Hükümet F Klavye İçin Düğmeye Bastı..

LastKing93

Doçent
Reaksiyon puanı
7
mru3iw.jpg

Türkçe'ye en uygun klavyenin F olduğunu, F klavyeye milli bir klavye olarak sahip çıkılması gerektiğini anlatan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, ''Hem dilimizi, hem klavyemizi korumak zorundayız. Türkçe çok güçlü bir dil, Türkiye çok güçlü bir ülke'' dedi.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu (Intersteno) ve Intersteno Türkiye tarafından organize edilen ''2010 Türkiye ve Dünya İnternet Klavye Şampiyonaları Ödül Töreni''nde konuşan Erdem, F klavyenin kullanımının yaygınlaştırılmasının çok önemli olduğunu, bu yönde önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı da olan Erdem, önceden cep telefonu kullanan herkesin mesajını Türkçe yazdığı için adeta ceza ödediğini, diğerlerine oranla iki kat fazla ücret ödemek zorunda kaldığını belirterek, bu duruma müdahale edip bu uygulamayı düzelttiklerini ve artık Türkiye'de satılan tüm cep telefonlarının Türkçe karakterlere uyumlu olması şartının getirildiğini söyledi.

Türkçe'ye en uygun klavyenin F olduğunu, F klavyeye milli bir klavye olarak sahip çıkılması gerektiğini anlatan Erdem, F klavye kullanımının yaygınlaşması için daha önce başlattığı kampanya kapsamında çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Q klavyenin adeta yavaş yazım ve verimsizlik yarattığını vurgulayan Erdem, F klavyeye bir standart kazandırılması için de hazırlıklar yapıldığını bildirerek, ''Örneğin inceltme işaretlerimiz var. Onlar olsun, ileri, geri, sil tuşları bulunsun'' dedi.

Erdem, ''F klavye yoluna girdi. Birileri istese de istemese de F klavye Türkiye'de en geçerli klavye olacak. Biz Q klavyeyi yasaklamak da istemiyoruz, ki F'nin önü açılınca Q'yu kendisi kovacak zaten'' diye konuştu.

Biraz milli duyarlılığı olanların F klavye kullandıklarını anlatan Erdem, ''Hem dilimizi, hem klavyemizi korumak zorundayız. Türkçe çok güçlü bir dil, Türkiye çok güçlü bir ülke'' dedi.

Erdem, özellikle Yunanistan ve Ermenistan'da gençler arasında Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısının arttığını, yakında Suriye için de bu durumun geçerli olacağını kaydederek, ''Türkiye'nin dış politikasının yükselişine paralel değerlerimiz de yükseliyor'' diye konuştu.

Ekrem Erdem, Intersteno Türkiye Onursal Başkanı İhsan Yener'e ödül verilmesi için Meclis'te çalışma yaptığını bildirdi.

-DİĞER KONUŞMALAR-

Dil ve Edebiyat Derneği Başkan Yardımcısı Recep Garip de ''günaydın'', ''selam'', ''merhaba'' gibi gündelik hayatta çok kullanılan sözcüklerin kutsal olduğunu söyledi.

Bir veya birden fazla yabancı dilin mutlaka öğrenilmesi gerektiğini, ancak yabancı dille eğitime kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan Garip, ''Dil vatan, bayrak, ülke, ülkü, coğrafya demektir'' dedi.

Garip, zaman zaman yanlış ifadelerle hayatı alabora eden sözcüklere daha dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, gündelik dilde yer etmiş yabancı kelimelere yenilerinin eklenmemesi için bazı önlemler alınmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Recep Garip, ''Şimdiki gençler, selam kelimesi yerine 'slm', merhaba kelimesi yerine 'mrb'yi kullanıyor. Gelin bunları kullanmamaya dikkat edelim'' dedi.

Garip, Bağcılar Belediyesinin örnek bir çalışma yaparak, Q klavyeleri atıp yerine F klavyeleri getirdiğini anlattı.

Intersteno Türkiye Onursal Başkanı İhsan Yener de Birleşmiş Milletler'in, F klavyeyi en bilimsel klavye ilan ettiğini söyledi.

Yener, buna rağmen Q klavyenin Türkiye'de tiryakilik gibi yayıldığını ifade etti.

Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kuş da ilçede 158 bin öğrenci bulunduğunu, tüm öğrencilerin F klavye kullanması için çalışma başlatıldığını söyledi.

Törende, en eski yarışmacı Recep Ertaş ile en küçük dünya şampiyonu Koray Demirbaş, birlikte ''Klavye şov'' sundu.

