Kaçak çayda domuz kanı şoke etti

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
13738643.jpg

VAN İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nce son yılların en kapsamlı çay kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirildi. Operasyonda İran'dan kaçak olarak getirilen çayı renklendirmek için domuz kanı ile harmanlandığı ortaya çıktı.

Van, Hakkari, Adana, Mersin, Rize, Şırnak’ta 49 ayrı noktaya yapılan eş zamanlı operasyonlarda aralarında polis, jandarma ve kamu çalışanlarının da bulunduğu 32 kişi çay ve kuruyemiş kaçakçılığından gözaltına alındı. Operasyonda 20 milyon TL değerinde 1 milyon 473 bin kilogram kaçak çay ile 40 ton kuruyemiş ele geçirildi.

Van Gürpınar Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Van İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyona, aralarında rütbelilerin de bulunduğu yaklaşık 300 asker katıldı. 6 aylık teknik takip sonucu önceki gün operasyon için düğmeye basıldı. Jandarma operasyon kapsamında 49 ayrı noktaya eş zamanlı baskınlar yaptı. Baskınlarda aralarında polis, asker ve kamu görevlilerini de bulunduğu 32 kişi gözaltına alındı. Operasyonun yapıldığı Van merkez, Gürpınar, Başkale İlçesi, Hakkari merkez ve Yüksekova İlçesi, Adana, Mersin, Rize ve Şırnak’ta gözaltına alınanlar Van’ın Gürpınar İlçesi’ne getirildi.

ÇAYI DOMUZ KANIYLA RENKLENDİRMİŞLER

Türkiye’nin en büyük kaçak çay operasyonunda ele geçirilen çayların İran’dan getirilip Hakkari’nin Yüksekova İlçesi Esendere sınır kapısından geçirildiği ve buradaki bazı personelin de kaçakçılığa rüşvet karşılığında göz yumduğu belirtildi. TIR’lar dolusu çayların Adana’da bir fabrikada harmanlandığı ve çaya domuz kanıyla renk verildiği kaydedildi.

RÜŞVET OLARAK BMW OTOMOBİL

Gözaltına alınanlar arasında Rize Çay Borsası’ndan bir yetkilinin de olduğu ve kaçak çayları geçmişe dönük hazırladığı faturalarla yasalmış gibi gösterdiği belirtilirken, oparasyon sırasıda ele geçen çayların insan sağlığı için büyük riskler oluşturduğu yapılan analizlerle ortayı çıktı. Ahırlarda tezekler arasında saklanan çayların alınan numunelerin analisinde ’sağlığa uygun olmadığı’ belirlenirken, kamu görevlilerine çayların naklinin yapılabilmesi için rüşvet olarak BMW marka otomobil verildiği öne sürüldü.

Jandarmadaki ilk sorgularının ardından sağlık kontrolünden geçirilen 32 şüpheli, Van’ın Gürpınar İlçesi’nde geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.

"KAÇAK ÇAY ÜLKEMİZİN SORUNU"

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, kaçak çay sorununun Türkiye'nin ve tüm çay üreticilerinin kanayan yarası olduğunu söyledi.

Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Adana, Mersin, Rize, Hakkari ve Van'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, yasa dışı yollardan yurda getirilen bin 473 ton kuru çay ele geçirildiğini hatırlattı.

Kaçak çayın önüne geçebilmek için nisan ayında bakanlıklar ve genel müdürlükler düzeyinde çalışma yaptıklarını ifade eden Erdoğan, bu toplantılarda çay sektörünün sıkıntılarını dile getirdiklerini, kaçak çay yöntemleri ile ilgili dosyaları bakanlıklara sunduklarını belirtti.

Kaçak çayın Türk çayını tehdit ettiğini, bu durumun engellenmesi için her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını yetkililere ilettiklerinin altını çizen Erdoğan, “Toplantılar sonrası bir çok kez kaçak çay yakalanmıştı. İlk kez bu kadar kapsamlı ve bu kadar büyük oranda kaçak çay yakalandı. Bu olayın bir bölümü, bunun devamının olacağını düşünüyoruz. Bu operasyon büyüyerek devam edecektir” dedi.

