İşte Vuvuzela Kararı!

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
vuvuzelaa1-24156_501.jpg

Futbolseverlerin "sinirlerini bozan" vuvuzela, hem Dünya Kupası Organizasyon Komitesi hem de FIFA Başkanı Blatter'den destek alarak yasaklanmaktan kurtuldu.

2010 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi, hem yayıncı kuruluşlardan hem de futbolseverlerden büyük tepki gören vuvuzelaların kesinlikle yasaklanmayacağını bildirdi. Çıkardığı ses nedeniyle eleştirilerin hedefi haline gelen vuvuzelaların Güney Afrika kültürünün bir parçası olduğunu söyleyen basın sözcüsü Rich Mkhondo, "Vuvuzelalar burada kalacak ve yasaklanmayacak. Misafirlerimizden bizim kültürümüzü benimsemelerini, bizim kutlama tarzımızı kabul etmelerini rica ediyoruz. İnsanlar vuvuzelaları seviyorlar. Sadece dünyadaki ufak bir kesim buna karşı çıkıyor" dedi.

Turnuva öncesi tüm eleştirilere rağmen vuvuzelayı yasaklamayan FIFA Başkanı Sepp Blatter de twitter mesajıyla benzer görüşler belirtti. Vuvuzelanın, bir Güney Afrika geleneği olduğunu ifade eden Blatter, "Taraftarların bunu çalmaya hakları var. Siz kendi futbol geleneğinizin yasaklanmasını ister miydiniz?" diye konuştu.

Kupa için ilginç iddia

18 ayar som altından yapıldığı bilinen ve 6 kilo 175 gram ağırlığındaki Dünya Kupası'nın, tamamının altından üretilmiş olmasının mümkün olmadığı iddia edildi. İngiltere'nin Nottingham Üniversitesi Kimya Bölümü profesörlerinden Martyn Poliakoff, yaptığı hesaplamalara göre kupanın som altından olması halinde en az 70 kilogram ağırlığında olması gerektiğini söylerken, "Kupa, 36 santim yüksekliğinde.

Altın, çok ağırdır, var olan en yoğun metallerden biridir. Eğer som altındansa, 70 ile 80 kilo altından olması gerekir. Futbolcuların başlarının üstüne kaldırması için çok ağır olur" sözleriyle iddiasını ortaya koydu. Poliakoff, futbolla çok ilgili olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak

Beklemiyordum böyle bir karar :angry:

musabbu

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Rahatsız edici de olsa adamların kültürü.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Trt tribün sesini kısıyo biraz ama tamamen kısarsa maç havasıda biter.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Dün akşam maçı son 15 dakkasında açtım, şifresiz yayınlanıyordu. :S

Vee o ses cidden iğrenç 15 dakka da hayatımdan bezdim. :S

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Key maçlar zaten şifresiz:D En azından grup maçları için böyle.Diğer turlar ne gösterir bilmem.

6.burhan

Profesör
Reaksiyon puanı
27
VUVUZELA’MA DOKUNMA!

Dünya Kupası başladı başlayalı, “vuvuzela” düşmanlığı da aldı başını yürüdü. Statlarda maçlar boyunca binlerce insan tarafından üflenen müzik aletinden ve neden olduğu sonu gelmez uğultudan söz ediyorum. Büyük çoğunluk tam tersini iddia etse de müzik aleti derken ünlem ya da tırnak işareti kullanmadım, vuvuzela’nın gerçek anlamda bir müzik aleti olmadığına dair vurguda bulunmadım… Çünkü “Afrika zurnası” olarak da bilinen vuvuzela, ansiklopedik bilgiyi tekrarlamak pahasına belirteyim ki, Afrika kültürüne ait gerçek bir müzik aleti. Başkalarını bilmem, maçları izlerken duyduğum bu sesten ben hiç rahatsız olmuyorum, hatta o sesin “anlamını” düşündükçe hoşuma gittiğini de söyleyebilirim.

Afrika, beyaz dünyanın onca protestosuna, “televizyonda maç izlerken bile tahammülü zor!” yaygaralarına, vuvuzela’nın yasaklanması yönündeki kampanyalara rağmen, keyifle ve ısrarla üflüyor borusunu, sesini duyuruyor. Afrika’nın ruhu uğulduyor statlarda…

Örneğin, geçen yıl İnönü Stadı’nda oynanan Beşiktaş-Liverpool maçında “gürültü rekoru” kırmakla ve bu sayede stadı Liverpool için cehenneme çevirmekle övünen biz Türklerin rahatının vuvuzela’dan dolayı kaçması ise anlaşılır gibi değil.
Beyaz dünya, Afrika’yı yüzyıllar boyunca akıl almaz yöntemlerle “rahatsız etti.” Taşına toprağına, böceğine otuna, insanına hayvanına rahat vermedi. Adamlar şimdi kendi kıtalarında düzenlenen uluslararası bir turnuvada bu kadarcık uğultu çıkarmışlar çok mu?

