Birkaç SSD Sorusu

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar bende Hp Pavilion DV6 6150et model laptop var.4 Ağustos 2011'de aldım.SSD dünyasına bir giriş yapim diyorum.Bu konuda forumdaki konuları okumaya çalıştım ama bir ordan bir burdan okuyunca kafam karıştı fikir sahibi olamadım ayrıca AHCI,RAID0...vs tarzı terimler hepten kafamı karıştırıyor.Bilgisayar cahili değilim tabiki ama işin fazla teknik kısımlarına uzağım açıkcası.Neyse bu konuda sanırım öncelikle anakartımın SATA 3.0 desteklemesi gerekiyormuş.Cpu-Z'da mainboard modelinde 3388 yazıyor karşısında da 10.31 yazıyor,HM65 chipset.Şimdi anakartımın SATA 3.0 desteği var mı?Var olduğunu var sayarak aşağıdaki 3 tane SSD alternatifini belirledim.120GB'den aşağı düşünmüyorum,gönül 256GB ister ama okadarına da yetişemem sanırım.Bilgisayarda çok fazla(hatta neredeyse hiç)oyun oynayan birisi değilim,enfazla menejerlik oyunu oynarım.Yazma silme işimde abartılacak kadar değil.Bilgisayarımın hızlı bir bilgisayar ama SSD'nin de hızını da yaşamak istiyorum.Genel olarka durum bu.Bir de HDD'mi harici olarak kullanmak istiyorum,bu konuda önerebileceğiniz bir external kutu var mı?Çok da basit bişey istemiyorum,iyi bir kutu olsun.Seçtiklerim aşağıdakiler

http://www.vatanbilgisayar.com/Soli...a-500mb-yazma)/productdetails.aspx?I_ID=54747

http://www.vatanbilgisayar.com/Soli...--510mb-yazma)/productdetails.aspx?I_ID=55780

http://www.bimeks.com.tr/urun/11863...-400mb-210mb-2-5''sata3-ssdsc2mh120a2k5-.aspx

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
sata 3 desteği o hızlara ulaşabilmen için gerekli bende corsair force 3 var 120 gb çok memnunum. Performans manyağı oluyor cihaz biraz pahalı ama deyiyor. hdd yi harici kullacaksan sadece yedekleme ve verilere ulaşmak için kullanacaksan standart kutular işini görür 25 tl civarı. usb 3.0 portun varsa performans istiyorsan usb 3.0 kutulara da bakabilirsin 50-70 tl arası. Ya da dvd okuyucudan feragatlık yaparak hdd yi direk dvd rom yuvasına takabilirsin bir aparat var onu temin ediyorsun fiyatı 30-70 tl arası değişiyor. bilgisayarının ürün kodunu firma sayfasından bakarak teknik verilerinden sata 3 desteği olup olmadığını sorgulayabilirsin :)

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
Arkadaşlar bende Hp Pavilion DV6 6150et model laptop var.4 Ağustos 2011'de aldım.SSD dünyasına bir giriş yapim diyorum.Bu konuda forumdaki konuları okumaya çalıştım ama bir ordan bir burdan okuyunca kafam karıştı fikir sahibi olamadım ayrıca AHCI,RAID0...vs tarzı terimler hepten kafamı karıştırıyor.Bilgisayar cahili değilim tabiki ama işin fazla teknik kısımlarına uzağım açıkcası.Neyse bu konuda sanırım öncelikle anakartımın SATA 3.0 desteklemesi gerekiyormuş.Cpu-Z'da mainboard modelinde 3388 yazıyor karşısında da 10.31 yazıyor,HM65 chipset.Şimdi anakartımın SATA 3.0 desteği var mı?Var olduğunu var sayarak aşağıdaki 3 tane SSD alternatifini belirledim.120GB'den aşağı düşünmüyorum,gönül 256GB ister ama okadarına da yetişemem sanırım.Bilgisayarda çok fazla(hatta neredeyse hiç)oyun oynayan birisi değilim,enfazla menejerlik oyunu oynarım.Yazma silme işimde abartılacak kadar değil.Bilgisayarımın hızlı bir bilgisayar ama SSD'nin de hızını da yaşamak istiyorum.Genel olarka durum bu.Bir de HDD'mi harici olarak kullanmak istiyorum,bu konuda önerebileceğiniz bir external kutu var mı?Çok da basit bişey istemiyorum,iyi bir kutu olsun.Seçtiklerim aşağıdakiler

http://www.vatanbilgisayar.com/Soli...a-500mb-yazma)/productdetails.aspx?I_ID=54747

http://www.vatanbilgisayar.com/Soli...--510mb-yazma)/productdetails.aspx?I_ID=55780

http://www.bimeks.com.tr/urun/11863...-400mb-210mb-2-5''sata3-ssdsc2mh120a2k5-.aspx
bu seçtiğin modeller pc için. notebook uyumlu ssd satıldığını hiç görmedim. hp teknik servisine bir danış. onlar sana gerekli bilgiyi vercektir. notebooklara pc gibi istediğin donanımı takamazsın.

harddiskini harici olarak kullanman için 2.5" hdd kutusuna ihtiyacın var. ancak notebook'un içini açıp hdd yi çıkarabilir misin, bilmiyorum. her laptop buna elverişli değil. hdd takılan yerinde bir kapak olması lazım. üzerinde hdd yazan. eğer yoksa içini ancak teknik servis açabilir demektir. sen açarsan garanti dış kalır.

ShadowFix

..........
Reaksiyon puanı
77
ssd sata 2 desteği mevcuttur, ben 120 gb olanı aldım. hız muhteşem. normal sata girişine taktım direk yükledim windows 7 , 10 saniye sürmeden açıyor windowsu :D 285 okuma 285 yazma hızına sahiptir. tabi 393 liraya almıştım. sata 3 ise 600 lira civarında herhalde. bendeki marka OCZ 120 gb

leptoplara olurmu bilmem bu hardiskle, araştırman gerek. eğer ilerde şu mini leptoplarda alırsam, mutlaka ssd takacağım. en az 40 gb yada 120 alırım, ama olur diye biliyorum

bu konuya iyi bak
http://forum.donanimhaber.com/m_36134803/tm.htm

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
bu seçtiğin modeller pc için. notebook uyumlu ssd satıldığını hiç görmedim. hp teknik servisine bir danış. onlar sana gerekli bilgiyi vercektir. notebooklara pc gibi istediğin donanımı takamazsın.

harddiskini harici olarak kullanman için 2.5" hdd kutusuna ihtiyacın var. ancak notebook'un içini açıp hdd yi çıkarabilir misin, bilmiyorum. her laptop buna elverişli değil. hdd takılan yerinde bir kapak olması lazım. üzerinde hdd yazan. eğer yoksa içini ancak teknik servis açabilir demektir. sen açarsan garanti dış kalır.

yanlış bilgilendirme yapmayalım ssd lerin hepsi 2.5 " boyutundalar ve hepsi notebooklarda kullanılabiliyor. Masaüstü sistemlerde kullanmak için 5.25 kızağı çıkıyor zaten. hdd değişimi garanti kapsamı dışına çıkmıyor casper gibi ne üdüğü belirsiz firmalar rezilliklerini görmesin kimse diye bazen etiket uygulamasını devreye sokuyor onda da zaten arkadaşın cihazı hp miş sıkıntı yok.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
yanlış bilgilendirme yapmayalım ssd lerin hepsi 2.5 " boyutundalar ve hepsi notebooklarda kullanılabiliyor. Masaüstü sistemlerde kullanmak için 5.25 kızağı çıkıyor zaten. hdd değişimi garanti kapsamı dışına çıkmıyor casper gibi ne üdüğü belirsiz firmalar rezilliklerini görmesin kimse diye bazen etiket uygulamasını devreye sokuyor onda da zaten arkadaşın cihazı hp miş sıkıntı yok.
pardon ben de şimdi baktım. ssdler notebooklara da uyuyormuş. :)

yalnız hdd/ram değişim kapağı olmayan modellerde içini açmak garanti dışı bırakması lazım. hp servise sorup emin olmadan girişmesin bence.

