ArchLinux Isınma ve Fan Problemi

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Selam arkadaşlar,

Aramızda sürekli linux kullanan arkadaşlar olduğunu biliyorum (benim gibi :)) bu sebeple bilen vardır diye sormak istedim. Uzun zaman aradan sonra tekrar ArchLinux kurdum ama sürekli bir fan çalışması durumu var, işlemciden normalden fazla kullanılıyor ama yine de bu kadar çok fan çalışmasını gerektirecek bir durum yok ortada, bilgisi olan var mıdır?

WaylandIZMIR

Asistan
Reaksiyon puanı
69
İşlemci yüksek kullanımı olmadan sadece hızlı fan kullanımı varsa Biostan smart fan vb seçeneğinden fan hızını düşürebilirsin. Tabi düşürdükten sonra işlemci ısısını kontrol et, işlemcin kül olmasın sonra :)

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
[MENTION=105722]ubuntu[/MENTION]'nun bahsetmiş olduğu smart fan özelliğini açarsanız işlemci fanı gereksiz yere çalışmaz. Cihazınız notebook ise böyle bir ayar bulamayabilirsiniz. O konuda sıkıntı etmeyin.

Ayrıca eğer ekran kartınızı mesa sürücüleri ile kullanıyorsanız, bu sürücüler özellikle notebooklarda hissedilir bir ısı artışına ve bu sebeple de daha fazla fan kullanımına sebep oluyor. Bunu düzeltmek için AMD ya da Nvidia'nın kendi sürücülerini kullanmanız gerekiyor.

Nvidia için:
https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA

AMD (ATI) ekran kartları için:
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI_Catalyst

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Fan problemi (fanın sürekli çalşması) genelde ekran kartının doğru yüklenmemesinden kaynaklanıyor.Tabi bu durum sistem boştayken oluyor. Eğer web tarayıcıda oluyorsa flash denilen lanettir sebep. Arch'a özel değil bir çok Linux dağıtımında bu sorun var.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
@ubuntu'nun bahsetmiş olduğu smart fan özelliğini açarsanız işlemci fanı gereksiz yere çalışmaz. Cihazınız notebook ise böyle bir ayar bulamayabilirsiniz. O konuda sıkıntı etmeyin.

Ayrıca eğer ekran kartınızı mesa sürücüleri ile kullanıyorsanız, bu sürücüler özellikle notebooklarda hissedilir bir ısı artışına ve bu sebeple de daha fazla fan kullanımına sebep oluyor. Bunu düzeltmek için AMD ya da Nvidia'nın kendi sürücülerini kullanmanız gerekiyor.

Nvidia için:
https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA

AMD (ATI) ekran kartları için:
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI_Catalyst

Açık kaynak sürücülerin daha iyi olduğu söylendiğinden onları yüklemiştim, sorunum bunlardan kaynaklanıyor olabilir...

Fan problemi (fanın sürekli çalşması) genelde ekran kartının doğru yüklenmemesinden kaynaklanıyor.Tabi bu durum sistem boştayken oluyor. Eğer web tarayıcıda oluyorsa flash denilen lanettir sebep. Arch'a özel değil bir çok Linux dağıtımında bu sorun var.

Zaten günlük kullanımda ubuntu kullanıyorum, Al Arabi :wink: Bu konunun ilk moderatörüyüm ben :wink:

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Evet açık kaynak sürücüler çok daha uyumlu sistem ile. Zaten normal kullanımda açık kaynak sürücüler ile kapalı sürücülerin farkını görmezsiniz. Fakat iş notebook kullanmaya geldiği zaman cihazın fanının normalden fazla çalışmasına, cihazın ısınmasına ve pil tüketiminin artmasına sebep oluyorlar. Araştırırsanız açık kaynak sürücülerin normal sürücülerden daha fazla ısınmaya sebep olduğunu görebilirsiniz.

Ben de sizin geçtiğiniz yoldan geçtim. Fakat durum dayanılmaz olduğunda artık normal sürücüleri kurdum Arch'a. Benim şansıma mıdır ya da ATI sürücülerinin iyi olmamasından mıdır bilmiyorum kullanmakta olduğum Boxee isimli program bir türlü çalışmadı. Şu an Ubuntu'da ATI sürücüleri kurulu ve Boxee ile sorunsuz kullanıyorum. Isınma ve fan problemlerim yok. Belki bir açık kaynak destekçisi olarak istediğim bu değil ama yapacak bir şey yok. Masaüstü bilgisayarım olsa kesinlikle açık kaynak sürücülerini kullanıyor olurdum.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
@keyloger, moderatörlüğün yazdığım şeyle alakası ne anlamadım valla :D Yoksa farklı öneri bekliyordun da ona mı atıfta bulundun hani bu yazdıklarını biliyorum anlamında. :)

Bu arada boşber ubuntu linux'u gel seni de Mint Linux kullanıcısı yapalım. Hayat boş fani işlerle uğraşma. :D Adam olmuyor ubuntu işte. :)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
@keyloger, moderatörlüğün yazdığım şeyle alakası ne anlamadım valla :D Yoksa farklı öneri bekliyordun da ona mı atıfta bulundun hani bu yazdıklarını biliyorum anlamında. :)

Bu arada boşber ubuntu linux'u gel seni de Mint Linux kullanıcısı yapalım. Hayat boş fani işlerle uğraşma. :D Adam olmuyor ubuntu işte. :)

Linux konusuyla ilgimin epey eskiye dayandığını ve temelde epey tecrübeli olduğumu aktarmak istedim. :wink: