Linux Cafe

Gold Eagle

Profesör
Reaksiyon puanı
4
1.Sana uygun olan Mint sürümünü indir.
32 bit
64 bit

2.İndirdiğin iso dosyasını DVD'ye yazdır.(Yazma hızını ne kadar düşük yaparsan o kadar iyi olur,x8 iyi diyebilirm :) )
Not:Bootable medya olarak.

3.DVD'yi tak ve sistemi başlat.

4.Başlarken "Auto boot in 10 seconds..." gibi birşey çıkacak.Herhangi bir tuşa tıkla ve iptal et.

5."Check the integrity of CD/DVD" gibisinden bir yazı var.Tıkla ve DVD'yi kontrol etmesine izin ver.Sorunsuz tamamlanması gerekiyor.

6.Bundan sonra senden yeniden başlatma isteyecek.Başlat.

7."Auto boot in 10 seconds" çıkacak.Herhangi bir tuşa bas ve iptal et.Çıkan menüde en üsttekini seç(farkı yok ama :mrgreen: )

8.Şimdi açılacak.Dili Türkçe seç.

9.Dil menüsünün solunda "Mint'i kur" ve "Mint'i dene" diye iki seçenek vardır.

10."Mint'i kur"'da kuruluma direkt başlarsın.Diğerinde ise kurulum esnasında istersen internette gezinebilirsin :D Sana kalmış ikisi de aynı kapı sayılır :)
Not: Dene'ye tıklarsan kurulum için masaüstündeki kur'a tıklamalısın

11.Kurulum ekranı geldi diyelim :)

12.Dil'den sonra ileri ve birkaç şey gösterecek.

13.Bundan sonra asıl iş geliyor :) Bilgisayarının durumuna göre sana seçenek sunuyor.
Windows'un yanına kur'a tıkla veya 'Başka birşey seç'i seç
Windows'un yanına kur= Disk bölümlemesi yapmazsınız.
Başka birşey seç= Disk bölümlemesini istediğiniz gibi yaparsınız.

Benim size önerim "Başka birşey seç"olur ancak bu biraz karışık gelebilir.
Bundan sonrası "Başka birşey seç" için olacak :)
14.İleriye tıkladık ve karşımıza disk bölümlerimiz geldi.Hatalı birşey yapmamaya çalışalım yoksa bilgiler uçabilir :)
Not:Burada hatalı birşey yapmamak için disk bölümlerini önceden belirlemiş ve boyutlarını biliyor olmamız gerekir.Yoksa felaketle sonuçlanabilir.

15.Bölümleri biliyoruz ve istediğimiz gibi oluşturduk.Benim önerim Linux'a en fazla 25-30 GB alan ayırmanız olacak.Ayrıca 1 GB'de swap alanı oluşturalım ki garantimiz olsun :)

16.Ekleye tıklayalım ve "Nasıl kullanılacağı"nın sağındaki bölümü "takas alanı" olarak işaretleyelim."MB cinsinden bölüm boyutuna" da "1024" yazalım.

17.Diğer diskimizi oluşturacağız şimdi de.Linux'u kuracağımız disk...
Ekle'ye tekrar basalım."Nasıl kullanılacağı"nın sağından "EXT4"'ü seçelim.
MB cinsinden boyutunu siz belirleyin.
"Bağlama noktasın"dan "/"ı seçin ve tamam'a basın.

18.Oluşturduğumuz diskin(17.madde) yanındaki "Biçimlendirilsin mi?"yi işaretleyelim.

19.Şimdi yükle'ye basarak kuruluma başlayalım.

20.Kurulum başladı.Bundan sonraki aşamalar sadece "Kullanıcı Adı,Saat,Şifre" gibi şeyler olacak.

Kurulumdan sonra pek program yükleyeceğinizi sanmam.Ne de olsa Mint'in programları kurulu geliyor.

