15 Dakikada Sahte ıslak Imza

eray045

Rektör
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
243
''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının tutuklu sanığı Kurmay Albay Dursun Çiçek'in avukatları, davaya konu olan belgenin altında imzası bulunduğu iddia edilen Çiçek'in imzasının yerine Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in imzasını duruşma salonuna getirilen ''CNC'' makinesi ile taklit etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Çiçek'in avukatları savunmalarını yapmaya başladı.

Avukat Celal Ülgen, Türkiye'de uluslararası bir gücün olduğunu ileri sürerek, ''Bu güç kimi zaman ihbar üretiyor. Kimi zaman yıpratma çalışması yapıyor. 'Kafes eylem planı', 'Poyrazköy' ve 'Amirallere suikast' davalarında inanılmaz çalışmalar yapılıyor. Bu ihbarlar tek bir merkezden yapılıyor. Bu ihbarların Türk Silahlı Kuvvetlerini ve bu ülkenin çağdaş, demokrat insanlarını karalamak için yapıldığı görüyoruz'' diye konuştu.

''ISLAK İMZA''
Daha sonra, avukat Hüseyin Ersöz de, duruşma salonundaki herhangi birisinin imzasını ''CNC'' makinesiyle taklit ederek ''CNC'' makinesi ile ''ıslak imza'' atabileceklerini söyledi.

Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ''Zor bir imza olsun'' diyerek, mübaşir Aydın Arslan'dan bir kağıda imza atmasını istedi.

Avukat Celal Ülgen, uygulamada Arslan'ın imzasının taranacağını daha sonra bilgisayar ortamına aktarılıp, imzanın ''ıslak'' olarak elde edilebileceğini anlattı.

Avukat Hüseyin Ersöz ise ''CNC''nin bilgisayar destekli işlem yapan bir makine olduğunu ifade etti.

Daha sonra ''CNC'' makinesi, bir teknisyenin yardımıyla çalıştırıldı. Ersöz, mübaşir Arslan'ın imzasının önce tarandığını sonra bilgisayarda netleştirildiğini anlattıktan sonra, yaklaşık 15 dakikada taklit edilen imza, heyete gösterildi.

Sahte imzalı belge daha sonra Savcı Pekgüzel'e de sunuldu.

Başkan Şengün'ün, ''Bu makine bu işler için mi?'' sorusu üzerine Ersöz, bilgisayar ile çalışan makinelerin çeşitli amaçlarla kullanılabileceğini söyledi.

Başkan Şengün ''Elin baskısı ne olacak? Bu makine ile ancak aslı bulunabilen imza taklit edilebilir, fotokopi üzerinden olmaz'' dedi.

Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu ise ''Diyelim ki Rahmi Koç'un ya da sizin imzanız yüzde yüz aynı çıktı. Bu makine ile Adli Tıp Kurumundan eli ürünü olduğuna ilişkin rapor alınabilir mi? Yüzde yüz şeklinde rapor alınır mı?'' diye sordu.

Ersöz, imza üzerinde 15 dakika yerine yaklaşık 2 saat çalışıldığında çok daha iyi bir sonuç alınabileceğini dile getirdi.

Ülgen de, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin imzasını da taklit ederek göstereceklerini belirterek, Adli Tıp Kurumundan ''eli ürünü'' diye rapor çıkacağını söyledi. Ülgen, daha pahalı makinelerle elin baskısının da tam olarak yansıtan ıslak imzalar atılabileceğini belirtti.

Ersöz, savunması sırasında yaptığı görsel sunumda da, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in iddianamede yer alan bir evraktan kopyaladığı imzasını, davaya konu olan ''irtica ile mücadele eylem planı'' belgesinin altındaki Çiçek'in imzasının yerine monte edildiği bir videoyu gösterdi.

Daha sonra, çıkartılan bu belgeler de mahkeme heyetine sunuldu. Ersöz, Berlusconi'nin imzasının taklidine de sunumunda yer verdi.
AA
http://www.haberturk.com/gundem/haber/529633-15-dakikada-sahte-islak-imza
 

eF.E

Profesör
Katılım
5 Temmuz 2008
Mesajlar
2,062
Reaksiyon puanı
32
Puanları
228
E o zaman bundan sora ne ticaret kalır ne de senet. Nasıl olsa CNC ile taklit edilebiliyormuş. İmzalayıp imzalayıp CNC ile atmışlardır denerek işten sıyrılınabilir.
 

N3CAT1

Dekan
Emektar
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
6,607
Reaksiyon puanı
144
Puanları
243
Evet CNC ile bu olasılık var.
 

