Fantoma
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 27
Öncelikle önemli bir konuyu vurgulamak istiyorum.
Bilgisayarımızda Internet üzerinden işlem yaparken üşengeçliği bırakalım.
Internet ile dünyaya bağlıyken hangi işlemi yaparsak yapalım, öncelikle kendi kişisel
güvenlik tedbirlerimizi almalıyız.
Bir söz vardır.
"Eşeğini önce sağlam bir kazığa bağla, sonra Allah'a emanet et." derler.
Internet üzerinden yapılacak işlemler bu söz adeta temel bir prensip olarak kabul edilmelidir.
Günümüzde yayınlanmış hangi anti virus yazılımını, hatta parası ile satın alarak kullanıyor
olsanız dahi, bu yazılımların hiç biri % 100 güvenlik sağlayamaz.
Öncelik mutlaka kişisel savunmanın bilinçli uygulaması ile olur.
Diğer yazılımlar ise bu güvenliğin arttırılarak desteklenmesine yardımcı olur.
Peki ne yapmamız lazım?
1 - Kişisel özel bilgilerinizi bilgisayarınızda barındırmamaya özen gösterin.
2 - Parola korumalı herhangi bir web sitesine girerken önerilen "Beni hatırla",
"Parolamı hatırla" tarzı teklifleri, önlerindeki tık işaretini kaldırarak kabul etmeyin.
Bu tür web sitelerine girişte mutlaka özellikle parolanızı her girişte el ile yazmaktan üşenmeyin.
3 - Günümüzde çoğu tarayıcının size önerdiği ve genellikle tarayıcı ayarlarında yer alan
parolaların düzenlenmesi veya saklanması gibi önerileri kullanmayın.
4 - E-postalarınızi kontrol ederken en yakın arkadaşınızdan da gelse, her postayı hemen
açmayın. Önce arkadaşınıza öyle bir gönderinin onun tarafından gönderilip, gönderilmediğini
öğrenin.
Unutmayın ki bir bilgisayara bulaşan virüslerin genel amacı yayılmaktır. Bunun için
E-posta hesaplarından virüsün bulaştığı bilgisayarın adres defterindeki kişilere
kendini adapte etmesi ve adres defterindeki kişilere yayılma amaçlı saldırması bilinen
en basit yöntemdir.
Çok büyük adetlerde E-posta alan şirketler dışında, belli sayıda gelebilecek E-postalara
değindiğim usulle yaklaşmaktan asla üşenmeyin.
5 - E-posta hesabınıza gönderilen reklam amaçlı E-postalara asla rağbet etmeyim.
İçinde ne olursa olsun asla merak etmeyin, açmadan silin.
6 - Antivirus yazılımı kullanın ve güncel kalmasına özen gösterin.
7 - Kullandığınız anti virus yazılımlarının bazı web sitelerini ziyaret ederken
size göndermesi olası uyarıları asla göz ardı etmeyin.
8 - Bazı web siteleri özellikle bir şey indirmeye çalıştığınızda sadece Internet Explorer
ile indirmenin yapılabileceğini teklif etmektedirler.
İndireceğiniz şey size ne denli gerekli olursa olsun asla bu tür bir öneriyi kabul etmeyin.
Sizleri aydınlatmaya çalıştığım bu tür kişisel güvenlik sorunları geçmişte özellikle 4, 7
ve 8. maddeler göz önüne alındığında canımı oldukça yakmıştı.
Özetle, kendi güvenliğim için artık üşenmiyorum ve oldukça rahat ve sorunsuz Internet
gezintileri yapıyorum.
Bilgisayarımızda Internet üzerinden işlem yaparken üşengeçliği bırakalım.
Internet ile dünyaya bağlıyken hangi işlemi yaparsak yapalım, öncelikle kendi kişisel
güvenlik tedbirlerimizi almalıyız.
Bir söz vardır.
"Eşeğini önce sağlam bir kazığa bağla, sonra Allah'a emanet et." derler.
Internet üzerinden yapılacak işlemler bu söz adeta temel bir prensip olarak kabul edilmelidir.
Günümüzde yayınlanmış hangi anti virus yazılımını, hatta parası ile satın alarak kullanıyor
olsanız dahi, bu yazılımların hiç biri % 100 güvenlik sağlayamaz.
Öncelik mutlaka kişisel savunmanın bilinçli uygulaması ile olur.
Diğer yazılımlar ise bu güvenliğin arttırılarak desteklenmesine yardımcı olur.
Peki ne yapmamız lazım?
1 - Kişisel özel bilgilerinizi bilgisayarınızda barındırmamaya özen gösterin.
2 - Parola korumalı herhangi bir web sitesine girerken önerilen "Beni hatırla",
"Parolamı hatırla" tarzı teklifleri, önlerindeki tık işaretini kaldırarak kabul etmeyin.
Bu tür web sitelerine girişte mutlaka özellikle parolanızı her girişte el ile yazmaktan üşenmeyin.
3 - Günümüzde çoğu tarayıcının size önerdiği ve genellikle tarayıcı ayarlarında yer alan
parolaların düzenlenmesi veya saklanması gibi önerileri kullanmayın.
4 - E-postalarınızi kontrol ederken en yakın arkadaşınızdan da gelse, her postayı hemen
açmayın. Önce arkadaşınıza öyle bir gönderinin onun tarafından gönderilip, gönderilmediğini
öğrenin.
Unutmayın ki bir bilgisayara bulaşan virüslerin genel amacı yayılmaktır. Bunun için
E-posta hesaplarından virüsün bulaştığı bilgisayarın adres defterindeki kişilere
kendini adapte etmesi ve adres defterindeki kişilere yayılma amaçlı saldırması bilinen
en basit yöntemdir.
Çok büyük adetlerde E-posta alan şirketler dışında, belli sayıda gelebilecek E-postalara
değindiğim usulle yaklaşmaktan asla üşenmeyin.
5 - E-posta hesabınıza gönderilen reklam amaçlı E-postalara asla rağbet etmeyim.
İçinde ne olursa olsun asla merak etmeyin, açmadan silin.
6 - Antivirus yazılımı kullanın ve güncel kalmasına özen gösterin.
7 - Kullandığınız anti virus yazılımlarının bazı web sitelerini ziyaret ederken
size göndermesi olası uyarıları asla göz ardı etmeyin.
8 - Bazı web siteleri özellikle bir şey indirmeye çalıştığınızda sadece Internet Explorer
ile indirmenin yapılabileceğini teklif etmektedirler.
İndireceğiniz şey size ne denli gerekli olursa olsun asla bu tür bir öneriyi kabul etmeyin.
Sizleri aydınlatmaya çalıştığım bu tür kişisel güvenlik sorunları geçmişte özellikle 4, 7
ve 8. maddeler göz önüne alındığında canımı oldukça yakmıştı.
Özetle, kendi güvenliğim için artık üşenmiyorum ve oldukça rahat ve sorunsuz Internet
gezintileri yapıyorum.