Kızların sigara içme oranı patladı!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, Türkiye'de 13-15 yaş grubu kızların sigara içme oranları hızla arttı.

36817915034.jpg

Türkiye'de sigara içmeye 10 yaşından önce başlayan erkek öğrencilerin oranı son 6 yılda belirgin olarak düşerken kızların ise hızla arttı. Araştırmalar, tüm dünyanın tersine Türk kadınının eğitimi arttıkça sigara içme oranının da arttığını gösterdi. SABAH, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 190 ülkede her 3 yılda bir yapılan Küresel Gençlik Tütün Araştırması Türkiye sonuçlarının ayrıntılarına ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın da destek verdiği çalışmaya ilköğretim 7 ile lise 2'nci sınıflar arası eğitim gören 5 bin 45 öğrenci katıldı.

2009'daki araştırmanın sonucu Türkiye'de ilk kez 2003'te yapılan araştırmayla karşılaştırıldığında sigaraya başlama yaşında cinsiyet bakımından ibrenin tersine döndüğünü gösteriyor. İşte son 2009 araştırmasının sonuçları:

bullet.jpg
13-15 yaş grubu öğrencilerin yüzde 8.4'ü sigara içiyor. 2003'teki araştırmada ise bu yaş öğrencilerde sigara içme oranı yüzde 6.9 idi. Hiç sigara içmemiş olanların yüzde 10,2'si seneye içmeye başlayabileceğini belirtti. 10 yaşından önce sigara deneyenlerin oranı şimdi yüzde 30.5 iken 2003'te 23.7 idi. Özellikle kızlarda ilköğretim 3 veya 4. sınıftan önce sigarayı deneyenlerin oranlarının arttığı tespit edildi.

bullet.jpg
2003'te öğrencilerin yüzde 59.8'i evde kendileriyle aynı ortamda sigara içenlerin bulunduğunu belirtirken 2009'da bu yüzde 51.8'e düştü. Halen öğrencilerin yüzde 79.'u halka açık alanlarda sigara dumanına maruz kalıyor. Yine 2003'te bu yüzde 85.9 olarak belirlenmişti. Sağlık Bakanlığı'nın ve DSÖ'nün girişimleriyle sigaranın zararları da okul müfredatına girdi. 2003'te okulda sigaranın zararlarını öğretildiğini belirten öğrencilerin oranı yüzde 52.8 iken şimdi yüzde 62.2'ye çıktı.

bullet.jpg
Tütün endüstrisinin bu yaş grubu çocuklara ve gençlere yönelik doğrudan ve gizli reklam kampanyalarına devam ettiği saptandı. Öğrencilerin yüzde 29.2'si gazete ve dergilerde sigara reklamı gördüklerini ve yüzde 11.6'sı sigara firmalarının logosunu taşıyan tshirt, kalem veya çantaya sahip olduklarını belirtti. Sigarayla mücadeleye karşı yapılan tüm kampanyalara ve yasaklara rağmen bu oranların artmaya devam etmesi sigara firmalarının okullarda hala faaliyette olduğunu gösteriyor.

bullet.jpg
Çoğu gelişmiş ülkenin aksine Türkiye'de sigara kullanımı eğitimli gruplarda daha fazla. Ortaokul mezunlarının yüzde 53'ünün sigara içiyor olmasına karşılık okur-yazar olmayan grupta sigara kullanımı yüzde 13. Üniversite eğitimi olanlarda sigara kullanım sıklığı lise mezunu olanlardan daha düşük ancak yine de okur-yazar olmayanlardan daha fazla.

'KIZLAR KORKUTUYOR'

DSÖ Türkiye Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, sigara içen kızların hızla artmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak proje başlatacaklarını belirten Ergüder, okullarda eğitim verilmesinin önemini vurguladı. Ergüder, "Tüm dünyada eğitim oranı yükseldikçe sigara içme oranı azalırken Türkiye'de özellikle kadınlarda eğitim oranı arttıkça sigara içme oranı artıyor. Bu nedenle liselerdeki genç kızların sigara içme oranındaki hızlı artış bizi korkutuyor" dedi.

53089961268.jpg

Sabah

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
gercekten arada sigara kullanmıyorum diyen erkekler görüyorum ama hic icmeyene bayan görmedim uzun zamandır.

Demnesia

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Anlamıyorum sigara içiyorlarda ne oluyor, göğüsleri felanmı büyüyor yoksa başka bir yerlerimi.....

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Bizim okuldaki kızlar içmeyi bırak yiyor..:D

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Ben bıraktım ya sigarayı ondan yükseldi onların oranı :D 100 kişiye bedeldim hahah :D

rozabay

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
34
Nedenini bilmiyorum ama son yıllarda kızlar daha sert olmaya çalışıyorlar. Sanki erkek gibi davranıyorlar. Sigara içmenin kadınlığı erkekliği olmaz orası ayrı mevzu. Ancak (özellikle evli) bayanların sigara içmesine karşıyım. Kendilerine acımıyorlarsa karnındaki çocuğuna acısınlar.

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Özenti gençlik ne olacak :( Sigara içince kendilerini bi halt oldum sanıyorlar :(

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Ben bıraktım ya sigarayı ondan yükseldi onların oranı :D 100 kişiye bedeldim hahah :D

Piyasa da sigara bırakmıyordun sanırım :D Bıraktığın iyi olmuş, tebrik ederim :) Bir kadının sigara içme görüntüsü çok kötü... iğrenç

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Sigarayı bırak,okula sarhoş olarak gelen kızları görüyoruz(lisede)
Asıl sorun bu nesil değil,bu neslin çocukları nasıl olacak onu merak ediyorum.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Bir kızın eline yakışmayan ilk şey.Nefret ediyorum kızların elinde görünce

Silence

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
La Havlee ellerine yakışsın diyemi sigara içiyor millet ?
Sert olmakla ne alakası var ? Kicx Box mu yapıyoruz ?
Hiç biyerlerine birşey olmuyor , senden izin alırız öyle içeriz ;)

Yahu tamam küçük yaşta başlanılmasına bizde karşıyız yada evli hanımların içmesine ancak ?

Neden bu kadar sert eleştiriliyoruz ? Sizin rakınıza biz birşey diyormuyuz ?

221BSHERLOCK

Dekan
Reaksiyon puanı
23
Sigara içen kızlar bana çok itici görünüyor. Kusura bakmasınlar ben onları kız kapsamına almıyorum.:thumbdown:

leylak

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Hiç bı kıza yakistiramiyorum
o zıkkımın nesini içiyorlarsa :D

MeOMaN

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sonra birde kızmazlarmı siz içerken biz bişimi diyoruzki =)

Eşitlik duygularını bastırmak için bile yaparlar:thumbdown:

mperk

Profesör
Reaksiyon puanı
55
Kendilerine ve ellerine yakıştığını sanıyorlardır ..

ulass09

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Herkes ne ederse kendine, ayrıma gerek yok onlarada zarar bizede. Ben bırakıcam die neler çektim, umarım akılları yerine gelir gençlerinde bu heryönden zararlı alışkanlığa kapılmazlar.

M.Şamil CAN

Dekan
Reaksiyon puanı
105
Bizim okldada içen çok. Ne içmesini bilirler ne tutmasını sanki iyi birşey yapıyorlar gibide dışarda hava atarlar... YAzık...

fatihcamli

Doçent
Reaksiyon puanı
0
yav bırakın zıkkımlansınlar :D ileride onlar cekecek cezasını

Silence

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Sizene Nasıl konuşuyorsunuz zıkkımlanmak falan !

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Silence hanım kızmış..:D

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63