Alüminyum Kadro Aldatmacası !

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630

Ülkemizdeki bisiklet sektöründe gözlemlenen gerçeklerden bir tanesi de şu anda piyasada satılan birçok alüminyum bisikletin aslında çelik kadar ağır olmasıdır. Çelik ağırlında müşterilere sunulan alüminyum bisikletler, tamamen satış stratejisine yönelik müşteri aldatmacasına dönüşüyor.

Her geçen yıl bisikletçilerde daha fazla alümünyum bisiklet görüyoruz artık çelik kadrolu bisikletler hemen hemen hiç kalmadı. Bisiklet sektöründe kaliteli bisiklete artan ilgi ile birlikte müşteriler alüminyum gövdeli bisiklet arıyorlar. Piyasadaki talebi gören ithalatçılar isteğe göre ‘alüminyum bisiklet’ getirip piyasaya sunuyorlar.

Alüminyum bisikletlere olan ilginin artmasındaki en büyük etken onların ‘hafif’ olmasıdır. Ancak ‘hafiflik’ kullanılan alüminyumun bileşenine gore değişmekte. Hatta ‘Ucuz Alüminyum’ bisikletler çelik bisikletler kadar ağır olabilmekte.
Biraz alüminyum bisikletlerden bahsedersek, alüminyum diye satın aldığımız bisikletlerin gövdesi aslında alüminyum alaşımdır. Bunun anlamı bisikletin gövdesini oluşturan metal kısım üretilirken alüminyum ile birlikte başka metalde kullanılıyor olmasıdır. Alüminyum alaşım ise kullanılan bileşene gore farklı adlar alıyor.

Örnek olarak:

2219 Alüminyum, 6061 Alüminyum, 7005 Alüminyum gibi
Her alüminyum alaşımın ağırlığı farklı olduğu için, bisikletlerin ağırlıklarıda farklı oluyor. Genel kural olarak kullanılan ucuz alüminyum bisikletler ağır oluyorlar.

[h=3]Karşılaştırma: Specialized vs Cannondale[/h]

Testimize iki markayı kullandık. Markaların ikiside Amerikan, dünyaca bilinen ve bisiklet üretiminde ARGE'ye önem veren firmalar. Bisikletler Specialized Sirrus ve Cannondale Quick 5. İki bisiklette amortisörsüz şehir bisikleti, alüminyum gövdeli, teknik özellikleri, fiyatları ve kadro boyları aynı.

Bisikletleri tartiğımızda Specialized 12.4kg gelirken, Cannondale 11.5kg geldi. İşte bu fark tamamen iki bisiklette kullanılan alüminyumun gövdenin özelliğinden kaynaklanmakta.

[h=3]SONUÇ:[/h]Son yıllarda birçok yerli ve yabancı firma, müşterilerine ucuz ve ağır alüminyum gövdeli bisikletleri albenili hale getirip, yüksek ekipmanla toplayıp satmaya çalışıyorlar. Biz bunlara ‘ekipmandan satan bisikletler’ diyoruz. Bisikletin üzerindeki ekipmanlara takılan birçok müşteri, gövdenin özelliğini ve ağırlığını gözardı ediyor. Firmalar bunu bildikleri için ucuz ve ağır alüminyum alaşımlı gövdeleri piyasaya sunmaya devam ediyorlar.

Sonuç olarak bisiklet alırken yaptığımız fiyat/donanım karşılaştırmasını, fiyat/donanım/gövde ağırlığı nıda eklemeliyiz. İyi ekipmanları uygun fiyata sunan markaları analiz ederken, gövde kalitesi ve ağırlığınıda göz önüne almalıyız. Bu bize gerçek olarak fiyatı uygun olan bisikletleri işaret edecektir.

Biz böyle yaptıkçada, bisiklet firmaları arasında daha üst ekipman verme konusunda devam eden rekabet, iyi ve hafif gövde sunma konusuna doğruda kaycaktırki buda herkesi daha kaliteli bisiklet kullanmaya itecektir.

