Problemli bir pc ye linux kurma

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Arkadaşlar sorunlu bir bilgisayarım var .Sorunlarını sayacak olursam işlemci aşırı ısınıyor bu yüzden işlemci hızını %50 de kullanıyorum.Ekran kartı geçişli olanlardan intel amd arasında gidip gelenlerden ama amd ekran kartı yandı sadece intel driverini kurup inteli kullanıyorum.Şuan windows 10 yüklü performansından pek memnun değilim windows 7 de hoşuma gitmiyor.Bu sorunları örtbas edebileceğim bir linux sürümü kurmak istiyorum.Sizce kurabilir miyim?Kurarsam hangisini kurmalıyım?Şimdiden teşekkürler.

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Merhabalar.
Hemen hemen aynı sorunlara sahip bir bilgisayarım var benim.
Windows sürümlerini de denedim, birçok linux sürümünü de denedim. Benim gözlemlediğim durum, işlemcisi ısınan bilgisayarda linux hiçbir işe yaramıyor. Çünkü linux bilgisayar boştayken bile işlemciyi az da olsa kullanan bir sistem, arch dahil en sade sürümlerde bile ısınmadan duramadı bilgisayar.
Ben 8.1 kurdum en son, işlemcinin en rahat ettiği işletim sistemi o oldu. Geçen deneme amaçlı live linux kullanmıştım alev alev oldu gene :)
8.1 yüklü kenarda duruyor şimdi.

Kurarsanız otomatik güncelleştirmeyi kapatıp amd güncellemesini engelleyin yoksa ekranda görüntü bir daha gelmemek üzere gidebilir, aynısı başıma geldi tekrar format atmak zorunda kaldım.

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Merhabalar.
Hemen hemen aynı sorunlara sahip bir bilgisayarım var benim.
Windows sürümlerini de denedim, birçok linux sürümünü de denedim. Benim gözlemlediğim durum, işlemcisi ısınan bilgisayarda linux hiçbir işe yaramıyor. Çünkü linux bilgisayar boştayken bile işlemciyi az da olsa kullanan bir sistem, arch dahil en sade sürümlerde bile ısınmadan duramadı bilgisayar.
Ben 8.1 kurdum en son, işlemcinin en rahat ettiği işletim sistemi o oldu. Geçen deneme amaçlı live linux kullanmıştım alev alev oldu gene :)
8.1 yüklü kenarda duruyor şimdi.

Kurarsanız otomatik güncelleştirmeyi kapatıp amd güncellemesini engelleyin yoksa ekranda görüntü bir daha gelmemek üzere gidebilir, aynısı başıma geldi tekrar format atmak zorunda kaldım.
Evet haklısınız windows 10 a geçtiğimde amd güncellemesiyle başım çok ağrıdı.Sonunda hallettim ama insanın canını sıkıyor.O zaman linux kurmayı aklımdan çıkarayım.

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Evet haklısınız windows 10 a geçtiğimde amd güncellemesiyle başım çok ağrıdı.Sonunda hallettim ama insanın canını sıkıyor.O zaman linux kurmayı aklımdan çıkarayım.
Evet 10'un kaynak kullanımı 8.1'den daha fazla, arka plân işlemleri de öyle keza.
Bir de bilgisayar boştayken çalışan disk birleştirme gibi şeyler var 8.1 ve 10'da.
Görev zamanlayıcıda Task Manager veya Task Scheduler kısımlarından birisinde var bu işlemler, bilgisayarı boşta bulunca hemen çalışmaya başlıyorlar ve işlemci kullanımları çok yüksek, bunları da kapatmanız iyi olur. Kolay gelsin.

ckarakaya

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Hocam neye hangi dagitima gore kurma dediniz bilmiyorum ama Win8 in calistigi bir pc de linux ucar. Basit bir desktop ile 1GB ram ile bile calisir.

