Osmanlıca klavyeler hazırlandı

Reaksiyon puanı
10,315
Osmanlıca klavye ürettiler

1418810012_osmanlYca.jpg

Okullarda okutulmaya başlanmasıyla tartışmalarında fitilini ateşleyen Osmanlıca'nın şimdiden klavyesini hazırladılar.

Şirketin müdürü Ali Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin İslam ile bütünleşmek adına "Osmanlı alfabesi" şeklinde bir Elifbayı geliştirdiğini söyledi. Osmanlıca'yı halkın sanki yeni bir dil gibi gördüğünü dile getiren Yıldız, bunun doğru olmadığını, Türklerin uzun bir zaman boyunca Osmanlıca'yı kullandığını kaydetti.

Osmanlıca'nın günümüz Türkçe'sinden fazla farkı bulunmadığını, tek farkın Latin harfleri yerine Kur'an harflerinin kullanılması olduğunu anlatan Yıldız, Türkiye'deki zengin Osmanlıca arşivinin okunması için Osmanlıca'nın öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Yıldız, son yıllarda Osmanlıca'nın ilgi görmeye başladığını, geçen yıl binlerce kişinin Osmanlıca kursuna gittiğine dikkati çekerek, Osmanlıca'nın sanal ortamda da kullanılmaya başlandığını söyledi.

LATİN HARFLERİNE YER VERİLDİ

Daha rahat yazılabilmesi adına geçen yıl üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavye üretmeye karar verdiklerini bildiren Yıldız, şöyle konuştu: "Yaptığımız araştırmada, Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2006 yılında Osmanlıca bir klavyenin nasıl olması gerektiği yönünde taslağı bulunduğunu öğrendik.

TSE'nin taslağından yararlanarak şirket bünyesindeki Hay-Teknoloji birimi, üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavyeyi geliştirdi. Osmanlıca harflerin yanında Latin harflerine de yer verdik. Osmanlıca klavye, kullanım açısından da çok rahat. Osmanlıca'daki 'kaf' harfi ile Latince'deki 'K' harfi aynı tuşa yerleştirildi.

Bu konuda hiçbir sıkıntı çekilmeyecek. Yani sanıldığı gibi zor değil." Patenti de aldıkları Osmanlıca klavyenin yanında bir kurulum CD'si verdiklerini belirten Yılmaz, "Bir yıl önce satışa sunulan klavye yoğun ilgi görüyor. Bu, vatandaşların Osmanlıca'yı sanal ortamda da rahat kullanmak istemelerinden kaynaklanıyor" dedi.

4 BİN KLAVYE ÜRETİLDİ

Yılmaz, geçen yıl ilk etapta 4 bin klavye üretildiğini ve önemli bölümünün satıldığını bildirerek, Osmanlı Türkçesi'nin liselerde öğretilmesinin gündeme gelmesinin ardından klavye satışlarında artış beklediklerini, buna göre üretimlerini artıracaklarını sözlerine ekledi.

KaynaK

re13el

Dekan
Reaksiyon puanı
114
Yavaştan osmanlıya dönüş niyetindeler herhalde.

FataL Rhyme

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Ya Osmanlıca dersi iyi ki geliyor geçen gün minibüs durağında bir yeniçeri adres sordu tarif edemedim

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Hee, aynı F klavye başarıları gibi bunu da çok güzel yapacaklar yersen..

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
en azından eski türkçe ile yazılı şemaları hazine haritası diye kimseye kekliyemicekler...

rawkid

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,317
Daha osmanlıca yi farkli dil zannedenler var acıyorum onlara. Halbuki buda osmanlica. Anlayana!

sadomax

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ya Osmanlıca dersi iyi ki geliyor geçen gün minibüs durağında bir yeniçeri adres sordu tarif edemedim

İste senin gibi cahiller yuzunden bilgi kirliligi hat safhada .
Hadi o hayal dunyandaki sey oldu diyelim . Bir yeniceri geldi ve sana adres sordu . O sordugu adres zaten turkce . Yani sen onun dedigi herseyi anliyorsun . Senle arapca yada ingilizce konusmuyor bunu o kafaniza bir sokamadiniz gitti .

"selamun aleykum kardaşım. Su mahalleye nasil giderim "

Ee ? Sen bu cumleyi anlayamiyor musun ?
Yeniceri senle aynen bu sekilde konusacak . Tek fark bu cumleyi yazarken latin harfleri yerine arap hRfleri kullaniliyordu .

Harf inkilabi geldigindede latin harflerine gectik diye latince yada ingilizce konusmadik . Yine turkce konustuk . Adres sorarken hello brother diye baslamadik cumleye .annemize mother babamiza father demedik. Yine osmanli zamanimdaki gibi ana dedik baba dedik .
Sadece baba nin b harfi arapca iken simdi latince hepsi bu.

Dil falan degismedi . Dili yazarkenki cizgiler degisti bunu bir turlu anlayamadiniz

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Okulda yıllarca İngilizce dersi görüyorsunuz. Hanginiz İngiliz'e evrim geçirdi? Çatır çatır da İngilizce oyun oynamayı biliyorsunuz...