Çayın bölgenin lokomotif geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Yaklaşık 204 bin aile, bir milyonun üzerinde insan bu işten ekmek yiyor. Bölge yaş çay sezonu ile yeni bir hayata başlıyor. Herkesin kaçak çay konusuna ciddi bakmasını ve ekmeğine sahip çıkmasını istiyoruz. Kaçak çay sorunu ülkemizin ve tüm çay üreticilerinin kanayan yarasıdır. Kaçak çayın önlenmemesi durumunda gelecek yıllarda çay satmak mümkün olmayacak. Kaçak çay büyük bir yaradır ve bunun tedavisinin bir an önce yapılması lazım” diye konuştu.

Operasyon kapsamında, 32 kişinin gözaltına alındığını kaydeden Erdoğan, RTB Meclis üyesi bir kişinin de ilgili kişilere çay sattığı için gözaltına alındığını, ifadesinin ardından serbest bırakıldığını ve olayla ilgisinin olmadığını sözlerine ekledi.

KAYNAK

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Bu haberden kıllandım!!!
halkımızın domuza karşı tavrını hissiyatını herkes bilir...

Sanki ÇAY Sektörü bundan faydalanmak istiyor gibi geldi bana!!!
Halkın bilincine Kaçak Çay ve Domuz işlenirse halk kaçak çaydan uzaklaşır diye düşünülerek böyle bir iddia ortaya atılmış olabilir...

Bana haber inandırıcı gelmedi...

CMYK

Profesör
Reaksiyon puanı
7
tamamen asparagas bir haber yurt dışından kaçak çay getirilmesine karşı çay sektörü mafyasının oyunu ve kaçak çayı tahlil mi yapmışlar belki tavşan kanıdır :) yani tavşan kanı deseler inanırım ama o necis hayvanın adını bu işe karıştıranlar o necis hayvandan daha aşağı bir duruma düşüyorlar ve o kaçak çay diye isimlendirdikleri çayı içenler(ben) tadını beğeniyorum ve güvenilir kaynaklardan alıyorum ve hem kaçak hem yerli çay karışımı şeklinde hazırlıyoruz çayımızı

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35
haber asparagas haber olabilir ama size şunu söyleyeyim, her içtiğiniz dışardan gelen açık kaçak çaylar kan kanseri yapar, kaçak çayın tadı güzel olabilir bende askerde kullandım ama tafsiye etmiyorum, o kaçak çayların tadlandırıcılarında değişik kanser yapıcı maddellerin katıldığı ortadır. O yüzden diyoruz ki türk milletine devletin çayı olan çaykuru alın, çaykur içinki biz çay üreticilerinin cebine para girsin, kendi ekonomine katkıda bulun kaçak çay getirerek ülkeyi zarara sokmaktan başka bir şey değildir.

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Yalan haber de olsa gerçek de olsa kaçak çaydan ne bekliyorsunuz ki?

S_T_A_L_K_E_R

Profesör
Reaksiyon puanı
40
Çaykur gibisi yok. İçine ne koyarlarsa koysunlar, çok temiz olsa dahi içmem kaçak çay.

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Sanki ülkede çay kıtlığı var gibi kaçak çay kullananları anlamıyorum. Karadeniz gibi bir cevhere sahibiz, yerli çayla kaçak çayın tat farkı ortada, belki biraz daha ucuz olabilir ama sağlığa etkileri de ortada kaçak çayın. Anlamsız bir iş bana göre.

Ayrıca radyasyon var masalıyla yıllarca Avrupalı çay üreticileri Karadeniz çayının önünü keserken inananlar bu habere de inansın bence bir sıkıntı yok.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
İşleri güçleri yok sırf bize gıcıklık olsun diye domuz kanı mı karıştırmışlar içine, başka kan mı yok? Tavşan kanı derler o kadar çay koyu olunca neden tavşan tercih etmemişler?

