9köy
Asistan
- Katılım
- 27 Eylül 2012
- Mesajlar
- 149
- Reaksiyon puanı
- 0
- Puanları
- 0
INVERTER KLİMALAR, HER KLİMA TAM INVERTER MİDİR? PAM PWM NEDİR? ELEKTRONİK KILCAL EXPANSION NEDİR?
sevgili arkadaşlar,
bu foruma bu konu yabancı olabilir ama zamanlar nedemek istediğim anlaşılacaktır. ufak ufak elden geldiğğince dilim döndüğünce açıklamya çalışayım zira klimacı değilim. klimacı arkadaşlardan destek bekliyorum kendi adıma ve forum adına.
uzun zamandan beri zihnimi kemiren inverter meselesine bir el atıp sizlerdende bilgi toplamak istedim.
bu foruma bu konu yabancı olabilir ama zamanlar nedemek istediğim anlaşılacaktır. ufak ufak elden geldiğğince dilim döndüğünce açıklamya çalışayım zira klimacı değilim. klimacı arkadaşlardan destek bekliyorum kendi adıma ve forum adına.
konu baya karışık gözükebilir. mesela deniyor tam inverter klima nedir. kendimce tespitime göre bir klimanın tam inverter olabilmesi için en azından pam control denen modüle sahip olması gerekli. (daha sonra kesinleştirdim bu konuyu)
fakat bu pam modülününde ilevselliği farklı olanları var.
nedir bu pam meselesi. yanısıra birde pwm vs sözler duyuyoruz. hatta şimdide hybrit inverter vb sözler duyuyoruz.
PAM (Pulse Amplitute Modulation - Darbeli Genlik Modülasyonu) modülü klima çalışmaya başlayınca kompresörü maksimum güçte çalıştırır, ortamı kısa sürede istenilen sıcaklığa getirir.
Sonra PWM (Pulse Width Modulation - Darbeli Genişlik Modülasyonu) modülü devreye girer ve kompresör kapasitesini gerekli yükü tam sağlayacak şekilde ayarlar, konfor sıcaklığını sürekli kılar.
alıntıyı alarko sitesineden yaptım. zaten inverter in mucidi toshibadır. toshiba alarko türkiyede ortaktır. hatta oldukça ileri derecede dünyadada belki ortaklıkları olabilir. carrier firması ,toshiba klima bölümünü satın almıştır ilk evvela bunus öylemem gerekirdi.
şuan dediğim gibi inverter klimalarda sıkça duyduğumuz pam kontrol vb kısaltılmış isimleri. inceleme ihtiyacı duydum. yukarıdaki alıntımda açılımı mevcut.. baya bir zamandır bu konuyu açmak niyetindeydim. 1-2 ay evvel koçklima volkan arkadaşımıza bir klima danışırken. önemli bilgiler aldım ama birtürlü vaktim olmamıştı bu konuyu açmaya. ayrıca tam irdeleyememiştim. şuanda eksiklerim vardır mutlak. herkezin katılımını bekliyorum.
arkadaşlar bilindiği üzere son 5-6 yıldır alım gücümüz millet olarak çok düştü özelliklede 2008den itibaren.. bunu siyaset saymayalım.
inverter klima dendiğinde her klima tam invertermidir değilmidir. bunları öğrenmekta fayda var.
zamanında bir nebze olsa bir ustayla tartıştık bu konuları. başka bir forumda.
şunu demek istiyorum tekrar. tam bir inverter klimada en azından pam kontrol ünitesi olması gerekir. bende kısmetime bir adet mitsubishi electric msz gc serisi klima var. ama şuan bu tür klimaları almak benim için imkansız.. oldukça pahalı çünkü. alım gücümüz çok düştü en ucuz me klimaya baksak sanırım şuan 3000 küsurdan aşağı değildir. artık rakamlara bile bakmaktan korkar oldum soran arkadaşlara karşı. diyorum sitelerine bakınız
)
bu açıdan inverter klima alıyorum derken. ismi inverter olup aslında yarım inverter bir klimada almış olabiliriz. bu rakamlara çıkamayacaksak.. (yarım invertet lafı komik ama klimacıların bazısı bu şekilde adlandıryorlar. bazısıda giriş seviyesi inverter diyorlar.)
mesela çok ilginçtir. firmalar birçok durumları açıklarken bu pam vb kontrol isimlerini broşürlerinde geçirirlerken. aslında o klimanın ancak üst modellerinde bu sistemler bulunur.
