Cizgi film yapmak uzerine genel sorularim

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Turkiyede anka, Keloglan, dedekorkut gibi Trt cocukda gosterilen cizgi filmlerin kalitesinde bir cizgi film yapmanin masrafi nedir ?
Mesala
1- Hangi elamanlara ihtiyac duyarim, ( modelci, kurgucu vesaire ? ) bunlarin ortalama maaslari ne kadar dir ?

2- Atiyorum Keloglan animasyonu gibi bir cizgi film asagi yukari kac paraya kanallara verilir, bolum basi olarak veya sezon olarak fark etmez.

3- Diyelim ki cizgi film bolumleri yaptik bunlar nasil nereye satilir ?

Boyle bir niyetimiz var arastirma yapiyoruz , buradan, gerekirse ozelden yardimci olursaniz cok makbule gecer :)

Artvincenter

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Bende yapma istiyorum seneye üniversitede o bölümü okucam çizgi film 2d var 3d var
2d çizim ile yapılıp beyaz perdeye aktarılan 3d direk programda modellenen çizği film.
o satma olayı için çok kolay bi yandan ama kendinizi kanıtlamanız lazım cw gösterirsiniz yada izletirsiniz
4 kişi bille yapabilir hatta 2 kişide yeterki azim bilği olsun eksik varsa grupta bende gelebilirim :)
3ds max maya ile yapılır çizgi filmler.

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Benim kast ettigim Animasyon dizisi aslinda, cizgi film degil o yanlis oldu :) Peki Tv kanallari bir animasyon bolum basina asagi yukari kac para oduyorlar. mesala trtcocukda cikan keloglan yapimcilari bolum basina TRT den kac tl aliyorlardir ?

Artvincenter

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Anime mangamı anımasyon dizisi derken ?
TRT de mesala iyi yapıyorsa muhendıs felansan 5 mılyar 6 milyar kadar giderivar düz calısan biri grafiker felan 2 milyar animator grafikcilik en iyisi 5 6 milyar rahat para ama işinde sağlam olcaksın.
yapımcıları bilmem pek fikrim yok.

shadow2

Profesör
Reaksiyon puanı
23
haftalık 20 dakikalık bir çizgifilm için yaklaşık 40 kişilik bir ekip çalışıyor. yönetmen,taslak senaryo çizen,karekter çizen,maya gibi animasyon programlarına hakim,render yapabilen,senaryo yazan ve montaj yapabilen elemanlar lazım. benim bildiğim bu kadar.

Artvincenter

Profesör
Reaksiyon puanı
8
haftalık 20 dakikalık bir çizgifilm için yaklaşık 40 kişilik bir ekip çalışıyor. yönetmen,taslak senaryo çizen,karekter çizen,maya gibi animasyon programlarına hakim,render yapabilen,senaryo yazan ve montaj yapabilen elemanlar lazım. benim bildiğim bu kadar.
Tam studyoyu özetlemişşin usta bende bi bulsam 39 kişi gircem bu işe de bulamuyom :)

Munitionis

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Çok merakım olduğu bir konu Bilgisayar mühendisliği 1. sinif öğrenciyim siz az çok bir şeyler biliyor gibisiniz üstat peki ben nelere yönelmeliyim hangi programlar öğrenmeli ne yol çizmeliyim kendime belki hayal ama bu konu ve oyun programla konusuna çok merakım var hayallerimi bir köşeye itip bırakmak istemiyorum..

BERVA

Doçent
Reaksiyon puanı
8
3000-3500 TL fazla bir para değil TV işleri için, hele TRT için hiç değil. 1 dakikalık reklamlardan 25-100bin TL arası para kazanıyorlar diye okumuştum bi' yerde. ki büyük ihtimalle doğrudur. TV sektöründe büyük paralar dönüyor.Büyük yapımların kaç milyonlara kanal değiştirdiğine bakarsan anlarsın. :) Ama yine de bir dakikalık bir animasyona nasıl 3000-3500 TL öderler anlayamıyorum.

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
kendi başına sırf böyle büyük bir proje yapamazsın ne yazık ki.
istediğin bu alanda bir konu da uzmanlaş.
3D modelleme vs.

Artvincenter

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Çok merakım olduğu bir konu Bilgisayar mühendisliği 1. sinif öğrenciyim siz az çok bir şeyler biliyor gibisiniz üstat peki ben nelere yönelmeliyim hangi programlar öğrenmeli ne yol çizmeliyim kendime belki hayal ama bu konu ve oyun programla konusuna çok merakım var hayallerimi bir köşeye itip bırakmak istemiyorum..

Usta benimde bir profesyonelli'ğim yok fakat grafik işleri ile uğraşıyorum üniversiteye hazırlanıyorum hazırlanmasamda öle :) grafik ve animatörlük üstüne grafik ile uğraşıyorum yaptığım çalışmalarda hep çizgi film türü arkaplanlar kullanıorum
benimde bir merak'ım var hatta kafama denk birisi bulunca yapmayıda düşünüyorum araştırdım 3d max bilirsen piyasada ekmeksiz kalmazsın maya da maya ve 3ds max bu işin öncü programlarıdır
Çizği film animatörlük yani bi 2 d birde 3d üzerine kurulu bir olay 2D çizip canlandırmak 3D modelleme programlar (maya,3ds max ) yapılır ilk başta 2D mi 3D'mi yapcağına karar vermelisin 2D yapmak istiyorsan sürekli karala çizmeye çalış sonra renklendirme(photoshop,illustrator) ile yaparsın 3D yapacaksan program ögrenmeye bak 3000 tl 5000 tl yaptığın işe daha belki daha fazlası bu işte iyi olmak avantajdır yazdıklarım ne kadar doğru dersen 1 senedir araştırıyorum bende ilerde bir ekip kurarsam küçük çaplı çalışmalar yapmak istiyorum.
Umarım aydınlatıcı olmuştur.
İyi günler.

