Veri kurtarmada altın değerinde 4 kural

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
1- Verinizin kaybolduğunu anladığınız an cihazın harddiskini veya taşınabilir belleği elektronik cihazdan ayırın.

2- Veri kurtaracağınız aygıtı daima harici olarak bağlayın. Yani kurtaracağınız harddiskin içindeki işletim sistemini Windows ile boot edip öyle kurtarmayın. Mesela veri laptopta kayboldu laptobun diskini çıkarıp başka cihazda harici ile bağlayıp kurtarın. Aksi taktirde bazı veriler okunamaz ve kurtarılamaz hale gelir.

3-Kurtardığınız verileri kaydedeceğiniz yer asla verilerin kaybolduğu disk olmasın. Başka bir harici belleğe alın.

4- Disk "Raw" olsa bile veya biçimlendirme istese bile biçimlendirmeden veri kurtarın.

Verilerinizi en iyi şekilde kurtarabileceğiniz yazılım R-Studio'dur.

Sorularınız olursa başlık altında sorabilirsiniz iyi forumlar
117.gif

intel1111

Asistan
Reaksiyon puanı
4
en önemli konulardan biri olmasına rağmen buradaki açıklamalar hiçbir yerde rastlanılmaz nedense! sevgili seyhoo açtığınız konu için ne kadar teşekkür etsem azdır

sorularım:

1. format atılmış hardiskten veri kurtarmak mümkün müdür?

2. üstüne başka veri yazılmış veriyi kurtarmak mümkün müdür?

3. şimdi geldik en utanmaz soruma :) : üzerine birkaç kez veri yazılmış veriyi kurtarmak mümkün müdür?

SmokeXD

Dekan
Reaksiyon puanı
1,876
Kardeş babamın bilgisayarcıya format attırdık geçen sene. Sen git D'yi de temizle. D diski ağzına kadar oyun doluydu bunu ben getirebilir miyim yoksa profesyonel veri kurtarma şirketlerinin işi mi bu?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Ben teşekkür ederim.

Bildiğimiz üzere harddisk işlemci ve ekran kartı çipinden sonra en alengirli parçadır. İlk soruyu size şöyle açıklayayım; Format demek diski biçimlendirmek demek. Diski tamamen biçimlendirip üzerine Windows kurarsanız orta halli ihtimalle üzerine yazılır. Üzerine yazılmış bir veriyi kurtarmak mümkündür fakat Peter Gutmann yani 35 geçişli bir silme yöntemiyle verinin üzerine yazılmışsa bunu ancak profesyonel veri kurtarma şirketleri yapabilir. Bunu aşağıdaki grafik ile açıklayalım;

Ia1ZDSN.png

Harddiskin en önemli çalışma mantığı mümkün olduğunca iç kısımlara doğru veri kaydetmek. İlk iç bölümde sistem dosyaları geriye kalan kısımlar ise yedek oyun program vs. dosyalarınız olur. Ne kadar zor olsada verilerinizin kurtulma ihtimali var.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Kardeş babamın bilgisayarcıya format attırdık geçen sene. Sen git D'yi de temizle. D diski ağzına kadar oyun doluydu bunu ben getirebilir miyim yoksa profesyonel veri kurtarma şirketlerinin işi mi bu?

Uzun süreler geçtiyse bu pek mümkün olmayacaktır.Biraz abartı gelebilir ama emin olun siz diski hurdaya çevirseniz iç silikon plakayı toz haline getirseniz bile bunları kurtarabilen Devlete çalışan Amerikalılar var.

SmokeXD

Dekan
Reaksiyon puanı
1,876
Ben teşekkür ederim.

Bildiğimiz üzere harddisk işlemci ve ekran kartı çipinden sonra en alengirli parçadır. İlk soruyu size şöyle açıklayayım; Format demek diski biçimlendirmek demek. Diski tamamen biçimlendirip üzerine Windows kurarsanız orta halli ihtimalle üzerine yazılır. Üzerine yazılmış bir veriyi kurtarmak mümkündür fakat Peter Gutmann yani 35 geçişli bir silme yöntemiyle verinin üzerine yazılmışsa bunu ancak profesyonel veri kurtarma şirketleri yapabilir. Bunu aşağıdaki grafik ile açıklayalım;

Ia1ZDSN.png

Harddiskin en önemli çalışma mantığı mümkün olduğunca iç kısımlara doğru veri kaydetmek. İlk iç bölümde sistem dosyaları geriye kalan kısımlar ise yedek oyun program vs. dosyalarınız olur. Ne kadar zor olsada verilerinizin kurtulma ihtimali var.

Uzun süreler geçtiyse bu pek mümkün olmayacaktır.Biraz abartı gelebilir ama emin olun siz diski hurdaya çevirseniz iç silikon plakayı toz haline getirseniz bile bunları kurtarabilen Devlete çalışan Amerikalılar var.

Fiyayı da tuzlu olur demi? Onun yerine gider steamden alırım da benim için imkansız hackerin birini bulursam tuzlu bunu mu diyorsun?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Fiyayı da tuzlu olur demi? Onun yerine gider steamden alırım da benim için imkansız hackerin birini bulursam tuzlu bunu mu diyorsun?

R-Studio ile denemekte fayda var. Hacker ile alakası yok bu işin. Veri kurtarma olayı bambaşka bir dünyadır. Kesinlikle havasız ortam ve profesyonel ekip ve profesyonel malzemelerin olması şart.

intel1111

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Ben teşekkür ederim.

Ia1ZDSN.png

Cevabınız için çok teşekkür ederim.

SmokeXD

Dekan
Reaksiyon puanı
1,876
R-Studio ile denemekte fayda var. Hacker ile alakası yok bu işin. Veri kurtarma olayı bambaşka bir dünyadır. Kesinlikle havasız ortam ve profesyonel ekip ve profesyonel malzemelerin olması şart.
Tamam denerim de bir sıkıntı var. Benim alet laptop siz dediniz ki hdd yi söküp başka pc de harici olarak bağla. Yaparım ama diğer laptop celeron işlemci. Daha chrome açarken donuyor. Sıkıntı çıkar mı?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Tamam denerim de bir sıkıntı var. Benim alet laptop siz dediniz ki hdd yi söküp başka pc de harici olarak bağla. Yaparım ama diğer laptop celeron işlemci. Daha chrome açarken donuyor. Sıkıntı çıkar mı?
Sıkıntı olmaz