buna en iyi örnek daikindir. söz gelimi mitsubishi electricte sadece chc serisi yarım inverterken daikinde ancak emura ve ururu sarara serileri tam inverterdir. (benim dilim döndüğünce anlayabildiğimce. yanlışımı ustalar düzeltebilirler.) bir çok markada bu durum mevcut olabilir. bu açıdan verdiğimiz paraya dikkat edelim. mesela daikinin zamanında beğendiğim eski delux serilerinden bir örnek buldum.
http://www.icglimited.co.uk/library...e/4MXS-E Super Multi SERVICE (SiBE12-625).pdf
şu linkten bakabiliriz. gerçi bunlar multi klimalar ama ben durumu iyi bildiğim için basıyorum. mesela delux ftxs c serisinde pam modülü kesinlikle yoktu. aynı iç üniteler burdaki kombinasyonlardada kullanılmış. şuan bu klimaların yeni modelleri daikin g serisi olarak bulunmaktadır son kuryuk kodu j serisi geçer.
daikin her nekadar kazık fiyatlı olsada kötü klima değildir ama kazığın dozunu aşırı kaçırdılar. geçen yıl 5 para etmez dediğimiz V serisi son kurruk kodu jv geçer. bu klimaların12 likleri 2000 tl alınabilirken şuan 3000 küsur. bu açıdan dikkatli olmakta fayda var. hem bu parayı vericez hemde yarım inverter bir klima almış olucaz. o enjoy denen inverter ise tam fiyasko. mesela toshiba skv serisindede pam kontrol meselesi olduğunu sanmıyorum. ama şuan fiyatlar daikine göre oldukça iyi.
daikinin g serisini beğenirdim o daha tam inverter bir klima değilmiş hayret. sağ olsun bir forumdam koç isimli arkadaş baya açıklamıştı bunları bana. baya bir zaman önce. son zamanlardada yine bir uzaman emre sağanak arkadaş bu durumları perçinledi. (zamanla tanıyacağız bu rakadaşları) umarım yanlışlarım yoktur varsada ama kendileri ama diğer arkadaşlar düzeltsinler.
buradan hareketle şunları bilelim mitsubishi electric chc serisi tam inverter değilken. mitsubishi heavy basit serilerinde tam inverter olması zor mesele. yani kimse demesinki chc serisi dandikmiş tam inverter değil vs elinde belge olan olan burda yayınlar basit seri mhi ile arasındaki farklar ortaya çıkar.
artık düşünürsek her markanın inverter kliması var. ama ne kadar inverter. ve her markada kazık yiyormuyuz. düşünmek gerek.
burada amacım hiç bir markayı kötülemek değil. sadece herkezi uyarmak. marka alıyorum derken sadece marka almayalım, kalite aldığımızı sanarak. ok büyük markaların teknolojileri çok gelişmiş. bunları inkar edemeyiz ama genede bir elemeden geçirelim. her büyük marka klimacı değildir. her klimacı büyük markanın klimasıda iyi değildir.
arkadaşlar birde özeliKle sık sık duyduğumuz. ALL DC sözleri var. bu durumda klimanın fanına kadar tam inverter olduğunu anlayabiliriz herhalde. bu all dc meselesini fujitsu sitesinde çok görmüşsünüzdür. klimaya meraklı olan arkadaşlar. fakat bu sözcükmü desem sloganmı açılımmı her neyse benim kafamı kurcalıyor.
mesela çok tutulan fujitsu eski lcc serilerinde 24000btu haricinde dahi ALL DC yazmazdı. ama diğer plazma vs serilerinde bu yazı mevcuttu..
şimdi kendi me inverter klimamdan örnek verisem.. ben zaman zaman fana baktığımda coşmuş şekilde görürüm fanı. zaman zamanda gayet yavaş çalışır. ama all dc yazısını hiç görmedim. bunuda volkan arkadaşa sormuştum oda tam inverter dir ozaman demişti. ama bence burda bir açıklama daha gerek. yazımda değinmeye çalışıcam.
arkadaşlar birde inverter klimalarda son zamanda duymaya başladığım. belki sizlerinde sıkça duyduğunuz.elektronik expansion veya expantion valf gibi bir söz var şayet doğru yazdıysam.