Evren Çağlar
Evren Çağlar’ın bloğu: www.baybisiklet.blogspot.com

kiminnesi

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Öncelikle aluminyum kadroların farkları ortada ancak sizin karşılaştırdıgınız bisikletlerin teknik özellikleri kesinlikle aynı degil. Specialized'da Acera vites seti bulunurken Cannondale'de seri dışı vites seti bulunmakta ve bunların agırlıkları farklı. Diger etmenler ise Jantları, lastikleri hatta frenleri. Bunlar agırlıkta önemli rol oynuyor. Yanlıs bilgilendirme yapmayın. Bir diger konu ise agır bisikletlere üst seviye parca takma konusu, örnek veriyim Salcano ülkemizde üretilen bi bisiklet üst seviyeleri bulunmakta Sram xx veya Shimano xtr ekipmanlı böylesine üst seviye ekipmanli bir bisikletin kadrosunun agır olmasının imkani yok ve karbon kadroda olabilir veya Deore setli bir Salcano kadrosu 1600-1700 gram civarinda ve aluminyum kadro icin gayet iyi agirliklar ama sonuca bakarsak ülkemizde en dandik bisiklet markalarinin basinda gelmekte. Sedona, Kron gibi markalardan söz etmiyorum bile. Baska bir örnek veriyim madem bu kadar bisikletle ilgilisiniz giris seviyesi Scott Aspect 40 modeline bakalım. Scott'tan bahsediyorum bu sefer dünyanin en iyileri arasında ama gelelimki giris seviyesinde oldugu icin Acera, Alivio set bulunuyor bisikletin toplam agirligi 14, 14.5 kg. Bu bisikletin kadrosu 2 kg dan asagi degil ama Scott. Buna aluminyum kadro olayı demek tamamıyla yanlis olur. Buna ticaret, seviye ve para demek en dogrusu. Paran varsa ticaretini yaparsın ve seviye atlarsın. Ve son olarak komponentin önemsizligine deginmissiniz. Şu an KTM marka dag bisikleti kullaniyorum. Avusturya üretimi. ilk aldigimda Deore set mevcuttu şu an ise XT set ile donattim. ve bisikletim bu set degisikliginde 1 kg hafifledi. Ve maşa, sr suntour XCM olan maşami Rock Shox Reconla degistirdim ve 500 gram hafifledi.

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Sedonaya kötü demişsin ama benim kulladığım sedona 761 1700 gram ağırlığı kadronun..:D

kiminnesi

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Salcanoyu aşağılamıştım ben orda, Sedona'yı ülkemiz çapında düşünürsek en iyisi :) Kazasız belasız kullanırsınız inşallah forumda bisikletçilerin bulunması güzel bişey :)

Lazzz

Rektör
Reaksiyon puanı
3,278
Salcano var yerındne kalkmıyor alımınyum kadro sözde .

kiminnesi

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Firmalar bütçeye göre bisiklet üretiyor tabi. Fiyatı yükseldikçe bisiklette hafifler.

Aeolian

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Öncelikle aluminyum kadroların farkları ortada ancak sizin karşılaştırdıgınız bisikletlerin teknik özellikleri kesinlikle aynı degil. Specialized'da Acera vites seti bulunurken Cannondale'de seri dışı vites seti bulunmakta ve bunların agırlıkları farklı. Diger etmenler ise Jantları, lastikleri hatta frenleri. Bunlar agırlıkta önemli rol oynuyor. Yanlıs bilgilendirme yapmayın. Bir diger konu ise agır bisikletlere üst seviye parca takma konusu, örnek veriyim Salcano ülkemizde üretilen bi bisiklet üst seviyeleri bulunmakta Sram xx veya Shimano xtr ekipmanlı böylesine üst seviye ekipmanli bir bisikletin kadrosunun agır olmasının imkani yok ve karbon kadroda olabilir veya Deore setli bir Salcano kadrosu 1600-1700 gram civarinda ve aluminyum kadro icin gayet iyi agirliklar ama sonuca bakarsak ülkemizde en dandik bisiklet markalarinin basinda gelmekte. Sedona, Kron gibi markalardan söz etmiyorum bile. Baska bir örnek veriyim madem bu kadar bisikletle ilgilisiniz giris seviyesi Scott Aspect 40 modeline bakalım. Scott'tan bahsediyorum bu sefer dünyanin en iyileri arasında ama gelelimki giris seviyesinde oldugu icin Acera, Alivio set bulunuyor bisikletin toplam agirligi 14, 14.5 kg. Bu bisikletin kadrosu 2 kg dan asagi degil ama Scott. Buna aluminyum kadro olayı demek tamamıyla yanlis olur. Buna ticaret, seviye ve para demek en dogrusu. Paran varsa ticaretini yaparsın ve seviye atlarsın. Ve son olarak komponentin önemsizligine deginmissiniz. Şu an KTM marka dag bisikleti kullaniyorum. Avusturya üretimi. ilk aldigimda Deore set mevcuttu şu an ise XT set ile donattim. ve bisikletim bu set degisikliginde 1 kg hafifledi. Ve maşa, sr suntour XCM olan maşami Rock Shox Reconla degistirdim ve 500 gram hafifledi.
Nasıl 1 kg hafiflettin ben anlamadım. Üzerinde deore yazan herşeyi mi değiştirdin ne yaptın?

kiminnesi

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Kısmen öyle oldu :) Shimano'nun farklı modelleri var alt, orta, üst segment olarak değişiyor. Baştan başlarsak Tourney, Altus, Alivio, Deore, Slx, Xt, Xtr gibi modelleri mevcut. Bunların ağırlıkları, çalışma sistemleri, kaliteleri farklı. Yazdığım gibi orta segment olan Deore vites setimi XT ile değiştirdim ve hem daha kaliteli hemde daha hafif parçalar alarak üst segmente terfii etmiş oldum

Reaksiyon puanı
16,128
anlaşılan artık bana uygun bisiklet yok ucuz,sağlam olması gerek çünkü...

kiminnesi

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Fiyat-Performans acısından önerebilecegim en iyi bisiklet Sedona 701.