Törende daha sonra 2010 Türkiye İnternet Şampiyonası ile 2010 Dünya İnternet Şampiyonasında dereceye girenlere ödül ve hediyeleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erdem, Intersteno Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse ve protokoldeki diğer isimler tarafından verildi.

AA

xerox3435

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Türkçe diline uyum açısından güzel bir uygulama ,, Tabi isteyen Q kullanmakta serbest :)

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
F Klavyenin Ortaya Çıkışı

F Standardı ise sanıldığının aksine en modern klavye standartlarından birisidir. F klavyeyi İhsan Sıtkı YENER’e borçluyuz. Yener, 1950’li yıllarda Amerika’da Ölçme-Değerlendirme yüksek lisansı ve Eğitim Metotları doktorası yapan değerli bir bilim insanımızdır. 1946 yılından itibaren de Türkçe’ye uygun bir klavye standardı için resmi makamlar nezdinde girişimler yapmaya başlamıştır.

Bu girişimler sonucunda, Yener ve yabancı uzmanların da içinde bulunduğu bir komisyon kurularak çalışmalar başlamış. Komisyon TDK kılavuzundaki 30 bine yakın kelimeyi inceleyerek en çok kullanılan harfleri tespit etmiş. Sonra parmakların fiziksel güçleri ve hareket özellikleri incelenerek harfler klavyede en uygun yerlere yerleştirilmiş. O gün yapılan çalışmalara göre Türkçe’de en çok kullanılan beş harfin sırasıyla, a, e, k, i ve m olduğu ortaya çıkmış. İş yükünü her iki ele eşit paylaştırmak için de sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiş. Böylece bugün kullandığımız F standardı ortaya çıkarılmış.

daha detaylı bilgi için: tıklayınız. :thumbup:

speedygs

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bence abcçdefgh diye bir klavye daha iyi olurdu

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
insanın eli alışınca F klavyede Q dan daha hızlı yazdığı kocaman bir gerçek..

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
F klavyeciyim. Her ne kadar şu an Q kullanmak zorunda kalsam da. Klavyeyi söküp yerlerini değiştirmeyi planlıyorum. :)

SKYNET

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Her türlü Q klavye , bir artısı olsa tamam.
Klavyeyi sökmeyede gerek yok bakarak yazıyosan 10 parmak kullan geliştir :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Her türlü Q klavye , bir artısı olsa tamam.
Klavyeyi sökmeyede gerek yok bakarak yazıyosan 10 parmak kullan geliştir :)

Bakarak yazmıyorum ama yanlışlıkla klavyeye bakınca yerlerini unutuyorum. :D Gerçi 1 yıldır F klavye kullanmadım, Q'yu da F'i de 10 parmak yazabiliyordum ama F'i unuttum kesin.

En iyisi zor da olsa F klavye kullanan bir dizüstü bilgisayar almak. Benimki doğal olarak Q kullanıyor. Masaüstü kullandığım zamanlarda F klavye kullanıyordum ne güzel. :(

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Ben geçmem arkadaş.Klavyemde o kadar bakmadan yazmaya filan alışmışım bayada iyi yazıyorum.Şimdi F e alışıp hızlı yazana kadar 1 sene geçer aradan :)

SKYNET

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Q klavyeyi yapanlar bana para vermiyor öncelikle :) ama sen yazılımcısın ( Diye biliyorum ) bu işlerde q daha öne geçer. Neden Q dersen işim ve işin gereği Türkçe olmayan dillerde çalıştığından çişğü (İçinde anlam bulunan bu) harflerini hiç kullanmıyoruz , bende f klavye ile yazdım ama şuanda deki administrator yaz birilerini ararım :)

bohongtw

Doçent
Reaksiyon puanı
27
Q klavyeyi yapanlar bana para vermiyor öncelikle :) ama sen yazılımcısın ( Diye biliyorum ) bu işlerde q daha öne geçer. Neden Q dersen işim ve işin gereği Türkçe olmayan dillerde çalıştığından çişğü (İçinde anlam bulunan bu) harflerini hiç kullanmıyoruz , bende f klavye ile yazdım ama şuanda deki administrator yaz birilerini ararım :)

dogru demisin kardes , f klavyeye destek guzel ama ne icin kullanacam sadece yazacagim 3-5 dokuman icin , piyasa da bilgisayar bilimleri namina her sey ingilizce arkadas , oyle olunca f klavye bilgisayar bilimi klavyesi olamiyor haliyle , yoksa sacma Q klavyesine gore coook daha bilimsel hazirlanmis ,adamlar turkce olarak en cok vurus yapilan harfleri en aktif parmaklarin uzanacagi yerlere koymuslar

