Fetih 1453, Guardian' da Manşet...

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HRNKC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20
esh5255_1.jpg

Fetih 1453 filmi bugün İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin kültür sanat sayfasına manşet oldu !

Guardian'ın sanat sayfasındaki manşet: "Yine imparatorluk gibiyiz: Türklerin gönlünü fetheden Osmanlı destanı"

Konu, Fetih 1453 filmi...

İşte Türkiye'de gişe rekorlarını alt üst eden filmle ilgili yazılan yazıdan bazı satırlar:

"Türban ve testosteron dolu "Fetih 1453" milyonlarca Türk'ün kalbindeki milli gururu kabartıp tüm gişe rekorlarını kırdı. Film Türkiye'nin damarlarında hala dünyayı fethedecek kudrette kan dolaştığının teyidi olarak gösteriliyor."

esh6265.jpg

TARİHİ GERÇEKLERİ ÇARPITIYOR

Filmdeki dini öğelerin Başbakan Erdoğan'ın 'dindar nesil yetiştirme' vizyonu ile de örtüştüğünü belirten Guardian, okullarda gösterilmesi çağrıları olsa da filmin bazı tarihi gerçekleri çarpıttığı eleştirisinde bulunuyor:

"Sultan safında savaşan Rumlar, duvarları koruyanlardan fazlaydı; son taarruz sabahında askerler arasında Meryem'e dua edenlerin sayısı neredeyse Allah'a dua edenler kadardı."

SIRP GÜMÜŞ MADENLERİNDEKİ ORTODOKSLAR

Gazete, surların altında tünel açarken tekbir getiren lağımcıların ise aslında Sırp gümüş madenlerinden toplanmış Ortodokslar olduğunu belirtiyor.

Filmin Türkiye'de geniş yankı bulup tartışıldığını kaydeden Guardian, şöyle noktalıyor yazıyı:

"Türkiye'de hiç bir şey milliyetçilik gibi satmıyor. Filmin 17 milyon dolarlık bütçesini üç kez katlayan filmin yönetmen ve yapımcısı Faruk Aksoy, şimdi Atatürk'ün İngilizleri püskürttüğü Gelibolu hakkında bir film planlıyor. Filmin Churchill'in en parlak tasviri olmayacağına bahse girebilirsiniz."

Kaynak

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
onlar mesajı almış sorun yok millet :D
"Türkiye'nin damarlarında hala dünyayı fethedecek kudrette kan dolaştığının teyidi olarak gösteriliyor."

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
evet gerçekleri çarpıttı ortada fatihin hocası Akşemsettin filmde sakallı bir hoca olarak gösterilmiş ki Hacı Bayram Veli şemsettin efendiye köse olduğu için ''Ak'' Şemsettin diye çağırdığı için sonrasında hep Akşemsettin olarak bilinmiştir ama koca Fetih 1453 ü tasarlayanlar daha metin aşamasında iken bunu atlamışlar bu biraz yanlış olmuş.

ayrıca ne zaman Tudors/Spartacus/Game of Thrones başladı ve türk milletinin bunlara ilgi duyduğunu yapımcılar gördü hemen nemalanmaya tarihi diziler filmler yapılmaya başlandı aslında bariz hepsi rant...

Reaksiyon puanı
0
evet gerçekleri çarpıttı ortada fatihin hocası Akşemsettin filmde sakallı bir hoca olarak gösterilmiş ki Hacı Bayram Veli şemsettin efendiye köse olduğu için ''Ak'' Şemsettin diye çağırdığı için sonrasında hep Akşemsettin olarak bilinmiştir ama koca Fetih 1453 ü tasarlayanlar daha metin aşamasında iken bunu atlamışlar bu biraz yanlış olmuş.

ayrıca ne zaman Tudors/Spartacus/Game of Thrones başladı ve türk milletinin bunlara ilgi duyduğunu yapımcılar gördü hemen nemalanmaya tarihi diziler filmler yapılmaya başlandı aslında bariz hepsi rant...