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Hocam neye hangi dagitima gore kurma dediniz bilmiyorum ama Win8 in calistigi bir pc de linux ucar. Basit bir desktop ile 1GB ram ile bile calisir.
Archlinux ek paketler içermez, arka planda çalışan binbir türlü işlemle kurulu gelmez. Sadece sistemin çalışması için gerekli paketler yüklenir ve sadece sistem işlemleri çalışır. Daha arch kurulumuna masaüstü ortamı bile yüklenmediği halde işlemci kullanımından dolayı işlemcinin ısınma sorunundan bahsettim, burada kaynak yetersizliği söz konusu değil.
64 mb ram ile uçan linuxlar da var fakat tüm linuxların ortak özelliği işlemci kullanımının boştayken bile makul bir seviyede olması, bundan dolayı da linux dağıtımı ne kadar küçük olursa olsun o işlemci ısınacaktır.

sedatunluturk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
S a dostum benim bilgisayarım 8 yıllık Asus X61s notebook. Senin gibi windows 10 da sıkıntı yaşıyordum. Linux e geçtim. Ubuntu, Linux Mint ya da Pardus öneririm. İnanılmaz performans artışı oldu. Bilgine.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Çökmüş bir bilgisayara flash'la 2.bir işletim sistemi kursam farzı mahal harddisk'deki bilgileri kurtarabilir miyim?Yani yeni işletim sistemine aktarabilir miyim?:worried:Yani mesela linux kursam.

ckarakaya

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Hocam flaşa kurulan Windows var. Flaşa kur
Flaşla boot et istediğin veriyi al veya recovery ile kurtar.
Programın ismi wintousb

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Linuxda driverlar generictir, yani firmaların kendi yazdıkları driverlar değil de kernele entegre edilen kodlarla derlenir.
Dolayısı ile de % 50 - % 60 kullansın deme şansınız pek olmaz Linux donanımı max performansda çalıştırmaya çalışır.
Windowsun güç yönetimi bütün *nix ve türevlerinden çok daha iyidir.

Hirens Boot DVD var, onun içinde hem win 7 var hem win xp var açılışta 2 sini de açabilir verilerinizi kurtarabilirsiniz, geçmiş olsun.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Linuxda driverlar generictir, yani firmaların kendi yazdıkları driverlar değil de kernele entegre edilen kodlarla derlenir.
Dolayısı ile de % 50 - % 60 kullansın deme şansınız pek olmaz Linux donanımı max performansda çalıştırmaya çalışır.
Windowsun güç yönetimi bütün *nix ve türevlerinden çok daha iyidir.

Hirens Boot DVD var, onun içinde hem win 7 var hem win xp var açılışta 2 sini de açabilir verilerinizi kurtarabilirsiniz, geçmiş olsun.
Teşekkür ediyorum ama çökme olmadı sadece sağlam bir bilgisayar alıp çift sistem kurmayı düşünüyorum.:);)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Archlinux ek paketler içermez, arka planda çalışan binbir türlü işlemle kurulu gelmez. Sadece sistemin çalışması için gerekli paketler yüklenir ve sadece sistem işlemleri çalışır. Daha arch kurulumuna masaüstü ortamı bile yüklenmediği halde işlemci kullanımından dolayı işlemcinin ısınma sorunundan bahsettim, burada kaynak yetersizliği söz konusu değil.
64 mb ram ile uçan linuxlar da var fakat tüm linuxların ortak özelliği işlemci kullanımının boştayken bile makul bir seviyede olması, bundan dolayı da linux dağıtımı ne kadar küçük olursa olsun o işlemci ısınacaktır.
Arch boştayken işlemci yiyor doğru. Sanıyorum windows kullanıyorsun ? CTRL + ALT + ESC yapıp bunu arch ile kıyaslar mısın ? Isınma genelde ekran kartı sürücüleri ile ilgilidir. AMD kullanıcısı isen ya 14.04 kullanacak, cataclyst yükleyecek, yada benim gibi 16.04 kurup umursamayacaksın :) Çok ısıınma var mı ?