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Senelerdir tavşan kanı diye kandırmışlar bizi :D

Erdem-FB

Dekan
Reaksiyon puanı
28
Kaçak çay içmem zaten hayatta en güzeli çaykur.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Dışarıdan ülkemize giren çaylarda gıda boyaları ve kurutulmuş kan olduğu senelerden beri biliniyor En güzel çaylardan birini üreten ülkenin öz çayını içmezsen git sahtesini iç hemide kanlı
ama
Hınzır bize yabancı değilki etini yiyiyoruz yağını kullanıyoruz kemiklerinin bir mamulünüde çocuklarımıza yediriyoruz derisinide ayakkabı olarak kullanıyoruz.Yani şu anki uygulamalarla problem yok
mu
Onlar senin imanınla oynuyor sana haram kullandırıp Allah[cc]ın la'netini hak etmeni sağlıyor
onlar senin sağlığınla oynuyor bu sayede domuzdan insana geçen hastalıklar yeniden boy gösteriyor
onlar senin neslinle oynuyor do.uz yiyerek ona benzeyen nesil namusunuı bile kıskanmakta tereddüt edecektir

CMYK

Profesör
Reaksiyon puanı
7
bu haberin tamamen asparagas haber olduğunu bilen bir haberci olarak şimdi size bir kaynak belirteceğim ve yerli malı olsun olmasın
ALDIĞINIZ ÜRÜNLERİN HEPSİNDE MUHAKKAK KALİTE KONTROLÜ YAPARAK ALIN NE ALDIĞINIZI BİLİN ARAŞTIRIN

[h=1]Tarım Bakanlığından, `Domuz Kanı` Açıklaması[/h]
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ele geçirilen bazı kaçak çaylarda domuz kanın tespit edildiği yönündeki haberleri yalanladı.
[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="class: DetayTarihText"]22 Haziran 2011 Çarşamba 08:57:00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
Resim_1308722895.jpg
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ele geçirilen bazı kaçak çaylarda domuz kanın tespit edildiği yönündeki haberleri yalanladı.
Konuya ilişkin Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı medya organlarında ``bir operasyonda ele geçirilen kaçak çaylarda domuz kanı bulunduğu`` yönünde haberler çıktığı hatırlatılarak söz konusu iddiaların kesinlikle gerçekleri yansıtmadığı ifade edildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Çay Konseyi toplantıları kapsamında, Bakanlıkça, ülke genelinde çay denetim ve kontrollerinin sıklaştırılmasına karar verildiğinin belirtildiği açıklamada, Kasım 2010 tarihinden itibaren başta Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yer alan tarım il müdürlüklerine, denetimlerin, çay kaçakçılığı konusunda yoğunlaştırılması talimatının verildiği belirtilerek bu kapsamda İçişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığının da konu hakkında bilgilendirildiği ifade edildi.

Açıklamada, çalışmalar sonucunda, Van`da 365 ton kaçak çayın güvenlik kuvvetleri tarafından ele geçirildiği ifade edilerek ``Ancak yakalanan bu çaylardan henüz numune alınıp analize ürün gönderilmemiştir. `Yakalanan kaçak çayda domuz kanı bulunduğu` yönünde de herhangi bir analiz sonucu bulunmamaktadır. Ele geçirilen çaylardan 22 Haziran 2011 tarihinde analiz için ürün alınacaktır." denildi.

http://www.dogruhaber.com.tr/Haber/Tarim-Bakanligindan-Domuz-Kani-Aciklamasi-7321.html

Yerli malıda olsa yurt dışından gelmişte olsa söylentilere değil gerçeklere bakın

RocKhan

Doçent
Reaksiyon puanı
15
Çaykur çayları çok mu temiz sanıyorsunuz :) Karadenizli bir çok arkadaşım var o çayların nasıl ortamlarda beklediğini görseniz bi daha hayatta çaykur içmezsiniz.
İçinde fare pisliğinden hamamböceğine onun kurtçuklarına kadar herşey var.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Kaçak çay özellikle de cemaatlerde kullanılıyor. Bakalım tepkileri nasıl olacak.