Albatraoz

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Ana dilimizi adam gibi konuşamayanlar, yazamayanlar bunu nasıl öğrenecek acaba?

sadomax

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ana dilimizi adam gibi konuşamayanlar, yazamayanlar bunu nasıl öğrenecek acaba?

Dedigine sonuna kadar katiliyorum ama senin mantikla gidersek daha turkceyi adam akilli ogretemiyoruz ingilizce bizim neyimize . Lisede adam ingilizceden kaliyor veremiyor dersi .
Ayni sekilde almanca . Adamin turkcesi berbat ama biz ondan sinif gecmesi icin almanca ogrenmesini istiyoruz . Bu konu uzar gider .
Daha turkceyi ogretemiyoruz demek bos bir laf .ki Osmanlica zaten turkce .
Osmanlica dersin zerre zararinin oldugunu dusunmuyorum .

Sikinti harflerde cizgilerde noktalarda degildir sikinti bizzat bizim icimizdedir . Biz uzaya cikabilecek seyleri yapabilseydik latin harfleriylede yapardik ama noldu 90 senedir niye cikamadik uzaya ?
Japonlar o okumasida yazmasida ogrenmeside inanilmaz zor olan dilleriyle nasil teknolojide bu kadar ilerlediler ?

Suçu kelimelerin yazilisindaki cizgilere baglayanlar kendini kandiriyor

sadomax

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Size harf inkilabi yapilsin denmiyor . Osmanlica ogrenilsin deniyor .
Eger tekrar bir harf inklabi yapilirsa busefer zar zor kendimizi toparladigimiz 90 senemizide cope atmis olacagiz .

serhat_7

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Osmanlıca mı demek doğru yoksa Arap alfabesindeki harfler mi?
Alfabe (simge) ile dilin arasındaki fark bilinmiyor daha. Önce bi farkındalık yaratmak daha doğru olacaktır. Osmanlıca dil değildir.

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Hee, aynı F klavye başarıları gibi bunu da çok güzel yapacaklar yersen..
Hocam şimdi Q klavye kullanıyorum ama F klavye de kullandım şunu kabul etmek lazım F klavye de gerçekten çok iyi ve hızlı yazılıyor. Ama bana dersen ne kullanıyorsun Q klavye :)

1ruby1

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Direk Arapça öğretsinler de gerçek niyet belli olsun ;) oyuna gerek yok..

FataL Rhyme

Doçent
Reaksiyon puanı
4
İste senin gibi cahiller yuzunden bilgi kirliligi hat safhada .
Hadi o hayal dunyandaki sey oldu diyelim . Bir yeniceri geldi ve sana adres sordu . O sordugu adres zaten turkce . Yani sen onun dedigi herseyi anliyorsun . Senle arapca yada ingilizce konusmuyor bunu o kafaniza bir sokamadiniz gitti .

"selamun aleykum kardaşım. Su mahalleye nasil giderim "

Ee ? Sen bu cumleyi anlayamiyor musun ?
Yeniceri senle aynen bu sekilde konusacak . Tek fark bu cumleyi yazarken latin harfleri yerine arap hRfleri kullaniliyordu .

Harf inkilabi geldigindede latin harflerine gectik diye latince yada ingilizce konusmadik . Yine turkce konustuk . Adres sorarken hello brother diye baslamadik cumleye .annemize mother babamiza father demedik. Yine osmanli zamanimdaki gibi ana dedik baba dedik .
Sadece baba nin b harfi arapca iken simdi latince hepsi bu.

Dil falan degismedi . Dili yazarkenki cizgiler degisti bunu bir turlu anlayamadiniz
Kes lan Türkçe'ye kurban ol sen bana gelmiş burda cahil diyo kendi profesör mübarek git arap ol fars ol ne bilim hakediyorsunuz vallahi siz bakın Atatürk ne diyor sizin gibilere:
[video=youtube;D2NmiLRSiIU]http://www.youtube.com/watch?v=D2NmiLRSiIU[/video]

Maximilian

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Kes lan Türkçe'ye kurban ol sen bana gelmiş burda cahil diyo kendi profesör mübarek git arap ol fars ol ne bilim hakediyorsunuz vallahi siz bakın Atatürk ne diyor sizin gibilere:
[video=youtube;D2NmiLRSiIU]http://www.youtube.com/watch?v=D2NmiLRSiIU[/video]
Tüylerim diken diken oldu hocam ne yaptın sen ben asil Türk genci olarak bunları yaşadıysam yobazlar kaldıramaz. Sonuna kadar haklı bu adam zamanında söyledi olacakları tahmin etti ve hala gözlerimizi yumuyoruz eski dönüş başladı geçmişler ola.

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Bizim Türk Milleti'miz böyle işte. Eğer iktidar parti yandaşıysan hükümetin her yaptığı doğru, ama İktidar karşıtıysan getirip önüne bir çuval para da dökseler yine kötülemeye devam edersiniz...

