Kadın kocasının soyadını almaya mecbur!

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
263920100526092309508.jpg

Anayasa Mahkemesi, kadınların kocasının soyadını almasına ilişkin Türk Medeni Kanunu'nun ilgili hükmünün iptal istemini oy çokluğuyla reddetti. Buna göre kadın kocasının soyadını almak zorunda.

Fatih 2. Aile Mahkemesi, baktığı bir davada, kadının evlendiğinde kocasının soyadını alması şartı getiren Türk Medeni Kanununun 187. maddesinin Anayasaya aykırı olduğuna karar vererek, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme: ''Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir'' hükmünü içeren 187. maddenin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

AA Haber7

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
en doğru kararı vermişler. eşitiz diye bağırıyorlar ama eşitkik dediğinde biraz mantıklı olmalı. o halde kadın kocasının soyadını almak istemesin, çocukta ikisininkinide almak istemesin, ohh herkes özgür.:)

M.Şamil CAN

Dekan
Reaksiyon puanı
105
Harika şimdide başımıza çift soyad isteyen kız arkadaşlar eşler nişanlılar çıktı. Kapak olsun :D

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
510
Benim için şöyle olursa bi mahsuru yok... Mesela benim ismim Murat Kılınç eşimin ismide şöyle olabilir X X Kılınç şeklinde olabilir yani kendi soyadını ortada kullanmasında bi mahsur yok...

Yaaa bunlar detay mühim olan insanlık... Ve de mühim olan aşk..

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
Bizim kültürümüz de soy erkekten ilerler :) Onun için karar doğru arkadeşş o kadar :)

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Benim için şöyle olursa bi mahsuru yok... Mesela benim ismim Murat Kılınç eşimin ismide şöyle olabilir X X Kılınç şeklinde olabilir yani kendi soyadını ortada kullanmasında bi mahsur yok...

Yaaa bunlar detay mühim olan insanlık... Ve de mühim olan aşk..

Bence de...

Sonuçta iki taraf anlaşır bu konuda, zorunluluk gibi birşey saçmalık bana göre.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Bence de...

Sonuçta iki taraf anlaşır bu konuda, zorunluluk gibi birşey saçmalık bana göre.

Mantıksal olarak bana ters olsada fikir olarak olumlu.
Soyadı o ailenin şerefidir namusudur herkeze verilmez.
O soyadını alacak kişinin haketmesi gerekir .

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
510
Bizim kültürümüz de soy erkekten ilerler :) Onun için karar doğru arkadeşş o kadar :)
İyide bunda soyadın bi ilgisi yokki.. Yani soyunun ilerlemesinde soyadın bi etkisi yok...

Birde benim anlayamadığım bişey var...

Genelde erkekler çocuklarının erkek olmasını isterler bunun sebebi ise işte tamda bu yani soyun ilerlemesi ama bende şöyle düşünüyorum arkadaş ben ölmüş gitmişim benim soyum ilerlese ne olur ilerlemese ne olur yavv yani öyle değilmi?... Ölmüşüm gitmişim ben yavv bu erkeklerdeki soy ilerletme hastalığına hastayım bende... Bi kere bu bizim elimizde olan bişey değilki zaten... Vermediyse mabud ne yapsın kel Mahmut...

Şimdi hepiniz diyeceksinizkiii yok canım soy önemlidir... Yaa hepinizin 20 şer tane erkek çocuğu olduğunu düşünelim ne yapacaklar sankii vatanımı kurtaracaklar internet cafeleri doldurmaktan başka ne yapacaklar???... Mesela şu andaki üniversitelerimizdeki gençlerimizi ele alalım hepsi demesemde %90 nı geri zekalı ahmak üniversite okuyorlar ama bi avuç geri zekalı gençlik...

İşte Türkiye nin geleceğinide bu sebepten dolayı iyi görmüyorum... Çünkü bizim Türk milleti olarak her jenerasyonumuzda bi deformasyon yaşanıyor kiii buda şanlı Türk milletinin yok oluşuna sebep olur ancak...

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
muratflash senin kadar kendiyle çelişen birisini görmedim şanlı türk milleti yok olsa ne olur olmasa ne olur sen öldükten sonra :D kafana taktığın şeye bak

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
510
Tamam kardeşim siz sürdürün soyunuzu ben hayatımdan memnunum beni ellemeyin ben böyle iyiyim... Gereksiz kaygılarım yok yanii...:D:D

zebaniselo

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Bence önemli olan aşk.beni çok sevecek bi bayan bulayım ben onun soyadını alırım.bir de soyun erkekle devam ettiğini söylemek en başta peygamberimize ayıptır.kadın da erkek kadar değerlidir.benim çocuklarım olursa çoğunun kız olmasını isterim.hayırsız bir erkekle soyum devam edeceğine hiç devam etmesin daha iyi.önemli olan hayırlı bir soy olması.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Bence önemli olan aşk.beni çok sevecek bi bayan bulayım ben onun soyadını alırım.bir de soyun erkekle devam ettiğini söylemek en başta peygamberimize ayıptır.kadın da erkek kadar değerlidir.benim çocuklarım olursa çoğunun kız olmasını isterim.hayırsız bir erkekle soyum devam edeceğine hiç devam etmesin daha iyi.önemli olan hayırlı bir soy olması.