halil413

Profesör
Reaksiyon puanı
0
kaçak çayı savunmak istemiyorum ama karadenizlinin ağzından duydugum bız ürettigimiz çayları asla ıcmeyız diyorlar

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
Ağız tadı meselesi bu yadırgayacak bir durum yok , bana kaçak çayın tadı daha hoş geliyor demi fazla çıkıyor vs..
Yani illaki kaçak çaya para verelim diye kaçak çay kullanmıyoruz.Alışmışız bir kere.. :) Alışınca da bu sefer Türk çayının tadı bi garip geliyor.Bir tek çay yüzünden olacaksak kanser olalım napalım. :)

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Bir çay olsa keşke pis olan. Araştırsanız her yiyeceği kendiniz üretmeye kalkarsınız. Suyu bile kuyudan çekersiniz. Hatta dünyanın el değmemiş topraklarına yerleşmeye kalkarsınız. Hani vardı ya helikoptere mızrak atan kabileler, onların yanına. :D
Sözün özü işlerin içinde para olduğu sürece babanıza bile güvenemezsiniz.

Son olarak kaçak çaydan nefret ediyorum. Çay sevmem çok zaten ama misafirliğe gittiğimde önüme kaçak bir bardak çay konulduğunda içerken iğreniyorum. Bir de ikinciyi-üçüncüyü teklif ediyorlar. :D

Enisor

Doçent
Reaksiyon puanı
0
bizzat köyde çay da kesen biri olarak diyorum her şey yalan bitirme üzerine zaten sektörü dağıttılar

Silence

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Ben ileri derecede kronik çay tiryakisi olarak bu haberi okuduğumda çaydan tiksinmek şöyle dursun yalnızca : Aman zaten kaçak çaydan hoşlanmıyorum acı bi tadı var diyebildim . Düşündümde yalnızca diyarbakırdan bi arkadaşım göndermişti üzerinde arapça şeyler yazan bir paket çay onuda değişmem çaykur filiz çaya :)

Suyu kaynat 10 -15 dakka çay pişsin çaydanlıkta buharla sonra dök suyunu demlemeye bırak azıcıkta tomurcuk at içine offff gelde içme :)

fthtsdmr

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
44
Demek ki kaçak çay ondan bu kadar çok tutuyormuş:)

221BSHERLOCK

Dekan
Reaksiyon puanı
23
O ne demek yaw :D Çayı pek sevmem ben sabahları da meyve suyu içerim çoğunlukla. Dedem Ericssonda çalışıyordu sen de Avrupalılar gibi çay içmiyon diyordu hey gidi günler :) O da tam aksine çok içiyordu.

Ama bu haber yalan. Kaçak olanı elbette var neredeyse her üründe olduğu gibi de kan derken adamların işi yoktu onu karıştıracaklardı yani :)

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yav dünyanın en kaliteli çayını zaten üretiyoruz. Bırakın kaçak kuçak işleri.

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35
Çaykur çayları çok mu temiz sanıyorsunuz :) Karadenizli bir çok arkadaşım var o çayların nasıl ortamlarda beklediğini görseniz bi daha hayatta çaykur içmezsiniz.
İçinde fare pisliğinden hamamböceğine onun kurtçuklarına kadar herşey var.

katiyen yalandır o gördükleriniz hamam böceği değil, örümcektir, çaylarda örümceklerin olması normaldir ama demek oluyor ki siz örümcekli çay içmiyorsunuz, bir çok makineden temizlenerek, ayıklanarak makinelerden geçiliyor, hatta labaratuvarda çay örnekleri alınıp ciddi bir şekilde halka bu çay sunuluyor, siz bunları ne gördünüz, nede duydunuz, ben çay üretcisiyim böyle söylemlerinizle çaykura ve bundan ekmek parası kazanan üretcilere haksızlık yapıyorsunuz. Biz burda ekmek parası kazanabilmek için yağmurda, çamurda, aşırı o sıcak altında çay topluyoruz sizin bu söylemlerinizden dolayı kınıyorum.