Kod:
eronis@Xubuntu:~$ sensors
radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1:        +48.0°C  (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +43.0°C  (high = +82.0°C, crit = +102.0°C)
Core 0:         +42.0°C  (high = +82.0°C, crit = +102.0°C)
Core 1:         +40.0°C  (high = +82.0°C, crit = +102.0°C)

Kod:
eronis@Xubuntu:~$ screenfetch
                          ./+o+-       eronis@Xubuntu
                  yyyyy- -yyyyyy+      OS: Ubuntu 16.04 xenial
               ://+//////-yyyyyyo      Kernel: x86_64 Linux 4.4.0-34-generic
           .++ .:/++++++/-.+sss/`      Uptime: 23m
         .:++o:  /++++++++/:--:/-      Packages: 1882
        o:+o+:++.`..```.-/oo+++++/     Shell: bash 4.3.46
       .:+o:+o/.          `+sssoo+/    Resolution: 1440x900
  .++/+:+oo+o:`             /sssooo.   DE: XFCE
/+++//+:`oo+o               /::--:.   WM: Xfwm4
\+/+o+++`o++o               ++////.   WM Theme: Ambiance-ZRAVE-Yellow
  .++.o+++oo+:`             /dddhhh.   GTK Theme: Ambiance-ZRAVE-Yellow-Pro [GTK2]
       .+.o+oo:.          `oddhhhh+    Icon Theme: Vibrancy-Dark-Yellow
        \+.++o+o``-````.:ohdhhhhh+     Font: Noto Sans 9
         `:o+++ `ohhhhhhhhyo++os:      CPU: Intel Core i3-2100 CPU @ 3.1GHz
           .o:`.syhhhhhhh/.oo++o`      GPU: Gallium 0.4 on AMD REDWOOD (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
               /osyyyyyyo++ooo+++/     RAM: 894MiB / 3934MiB
                   ````` +oo+++o\:  
                          `oo++.    
eronis@Xubuntu:~$

Netbook'um da yaklaşık böyle. Kısaca ısınma sorunu yok. Eminim bu forumda windows kullanan arkadaşların bazılarından daha serindir. Isınma sorununu gidip ubuntu forumda sorsaydın eminim ki çözüm bulurduk.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ubuntu diski yada USB'si yazdır. Windows ile rufustan yazabilirsin. Bilgisayarı USB'den başlat (BIOS ayarı yapman gerekebilir), try ubuntu without installing (ubuntu'yu kurmadan dene) seçeneğini seç, işletim sistemi başlayacak. Aynı bir disk ile kurulum yapacaksın gibi düşün. Tabii USB disk'ten hızlıdır.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Ubuntu diski yada USB'si yazdır. Windows ile rufustan yazabilirsin. Bilgisayarı USB'den başlat (BIOS ayarı yapman gerekebilir), try ubuntu without installing (ubuntu'yu kurmadan dene) seçeneğini seç, işletim sistemi başlayacak.
Öncelikle teşekkür ederim ama bunların bir kısmını biliyorum tam bilgili değilim.Ağzına sağlık.:):)

Tubicaliskan

Asistan
Reaksiyon puanı
127
"Linux is only free if your time has no value" -jamie zawinski- bunu söyleyen önemli bir Linux mühendisi. Ve haftalar süren uğraşlarımdan sonra diyorum ki bulaşma bu illete. Windows 8.1 industrial pro yu Microsoft dreamspark tan ücretsiz edinebilirsin. Öğrenci isen. İstemezsen crackli xp kur ne diyeyim.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
"Linux is only free if your time has no value" -jamie zawinski- bunu söyleyen önemli bir Linux mühendisi. Ve haftalar süren uğraşlarımdan sonra diyorum ki bulaşma bu illete. Windows 8.1 industrial pro yu Microsoft dreamspark tan ücretsiz edinebilirsin. Öğrenci isen. İstemezsen crackli xp kur ne diyeyim.