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

Laptoplara her donanımı takamicamı biliyorum da 2,5 inç SSD'ler 15,6 inç'lik notebooklar için değil mi,yanlış mı biliyorum?Laptopumun arkasında HDD kapağı,mandalı ve işareti vs var,hiç çıkarmayı denemedim ama olmicak bişey değil gibi gözüküyor.Yani mesela benim aklıma Corsair Force GT Seirisi 120GB SSD Sata III modeli yattı.Fiyatı 550-600 TL civarı.2,5 inç boyutunda ayrıca desktop için 3,5 inç adaptörü de veriliyor yanında hernekadar işime yaramicaksa da.Onun dışında CD sürücümü feda edemiyorum çünkü Blu-Ray olduğu için feda etmesen iyi olur diye düşünüyorum,o yüzden 2,5 inç usb 3.0'lı bir external kutu iyi olur gibi.USB 3.0 desteği var bilgisayarın.Ama işte anakartın SATA 3.0 desteğini sitesinden de göremedim ya da görmeyi beceremedim.Aslında Pavilion DV6 modeli çok kullanılan bir model yok mu bu modeli kullanıp da destekleyip desteklemediğini bilen?

---------- Post added at 18:55 ---------- Previous post was at 18:51 ----------

ben cevabımı yazarken notebook-ssd uyumu konusundaki yanlış anlaşılma giderilmiş,ben de mesajımın o kısmını geri alıyorum,diğer sorularım bakidir:)

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
ben tam olarak anlayamadım; ssdyi notebook içine mi takmak istiyorsun, usb 3'ten harici olarak mı bağlamak istiyorsun?

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben tam olarak anlayamadım; ssdyi notebook içine mi takmak istiyorsun, usb 3'ten harici olarak mı bağlamak istiyorsun?

evet SSD'yi notebook içine takacam HDD'yi de USB 3.0 özellikli bir external kutuyla harici kullancam.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
evet SSD'yi notebook içine takacam HDD'yi de USB 3.0 özellikli bir external kutuyla harici kullancam.
bu durumda seçtiğiniz ssd nin laptopa uyması lazım. hdd için de bütçenize uygun bir kutuyu alabilirsiniz. ancak dediğim gibi, hp servisine danışmakta fayda var. :)

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bu durumda seçtiğiniz ssd nin laptopa uyması lazım. hdd için de bütçenize uygun bir kutuyu alabilirsiniz. ancak dediğim gibi, hp servisine danışmakta fayda var. :)

2,5 inç SSD'lerden alcam bunlar notebooklar için zaten.Onun dışında diğer mevzular için sanırım Hp teknik servisini rahatsız etmem gerekecek.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
238
sata 3 desteği o hızlara ulaşabilmen için gerekli bende corsair force 3 var 120 gb çok memnunum. Performans manyağı oluyor cihaz biraz pahalı ama deyiyor. hdd yi harici kullacaksan sadece yedekleme ve verilere ulaşmak için kullanacaksan standart kutular işini görür 25 tl civarı. usb 3.0 portun varsa performans istiyorsan usb 3.0 kutulara da bakabilirsin 50-70 tl arası. Ya da dvd okuyucudan feragatlık yaparak hdd yi direk dvd rom yuvasına takabilirsin bir aparat var onu temin ediyorsun fiyatı 30-70 tl arası değişiyor. bilgisayarının ürün kodunu firma sayfasından bakarak teknik verilerinden sata 3 desteği olup olmadığını sorgulayabilirsin :)

O aparatı 30-70 TL arasında Türkiye'de bulabilirsen bana yerini söyleyebilir misin? :) Gördüğüm kadarıyla Amerika'dan getirtiliyor ve getirme maliyeti 150TL'nin üzerinde.. :)

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
[MENTION=25391]keyloger[/MENTION] naptın hocam sen biz arkadaşla 2 adet aldıydık asus n53 için 19$ dan :D cihazın modelini gönderebilirsen bakayım bi :) 1 hafta da gelmişti hatta :)

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@keyloger naptın hocam sen biz arkadaşla 2 adet aldıydık asus n53 için 19$ dan :D cihazın modelini gönderebilirsen bakayım bi :) 1 hafta da gelmişti hatta :)

evet Türkiyede var bu aparattan.benim sürücü blu-ray olmasa ssd nin yanında alcaktım çok kafama yatmıştı.

