Pardus-Anka 2013 Alpha Çıktı

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Pardus-Anka 2013 Alpha Çıktı

pardus-anka-alpha1-1024x575.png

Bildiğiniz gibi geçen yıl Pardus ‘un özgün teknolojileriyle geliştirilmesine son verilmişti. Bu karar toplulukta büyük üzüntü yaratmış ve bazı topluluk üyeleri irade ortaya koyarak Pardus’un Ülkemizin ve özgün teknolojileriyle Özgür yazılım sisteminin önemli bir değeri kaderine terketmeyi kabullenememiş bu üyeler sayesinde projenin topluluk imkanlarıyla sürdürülmesine karar verilmişti.
Bu irade yaklaşık bir yıl süren hem teknik , hem donanım anlamında zorlu bir süreçten sonra Nihayet ilk sürümünü çıkarmayı başardı. Bu başarı vazgeçmeyenlerin , mücadele etmeden hayatta kalınamayacağını bilenlerin şimdiye kadar üretilmiş kollektif emeğin heba olmasını içine sindiremeyenlerin zaferidir.
Amacımız Pardus’u yok oldu denildiğin anda tıpkı bir Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğmasını sağlamak siz değerli kullanıcılarımıza en güncel ve kararlı uygulamalar sunarak güvenli ve aynı zamanda hızlı bir bilgisayar tecrübesi yaşatmaktır. Alpha sürümüne, her türlü teknik sorunumuzda ekibin moralini düzelten commitlerin sahibi, Polonyalı kardeşimiz Marcin’in adı verilmiştir.
Yerli özgün/özgür Gnu linux dağıtımı olan Pardus Anka ‘nın alpha sürümündeki bazı yenilikleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sadece 64 bit için olan Alfa sürümünün bir deneme sürümü olduğunu söylemekte fayda var.
pardus-anka-alpha2-1024x575.png

Alfa’da neler var?

*Kernel 3.7.5
*Kde 4.9.98
*Firefox 18
*Gimp 2.8.2
*Grub2
*Geliştirilmiş Pisi
*İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki kurulum seçeneği
*Yeni görseller eklendi
ve daha bir çok güncellenmiş paket.
ankawall.png

Pisi’deki Gelişmeler

*Kernel ile PiSi paketleri arası düzeltildi. Kernel 3.4 serisi derlenmiyordu, uyumlu hale getirildi.
*pre-hook özelliği eklendi.
*PiSi’de WorkDir yazımı artık gerekmemekte. Çalışma dizinini pisi auto pilot tanıyor.
Bilinen Hatalar

*Ekran kartı kapalı kaynak paketlerinde olan bir problemden dolayı kapalı kaynak paketleri kullanılamıyor.
*Plymouth eksik.
*Libreoffice hazır değil.
Harcanan onca emek ve zamana rağmen dünyanın en iyi dağıtımı olmadığımız sır değil ama aramıza katılacak yeni arkadaşlarla daha iyi olacağımıza inanıyoruz. Bu tecrübeden başkalarınında faydalanmasını sağlayabilir , pardus-anka.org adresini ziyaret ederek oluşum sürecindeki topluluğumuzun ilk seçkin üyelerinden olabilirsiniz.
pardus-anka-alpha3-1024x575.png

kaptan-1024x575.png

İndirme sayfası için tıklayın.
Not: Henüz USB üzerinden kurulum yapılamamaktadır.

OzgurlukIcin
Pardus-Anka
WorldForum Pardus

djvahset

Profesör
Reaksiyon puanı
5
oooo hayır olsun bi bakalım durum iyidir inşallah

Karargaht

Dekan
Reaksiyon puanı
112
Güzel gelişme. Kullanmam ama var olması beni hep mutlu etmiştir.

osC++CoDeR

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Mavi olan, ilk SS'de ki arka plan çok hoş muş. Koyu tonlu tema ile de gayet uyumlu olmuş.

Strake

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Bunun wubi si varmıdır? :D

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Tam sürüm çıktığında denerim :)

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Kernel 3.7.5... Bayağı öndeler :) Kararlılığı yüksek bir sürüm dahil ederler umarım projeye.

SincapHenry

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sadece Alfa çıkmasına rağmen o kadar yoğunluk oldu ki 4 site birden çöktü. Şaşırdım valla...

Kadima

Rektör
Reaksiyon puanı
841
Sanal da 3 saatte zor kuruldu. :blink:
ayrıca kurulum bitince yeniden başlat dediğimde siyah ekranda kaldı öylece? sistemi yeniden başlattım açılmadı ve hata vermeye başladı :/

SincapHenry

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Virtualbox ile denediysen normaldir. Çok sistem hata veriyor onda..nGerçi ben lubuntu kullanıyorum ama biraz daha bekleriz stabil için..