Is 'Linux Is Only Free If Your Time Has No Value' Still Valid? | Nomad Software

Bu sözleri 1998'de söyledi ve aynı konuşmada;

This is the part where I start getting hate mail from people, and cheerleading messages telling me to take a look at it again, because it’s so much better now. I understand. I’ll take your word for it. And when the time comes to replace the O2 I have today, maybe my next machine will run Linux. But as we all know, Linux is only free if your time has no value, and I **** that my time is better spent doing things other than the endless moving-target-upgrade dance.

Jamie Zawinski

Burada linux'un bundan yıllar öncesinde olan durumunda edilmiş, henüz son kullanıcının kullanamayacağı bir sistemken edilmiş bir söz bu. Yıllar içinde çok şey değişti ve gelişti. Kaldı ki mac ve windows bizi taklit etmeye başladı (Mac OS Aqua desktop gnome 2(Mate) çatallamasıdır) Ayrıca söz linux'un kötü olmasından değil, bir dağıtımda karar kılamamasından kaynaklı olduğunu söylemiş. Sürekli dağıtım değiştirdiği için tek bir sistemi kullanmayı tercih ederim demiş. Bugün bu yazılımları bu kadar şirket, iş yeri, hatta devlet daireleri kullanıyor. Bu adamlar salak mı da gitsinler zamanlarını çalmaktan başka işe yaramayacak bir sistemi kullansınlar ? Lütfen bu konuda bu kadar sivri dilli konuşmadan biraz araştırma yap.

1998 linux - Google'da Ara

2016 linux - Google'da Ara

Son düzenleme:

Tubicaliskan

Asistan
Reaksiyon puanı
127
Is 'Linux Is Only Free If Your Time Has No Value' Still Valid? | Nomad Software

Bu sözleri 1998'de söyledi ve aynı konuşmada;

Burada linux'un bundan yıllar öncesinde olan durumunda edilmiş, henüz son kullanıcının kullanamayacağı bir sistemken edilmiş bir söz bu. Bugün bu yazılımları bu kadar şirket, iş yeri, bu adamlar salak mı da gitsinler zamanlarını çalmaktan başka işe yaramayacak bir sistemi kullansınlar ? Lütfen bu konuda bu kadar sivri dilli konuşmadan biraz araştırma yap.

İş yeri, şirket falan diyorsun da ben şirket değilim. Sınırlı zamanım varken hem kendi işimle hem de linuxla uğraşmak istemiyorum sadece. Ha bu kişisel seçim. Bilgisayar mühendisliği yapacak isem yüklerdim ve işime yarayacağı için bu işleri yapmaya çalışırdım. Şirketlere salak deme nedenini anlamadım zaten işleri o. Bir doktor bakteriyofaj üzerinde çalışıyorsa banane ben de öğrenmek zorunda değilim. Ben zorlamıyorum, yaşadığım tecrübeleri söyledim ve önceden söylediğim gibi 2 farklı forumdan aldığım yardım yetmedi bu kadar -basit- sorunu çözmeye. Hadi eyvallah.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
İş yeri, şirket falan diyorsun da ben şirket değilim. Sınırlı zamanım varken hem kendi işimle hem de linuxla uğraşmak istemiyorum sadece.
Vakit nakittir lafından ne haber ? :D

Ha bu kişisel seçim. Bilgisayar mühendisliği yapacak isem yüklerdim ve işime yarayacağı için bu işleri yapmaya çalışırdım. Şirketlere salak deme nedenini anlamadım zaten işleri o. Bir doktor bakteriyofaj üzerinde çalışıyorsa banane ben de öğrenmek zorunda değilim.

