Dinamik disk avantaj mı dezavantaj mı ?

Burgazko

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Merhaba arkadaşlar,

Yeni aldığım HP laptop a windows 7 ultimate yükledim.
HDD 4 parça olarak bölümlendirdim.
Son bölümü oluştururken bütün disklerin dinamik diske dönüştürüleceği ile ilgili bir uyarı çıkardı.
Uyarıya tamam dedim ve disk yönetiminden baktığımda bölümlerin üstlerindeki çubuğun sarı renge dönüştüğünü gördüm.
Biraz araştırma yaptım, çoğu kullanıcının dinamik disk kullanma taraftarı olmadığını gördüm.
Fakat temel disk yapılandırmasına göre daha kullanışlı olduğu sonucu çıkıyor ortaya.
Kullanımda şu anda hiçbir sıkıntım yok. Gayet güzel çalışıyor diskler.

Benim merak ettiğim konu;
-Diskleri dinamik disk olarak kullanmaya devam edersem, ileride istenmeyen bir durumla karşılaşırmıyım ?
-Format atma esnasında C: diskini biçimlendirebilirmiyim? (Diğer disklerle işim yok. Onlar müzik, resim, belgeler için depo olarak kullanılacak.)
-Format atma esnasında sadece C: diskini biçimlendirdiğim taktirde diğer disklerden veri kaybetme ihtimali varmıdır?
-Formata gerek olmadan C: diski dahil bütün diskleri veri kaybetmeden temel disk formatına dönüştürmenin yolu varmıdır?

Sonuç olarak Dinamik disk kullanmak avantajmıdır yoksa dezavantaj mıdır ?
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bildiklerini paylaşırlarsa sevinirim.

Örnek olarak nasıl göründüğünü aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Benim laptop ta bu şekilde. NOT: Resim alıntıdır..!

diskpart.jpg

totleben

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Dinamik disk ile veri kaybı yaşadık ama temel disk'te böyle bir durum olmadı. Evet dinamik disk daha gelişmiş ama ihtiyacın yoksa kullanma. Problem olduğunda verileri kurtarma işlemi sıkıntılı.

IuTKuI

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Dinamik disk ile veri kaybı yaşadık ama temel disk'te böyle bir durum olmadı. Evet dinamik disk daha gelişmiş ama ihtiyacın yoksa kullanma. Problem olduğunda verileri kurtarma işlemi sıkıntılı.

Gayet haklı. Ek olarak temel disk e çevirme işleminde tüm verilerin gider. Tamam performanslı olabilir ama bilgilerinin yedeğini o zaman bir yerde tutman daha faydalı olacaktır. Çünkü herhangi bir kötü durumda bilgilerini geri getirebilme şansını yakalarsın.

Burgazko

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Gayet haklı. Ek olarak temel disk e çevirme işleminde tüm verilerin gider. Tamam performanslı olabilir ama bilgilerinin yedeğini o zaman bir yerde tutman daha faydalı olacaktır. Çünkü herhangi bir kötü durumda bilgilerini geri getirebilme şansını yakalarsın.

Dinamik diske çevirme işlemini isteyerek yapmadım aslında. Bi yerde sistem buna mecbur bıraktı. Daha performanslı çalıştırmak değildi amacım. Ya elindeki diski bölmeden kullan,bölüyosan da dinamik disk olarak kullancaksın dedi :) Harici disk alıp bütün yedeklerimi orda tutmak istiyorum tabi ama şu anki fiyatlardan dolayı biraz zor gibi. 5-6 ay önce 3,5" 1,5 TB Western Digital disk Vatan Bilgisayarda kampanya ile 150 TL civarında iken şu anda 300 TL civarı ve üstünde. Eskiden üstünden zaman geçtikçe bilgisayar parçaları ucuzlardı. Şimdi tam tersi. 2 buçuk sene önce yaklaşık 400 TL para vererek aldığım ekran kartımı geçen hafta tekrar sordum ucuzlamak yerine daha da pahalanmış 500 TL civarında. Şimdi bi anket yapsak bu diski dinamik disk olarak kullanmaya devam mı etsem, yoksa temel disk olarak tekrar mı biçimlendirsem kararsız kaldım.

IuTKuI

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Yani doğru karar senin tabi ki ama dinamik olarak kullanmaya gerek görmüyorum ben diskleri. Hatta bence en güzel olan işlem 2 tane disk alırsın tabi seninkiler 1.5tb olduğu için böyle birşey gereksiz ama 250 yada 500gb lık 2 disk alır Raid 0 yada Raid 1 yapar öyle kullanırdım.

Pahalılandı bu aralar piyasa felaket :)

Burgazko

Asistan
Reaksiyon puanı
1
1,5 TB diskim yok malesef. Almadım o zaman çok pişmanım. keşke alsaymışım :(

IuTKuI

Profesör
Reaksiyon puanı
4
1,5 TB diskim yok malesef. Almadım o zaman çok pişmanım. keşke alsaymışım :(

Bende zamanında external 500 gb W.D nin kampanya olacağını 100 adet satılacağını duymuştum. 75 tl idi geçen sene arkadaşımla gitcektik ama sabah o kadar erken kalkıp orada beklemek zor olacağını düşünüp gitmedik o hatayı yaptıktan sonra hiç uyumuyorum artık :D :) :) Geçti gitti malesef..