Sanal da 3 saatte zor kuruldu. :blink:
ayrıca kurulum bitince yeniden başlat dediğimde siyah ekranda kaldı öylece? sistemi yeniden başlattım açılmadı ve hata vermeye başladı :/

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Milli diyorlar hala....la havle vela Daha en başından beri milli dersen baştan kaybedersin kardeşim ve bu işin başındaki adamda çıkıp linuxun daha mobilde gelişmediğini söylüyor olmadıgını söylüyor baştaki adam daha androidden haberi yok yaaa var mı böyle bişi yaa üzülüyorum sadece acıyorum...

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Milli diye bir şey yok. Adına alfa sürüm yayınlanan Marcin Türk değildir. Hatta şimdi geliştiricilerin bir kısmı da Türk değildir. Farklı milliyetlerden ortak bir çaba sonucu GNU/Linux bir dağıtım hazırlanmaya çalışılıyor.

re13el

Dekan
Reaksiyon puanı
114
Linux kullanıcak olsam bunu kullanmazdım herhalde. :)

northpower

Asistan
Reaksiyon puanı
0
milli olma konusunda bişey diyemem ama rafa kaldırılan uzunca bir süre ses seda çıkmayan sonra da hangi yapı da ve kararlılıkta ne şekilde geliştirileceği bile açıklanmadan yok bitmedi denilen bir proje pardus. pardus anka özgür yazılım mantığıyla geliştirildiği için sevindim. sonuçta emek var çaba var. yabancı kişilerinde çabası var katılıyorum ama GNU mantığı da bu değil mi zaten...

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
basit olsun stabil olsun anlayışında geliştirseler belki bir şansı olur. 2-3 gün sonra çökeceğini bilerek linux dağıtımı kurmak artık sıkmaya başladı.

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89
bizim milletimizden bi cacık olmaz
güzelim pardus projesini ziyan ettiler şimdi anka manka uğraşıyorlar
türk mantığı ile işletim sistemi yapılmaz

diciboy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pardus özellikle başlangıcın hangi işletim sistemi ile açılacağını kullanıcının belirleyebiliyor oluşu nedeniyle kullanmayı istedğim bir sürümdü. Ayrıca menüleri, programları kullanımı kolay basit hoş bir işletim sistemi oluşundan dolayı kullanmak istedim ve 2011.2-Cervus-elaphus sürümünü kurdum . Ancak bunda bir problem yaşadım şöyleki: asus p5k-e wifi anakartım var ve nete kablosuz üzerinden bağlanıyorum pardus kablosuz bağlantıda problem oldu, bağlantı hızı bir türlü windowdaki gibi kesintisiz ve sinyal seviyesi güçlü olarak çalışmadı ve bu kesinti ve sinyal zayıflığından dolayı mecburen windows kullandım, şimdi sorun düzeldiyse pardusu seve seve kullanırım... Zaten menüsü ekranı çok beğeniyorum. Ubuntu 64te de problem olmuştu galiba ama ubuntunun peşine düşmedin daha da ...
pardus olursa (hata vermezse) kullanırım Antivirüs programı var , Firewall var ücretsiz daha bisürü bişey windowsa göre daha güvenli ....

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Arkadaşlar haksızlık ediyorsunuz. Pardus Anka ekibi, pardus projesini devam ettirmeye çalışıyor. Hepsi de gönüllü yapıyor bu işi.
Yurtdışından katılım olması çok normal çünkü pardus yurtdışında da birçok kullanıcısı olan bir işletim sistemi.

Siz daha iyisini yapın! gibi klişe birşeyler yazmak istemiyorum. Lütfen eleştirinin dozunu kaçırmayın.
Yapan adamları eleştirmeyin, kullanın, hataları geri bildirim yapın, daha da iyi olsun bu yaptıkları sistem, katkıda bulunun.

Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Ben şimdi bir yerden finansman bulup işletim sistemi yazsam!!! onu size göndersem milli mi olacak yani. İşletim sistemini yazarken assembler/C/C++ kullanacağım. Bunlar da milli değil. Üzerinde çalışan donanım da milli değil. Hatta intel israilde üretim yapıyor.
Milli, milli nedir milli ? Bizim insanımız emek veriyor, Türkiyemize uygun özellikte bir ürün çıkarmaya çalışıyorlar işte. Daha ne yapacaklar yani ?

Bakın bu proje tübitak bünyesinde değil artık. Geliştiren ve emek harcayan ekibe yardımcı olmaya çalışmadan, pek de eleştiri hakkımız olduğunu sanmıyorum.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Aşırı ilgi sebebi ile sunucular çökmüş. İlgilenen herkese buradan teşekkürler.

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Projeye bağışta bulunmak lazım ki, daha iyi bir sunucu altyapısı kurabilsinler.

cuhadar

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Ekibi yeniden oluşturup gönül verenleri tebrik ediyorum