Ben de bilgisayar mühendisi değilim, hukukçuyum. Linux'u bu kadar abartıyorsunuz da benim 8 yaşındaki kuzenim bile terminalden az buçuk anlıyor. Öğrenmeye çalışan adamın öğrenmesi 2 gününü alır. Senin söylediğin sorunların hiç birini bu zamana kadar yaşamadım, bir şeyleri yanlış yapmadığına emin misin ? Misal Wubi kullanmak gibi. Yada belki sadece sorununu yeterince iyi anlatmamışsındır. Veya oynatmaya çalıştığın dosya bozuktur ? Kullanmıyorsan kullanma, senin bileceğin iş. Ama sen burada eğer benim zamanıma beş para etmez dersen o beni ilgilendirir. He, eğer Windows kullanıp zamanımı facebook'ta, instagramda sürtüp, oyunlarla boşa geçirmek yerine işime yarayan bir şeyler öğreniyorsam zamanımın oldukça değerli olduğunu söyleyebilirim. Dediğimiz gibi kullanmıyorsan kullanma, hatta bazılarının kullanmaması daha iyidir bence. Ama çıkıp da kullanan adama hakaret içeren bir söz edersen bu kadar tepkiye de katlanacan. Benzer kelimeleri mac için söyleseydin mac kullanıcıları bizden daha sivri dillidir.

Tubicaliskan

Asistan
Reaksiyon puanı
127
Vakit nakittir lafından ne haber ? :D

Ben de bilgisayar mühendisi değilim, hukukçuyum. Linux'u bu kadar abartıyorsunuz da benim 8 yaşındaki kuzenim bile terminalden az buçuk anlıyor. Öğrenmeye çalışan adamın öğrenmesi 2 gününü alır. Senin söylediğin sorunların hiç birini bu zamana kadar yaşamadım, bir şeyleri yanlış yapmadığına emin misin ? Misal Wubi kullanmak gibi. Kullanmıyorsan kullanma, senin bileceğin iş. Ama sen burada eğer benim zamanıma beş para etmez dersen o beni ilgilendirir. He, eğer Windows kullanıp zamanımı facebook'ta, instagramda sürtüp, oyunlarla boşa geçirmek yerine işime yarayan bir şeyler öğreniyorsam zamanımın oldukça değerli olduğunu söyleyebilirim. Dediğimiz gibi kullanmıyorsan kullanma, hatta bazılarının kullanmaması daha iyidir bence. Ama çıkıp da kullanan adama hakaret içeren bir söz edersen bu kadar tepkiye de katlanacan. Benzer kelimeleri mac için söyleseydin mac kullanıcıları bizden daha sivri dillidir.

Kimseye bok atmıyorum kimsenin zamanı umrumda değildir. Linux' a da laf atmıyorum güzel bir işletim sistemi ancak benim kullanamama inanamıyorum sadece. Terminalden anlamak da değil olay sadece sorunlarım bir türlü çözülmedi ve söylenenleri yapamayacak kadar cahil veya aptal da değilim hatta pek önemi olmasa da okulistik Sınavı'nda ilçe birincisiyim. Bunların nedenini bilgisayarımın Pentium işlemcili olmasina da adıyamıyorum o kadar da eski kalmıyor. İşler iyice bilim kurguya döndü. Facebook' ta Instagram da sürtmek? Sosyal medya hesabım yok ve doğuştan nefret ederim nedense. Bilgisayarın eski olduğundan oyun da oynamıyorum. Bir tane 9 yıllık pc bir tane 6 yıllık laptopum var. İkisindede dediğim sorunlar oluştu.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Arkadaslar Linux ile windowsun gelecegi kiyaslayalim oldu ya her sirket gibi microsoftun da isleri kotu gitti ve sirket kapandi sonra ne yapacaksınız? Linuxta 1 dagitim kapansa yerine 10 yeni dagitim cikiyor. Azicik gozlerinizi acin Linux Mint kurup da zaman kaybi diyen kac kisi var soruyorum. 20 yildir windows kurarken sac bas yoldugum 10 larca makinede. Linux hep sorunsuz kuruldu hangisi zaman kaybi?
10-11 yasindaki yegenlerimin bilgisayarinda kurdugum butun windowslarin omru 3 aydi 3 ayda bir cokerdi. Bigun Linux kurdum baktim ses seda cikmiyor 6 ay sonra sordum noldu bozamadiniz mi diye yok cok ugrastik bozamadik dediler. 10-11 yasindaki cocugun dahi kullabildigi sorunsuz bir isletim sistemidir artik Linux fazla soze gerek yok.

