayeti okursa ona yeter." 2. "Allah Teala, Bakara suresini iki ayetle sona erdirdi ki, bunları bana, Arş'ın altındaki bir hazineden verdi. Bunları öğreniniz, kadınlarınıza, oğullarınıza öğretiniz. Çünkü bunlar hem salattır (namazdır) hem duadır, hem Kuran'dır."
Bakara suresinin 255. ayetine Ayetü'l-Kürsi denilir. Bu ayet, Allah'ın hükümranlığının son derece açık ve özet bir anlatımını içerir. Fazilet ve sevabına dair hadisler vardır. Örneğin: "Kuran'da en büyük ayet, Ayetü'l-Kürsi'dir. Bunu kim okursa, Allah o saat bir melek gönderir, ertesi güne kadar iyiliklerini yazar ve günahlarını siler. İçinde okunduğu evi şeytan 30 gün terkeder. O eve 40 gün sihir ve sihirbaz giremez. Ey Ali! Bunu evledına, ailene ve komşularına öğret."

GAMEHUNTER

Asistan
Reaksiyon puanı
1
orcagada ve saz arkadaşları beni epey güldürdünüz.

"Kuran'da hesap hatası" adlı açtığınız başlığıda okuyup konuyu canlandırmamak için mesaj atmamıştım.

Yaratılmış en şerefli varlık insandır ve siz bunun farkına varıp insan olmanızın kıymetini bilemiyorsunuz ne yazıkki..

Materyalist düşünce tamamen bir saçmalıktır en basit sorgulama ile bile insan bunu kafasında yıkabilir.

Big

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Arkadaşlar Allah insanı zaten ilk önce cennetine koymuştu.
En temel bilgidir bu ilkokul dan itibaren bunu söylemediler mi bize ?
Pekii insan cennetten neden atıldı biliyormusunuz ? İradesine hakim olamadığı için....
Yaradan bize bir irade verdi ve irademizin karşılığınıda verdi sahip olanlar cennete olmayanarda cehenneme gidiyor...

Burada anahtar kelime İRADE düşünürseniz sorunun cevabını bulursunuz.

asi_53

Asistan
Reaksiyon puanı
3
cehennem olmasaydı ALLAHIN bizi yaratmak gibi bir amacı olmazdı çünkü ALLAH bizleri yarattı ona kulluk yapalım diye cenneti cehennemi yarattı kulluk etmeyi bilen cennete kulluk yapamayanlarda cehenneme gitsin diye