Ehlibeyt ile soy konularını birbirine karıştırmayın ki extreme bir olaydır eğer Efendimiz[sav]nin oğlu olsa idi arab geleneklerine göre ona biat edilirdi nitekim Hz.Ali keremallahüvecheh hazretlerinin vefatında önce cennetin beyefendilerinden Hasan[ra]Efendimize biat edilmiştir.O devlet işleriyle uğraşmamış Hüseyin Efendimiz[ra]de bu sebeble şehadete erdirilmiştir.
Soyunuz erkekle devam eder ki bu dünya yasasıdır.çYine sizin mantığınızla Efendimiz[sav]nin bedeni olarak nesli ismail[as]den gelmektedir o daneslini anlatırken baba tarafından atalarından bahsederdi.
Nesil erkekle devam eder sadece problem gelen gelinlerden bu soyadını almayı haketmeyenlerin olmasıdır ki şahsen ben bundan muzdaribim.

Silence

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Murat gözlerimi yaşarttın :) İnanmıyorum senle aynı fikirdeyim .

Karşı olan çok kıymetli sayın arkadaşlarım sizlere sadece bir sorum var . Sizin soyunuz önemli eyvallah saygı duyuyorum peki bayanlarınki değilmi ? . Yani ailenin tek çocuğu kız ve babasının soyadını kimliğinde taşımasına izin verilmiyor empatik olun biraz yahu ? Hepinizin çocuğu olacak sizde baba olucaksınız birde o açıdan düşünün :)

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
510
Ben kendi açımdan doğru neyse onu söyledim... Senle aynı fikirde olmak istemem ama... Çünkü ben karşı tarafın yorumcusuyum...:laugh::laugh:

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Silence; o işi erkek çocuğumuz olmazsa düşünürüz :D :mrgreen:

thetiduygu

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Bayan olarak bende katılıyorum, doğru bir karar..

arthkas

Doçent
Reaksiyon puanı
17
benim eşim kendi soyadını almak istedi evlenmeden önce. nikah memuru ile birlikte onu vazgeçirmeye çalıştık. Ki sonunda elbette vazgeçirdik. Ancak soyadını alma sebebi ise iki kız kardeş olmaları idi, soyadının devam edebilmesi için böyle bir şey isttemişti. Fakat atladığı bir şey vardı. Çocuğumuz benim soyadımı kullanmak zorundaydı. Daha sonra hem kendi soyadı hem de benim soyadımı almak istedi. Bu kez de bürokratik işlemlerde engel olacağı ve yasal işlemlerde dalgınlıkla soyadlardan birini unutacağını, bunun yasal açıdan kendisini zor durumda bırakacağını söyleyerek vazgeçirdim.

Aşk, mutluluk, sevgi ...vs. bunlar tabii ki önemli faktörler, bu faktörlerin karşısında bir soyadının çok büyük önemi yok tabii ki. Ama bir erkeğin soyadını kullanmak bence gurur verici bir şey olmalı bayanlar için. erkeğin kanatları altında olmak, kötülüklerden korunmak ve erkeğin kendisine sahip çıkmasının vergisi olarak düşünebiliriz. Arkadaşın dediği gibi; soyu erkek olan devam ettirir.

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Mantıksal olarak bana ters olsada fikir olarak olumlu.
Soyadı o ailenin şerefidir namusudur herkeze verilmez.
O soyadını alacak kişinin haketmesi gerekir .

Nasıl yani?
Biraz açıklar mısın arkadaşım?
Soyadı şeref ise, namus ise, kadın evlenene dek namussuz mu?
O'nun babası, anası, soy adı yok mu?
Kim kimin soy adını hakkediyor anlamadım?
Soyadlarını hakketmek ne demek?
Senin mantığına göre ben Sabancı ailesine damat gitsem, Sabancı soyadı mı benimsemeliyim?
Hani sana göre benim soyadım biraz sönük kalacak da güya.
Yapmayın yaa Allah aşkına.
Ne yazdığımızı önce okuyalım sonra kaydedelim.

221BSHERLOCK

Dekan
Reaksiyon puanı
23
Bence de insan doğası zaten bu böyledir. Olması gereken de budur.

Demnesia

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Valla bana göre hava hoş, evlenmiyeceğim için isteyen istediğini alsın, hatta amerikadaki gibi erkekler kadınların soy adlarını alabilsin :P

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Demnesia Chaos Head'i izlemişsin anlaşılan :D Gerçek hayata dön bak Japonlar ne hale geldi...

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
91
Yılladır böyle böyle de gider.en doğrusu.