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
F 10 parmak yazması çok daha kolay. Devlet dairelerinde zorunlu olacaktı en son F. Sonrada yayılır belki yavaştan.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
F de çok daha hızlı yazılıyor ve eller q klavyeye göre ağırmıyor.

veysi dede

Asistan
Reaksiyon puanı
16
Hükümet F klavye için herkete geçti

Türkçe'ye en uygun klavyenin F olduğunu, F klavyeye milli bir klavye olarak sahip çıkılması gerektiğini anlatan

Türkçe'ye en uygun klavyenin F olduğunu, F klavyeye milli bir klavye olarak sahip çıkılması gerektiğini anlatan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, ''Hem dilimizi, hem klavyemizi korumak zorundayız. Türkçe çok güçlü bir dil, Türkiye çok güçlü bir ülke'' dedi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu (Intersteno) ve Intersteno Türkiye tarafından organize edilen ''2010 Türkiye ve Dünya İnternet Klavye Şampiyonaları Ödül Töreni''nde konuşan Erdem, F klavyenin kullanımının yaygınlaştırılmasının çok önemli olduğunu, bu yönde önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı da olan Erdem, önceden cep telefonu kullanan herkesin mesajını Türkçe yazdığı için adeta ceza ödediğini, diğerlerine oranla iki kat fazla ücret ödemek zorunda kaldığını belirterek, bu duruma müdahale edip bu uygulamayı düzelttiklerini ve artık Türkiye'de satılan tüm cep telefonlarının Türkçe karakterlere uyumlu olması şartının getirildiğini söyledi.
Türkçe'ye en uygun klavyenin F olduğunu, F klavyeye milli bir klavye olarak sahip çıkılması gerektiğini anlatan Erdem, F klavye kullanımının yaygınlaşması için daha önce başlattığı kampanya kapsamında çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Q klavyenin adeta yavaş yazım ve verimsizlik yarattığını vurgulayan Erdem, F klavyeye bir standart kazandırılması için de hazırlıklar yapıldığını bildirerek, ''Örneğin inceltme işaretlerimiz var. Onlar olsun, ileri, geri, sil tuşları bulunsun'' dedi.
Erdem, ''F klavye yoluna girdi. Birileri istese de istemese de F klavye Türkiye'de en geçerli klavye olacak. Biz Q klavyeyi yasaklamak da istemiyoruz, ki F'nin önü açılınca Q'yu kendisi kovacak zaten'' diye konuştu.
Biraz milli duyarlılığı olanların F klavye kullandıklarını anlatan Erdem, ''Hem dilimizi, hem klavyemizi korumak zorundayız. Türkçe çok güçlü bir dil, Türkiye çok güçlü bir ülke'' dedi.
Erdem, özellikle Yunanistan ve Ermenistan'da gençler arasında Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısının arttığını, yakında Suriye için de bu durumun geçerli olacağını kaydederek, ''Türkiye'nin dış politikasının yükselişine paralel değerlerimiz de yükseliyor'' diye konuştu.
Ekrem Erdem, Intersteno Türkiye Onursal Başkanı İhsan Yener'e ödül verilmesi için Meclis'te çalışma yaptığını bildirdi.
-DİĞER KONUŞMALAR-
Dil ve Edebiyat Derneği Başkan Yardımcısı Recep Garip de ''günaydın'', ''selam'', ''merhaba'' gibi gündelik hayatta çok kullanılan sözcüklerin kutsal olduğunu söyledi.
Bir veya birden fazla yabancı dilin mutlaka öğrenilmesi gerektiğini, ancak yabancı dille eğitime kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan Garip, ''Dil vatan, bayrak, ülke, ülkü, coğrafya demektir'' dedi.
Garip, zaman zaman yanlış ifadelerle hayatı alabora eden sözcüklere daha dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, gündelik dilde yer etmiş yabancı kelimelere yenilerinin eklenmemesi için bazı önlemler alınmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Recep Garip, ''Şimdiki gençler, selam kelimesi yerine 'slm', merhaba kelimesi yerine 'mrb'yi kullanıyor. Gelin bunları kullanmamaya dikkat edelim'' dedi.
Garip, Bağcılar Belediyesinin örnek bir çalışma yaparak, Q klavyeleri atıp yerine F klavyeleri getirdiğini anlattı.
Intersteno Türkiye Onursal Başkanı İhsan Yener de Birleşmiş Milletler'in, F klavyeyi en bilimsel klavye ilan ettiğini söyledi.
Yener, buna rağmen Q klavyenin Türkiye'de tiryakilik gibi yayıldığını ifade etti.
Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kuş da ilçede 158 bin öğrenci bulunduğunu, tüm öğrencilerin F klavye kullanması için çalışma başlatıldığını söyledi.
Törende, en eski yarışmacı Recep Ertaş ile en küçük dünya şampiyonu Koray Demirbaş, birlikte ''Klavye şov'' sundu.
Törende daha sonra 2010 Türkiye İnternet Şampiyonası ile 2010 Dünya İnternet Şampiyonasında dereceye girenlere ödül ve hediyeleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erdem, Intersteno Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse ve protokoldeki diğer isimler tarafından verildi.