SwateR

Rektör
Katılım
19 Nisan 2009
Mesajlar
10,200
Reaksiyon puanı
662
Puanları
3,293
Taklit etmek önemli değil onu Tübitak gibi kuruluşların inceleyip,el mahsulu olduğunu kanaat getirmesi lazım.Yoksa herkes imzada sahtecilik yapar.Zaten imza işi bana kalırsa saçmalık.
 
Katılım
31 Aralık 2007
Mesajlar
17,486
Reaksiyon puanı
189
Puanları
243
Bu gün haberler de izledim hakikaten işin suyu çıkmaya başladı. Daha neler olur neler...
 

MegaWolt

Profesör
Katılım
29 Mayıs 2007
Mesajlar
3,522
Reaksiyon puanı
42
Puanları
228
cnc ile yapılabileceğini bu haberler çıktığında etraftakilere demiştim, avukatlar yapmış. tvde de gösterdi yapması çok kolay ne olursa olsun.
 

aXXo

Doçent
Katılım
22 Şubat 2010
Mesajlar
623
Reaksiyon puanı
39
Puanları
0
Bu tip makinelerin ülkeye girişinin veya üretilmesinin yasaklanması gerekir bence.
 

Pupilla

Dekan
Katılım
17 Haziran 2009
Mesajlar
8,724
Reaksiyon puanı
139
Puanları
243
ooooo işe bak. kimi istiyosan karala o zaman
 

bohongtw

Doçent
Katılım
5 Haziran 2009
Mesajlar
829
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
cnc ile yapilabilirligi zaten vardi , kriminal labaratuvarlar el ile imza ve makine ile imzanin farkini rahatlikla ayirabiliyor
 

N3CAT1

Dekan
Emektar
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
6,607
Reaksiyon puanı
144
Puanları
243
Bu tip makinelerin ülkeye girişinin veya üretilmesinin yasaklanması gerekir bence.

Bu makineler imza kopyalamak için kullanılmıyor normalde :D

CNC sanayinin her yerinde var ve ülkeye girmemesi gibi bir konu düşünülemez.
 

mr.meseli

Doçent
Katılım
26 Mayıs 2007
Mesajlar
809
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Bu tip makinelerin ülkeye girişinin veya üretilmesinin yasaklanması gerekir bence.

cnc makinasını yasakla ülkenin ışıklarını kapat terket.
Yasakla başlayacaksan hemen dvd-rwden başla o zaman sök at çöpe git rom al madem korsanda yasak.
 

engerex

Dekan
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,675
Reaksiyon puanı
26
Puanları
228
Bu tip makinelerin ülkeye girişinin veya üretilmesinin yasaklanması gerekir bence.
CNC makinalardan sanayimizde onbinlerce var. Hatta ülkemizde üretiliyor. Yasaklanması demek sanayinin çöküşü demek. Bu tip basit makinaları üretmek zor değil ancak imzayı takit etmek zor. En basiti bu makina kaleme açı veremiyor ve elin imza ettığı gibi imzayı atamaz. Bu yüzden sadece görsel olarak çok dikkat edilmedikçe belli olmaz. Daha detaylı imza atabilecek makina yok mu? Bunu yaptırmak çok zor değil, sadece üzerinde çalışmak gerekiyor.
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,902
Reaksiyon puanı
181
Puanları
1,243
Nedense imza kopyalanabilirliği şimdi gelmiş akıllara. :) Halbuki bu makineler yıllardır vardı ve birçok resmi yerlerde bile kullanılıyordu. Yani şimdiye kadar ak olana karar demeye başlamışlar.

İkinci olarak, elin titreşimi ve uyguladığı basınçtan imzayı kimin attığı anlaşılır; makine olmadığı tespit edilebilir. Yoksa resmi kurumların bile bir geçerliliği kalmazdı, çünkü bütün kanunlar, ticaret, anlaşmalar, sözleşmeler.. kısacası her şey ıslak imza temellidir. Çünkü "kanıtlanabilirliği" vardır. Yani bir imzayı atıp sonra da "ya bunu makine de yapmış olabilir bana ne ben yapmadım" diyemiyorsunuz, adli incelemede gerçekten sen mi atmışsın başkası mı atmış makine mi yapmış anlaşılabiliyor günümüz teknolojisi ile.
 

aXXo

Doçent
Katılım
22 Şubat 2010
Mesajlar
623
Reaksiyon puanı
39
Puanları
0
Bu makineler imza kopyalamak için kullanılmıyor normalde :D

CNC sanayinin her yerinde var ve ülkeye girmemesi gibi bir konu düşünülemez.


benim ki de çok radikal bir istem oldu galiba, haklısın :D
 
Üst