O kucuk penguen buyudu artik bundan sonra windowsla kiyaslamayi degilde gelistirmek icin neler yapilmali onun konusulmasi lazim.

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
Mesele windows yada linux değil mesele donanım sıkıntılarımı görünmez hale getirebilmek.Deneysel olarak remix os kurdum onda işlemci ısısı düşüyor ama adam akıllı değil o yüzden windows 10 a devam.Belki birkaç güne hafif bir linux kurabilirim. :(

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Arkadaslar Linux ile windowsun gelecegi kiyaslayalim oldu ya her sirket gibi microsoftun da isleri kotu gitti ve sirket kapandi sonra ne yapacaksınız? Linuxta 1 dagitim kapansa yerine 10 yeni dagitim cikiyor. Azicik gozlerinizi acin Linux Mint kurup da zaman kaybi diyen kac kisi var soruyorum. 20 yildir windows kurarken sac bas yoldugum 10 larca makinede. Linux hep sorunsuz kuruldu hangisi zaman kaybi?
10-11 yasindaki yegenlerimin bilgisayarinda kurdugum butun windowslarin omru 3 aydi 3 ayda bir cokerdi. Bigun Linux kurdum baktim ses seda cikmiyor 6 ay sonra sordum noldu bozamadiniz mi diye yok cok ugrastik bozamadik dediler. 10-11 yasindaki cocugun dahi kullabildigi sorunsuz bir isletim sistemidir artik Linux fazla soze gerek yok.

O kucuk penguen buyudu artik bundan sonra windowsla kiyaslamayi degilde gelistirmek icin neler yapilmali onun konusulmasi lazim.
WİNDOWS en çok kullanılanı ama bence artık LİNUX'a da yer verilmeli ben şahsen geçmeyi düşünüyorum.Ben de nasıl bir şey varsa her işletim sistemini kullanabiliyorum.:)

ckarakaya

Asistan
Reaksiyon puanı
24
1998 den beri linux kullanıyorum. O dönemde dergilerle verilen linux distrolarıyla (yarım yamalak verdikleri için) çok uğraştım.
Çok özel bir ekran kartım ses kartım olmadı ama su an windows 10 un otomatik algılayamadığı tüm donamımları belli başlı live linux sürümleri bile tanıyor. 3 yıldır Mint kullanıyorum. Aynı laptopta Win 10 Pro-Osx 10.10.5-Linux mint kullanıyorum. Çok extrem bir durum olmadığı sürece Mint dışında bişe açmıyorum. Ram ve İşlemci %30 u geçmiyor. Ha windows gibi Grafik arayüzü ile %30 ram harcamak istemiyorum derseniz 50mb ile çalışan desktoplarda var. Windows u Linuxle ram işlemci kullanımı ile kıyaslayan arkadaşlar bence linux hakkında hiç birşey bilmiyorlar.
Windows da windows diye tutturmalarının tek sebebi linux ve macosxdan katbekat program desteği olması.

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
1998 den beri linux kullanıyorum. O dönemde dergilerle verilen linux distrolarıyla (yarım yamalak verdikleri için) çok uğraştım.
Çok özel bir ekran kartım ses kartım olmadı ama su an windows 10 un otomatik algılayamadığı tüm donamımları belli başlı live linux sürümleri bile tanıyor. 3 yıldır Mint kullanıyorum. Aynı laptopta Win 10 Pro-Osx 10.10.5-Linux mint kullanıyorum. Çok extrem bir durum olmadığı sürece Mint dışında bişe açmıyorum. Ram ve İşlemci %30 u geçmiyor. Ha windows gibi Grafik arayüzü ile %30 ram harcamak istemiyorum derseniz 50mb ile çalışan desktoplarda var. Windows u Linuxle ram işlemci kullanımı ile kıyaslayan arkadaşlar bence linux hakkında hiç birşey bilmiyorlar.
Windows da windows diye tutturmalarının tek sebebi linux ve macosxdan katbekat program desteği olması.
Bildiğim kadarıyla LİNUX'un bir çok eksiği giderildi.:)