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
valla sürücü benim ayda 1 ya da bilemedin 2 defa kullandığım cihaz olduğu için sorun olmadı :D ama kısmetse yarın bir tane g71 ya da 73 serisi alacak gibiyim çok iyi oyunlar var :D bir de 2 hdd yuvası var alette :D

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
valla sürücü benim ayda 1 ya da bilemedin 2 defa kullandığım cihaz olduğu için sorun olmadı :D ama kısmetse yarın bir tane g71 ya da 73 serisi alacak gibiyim çok iyi oyunlar var :D bir de 2 hdd yuvası var alette :D

ya aslında ben de ayda 1 bile kullanmıyorum aslında,bir blu-ray film alsan dünyanın parası ama işte adı var ya havamız oluyor blu-ray'li diye :) seninkiler de iyiymiş hayırlı olsun

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
238
@keyloger naptın hocam sen biz arkadaşla 2 adet aldıydık asus n53 için 19$ dan :D cihazın modelini gönderebilirsen bakayım bi :) 1 hafta da gelmişti hatta :)

Lenovo y560 kullanıyorum, uygun birşey bulabilirsen alıp, kenara bile koyabilirim şimdilik. :) SSD'ler biraz daha makul fiyata gelene kadar... :)

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
bu saatten sonra makul fiyata gelmez 1 hafta 1 tb hddlerin fiyatı bile 15 $ artmış :(

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet arkadaşlar bugün itibariyle Vatanbilgisayardan laptopum için bir adet Corsair Force GT SATA 3 120 GB SSD ve bir adet Everest USB 3.0 2,5'' HDD Enclosure aldım.Şuan ikisi de paketinde duruyor.İnternetten iyice araştırim de öyle sökme takma işine girim diyorum.İşletim sistemim Windows 7 Home Premium 64 Bit.HDD'den gerekli yedeklemeleri de yaptım flash diske.Bana mutlaka yapmamı önereceğiniz birşey var mı bilgisayara takmadan önce veya taktıktan sonra.Hataya düşüp cihazlara zarar vermek istemiyorum.Vatana siz yapar mısınız dedim ücretini öderim dedim,yapmıyoruz dediler,kendim yapcam yani.Bişey sorcam HDD'yi yerinden sökmek ve SSD takmak cihazı garanti dışında bırakır mı?Bir de SSD nin SLC mi MLC mi olduğunu nasıl anlarım.SLC daha uzun ömürlü,daha hızlı ve tabiki daha pahalıymış.SSD için Windowsta birtakım optimizasyonlar falan gerekiyormuş bu konuda bilgi verecek yada link verecek olan var mı?Biraz heyecan yaptım:)

---------- Post added at 23:49 ---------- Previous post was at 22:28 ----------

http://forum.donanimhaber.com/m_54142888/mpage_1/f_/key_//tm.htm#Arkadaşlar bugün Vatanbilgisayardan laptopum için Corsair Force GT SATA 3 120 GB SSD ve Everest USB 3.0 2,5'' HDD External aldım.Yalnız bir sorun var benim BIOS'da AHCI modu diye bişey yok.Laptopum Hp Pavilion Dv6 6150et.Nasıl yapcam şimdi.SSD'yi taktım bilgisayarı açtım BIOS'tan AHCI diye bişey görmeyince exit deyip çıktım siyah ekranda No Bootable Device--Insert boot disk and press any key diye bir uyarı geldi,neden olur bu?Bir de HDD'yi çıkarttığımda 3 ayrı girişi var SSD 'de 2 ayrı giriş var.Yani HDD de fazladan 4 pinli bir giriş daha var,bunun eksikliği sorun olur mu?Sorularım biraz cahilce gelebilir kusura bakmayın sabırla cevaplarsanız sevinirim:) bir de bu AHCI sorununu nasıl yapcam?

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
harddiski taktiktan sonra windowsu kurmayacak misin :) tak dvd yi kur windowsu :)