“Bu Afrika kültürünün bir parçası ve şu an Afrika’dayız, onların bu kültürü yaşatmalarına izin vermeliyiz” diyen FİFA Başkanı Sepp Blatter kadar da mı olamayacağız yani…

Sevdiğim bir kalıp olduğu söylenemez ama bir seferlik ödünç alayım ve en kısa yoldan “Vuvuzela’ma dokunma!” diyeyim. Ki vuvuzela sesinin, her koşulda maç seyredebilen gerçek futbolseverlere en fazla “sinek vızıltısı” ya da “ninni” gibi geldiğine de eminim! Ötekiler ise, bir konser sırasında John Lennon’ın söylediğinden hareketle, vuvuzela sesini bastırmak için “Mücevherlerini şıngırdatsınlar” yeter!

Tunca Arslan
Odatv.com

axxeqr

Profesör
Reaksiyon puanı
33
valla ben konsantre olunca maça duymuyorum bile. anca maç sırasında aklıma geliyo dikkat ediyorum öyle duyuyorum.

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Hay sizin yapacağınız işin.Alın maçları başınıza çalın.

40 yılın başı bir maç izleyeceğiz vız vız saçma bir gürültü yüzünden izleyemiyoruz.Hadi birşeye benzese anlayacağım.Alıyor eline boruyu ver Allah vız vız vız.

Yuh be.Yuh.!!!

Örneğin, geçen yıl İnönü Stadı’nda oynanan Beşiktaş-Liverpool maçında “gürültü rekoru” kırmakla ve bu sayede stadı Liverpool için cehenneme çevirmekle övünen biz Türklerin rahatının vuvuzela’dan dolayı kaçması ise anlaşılır gibi değil.

Be kardeşim! O sesle bu ses aynı mı.Bunların yaptığı resmen eziyet.90 dakika boyunca hiç durmadan çalıyorlar.Ne bir müziğe benziyor ne bir şova.

fthtsdmr

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Yasaklayamazlar demiştim.Adamların oyuncağını elinden alırsan stat karışır :D

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Ona bakarsanız bizim de tribünlerde sadece bağırmakla ne kadar ses yaptığımızı biliyorsun bizede susun deseler nasıl karşılarsın acaba?Senin de bir kültürünü kendi toprağında başkası yok etmeye çalışsa ne yaparsın?Başkalarına diyorsunuz kültürümüz bilmem neyimiz bunlar yüzünden gitti diye ama başkasının kültürüne niye karışıyorsunuz bırakın çalsın adamlar burda çalmasın diyenlerin bir çoğunun oraya gittiğinde bir vuvuzela alıp çalma isteği olacağını iyi biliyorum kim hayır derse desin giderseniz o çoşkulu ortama sizinde içiniz meraklanır çalmak istersiniz.

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Hadi geçmiş olsun,vızıltıya devam.

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Broken sende tribünlerden de Türkiye'de hiç ses çıkmasın o zaman çünkü öyle bir bağırıyoruz ki vuvuzelayı bastırırız.Biraz saygı olsun içinizde be saygı kaç tane yerde güney afrikayla ilgili önemli bir haber duydunuz dünya kupası adamların ülkesinde yapılıyor kültürleri öyle biraz da saygınız olsun saygınız sizin çok istediğiniz birşeyi tribünlerde çok istediğiniz birşeyi yasaklasalar ne olurdu.Kendinizi onların yerine koyun çünkü birçoğunuzun oraya gittiğinde o aleti çalmak isteyeceğini biliyorum ki ben de gitsem ilk yapacağım şey bir vuvuzela almak olur.

TazzzY

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
275
İnsanlar vuvuzelaları seviyorlar. Sadece dünyadaki ufak bir kesim buna karşı çıkıyor" dedi.

Ufak bir kesimmi? Anketlerdeki sonuçlar öyle demiyor ama :D

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Afrika kültürüne aitmişmiş!!!Bizene!Maçta tezahurat yok bişey yok adamın sinirlerini bozan hiç bir melodisi olmayan iğrenç üstü bi ses tüm maçı katlediyorken kimse hikaye anlatmasın!
Ayrıca İnönüde gürültü rekoru kırdığımızda tüylerimizi diken diken eden bir tezahurat vardı, sinek vızıltısı değil!

6.burhan

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Dünya Kupası maçları seyredilecek diye bir kural yok:rolleyes: O ses beni rahatsız etmiyor ve ben maçları seyrediyorum. Sizi rahatsız ediyorsa seyretmezsiniz:dirol:

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Sahada güzel futbol olunca, heyecan olunca hiç fark edilmiyor bile. Ama sıkıcı maçlarda sanki odanda çalınıyor gibi. :)

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Haklılık olabilir ama bu defa karşındaki insanların hakları yeniliyor :)
Herkesi elinde var nerdeyse...