mesela volkan arkadaş demirdöküm konusunda yazmış. (bir forumdan alıntıdır)
mideaya ürettirilen demir döküm klimaların yarım inverter olduğundan bahsetmiş. dış fanların tek devirli olduğundan ses yapabileceğini belirtmiş. bana önceden belirttiği gibi.
ben durumu anlattığımda evet yarım inverter bir klima elektronik EXPANSION değil kılcal kullanılmış demişti. bu klimaların fanı tek devirli olduğu için kompresör kendini kıstığında fan hızlanamadığı için kompresörden ses geleceğini belirtmişti. ben ozaman direkt sormuştum içinde en basitinden pam kontrol olmayan klima diyebilirimiyiz dediğimde aynen demişlerdi.
arkdaşlar bu elektronik ve kılcal konusu, birde yarım inverter bir klimam var. midea zibro. o açıdan zamanında konuşmuştuk volkan arkadaşla.
şimdi arkadaşlar bu tür klimalar ille kötü diye birşey yok. rakama göre bence görevlerini yapıyorlar. gerçi bendeki klima demirdökümle kıyas götürmez daha iyi bunuda belirteyim. çünkü demirdöküm yazısı üzerine tekrar aradım ben yeni volkan arkadaşı. kesinlikle farklı en basitinden sistem aynı olsada kompresör nomame değil boru çapları dahada önemli olarak geniştir dedi.
zamanında yapmış olduğu ses konusunda burda birol usta ile konuşmuştuk. birol ustada iyi bir klimacıdır fakat biraz üçkahıtçıdır:dil: ben şahsen tekirdağlı klimacının üstüne klimacı tanımam birol kızma len sende çene var o adam fazla konuşmuyor tek açığı bu kızdıysan böyle:mrgreen
l şarapçı seni..kızdırimde oda gelsin.:devil2:
birol usta sanırım burda bir yanlış anlama sonucu büyük ihtimal yanlış bilgi verdi
Midea lar ilk kalkışta elektronik Expansion gaz dengelene ne kadar böyle bir ses yapıyor.Neden diye sorma bilmiyorum dizany veya yapılışı böyle kullanılan Expansion model tip veya teknik özelliğinden olabilir.yapacak bir şey varmı eger böyleyse dersen yok kardeşim.Bu arada Expansion dediğimiz alet klasik klimalardaki Kılcal boru yerine kullanılan elektronic ayarlı kısıcılar.
Şu an aklıma başka bir şey gelmiyor.
çünkü kompresör ses yapıyor gaz sesi yok. şayet bilgim doğru diyorsa birol ozaman volkan ın açıklmasında bir yanlışlık var yukarda kafamın karıştığı mesele dediğim noktalardan birisi bu ama sadece bir nokta.
çünkü birol usta bu klimalara elektronik expansion derken volkan usta kılcal kullanılmış diyor. ben daha evvelden başka ustalarada sormuştum demişlerdi bana ozaman klasik klimalarda ses yapması lazım. fakat volkan kardeşim klasik klimalarda kısma olmayacağı için bu ses olmaz demişti.
artık ustalar buyursun bu konuda ekleme istedikleri varsa eklesinler. bu arada belirteyim. arkadaşlar birol usta gene alınabilir. bıktım bu gestapodanda herşey kendine mübah
burda kesinlikle hiç bir markaya yönelik karalama yok elimdeki klimanın iç üniteside değme klimalardan sessizdir. Allah biliyor bak yemin ettim
) zaten ben kimseyi karalamam neyse safiyane niyetimle onu söylerim. bazende bu yüzden moloz durumuna düşüyorum kendime 
şimdi gelirsek yarım inverter ve tam inverter klima farklarına. arkadaşlar tam inverter olan klimam haliyle daha tasarruflu ve dış ünitesi daha sessiz. mesela yarım inverter olan klimam 15-16m2 de kurulu ama ancak 400wattlara kadar düşebiliyorken. diğer klimam çok daha büyük alanda soğutmada 180 lere kadar düşüyor. burdan artık anlayalım. ama şunuda blirtelim her ne olursa olsun 400 watt deyip geçmeyin klasik klimaya göre çok çok karlı. ben bu durumların orta seviye inverterlerdede aşağı yukarı geçerli olduğna inanıyorum.
bugünlük bu kadar eklemek isteyen yanlışım varsa düzeltmek isteyen arkadaşlar buyursun.