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Arch boştayken işlemci yiyor doğru. Sanıyorum windows kullanıyorsun ? CTRL + ALT + ESC yapıp bunu arch ile kıyaslar mısın ? Isınma genelde ekran kartı sürücüleri ile ilgilidir. AMD kullanıcısı isen ya 14.04 kullanacak, cataclyst yükleyecek, yada benim gibi 16.04 kurup umursamayacaksın :) Çok ısıınma var mı ?

Netbook'um da yaklaşık böyle. Kısaca ısınma sorunu yok. Eminim bu forumda windows kullanan arkadaşların bazılarından daha serindir. Isınma sorununu gidip ubuntu forumda sorsaydın eminim ki çözüm bulurduk.
Evet o kadar zekiyim ki windows kullanırken bile archın kaynak kullanımını bilebiliyorum :)

Alınma dostum ama yazdıkların, benim yazdıklarımı anlamadığını gösteriyor.
Konuyu açan arkadaş işlemcinin ısınma sorunundan bahsetmiş, ben de hangi linux sürümünü kurarsa kursun o işlemcinin ısınacağından bahsetmişim.
Ctrl+alt+esc ne işe yarıyor bilmiyorum denedim hiçbir şey olmadı, görev yöneticisini kast ettiniz sanırım.
Isınma genelde ekran kartı sürücüleriyle alâkalı demişsiniz ama, benim mesajımda archın henüz bir grafik arabirimi kurulmamış hâlinin bile işlemcisi ısınan bir bilgisayarın işlemcisini yaktığından bahsediyorum, ekran kartının bununla bir alâkası yok.
Benim bilgisayarımda ısınma sorunum yok, bir başkasının bilgisayarında ısınma sorunu vardı ve 5 tane os denemesinden sonra en az ısınanın w8.1 olduğunda karar kıldım.
Bir sorum olursa da ubuntu forumuna sormam mantıksız olur çünkü arch kullanıyorum ve arch en çok destek veren sürümler arasında.

windows linux karşılaştırmasına çevirmeye gerek yok konuyu.
windowsun üstün olduğu konular vardır linuxun üstün olduğu konular vardır.

Kimse oyun oynamak için linuxu kullanmaz, adam gta5 oynamak istiyor meselâ linuxun buna bir çözümü var mı yok.
Aynı şekilde adam adobe programlarını kullanmak istiyor, linux üzerinde wine ile adobe programlarını kullanmaya çalışmak nasıl bir eziyet denemeyen bilemez.
Visual Studio kullanmak isteyen adama da linuxu tavsiye edemeyiz.

Buna karşın android studio, jetbrains ideleri, matlab vs. programlarının linux üzerinde kullanımı çok daha rahattır, kaynak kullanımı windowsa göre daha azdır ve büyük projelerde çalışırken durduk yere mavi ekran verme sorunu yoktur. İşletim sistemi mantığını anlamak isteyen linux üzerinde rahatlıkla sistem programlamayla uğraşabilir, açık kaynak bolluğu vardır vsvs.

Buradan görüleceği üzere windows veya linux kullanmakta ısrarcı olmanın alemi yok, hangisini kullanmak mantıklıysa o kullanılır.

Şu videoyu da bir izlemenizi öneririm, sadece videoyla sınırlı kalmayın başka kaynaklarda da araştırma yapın.
Ubuntu kullanıp windowsu kötülemek pek mantıklı değil, zira ubuntu windowsun linux versiyonu. Hatta daha beter olduğu söylenebilir.