Eğer yardıma ihtiyacınız olursa konu açabilirsiniz.Daha uzman konular içinse Linux Mint'in Türkiye'deki forumu size çok daha iyi yardım eder.

Kurulum sırasında en zor bölüm disk bölümü.Biraz dikkatlı olmalısınız :) Eğer orayı sorunsuz atlatırsanız kolaylıkla Linux kurabilirsiniz :)

Veee Linux Mint'i beğeneceğinizi umuyorum.12. sürümden sonrada Ubuntu'dan ayrılması düşünüyor.

Şu anda değil ama sınavdan sonra daha detaylı ve gerekirse videolu olarak kurulumu anlatabilirim.Bazı yerleri tam hatırlamadığım için üzgünüm.VB'de de göstermiyor açılışı..

İyi forumlar ve kolay kurulumlar :)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Mint'in Ubuntu'ya yaklaştığı kadar yaklaşamamış Arch'a :D

Çünkü Arch'a heveslenen adam epey linux'tan anlar oluyor, 2 ayardan korkup Chakra'ya yönelmiyor genellikle. :) Yada korkacaksa Ubuntu'yla falan idare ediyor. :) Yani Chakra bence Arch Linux'un verdiği senin sistemin havasını yok ediyor. Bu durumda yeri çok iyi bile... :)

magicxxL

Doçent
Reaksiyon puanı
2
arkadaşım pizzayı eklemişsiniz dayanamadım netten sipariş verdim.

pizzae.jpg

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Ama olmaz ki tıka basa tokum ama canım istedi şimdi :drool:

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Gençler benim yeni laptop Ubuntu 11.04 ile prize takılı değilken açılmıyordu. Sorunu kernel sürümünü düşürerek çözdüm. Ayrıntılı anlatım isterseniz buradan blog'uma ulaşarak okuyabilirsiniz. :)

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Linux Mint Debian XFCE kullanmaya karar verdim sevgili kafe sakinleri :)
GNOME'u kullanan sürümün adı kararlı olsa da evdeki eski masaüstüne kurduktan sonra çıkan hatalar çıldırttı ve RC bile olamadığını Beta olduğunu gösterdi... :)
XFCE'nin RC sürüm olması yeterli bir sebep şuan için :)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
XFCE kolay ve kullanışlı. bir ara Pardus ile denemiştim...

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Evdeki masaüstü için de kurayım diyordum ama bizimkiler için Java ve Flash eklentilerinin sorunsuz çalışması birinci gereklilik. Çünkü Gamyun.Net'te oyun oynuyorlar. Facebook üzerinden de oyun oynanıyor ara sıra.
Maalesef ne zaman evdeki masaüstüne bir Linux kursam (deneme tahtası oldu PC :D) mutlaka bir yerde hata veriyor ve bizimkiler Windows'a dönmek istiyor.
Ayrıca sadece internet üzerinden değil de sisteme yüklenecek Mahjong, Solitaire gibi oyunlar da var.
Şimdi bu doğrultuda özelliklerini de vereceğim PC için bana dağıtım önerebilecek var mı ?

Intel Pentium 4 - 3.0 GHz işlemci
512 MB RAM - DDR kaç bilmiyorum
128 MB NVidia 9600GT Ekran Kartı
EDIMAX PCI Express Wireless Card

Not: Linux Mint Debian maalesef evdeki masaüstüne uymuyor hem güncellemelerde sıkıntı oluyor ve düzelmiyor, hem de Java ve Flash'tan biri arıza çıkartıyor ya java donuyor ya da Flash kastırıyor

Bu arada Joli OS denedim görsel olarakta işlevsel olarakta çok güzel ancak online olmadığınız sürece Lokal dosyalara bile erişememek baştan kaybettirdi...