yine bir forumda sn ygt07 kardeşim. bu konularda oldukça ilerisin destek bekliyoruz.. bu forumda bekliyoruz. zamanında arabaların klimalarına kadar girdiğini hatırlıyorum.
sn yönetim mesaımda hatalarım olabilir alıntılar konusunda mesajımı sileseniz bile bi kopyasını istediğim zaman göndermek üzere saklarsanız sevinirim herkeze selam ve saygılarımla.
sevgili arkadaşlar,
bu foruma bu konu yabancı olabilir ama zamanlar nedemek istediğim anlaşılacaktır. ufak ufak elden geldiğğince dilim döndüğünce açıklamya çalışayım zira klimacı değilim. klimacı arkadaşlardan destek bekliyorum kendi adıma ve forum adına.
uzun zamandan beri zihnimi kemiren inverter meselesine bir el atıp sizlerdende bilgi toplamak istedim.
bu foruma bu konu yabancı olabilir ama zamanlar nedemek istediğim anlaşılacaktır. ufak ufak elden geldiğğince dilim döndüğünce açıklamya çalışayım zira klimacı değilim. klimacı arkadaşlardan destek bekliyorum kendi adıma ve forum adına.
konu baya karışık gözükebilir. mesela deniyor tam inverter klima nedir. kendimce tespitime göre bir klimanın tam inverter olabilmesi için en azından pam control denen modüle sahip olması gerekli. (daha sonra kesinleştirdim bu konuyu)
fakat bu pam modülününde ilevselliği farklı olanları var.
nedir bu pam meselesi. yanısıra birde pwm vs sözler duyuyoruz. hatta şimdide hybrit inverter vb sözler duyuyoruz.
PAM (Pulse Amplitute Modulation - Darbeli Genlik Modülasyonu) modülü klima çalışmaya başlayınca kompresörü maksimum güçte çalıştırır, ortamı kısa sürede istenilen sıcaklığa getirir.
Sonra PWM (Pulse Width Modulation - Darbeli Genişlik Modülasyonu) modülü devreye girer ve kompresör kapasitesini gerekli yükü tam sağlayacak şekilde ayarlar, konfor sıcaklığını sürekli kılar.
alıntıyı alarko sitesineden yaptım. zaten inverter in mucidi toshibadır. toshiba alarko türkiyede ortaktır. hatta oldukça ileri derecede dünyadada belki ortaklıkları olabilir. carrier firması ,toshiba klima bölümünü satın almıştır ilk evvela bunus öylemem gerekirdi.
şuan dediğim gibi inverter klimalarda sıkça duyduğumuz pam kontrol vb kısaltılmış isimleri. inceleme ihtiyacı duydum. yukarıdaki alıntımda açılımı mevcut.. baya bir zamandır bu konuyu açmak niyetindeydim. 1-2 ay evvel koçklima volkan arkadaşımıza bir klima danışırken. önemli bilgiler aldım ama birtürlü vaktim olmamıştı bu konuyu açmaya. ayrıca tam irdeleyememiştim. şuanda eksiklerim vardır mutlak. herkezin katılımını bekliyorum.
arkadaşlar bilindiği üzere son 5-6 yıldır alım gücümüz millet olarak çok düştü özelliklede 2008den itibaren.. bunu siyaset saymayalım.
inverter klima dendiğinde her klima tam invertermidir değilmidir. bunları öğrenmekta fayda var.
zamanında bir nebze olsa bir ustayla tartıştık bu konuları. başka bir forumda.
şunu demek istiyorum tekrar. tam bir inverter klimada en azından pam kontrol ünitesi olması gerekir. bende kısmetime bir adet mitsubishi electric msz gc serisi klima var. ama şuan bu tür klimaları almak benim için imkansız.. oldukça pahalı çünkü. alım gücümüz çok düştü en ucuz me klimaya baksak sanırım şuan 3000 küsurdan aşağı değildir. artık rakamlara bile bakmaktan korkar oldum soran arkadaşlara karşı. diyorum sitelerine bakınız

bu açıdan inverter klima alıyorum derken. ismi inverter olup aslında yarım inverter bir klimada almış olabiliriz. bu rakamlara çıkamayacaksak.. (yarım invertet lafı komik ama klimacıların bazısı bu şekilde adlandıryorlar. bazısıda giriş seviyesi inverter diyorlar.)
mesela çok ilginçtir. firmalar birçok durumları açıklarken bu pam vb kontrol isimlerini broşürlerinde geçirirlerken. aslında o klimanın ancak üst modellerinde bu sistemler bulunur.
buna en iyi örnek daikindir. söz gelimi mitsubishi electricte sadece chc serisi yarım inverterken daikinde ancak emura ve ururu sarara serileri tam inverterdir. (benim dilim döndüğünce anlayabildiğimce. yanlışımı ustalar düzeltebilirler.) bir çok markada bu durum mevcut olabilir. bu açıdan verdiğimiz paraya dikkat edelim. mesela daikinin zamanında beğendiğim eski delux serilerinden bir örnek buldum.

