Wireless Router mesafe ve kisi sayisi

aozcakir

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba,

Bir musterimizin Site icinde bulunan Cafe ve Restaurantina (ikisi ayri mekanlar ama birbirlerine cok yakinlar) wireless router ve pfsense kurulumu yaparak ucretsiz olarak wireless internet hizmetini sunacagiz ve tum erisimleri 5651 sayili kanun geregi pfsense kullanarak loglayacayiz.

Bu asamada Cafe ve Restaurant cevresindeki site icindeki yakin konutlarin bu ucretsiz internet erisiminden faydalanmamasini istiyoruz.
O nedenle sanirim sinyal yayin mesafesini ayarlayabilecegimiz 1 veya 2 adet Wireless Router a ihtiyacimiz olacak. Bu konuda deneyimlerinize dayanarak hangi tip wireless routerleri onerirsiniz, benzer deneyiminiz oldu ise paylasmanizi rica ederim.
Cafe sandalye kapasitesi 185 adet (ayni anda minimum 100-150 kullaniciyi desteklemesi gerekir)
Restaurant sandalye kapasitesi 200 adet (ayni anda minumum 100-150 kullaniciyi desteklemesi gerekir)

Tesekkurler,

Aslan Ozcakir

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Teoride bütün wireless routerlar 254 adete kadar kullanıcıyı destekler. O nedenle destekleme durumuna değil, performans durumuna göre tercih etmelisiniz. TP-Link'in yeni çıkan 450Mbps routerları ihtiyacınızı karşılayacaktır diye düşünüyorum.

Bununla birlikte; mesafe sınırlaması yapmak çok mantıklı olmasa da routerların tamamına yakınında, sinyal gücü ayarı vardır. Bir kaç kademeli olarak deneyerek sizin için uygun kademeyi bulabilirsiniz. Benim acizane tavsiyem, uygulaması daha zor olsa da, yazılım yatırımı yapamayacaksanız MAC filtrelemesi yapmak yönünde olacak. Şifresiz yayın yaparak gelen müşterilerinizin MAC adreslerini routera kayıt edersiniz. Gün sonunda da listeyi tekrar boşaltırsınız.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Sitede bu işlerlep uğraşan biri var diye hatırlıyorum. Otellere kurulum yapıyordu.

Bazı cihazlarda kullanıcı limiti 13 olabiliyor. Buna dikkat.

Bir cihaz 254 bağlantıyı destekleyebilir ama bu kadar bağlantıda performans ne olur bakmak lazım.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Bir cihaz 254 bağlantıyı destekleyebilir ama bu kadar bağlantıda performans ne olur bakmak lazım.

İşte ben de tam olarak onu belirtmek istedim. "Destekleyen"e değil, gerekli performansı verebilene bakmak lazım. Teoride her cihaz destekler. Kullanıcı sayısını limitleyen bir router normal şartlarda olmaz. 254 sınırı da IPv4 ile dağıtılabilecek maksimum IP sayısı olmasından ileri geliyor.

Müşterilere her gün sağlanacak geçici bir şifre de basit ama etkili bir çözüm olabilir.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Sakin ol şampiyon :)

Yukarıdakini şu ürünle karşılaştırınca çekim mesafesi nasıl? Kağıt üzerinde aşağıdaki wn7200 daha iyi görünüyor.
30.026.9250.003501t4.jpg

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sakin ol şampiyon :)

? :)

Yukarıdakini şu ürünle karşılaştırınca çekim mesafesi nasıl? Kağıt üzerinde aşağıdaki wn7200 daha iyi görünüyor.

Arkadaşın router, yani bir dağıtıcıya ihtiyacı var. 7200ND ise wireless adaptördür; sadece bir bilgisayarın mevcut bir kablosuz ağa bağlanabilmesi için USB'den takılarak kullanılır. Dolayısıyla birbirlerinden çok farklı şeylerdir.

Aslında mesafe açısından TP-Link 5210G CPE önerebiliriz ama yönlü olduğu için konumlandırılması zor olabilir.

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
? :)

Arkadaşın router, yani bir dağıtıcıya ihtiyacı var. 7200ND ise wireless adaptördür; sadece bir bilgisayarın mevcut bir kablosuz ağa bağlanabilmesi için USB'den takılarak kullanılır. Dolayısıyla birbirlerinden çok farklı şeylerdir.

Aslında mesafe açısından TP-Link 5210G CPE önerebiliriz ama yönlü olduğu için konumlandırılması zor olabilir.

7200nd kullanıyorum ancak bir kaç sıkıntım var. 182 metre ötedeki modeme bağlanıyorum ve 700-800KB (6Mbit) ile download yaptığı oluyor . Bazen çok iyi bağlanıyor bazen de bağlantı hiç kurulmuyor bile. Tabi buna çevredeki diğer ağlarda etkiyor. Çünkü bulduğu 40-50 adet kablosuz ağ daha var. En büyük sıkıntı sadece bilgisayara bağlayıp kullanabiliyorum. Tablet bilgisayar veya evdeki internete ihtiyaç duyan diğer cihazlar internetten faydalanamıyor. Paylaşmam için PC devamlı açık vs. vs.
TP-Link 5210G CPE gibi bir cihaz lazım yada 7200ND ye yagi ve parabolic gibi anten almam gerekli. Sanırım bunlarda yönlü.
Aynı konumdan görüpte bağlanamadığım 2 ağ ve evin diğer tarafında kullanabileceğim 2-3 ağ daha var. Nasıl bir şey yapayım karar veremedim. :) Bütçe 150 TL en fazla 200 TL

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
7200ND'ye anten takılarak dağıtıcıya dönüştürülmesi mümkün değil; dediğim gibi, sadece tek bilgisayarda kullanılabilen bir adaptördür kendisi. Senin alman gereken bir Access Point olacak. 5210G, uzak mesafe için işe yarar, ancak 7200ND ile çekebildiğin bir ağ için bir fazla olur. Yine de benim tavsiyem dış ortam cihazı alman yönünde. Sen aynı bağlantıyı birden çok cihazda kullanabilmeyi hedeflediğin için repeater (tekrarlayıcı) özelliği olan bir access point (erişim noktası) alman gerekir. Esasında AP'lerin %90 bu özelliği vardır; fakat bazıları repeater modunda kısıtlı şifreleme olanakları sağladığı için yayıncı cihazda da ayar yapmayı gerektirebilir ve bu da güvenlik zaafiyeti yaratabilir. Örneğin 5210G CPE de dahil olmak üzere TP-Link'in 54Mbps olan bütün AP'leri, repeater modunda sadece WEP şifreleme standardını destekliyor ve bu iyi değil. (54Mbps üzerinde böyle bir durum söz konusu değil.)

Kısacası AP olarak herhangi bir marka ve ürün tercih edebilirsin, çekim alanını ve repeater özelliğini kontrol etmen yeterli. TP-Link'in adını fiyatının performansına göre uygunluğundan dolayı sık anıyorum. Yoksa Zyxel de iyi bir tercih olacaktır. Böyle bir cihaz aldıktan sonra repeater veya universal repeater modunda istediğin ağa bağlandıktan sonra, cihaz senin bulunduğun bölgede bağlandığın ağı tekrar yayınlayacağı için, dizüstü bilgisayarınla da, tabletinle de ve 7200ND bağlı olan masaüstü bilgisayarınla da internete girebilirsin.