Kaçak çay özellikle de cemaatlerde kullanılıyor. Bakalım tepkileri nasıl olacak.

kimmiş o cemaatler söylede öğrenelim, o sizin gördüğünüz şey kaçak değil belkide özel çaydır o da devlet adına çalışan özgür bir kuruluştur.

kaçak çayı savunmak istemiyorum ama karadenizlinin ağzından duydugum bız ürettigimiz çayları asla ıcmeyız diyorlar

katiyen yalandır çaykur içen var, özel çayları içen var ama aslaha karadenizli kaçak çaya karşıdır, içmez ve içirmezde rizeye bu kaçak çayı sokamazsınız adamı linç ederler, üreticiye haksızlık yapıldığını düşünürler.

Ben ileri derecede kronik çay tiryakisi olarak bu haberi okuduğumda çaydan tiksinmek şöyle dursun yalnızca : Aman zaten kaçak çaydan hoşlanmıyorum acı bi tadı var diyebildim . Düşündümde yalnızca diyarbakırdan bi arkadaşım göndermişti üzerinde arapça şeyler yazan bir paket çay onuda değişmem çaykur filiz çaya :)

Suyu kaynat 10 -15 dakka çay pişsin çaydanlıkta buharla sonra dök suyunu demlemeye bırak azıcıkta tomurcuk at içine offff gelde içme :)

çok güzel özetlemişsin elline sağlık

Yav dünyanın en kaliteli çayını zaten üretiyoruz. Bırakın kaçak kuçak işleri.

yani dünyanın en iyi çayı bizde ama bizim türk insanı mahlesef daha çok kaçak çaya yöneliyor, buda çay üreticisinin ekmeğine yanlış yapıyor. Çaykur almanyada, rusyada, hollandada, hatta amerikaya kadar marketlerde çaykurun satıldığını görebilirsiniz çaykur dünyanın en iyi çaylarından biri olduğu ispatlanmıştır gerisi fasa fiso, diğer özel çaylarda bizim çayımızdır, lipton, of çay, tiryaki falan filan işte :)

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Sanki ülkede çay kıtlığı var gibi kaçak çay kullananları anlamıyorum. Karadeniz gibi bir cevhere sahibiz, yerli çayla kaçak çayın tat farkı ortada, belki biraz daha ucuz olabilir ama sağlığa etkileri de ortada kaçak çayın. Anlamsız bir iş bana göre. .

Aynen katılıyorum, sanki çay bulunmuyor :D

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Nasıl bir açıklama bekliyorsunuz ve bu kanıya nasıl vardınız.Ben ismailağa cemaatindenim ve kaçak çay tabir edilen çaydan tiksinirim ama doğu ve güneydoğuda genelde bu tür çau içilir yerli çayı demlemek ayıptır misafiri aşağılamaktır[içlerindeyim]
Eğer bu tür açıklamalar sizi mutnain edecekse cemaatimizin açıklamaları var ama sitemize yansıtmıyoruz cemaatçilik yapmak yasak

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Nasıl bir açıklama bekliyorsunuz ve bu kanıya nasıl vardınız.Ben ismailağa cemaatindenim ve kaçak çay tabir edilen çaydan tiksinirim ama doğu ve güneydoğuda genelde bu tür çau içilir yerli çayı demlemek ayıptır misafiri aşağılamaktır[içlerindeyim]
Eğer bu tür açıklamalar sizi mutnain edecekse cemaatimizin açıklamaları var ama sitemize yansıtmıyoruz cemaatçilik yapmak yasak

Elazığ'da üniversite kazandım ve ilk yıl son 2 ay haricinde cemaatte kaldım. Kendilerine Okuyucular diyen Nurcular. Ev abisi Şanlıurfalıydı ve her gittiğinde torbayla getiriyordu. Kaynağını sormadım, ama büyük ihtimal güvendiği bir yerden alıyordur. Tabi haberde çıkanlardan olma ihtimali de var. Kaçak çayı Filiz Çay ile karıştırıp demliyorlardı.

Devlet adına çalışan özgür kuruluşları da biliyorum. BİM'de satılan bir çay da bunlardan sanırım. Ama dediğim gibi torbada geliyordu.