http://www.icglimited.co.uk/library...e/4MXS-E Super Multi SERVICE (SiBE12-625).pdf
şu linkten bakabiliriz. gerçi bunlar multi klimalar ama ben durumu iyi bildiğim için basıyorum. mesela delux ftxs c serisinde pam modülü kesinlikle yoktu. aynı iç üniteler burdaki kombinasyonlardada kullanılmış. şuan bu klimaların yeni modelleri daikin g serisi olarak bulunmaktadır son kuryuk kodu j serisi geçer.
daikin her nekadar kazık fiyatlı olsada kötü klima değildir ama kazığın dozunu aşırı kaçırdılar. geçen yıl 5 para etmez dediğimiz V serisi son kurruk kodu jv geçer. bu klimaların12 likleri 2000 tl alınabilirken şuan 3000 küsur. bu açıdan dikkatli olmakta fayda var. hem bu parayı vericez hemde yarım inverter bir klima almış olucaz. o enjoy denen inverter ise tam fiyasko. mesela toshiba skv serisindede pam kontrol meselesi olduğunu sanmıyorum. ama şuan fiyatlar daikine göre oldukça iyi.
daikinin g serisini beğenirdim o daha tam inverter bir klima değilmiş hayret. sağ olsun bir forumdam koç isimli arkadaş baya açıklamıştı bunları bana. baya bir zaman önce. son zamanlardada yine bir uzaman emre sağanak arkadaş bu durumları perçinledi. (zamanla tanıyacağız bu rakadaşları) umarım yanlışlarım yoktur varsada ama kendileri ama diğer arkadaşlar düzeltsinler.
buradan hareketle şunları bilelim mitsubishi electric chc serisi tam inverter değilken. mitsubishi heavy basit serilerinde tam inverter olması zor mesele. yani kimse demesinki chc serisi dandikmiş tam inverter değil vs elinde belge olan olan burda yayınlar basit seri mhi ile arasındaki farklar ortaya çıkar.
artık düşünürsek her markanın inverter kliması var. ama ne kadar inverter. ve her markada kazık yiyormuyuz. düşünmek gerek.
burada amacım hiç bir markayı kötülemek değil. sadece herkezi uyarmak. marka alıyorum derken sadece marka almayalım, kalite aldığımızı sanarak. ok büyük markaların teknolojileri çok gelişmiş. bunları inkar edemeyiz ama genede bir elemeden geçirelim. her büyük marka klimacı değildir. her klimacı büyük markanın klimasıda iyi değildir.
arkadaşlar birde özeliKle sık sık duyduğumuz. ALL DC sözleri var. bu durumda klimanın fanına kadar tam inverter olduğunu anlayabiliriz herhalde. bu all dc meselesini fujitsu sitesinde çok görmüşsünüzdür. klimaya meraklı olan arkadaşlar. fakat bu sözcükmü desem sloganmı açılımmı her neyse benim kafamı kurcalıyor.
mesela çok tutulan fujitsu eski lcc serilerinde 24000btu haricinde dahi ALL DC yazmazdı. ama diğer plazma vs serilerinde bu yazı mevcuttu..
şimdi kendi me inverter klimamdan örnek verisem.. ben zaman zaman fana baktığımda coşmuş şekilde görürüm fanı. zaman zamanda gayet yavaş çalışır. ama all dc yazısını hiç görmedim. bunuda volkan arkadaşa sormuştum oda tam inverter dir ozaman demişti. ama bence burda bir açıklama daha gerek. yazımda değinmeye çalışıcam.
arkadaşlar birde inverter klimalarda son zamanda duymaya başladığım. belki sizlerinde sıkça duyduğunuz.elektronik expansion veya expantion valf gibi bir söz var şayet doğru yazdıysam.
