Opera 12 Final Yayınlandı!

Bu konuyu okuyanlar

zahek

Asistan
Katılım
16 Haziran 2008
Mesajlar
285
Reaksiyon puanı
12
Puanları
18

[video=youtube;yrVvZX2nss8]http://www.youtube.com/watch?v=yrVvZX2nss8[/video]

Opera 12 Final sürümü nihayet indirilmeye hazır durumda. Tüm tarayıcı deneyimlerinizi bir kenara bırakın ve Opera 12'nin tadını çıkarmaya bakın. Tüm detayları sizler için inceledik…

Akıllı Adres Çubuğu

Menu_010.png


Malum Opera’nın en yeni özelliklerinden biri sayılabilir akıllı adres çubuğu. Bu yeniz özellik çok daha hızlı bir şekilde aradığınız içeriklere ulaşmanıza olanak veriyor. Ayrıntılı bilgi


Kamera Desteği

kamera_desteği.jpg


Opera 12, HTML5‘in özelliklerinde yer alan kamera desteğini sizlere sunuyor. Opera en yeni web teknolojileri kullanılarak tarayıcınızın kameranıza erişimi sağlanmaktadır. Denemek için bu siteleri (Photo Boothh, Polaroid) gezinebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi.


Yeni Temalar ve Arayüz Değişiklikleri

eklentiler.jpg


Bu sürümle beraber yepyeni temalar da eklendi. Yeni temalarla Opera’nı hem eskisinden daha şık görünecek hem de sisteminiz ile çok daha uyumlu bir şekilde çalışacak. Yine ayrıca Opera arayüzünde de bazı görsel değişiklikler fark edeceksiniz. Örneğin hızlı erişim ekranındaki ön izlemelerin kenarları daha küçültülmüş ve yuvarlaklaştırılmış durumda. Bunun yanı sıra e-posta ekranında da bazı değişiklikler mevcut.

Yeni hafif tema sistemi ile Opera’nın arayüzünü değiştirmek çok basit ve hızlı. Öyle ki, herhangi bir kod yazma konusunda bilginiz olmasa bile dahi Theme Creator eklentisini kullanarak sadece birkaç dakikada bile kendinize özel bir tema hazırlayabilirsiniz.

E-posta Yazma Ekranı Güncellemesi

eposta-ekranı.jpg


Bu sürümle beraber e-posta yazma ekranında da bazı değişikler, iyileştirmeler göreceksiniz. Örneğin e-posta yazacağınız alan varsayılan oalrak daraltılmış şekilde geliyor. Bu alanı kolayca sağ taraftaki ayarlardan genişletebilirsiniz. Ya da üst kısımdaki bölümleri (cc, bc,ek, yanıtla, v.b.) kolayca ekleyebilir, kaldırabilirsiniz. İmzanızı kolayca değiştirebilir, varsayılan e-posta hesabınızı düzenleyebilirsiniz…

Bileşenlerin, Unite Uygulamalarının, Ses Desteğinin Kaldırılması

unite.jpg


Yine bu sürümle beraber köklü bir değişiklik daha bulunuyor. Artık Opera bileşenleri, Unite uygulamaları ve ses desteği kaldırılıyor. Bu sürümle beraber bu özellikler kapalı olarak gelecek. Bileşenler ve Unite özellikleri yıl sonuna doğru tamamen sonlandırılacak ve bu projelerdeki teknolojiler farklı alanlarda değerlendirilecek. Bunların başında da elbette eklentiler gelmektedir. Bu nedenle yakın gelecekte Opera eklentilerinin çok daha fonksiyonel bir hal alacağını çok rahat söyleyebiliriz.

Ses desteği konusunda ise Opera, IBM tarafından geliştirilen bir paket program kullanıyordu. Bu paket uzun süredir geliştirilmediği için Opera’dan kaldırılıyor. Ancak yeni sürümlerde bu destek daha da gelişmiş olarak karşımıza gelecek.


İşlemci Kullanımını İzleme : opera:cpu

unite.jpg


Opera’nın diğer bir yeniliği ise; kullanılan işlemci miktarını gösterebiliyor olması. Bunun için opera:cpu adlı dahili bir yeni sayfa tasarlanmış durumda. Bu sayfayı ziyaret ettiğinizde, o an açık olan sekmelerin, kullanılan eklentilerin o anki işlemci (CPU) kullanımını görebilirsiniz. Her ne kadar daha geliştirilme aşamasında olsa da ileriye dönük oldukça güçlü ve verimli bir sayfa. Ayrıntılı bilgi.