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Pardus ÇOMAK Projesine göz attın mı?
Hafif masaüstleri var.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
Evdeki masaüstü için de kurayım diyordum ama bizimkiler için Java ve Flash eklentilerinin sorunsuz çalışması birinci gereklilik. Çünkü Gamyun.Net'te oyun oynuyorlar. Facebook üzerinden de oyun oynanıyor ara sıra.
Maalesef ne zaman evdeki masaüstüne bir Linux kursam (deneme tahtası oldu PC :D) mutlaka bir yerde hata veriyor ve bizimkiler Windows'a dönmek istiyor.
Ayrıca sadece internet üzerinden değil de sisteme yüklenecek Mahjong, Solitaire gibi oyunlar da var.
Şimdi bu doğrultuda özelliklerini de vereceğim PC için bana dağıtım önerebilecek var mı ?

Intel Pentium 4 - 3.0 GHz işlemci
512 MB RAM - DDR kaç bilmiyorum
128 MB NVidia 9600GT Ekran Kartı
EDIMAX PCI Express Wireless Card

Not: Linux Mint Debian maalesef evdeki masaüstüne uymuyor hem güncellemelerde sıkıntı oluyor ve düzelmiyor, hem de Java ve Flash'tan biri arıza çıkartıyor ya java donuyor ya da Flash kastırıyor

Bu arada Joli OS denedim görsel olarakta işlevsel olarakta çok güzel ancak online olmadığınız sürece Lokal dosyalara bile erişememek baştan kaybettirdi...

ben de bu kriterlere uygun bir linux dağıtımı arıyorum

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
ben de bu kriterlere uygun bir linux dağıtımı arıyorum
LMDE'yi bugün baya karıştırdım birşeyler yaptım şimdilik istediklerimi elde etmiş gibiyim ama gerçek sonucu bizimkiler başına geçtiğinde anlarız ;)
Çünkü ben deniyorum birşey olmuyor, onlar oyuna giriyor bi çağırıyorlar bakıyorum java hata vermiş, bi çağırıyorlar bakıyorum bilgisayar yavaşlıktan ölecek neredeyse...
Sen hangi dağıtımları denedin? Ortak bir yol izlersek sonuca daha çabuk varabiliriz :)

Pardus ÇOMAK Projesine göz attın mı?
Hafif masaüstleri var.
Duymuştum ama hiç denemedim, başka dağıtımlarda denediğim hafif masaüstlerinden (LXDE,XFCE,Enlightenment) çokta memnun kalmadım çünkü ya javada ya da flashta sorun çıkıyor

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
mageia yı kuran varmı :D Ben denedimde depolarda istediğim bir uygulama olmayınca kaldırmak zorunda kaldım :D Deneyen varsa bir görüşlerini alabilirmiyiz :D

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Ben denedim Özellikle Türkçe desteği harika depoyu güncelleyince bayağı bir program geliyor depoyı göncellediniz mi ben şahsen çok beğendim

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Fizy'i http://fizy.com/html5 adresinden kullanırsanız, linux'taki flash player'ın eşek yüküyle işlemci kullanımından kurtulur, html5'in nimetlerinden faydalanmış olursunuz. :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Yeni Gnome 3'ü denemek istiyorum. Sanırım ilaç gibi gelecek...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
fini,
GNOME 3 için Fedora 15'i öneririm :) Ben onu kullanıyorum :D
Zaten Fedora ile deniyorum ama bin pişman oldum. Alışmak çok zor. Tema bile atamadım. Ayrıca Gnome Klasik ile kullanmak istediğimde herşeyi öküz kadar görünüyor.

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Zaten Fedora ile deniyorum ama bin pişman oldum. Alışmak çok zor. Tema bile atamadım. Ayrıca Gnome Klasik ile kullanmak istediğimde herşeyi öküz kadar görünüyor.

Varsayılan tema hoşuma gittiği için dokunmamıştım ancak sen söyleyince farkettim gerçekten tema bile eklenmiyor :D En fazla arka plan değiştirebiliyorsun.