mesela volkan arkadaş demirdöküm konusunda yazmış. (bir forumdan alıntıdır)
mideaya ürettirilen demir döküm klimaların yarım inverter olduğundan bahsetmiş. dış fanların tek devirli olduğundan ses yapabileceğini belirtmiş. bana önceden belirttiği gibi.
ben durumu anlattığımda evet yarım inverter bir klima elektronik EXPANSION değil kılcal kullanılmış demişti. bu klimaların fanı tek devirli olduğu için kompresör kendini kıstığında fan hızlanamadığı için kompresörden ses geleceğini belirtmişti. ben ozaman direkt sormuştum içinde en basitinden pam kontrol olmayan klima diyebilirimiyiz dediğimde aynen demişlerdi.
arkdaşlar bu elektronik ve kılcal konusu, birde yarım inverter bir klimam var. midea zibro. o açıdan zamanında konuşmuştuk volkan arkadaşla.
şimdi arkadaşlar bu tür klimalar ille kötü diye birşey yok. rakama göre bence görevlerini yapıyorlar. gerçi bendeki klima demirdökümle kıyas götürmez daha iyi bunuda belirteyim. çünkü demirdöküm yazısı üzerine tekrar aradım ben yeni volkan arkadaşı. kesinlikle farklı en basitinden sistem aynı olsada kompresör nomame değil boru çapları dahada önemli olarak geniştir dedi.
zamanında yapmış olduğu ses konusunda burda birol usta ile konuşmuştuk. birol ustada iyi bir klimacıdır fakat biraz üçkahıtçıdır:dil: ben şahsen tekirdağlı klimacının üstüne klimacı tanımam birol kızma len sende çene var o adam fazla konuşmuyor tek açığı bu kızdıysan böyle:mrgreen

birol usta sanırım burda bir yanlış anlama sonucu büyük ihtimal yanlış bilgi verdi
Midea lar ilk kalkışta elektronik Expansion gaz dengelene ne kadar böyle bir ses yapıyor.Neden diye sorma bilmiyorum dizany veya yapılışı böyle kullanılan Expansion model tip veya teknik özelliğinden olabilir.yapacak bir şey varmı eger böyleyse dersen yok kardeşim.Bu arada Expansion dediğimiz alet klasik klimalardaki Kılcal boru yerine kullanılan elektronic ayarlı kısıcılar.
Şu an aklıma başka bir şey gelmiyor.
çünkü kompresör ses yapıyor gaz sesi yok. şayet bilgim doğru diyorsa birol ozaman volkan ın açıklmasında bir yanlışlık var yukarda kafamın karıştığı mesele dediğim noktalardan birisi bu ama sadece bir nokta.
çünkü birol usta bu klimalara elektronik expansion derken volkan usta kılcal kullanılmış diyor. ben daha evvelden başka ustalarada sormuştum demişlerdi bana ozaman klasik klimalarda ses yapması lazım. fakat volkan kardeşim klasik klimalarda kısma olmayacağı için bu ses olmaz demişti.
artık ustalar buyursun bu konuda ekleme istedikleri varsa eklesinler. bu arada belirteyim. arkadaşlar birol usta gene alınabilir. bıktım bu gestapodanda herşey kendine mübah



şimdi gelirsek yarım inverter ve tam inverter klima farklarına. arkadaşlar tam inverter olan klimam haliyle daha tasarruflu ve dış ünitesi daha sessiz. mesela yarım inverter olan klimam 15-16m2 de kurulu ama ancak 400wattlara kadar düşebiliyorken. diğer klimam çok daha büyük alanda soğutmada 180 lere kadar düşüyor. burdan artık anlayalım. ama şunuda blirtelim her ne olursa olsun 400 watt deyip geçmeyin klasik klimaya göre çok çok karlı. ben bu durumların orta seviye inverterlerdede aşağı yukarı geçerli olduğna inanıyorum.
bugünlük bu kadar eklemek isteyen yanlışım varsa düzeltmek isteyen arkadaşlar buyursun.
yine bir forumda sn ygt07 kardeşim. bu konularda oldukça ilerisin destek bekliyoruz.. bu forumda bekliyoruz. zamanında arabaların klimalarına kadar girdiğini hatırlıyorum.
sn yönetim mesaımda hatalarım olabilir alıntılar konusunda mesajımı sileseniz bile bi kopyasını istediğim zaman göndermek üzere saklarsanız sevinirim herkeze selam ve saygılarımla.