Şunu söylemek istiyorum:
Eğer iktidar taraftarıysan hükümetin her yaptığını kabullenmek zorunda değilsiniz.
Eğer iktidar karşıtıysan da hükümetin her yaptığını yanlışlamıyacaksın.
Bilmem anlatabildim mi?

pinterest

Profesör
Reaksiyon puanı
157
Ikinci F klavye rezilligi.

2017'de modasi gecer.

Klavyede hangi harfle basliyor?

Q klavye [emoji56] .

cagdasc

Asistan
Reaksiyon puanı
14
ee konuşma dilin değişmiyorsa neden bu arap harflerine geçme çabası! arap harflerinin öğrenmesi zor olduğu için zaten latin harflerine dönülmedi mi?
latin harflerini kullanırken avrupadaki akranlarımız 2-3 dili öğrenebiliyorken biz hala ingilizceyi bile 2. dil yapamıyoruz.
illa ecdadımızın dilini,alfabesini kullanmak istiyorsak o zaman Türklerin bilinen ilk alfabesine Göktürk alfabesine dönelim. belki o zaman Orhun anıtlarını da okuyabiliriz!
Biz Türküz çevremizdeki bütün arap ülkeleri bizim ülkemize özenirken, Türkçe öğrenmeye, Türkiyeye kaçmaya çalışırken, yaz tatillerinde Türkiyeye gelip baskıcı rejimlerinden kaçmaya çalışırken hatta ülkemizde bile büyükçe kesimlerin sürekli eleştirdiği dizileri izleyip ülkemize özenirken birileri de bizi yüzyıllardır araplaştırmaya çalışıyor!
Dinimiz İslam olabilir, Kitabımız Arapça inmiş olabilir ama Arapça ne kutsal dildir ne de Arap kültürü kutsal kültürdür.
Yine birileri geldi işte milletini araplaştırma çabaları içinde.
Dedesinin mezar taşını, eski kalıntılarını okuyamama bahanelerine de he he diyorum sadece.

sadomax

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Guluyorum :)
Hatta kahkaha atiyorum . Bi yandanda caresiz hissediyorum kendimi .
Niye boyle beyni orumcek agi kaplamis ve muhalif kisiligini facebok sayfalarindaki adminlere borclu kisilerle tartisiyorum diye soruyorum kendime bazen ...

Sanki ben dil degissin dedim adamin bana attigi videoya bak .

Bakin sunu kafaniza sokun biz arapca falan konusmadik biz hep turkce konustuk .
Elbet dilimize arapca kelimeler girdi daha sonra yogun sekilde fransizca kelimeler girdi . Simdi ise hizla dilimize ingilizce kelimeler giriyor . Osmanlica (eski turkce) ya uyduruk dil deyip nefretini kusmaya calisanlara sesleniyorum 2014 yilinda kullandigimiz turkce uyduruk dilin ağa babasidir . Gidin carsiya tabelalara bakin . Acin televizyonu acik oturumlari izleyin . . Yada acin youtube da bi teknoloji ile ilgili video izleyin . En baditi forum nickletinize . Oyun nickletinize bakin .
Kim cumlelerine daha cok ingilizce kelimeler katarsa daha bir bilgili cool oluyor gozunuzde yalan mi ? Ve bu durum da gayet kabullenilmis durumda kimsede itiraz etmiyor . Bu demek degildirki ingilizce konusuyoruz . Hayir biz hep turkce konustuk ve konusuyoruz .

Sizin bu ek dersten niye korktugunuzu anlamiyorum .
Bir nefret var engellenemeyen amacsiz pis bir nefret .

İnsan bilmedigi seyin dusmani olurmus .

cesurtarih

Asistan
Reaksiyon puanı
1
86 yılda işgalci latin harflerini Türkçe olarak benimseyenler 620 yıllık Osmanlıcadan rahatsız oluyorlarsa ya ben Türk değilim ya da bu arkadaşlar 86 yıl önce Osmanlı sınırları içinde değildi.

Hafiye

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Bu dönem ileride "gericilik nedir? nasıl yapılır?" diye ders kitaplarına girer. Bunların yaptığına "arapperest kişilik bozukluğu" deniyor. Eğer eski türkçe (osmanlıca denilen şey) öğrenilecekse bu zaten hep vardı. İsteyen zaten o dalda okuyor ama ana okuluna kadar arapçayı dayatırsan orada işler değişir.

rawkid

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,317
Sorun zorla ogretilmesi degil, sorun arsivin aciklanmasi, yalan tarihin silinip ecdadimizin gercek tarihinin ortaya cikmasi. Bundan korkuyorlar.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Konular her zamanki gibi amacından sapmaya devam ediyor hiç şaşırmadım

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
her şeyin kötü yanını görmeyin iyi yanları da var her şeyi kötüye yormayın iyiye yoruniyi niyetle düşünülmüş ama yanlış anlanmış bir şey bu eski türkçe öğretimi.