Yenilenmiş Bir Logo

opera12-logo.jpg


Opera bu arada çok logosunda da ufak bir güncelleme yaptı. Her ne kadar çok göze batmasa da yeni logo üzerinde ufak tefek oynamalar yapılmış görünüyor. Yeni logo biraz daha ovalleştirilmiş, yukarıdan aşağıdaya doğru geçişlerle biraz daha belirginleştirilmiş ve açıkçası daha hoş duruyor. Ya sizce …


64-Bit Mimari Desteği ve OOPP (Out-of-process Plugins)

Daha evvel sizleri bilgilendirdiğimiz üzere, Opera artık hem Windows, hem de Mac sistemlerde 64-bit işletim sistemleri ile uyumlu bir halde çalışmaktadır. Yine bunun yanı sıra OOPP (işlem dışı kalan yan uygulamalar) desteği ile de yan uygulama kaynaklı kararsızlık, çökme gibi sorunların önüne geçilecektir.
Opera 12 ayrıca, SSSE3 komut setini destekleyen işlemcilerde belirgin bir performans iyileştirmesi ile de beraber gelmektedir.



WebGL Desteği ve Donanımsal Hızlandırma

Opera artık WebGl destekli donanımsal hızlandırmayı kullanarak web deneyiminizi çok daha verimli ve hızlı bir hale getirecek. Bu destekle beraber web uygulamalarını ve daha fazla grafik uygulaması gerektiren oyunları çok daha rahat bir şekilde oynayabileceksiniz. WebGl hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz. Yine aynı zamanda donanımsal hızlandırma ve benzer bir diğer yazımız bu konuyu daha net anlayabilmenize yardımcı olacaktır.


RTL Desteği (Sağdan Sola Yazılan Dil Desteği)

eposta-rtl.png


Opera artık yepyeni dilleri ile konuşmaya başlıyor. RTL desteği ile beraber Opera, sağdan sola yazılan diller için de tam anlamıyla kullanıcı dostu bir hale geliyor. Arapça, Farsaça, İbranice ve Urduca olarak artık çok kolayca kullanılabilir duruda Opera.


Yeni Web Standartları

web-standartları.jpg


Opera’nın elbetteki olmazsa olmazları yeni web standartlarıdır. Opera her zaman en son web teknolojilerini takip ederek ve uygulayarak bu sektörün öncüsü olmasını bilmiştir. Unutmayın ki en son web teknolojilerin destekleyen bir tarayıcı, hem geliştiricilere çok daha gelişmiş web uygulamaları tasarlamayı sağlarken, aynı zamanda son kullanıcıya da doyumsuz bir web deneyimi yaşatacaktır. Aşağıda detaylı listeyi bulabilirsiniz. Şimdilik her ne kadar bu özellikleri kısa kısa geçiyor olsak da ilerleyen günlerde yeri geldikçe detaylı olarak sizleri bilgilendireceğiz.


Kısmi XMLHttpRequest Level 2 desteği
Yeni SSL özelliklerinin desteklenmesi
MAPI desteği (Windows’un herhangi bir dosyayı e-posta ile gönder komutunun desteklenmesi.)
Do-Not-Track HTTP özelliğinin desteklenmesi. Bilgilendirme yazısı.
WebRTC 1.0 desteği
Media Queries desteği
WebIDL desteği
HTML5 Sürükle – Bırak Desteği
CSS3 – Animasyonları ve Geçişleri
DOM Olayları





zahek / greench
 

WebNick

Müdavim
Katılım
18 Mart 2012
Mesajlar
3,000
Reaksiyon puanı
12
Puanları
0
çok güzel bir konu olmuş. açıklamalar filan gayet iyi.

Yalnız tarayıcının kameraya erişimi özelliği güvenlik zafiyeti doğurabilir ilerde.

indirip denemenin vakti geldi. uzun zamandır kullanmıyordum. bakalım nasıl olmuş.
 

Darknes$

Müdavim
Emektar
Katılım
13 Haziran 2008
Mesajlar
17,955
Reaksiyon puanı
351
Puanları
83
Opera Unite ve bileşen desteğinin kaldırılması da çok iyi oldu.

İşlemci Kullanımını İzleme : opera:cpu Başlığına ait olan resim ufak bir hata olmuş :)

opera-cpu1.jpg


Sürükle bırak imgur sitesi de çalışıyor artık :D

http://imgur.com/
 

TEGİN

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
2,102
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Şimdilik canavar gibi işliyor.Muzdarip olduğum hatalar yok :) Güzel güzel güzel :)))
 

zahek

Asistan
Katılım
16 Haziran 2008
Mesajlar
285
Reaksiyon puanı
12
Puanları
18
çok güzel bir konu olmuş. açıklamalar filan gayet iyi.

Yalnız tarayıcının kameraya erişimi özelliği güvenlik zafiyeti doğurabilir ilerde.

indirip denemenin vakti geldi. uzun zamandır kullanmıyordum. bakalım nasıl olmuş.
Bu özellik tamamen kullanıcının onayı olmaksızın devreye girmiyor. Hatırlatmak istedim ayrıca.


önceki sürümlerinden çok çok iyi.
Şimdilik canavar gibi işliyor.Muzdarip olduğum hatalar yok :) Güzel güzel güzel :)))
Güle güle kullanın.
 

Rauros

Asistan
Katılım
8 Nisan 2012
Mesajlar
285
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bence çok güzel olmuş hafiflemiş hızlanmış
 
Üst