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
harddiski taktiktan sonra windowsu kurmayacak misin :) tak dvd yi kur windowsu :)

tamam da kurulumdan önce biosdan ahci moduna geç deniyor benim biosta yok öyle bir menü,o kısın nasıl olcak...direk hicbisey yapmadan kurdugumda sorun çıkarsa

zebaniselo

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Orada boot yapılacak sürücü olmadığını,yani başlatılacak işletim sistemi olmadığını söylüyor.Slc tipi ssd ler tek katman yongadan üretilir 100000 yazım ömrü vardır,mlc ler ise multi yani çok katmandır yazma ömrü 10000 dir her hücre için.yani üst üste aynı hücreye çok veri yazarsan ömrü biterdi flash belleklerde.ama ssd üreticiler algoritmalar sayesinde aynı hücreye sürekli yazılmasını engelliyor,farklı hücrelere verileri dağıtıyor.o yüzden kullandıkça,doldukça ssd nin hızı düşer.(bu çok ve uzun kullanımda azar azar gerçekleşir.)bunu engellemek için mesela win7 ssd de sanal belleği kapatır.bir de ssd alırken trim desteğine de dikkat edin,yoksa performans yerlerde sürünür.bir de 2.5inc her ssd,hdd(7200 rpm hariç) her leptopa,netbook a sığar.adı üstünde standart zaten 2.5 inc.

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
tamam da kurulumdan önce biosdan ahci moduna geç deniyor benim biosta yok öyle bir menü,o kısın nasıl olcak...direk hicbisey yapmadan kurdugumda sorun çıkarsa

Biosunu güncellemeyi dene olmadı belki standart olarak ahci moddadır.

Mesela benim laptopta o mod yoktu. Biosu güncelledim eklemişler :)

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bir sorun var......Sistemi sıfırdan ssd ye kurdum,gerekli windows 7 optimizasyonlarını da yaptım,düne kadar birşey yoktu herşey normal gidiyordu.Gece bilgisayarı kapattım sabah açtığımda şöyle bir hata verdi.

Windows failed to start. A Recent hardware or software change might be the cause. To fix the problem:

1. Insert your windows installation disc and restart your computer.
2. Choose your langugae settings, and then click next
3. Click "repair your computer."

Status: 0xc0000000f

Info: The boot selection failed because a required device is inaccessible

Biostam boot prioritisini harddiske getirdim entera bastım yine aynı ekran geldi.Sorun ne olabilir?Dün gece format bittikten sonra yukarda dediğim gibi ssd performansı için bikaç windows 7 işlevini kapattım(internette yazanlar doğrultusunda tabi,ezbere değil),bir de disk partition yaptım başka hiçbirşey yüklemedim yada değiştirmedim.Ne diyorsunuz bu konuda?sinirim bozuldu biton para verdik yalan olmasın disk

waliresco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

değerler böyle çıktı,bir sorun var mı?FW update gerekir mi?şuanki FW 1.3 görünüyor

xenium19

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Selamlar, SSD harddisk alıp lenovo G570 laptop (CPU Türü Mobile DualCore Intel Core i5-2410M, 2700 MHz (27 x 100)
Anakart Çipseti Intel Cougar Point HM65, Intel Sandy Bridge)'a takmak istiyorum. Daha önce böyle bir laptopa SSD baglayan oldu mu? HDD'i tamamen söküp sadece SSD ile kullanabilir miyim? Detaylı bilgi sahibi olan yardım sever arkadaşlarımız cevaplarsa çok memnun olurum.

fatih4427

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben ssd harddisk alacağım laptop için ama bilgisayarım usb 2.0 destekliyor 3.0 desteklemiyor ssd 3.0 desteklediği için bi problem olur mu ?? cevaplayabilir misiniz?Birde forumda birileri ssd'nin kullandıkça hızı düşüyor demiş ne kadar düşüyor bilgisayarın harddiski için sürekli ssdyi kullanırsam hızı sürekli düşermi bilgi verirseniz sevinirim.teşekürler.

Rüstembey

Doçent
Reaksiyon puanı
1
önce bazı yanlış anladıklarımı kendimce düzelteyim:ssd ler genelde 2,5" olurlar.dizüstü bilgisayarlarda takma sorunu yoktur,yerleşik hdd yi söküp ssd yi takıyorsunuz..ssd nin boyutu yetiyorsa tabiiki tek başına kullanılır.ben 120GB yi tek başına kullanıyorum.(pc de).
ssd ahcı modu desteklemeyen anakartlardada kullanılır.native olarak kurulum yapılır...(veya istiyorsanız raid)
sata 2 ve sata 3 ssdler aynı makinede kullanılır..sata 3 destekli ssdyi sata 2ye takarsanız sata 2 olarak çalışır...
garanti konusunu bilmiyorum servise danışmak gerekir...