Rant mant.. Ben sinemaya gidip, o koltuğa oturupta tüylerim diken diken oluyorsa önemli olan budur. Ha yapılan hatalara karşı yaptığın eleştirilere saygı duyarım. Eğer sen böyle bir film çekiyorsan enine boyuna araştırırsın. Ama filmin insanlar üzerinde ki etkisini de göz ardı edemeyiz.

UngaBunga

Asistan
Reaksiyon puanı
0
çörçil reyiz nerdesin bak bak seninle t.....k geçicek bu dinsiz Türkler! :D ingilizler kadar kendini beğenmiş millet görmedim her yaptıkları doğru sanki

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
çarpıttıysak çarpıttık arkadaş film bizim tarih bizim var mı derdi olan :D

ReasTa

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Filmde birkaç hata olduğu doğrudur.. Örneğin; Eyüp Sultan Hazretlerinin mezarı fetihden yıllar sonra bulunmuştur. Filmde ise fetihten önce bulunuyor. Ancak birkaç hata nedeniyle filmin tamamına kötü demek olmaz ayrıca Türk vatandaşlarının ve diğer ülke vatandaşlarının tarihi araştırması için iyi bir ön hazırlık niteliğindedir yani bu tür film ve dizilere devam :)

Kurşun Kalem

Profesör
Reaksiyon puanı
58
Bazıları sinema yerine zaman makinasına falan gireceklerini sandılar sanırım filme giderken...
Bunun bir film olduğunu, tek amacın insanların eğlence güdülerini tatmin ederek para kazanmak olduğunu anlamayanlar mevcut malesef. Neyse...

Bu Guardian bir süredir hep çaktırmadan bizi şişirmeye çalışıyor, nedense artık...

cristogi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Guardian'ın tespitleri gerçekten demokrat geldi bana, seviyorum böyle adamları

DarKeN

Profesör
Reaksiyon puanı
88
Amerikalıların her filminde kendi propagandalarını yapmaya hakları var da Türklerin yok mu istediğimiz gibi çekeriz filmimizi kimseyi ilgilendirmez hem adı üstünde film tarihi bir belge değil :)

IuTKuI

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Tarihi çarpıtmala lafına takıldım ben. Evet çarpıtmalar olmuş olabilir. Peki ya Amerika'nın neden her savaş filminde Vietnam'ı sanki ele geçirmiş gibi anlatıyor olmasına bir yorum gelmiyor (gelemiyor). Her film de adamlar kahraman. Fasafiso.

arthkas

Doçent
Reaksiyon puanı
17
boşverin. eminim herkesin "keşke orada ben de olsaydım" ı dedirten gurur dolu bir film izledim ya yeterli bana. eleştirmen diilim. filmi de zaten eleştirmek için izlemedim. bazıları gibi duvarda asılı bir afiş veya arabada gazlı tüp aramak niyetinde de diilim. senaryo ve hissiyat benim için önemlidir. Çok beğendim!

GaMeRR119

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bidaha Yaptık Gerekirse Bidaha Yaparız...Biz Türk'üz...Yapacağız Dediğimizi Birgün Mutlaka Yaparız İşte O Gün İşte O Gün Destanın da Allah'ını Yazarız...

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
Her yaptıkları filmde amerikayı yere göğe sığdıramazlar.Başkası kendi tarihini anlatınca zorlarına gider.
Sıkıntısı var bunların.

GassipGirl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
kim ne derse desin ben çok beğenerek izlemştim zaten hastasıyım fatihin filmden sonra iyice tutuldum

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
10 yıldır hep söylerdim arkadaşlarıma, aileme, yakın çevreme.Şu Türkler bi Osmanlı Tarihini konu alan dizi-film yapsalar nede güzel olacak diye.10 yıl sonra yaptılar çok şükür.Ve kehanetimde de yanılmadığımı gördüm :)

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bir genç, “Fatih Sultan Mehmed’in resmini neden hep yaşlı bir insan suretinde çiziyorlar” diye sorunca, bir yazarımız şöyle cevap vermiş:
- Yaptığı işler o kadar büyük ki, bunları genç bir insanın yapacağını hayallerine sığdıramıyorlar !