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
kendi başına sırf böyle büyük bir proje yapamazsın ne yazık ki.
istediğin bu alanda bir konu da uzmanlaş.
3D modelleme vs.

Tek basima degilim, Yurt disinda Animasyon film yapabilecek kapesitede bir ekibiz, oturup ona vakit harcamadan once Turkiyede yapimcilarin veya tv kanallarinin animasyon dizilerine bolum basina verdigi para degerini ogrenmek istiyorum. bu konuda bir suru sirkete yazdim hic bir geriye donus yapmadi. bende buraki arkadaslara sorayim dedim belki daha once bu isleri yapmis veya girmis cikmis birisi cikar umuduyla :)

Munitionis

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Usta benimde bir profesyonelli'ğim yok fakat grafik işleri ile uğraşıyorum üniversiteye hazırlanıyorum hazırlanmasamda öle :) grafik ve animatörlük üstüne grafik ile uğraşıyorum yaptığım çalışmalarda hep çizgi film türü arkaplanlar kullanıorum
benimde bir merak'ım var hatta kafama denk birisi bulunca yapmayıda düşünüyorum araştırdım 3d max bilirsen piyasada ekmeksiz kalmazsın maya da maya ve 3ds max bu işin öncü programlarıdır
Çizği film animatörlük yani bi 2 d birde 3d üzerine kurulu bir olay 2D çizip canlandırmak 3D modelleme programlar (maya,3ds max ) yapılır ilk başta 2D mi 3D'mi yapcağına karar vermelisin 2D yapmak istiyorsan sürekli karala çizmeye çalış sonra renklendirme(photoshop,illustrator) ile yaparsın 3D yapacaksan program ögrenmeye bak 3000 tl 5000 tl yaptığın işe daha belki daha fazlası bu işte iyi olmak avantajdır yazdıklarım ne kadar doğru dersen 1 senedir araştırıyorum bende ilerde bir ekip kurarsam küçük çaplı çalışmalar yapmak istiyorum.
Umarım aydınlatıcı olmuştur.
İyi günler.
2D elimde olacak bir şey değil çizimlerim iyi değil ama bilgisayar üzerinden ilgileniyorum. Yapılan bir oturumda farklı programlar duymuştum üst sınıflara gidip konuşucam en yakın zamanda bu işi bilen ilgilenen birini bulurum umarım bilgini paylaştığın içinde teşkkür ederim :)

Artvincenter

Profesör
Reaksiyon puanı
8
2D elimde olacak bir şey değil çizimlerim iyi değil ama bilgisayar üzerinden ilgileniyorum. Yapılan bir oturumda farklı programlar duymuştum üst sınıflara gidip konuşucam en yakın zamanda bu işi bilen ilgilenen birini bulurum umarım bilgini paylaştığın içinde teşkkür ederim :)

Önemli değil dostum her zaman fazla bilgi alırasan benlede paylaş ama şunu söyleyim dedigim anotomi kesinlikle doğru sadece neyin uygun olduguna karar ver ona çalış.

murat...seval..

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sırf bildiklerimi paylaşmak için üye oldum foruma.

Öncelikle arkadaşlar 2D animasyon için genelde standart bilinen Flash programıdır ki son sürümlerinde baya bi animasyon için yoğuruldu. Artık 2d çizgifilmler eskisi gibi her karesi çizilip sonra tek tek birleştirilmiyor. Bone denilen bi kavram var. Her sahnenin karakterleri ayrı ayrı ve her karakter kendi içinde bölüm bölüm çizilir (örn: Başı gövdesi, sag kolun dirseğe kadar ki kısmı, sağ kolun dirsekten bileğe kadar olan kısmı gibi.) hatta son zamanlarda animeler de artık bu şekilde yapılıyor. bone sistemide yine japanoların 3d programlardan 2d animasyona uyarladığı bir şey. Çok büyük firmalar dreamworks ve disney gibi, toonboom studio ve TVPaint diye bir programı kullanıyorlar. Japonlar ise anime studio kullanmayı tercih ediyor. Bizlerde ise Flash :biggrin: (fırıldak ailesi gibi). Tabi bunun gibi bilmediğim daha nice programlar var. En basiti tabi ki flash ama her ne kadar gelişsede kapsamlı bir program değil. Sonuç olarak web, oyun ve slayta yönelik hizmet ediyor.

3D olarak ise 3DS MAX ve Maya en çok tercih edilenler. Clone Wars dizisi Maya ile yapıldı bizzat youtube dan izleyebilirisin. 3ds max öğrenmesi maya ya göre daha kolaydır.

TV sektörüne gelince reklamlar için konuşuyorum Bir reklamın ratingi yüksek bi kanalda primetime da 8 kare ekranda gösterilmesi yaklaşık 50 Euro falan. Tabi bal reklamlarıyla dolu kanallarda reklam yayınlatmak istesen saniyesini 5tl ye bile yayınlatabilirsin.

Kanalların hangi Yayın içeriğine ne kadara sözleşme yaptıklarını bende bilmiyorum.

Benim bunları nereden bildiğimi sorarsan bende 2 - 3 yıldır bu sektörü inceliyorum. Bayağı araştırdım tv yayını hakkında bişeyler.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
beni alın beni seve seve çalışırım çizim ve tasarım yeteneğim var :) kurgu da yapabilirim manga çiziyorum kendim ekibe birileri lazımsa seviyorum böyle şeylerle uğraşmayı parası sorun değil ;) (tarz olarak biraz çocuksu olsada ciddi bir mesaj bu)