musabbu

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Doğru karar.
Ama biraz geç kalındı.
En başta f klavye ile başlanmalıydı.

gezegen

Profesör
Reaksiyon puanı
37
tüm okullar ve internet kafelere f klavye zorunlu olsun 2 seneye kalmaz % 50 si değişir

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Q klavyeye alıştık ama F klavye o kadar elimize yatkın ki bunu bizzat gördüm ben. Babam devlet dairesinden emekli olmadan önce yanına gittiğimde odasındaki bilgisayar F klavye idi, ilk başka zorlandım ama 10dk içerisinde o kadar çabuk alıştım ki bende anlamadım. Çünkü en çok kullandığımız harfler a,e,m,k vs. hepsi en kolay basabileceğin noktada. 6 ay zaman versinler, Q klavyeden kat kat hızlı yazarım buna eminim ki Q da çok hızlı yazdığımı biliyorum.

İşi gereği Q klavye kullanma ihtiyacı olanlar vardır tabii ama bence F klavyeye teşvik verilmeli, evde herkes f kullanmalı.

Bence F klavyeye karşı çıkanlar hiç kullanmamış kişiler, çünkü 1 hafta kullanmış olsalar bu düşünceleri tamamen değişir.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Dizüstü bilgisayar kullananlar 30 TL karşılığında klavyelerini F klavyeye çevirebiliyorlar. Alışılması en güç olan konu ise kısayollar. Eskiden hangi harf varsa o kullanılabildiğini söylüyorlar da şimdi Ctrl + U gibi kısayollarda Q klavye resmine bakmak gerekebilir.

EzberimSin

Profesör
Reaksiyon puanı
11
q klaveye takılı pc de ama ben yinede f kullanıyorum. okulun faydası:lol:

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
bence serbest olsun. isteyen istediğini kullansın

StryKer

Doçent
Reaksiyon puanı
5
arkadaşlar öncelikle bazılarının yazısından F (fe) Klavyeye EF klavye oılarak okuyor bu yanlış. Türkçe klavye FE diye söylenir F klavye diye yazılır.

Ayrıca http://turkegitim.net/FKlavye/ adresindeki uygulama üye oldum günde en fazla 20-30 dk çalışarak 2 ayda hiç bakmadan F klavye ile yazar oldum. üstelik Q klavye ile. Size bir tavsiyem, eğer F klavye öğrenmek istiyorsanız kesinlikle mevcut klavyenizi değiştirmeyin. Windows ayarlarından klavyeyi F seçerseniz artık tuşlar F dizilimine göre yazar. Bu şekilde öğrendiğinizde istesenizde klavyeye bakamazsınız. Böylece harflerin yerini hafızanıza kazımış olursunuz. Herhangi bi yere gittiğinizde örneğin internet cafe ye Q klavye mi var? hiç sorun değil ayarlardan F klavye seç yazmaya başla. Nede olsa klavyeye bakmıyorsunuz. Siz Q klavyede F harfine bastığınızda ekranda A çıkacaktır.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
bence serbest olsun. isteyen istediğini kullansın
Zaten serbest.

arkadaşlar öncelikle bazılarının yazısından F (fe) Klavyeye EF klavye oılarak okuyor bu yanlış. Türkçe klavye FE diye söylenir F klavye diye yazılır.
Bari bunu doğru okumaya başlayayım. Sonra yine o saçma bahane çıkar: Millet buna alıştı, değişmesi doğru olmaz. Millet anlamaz.

ya_ma_ka_si

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Fizikçi bu saçmalığın nedenini açıkla bende 5 yıldır uzman olarak kullandığım f klavyeyi bırakmaya hazırım ! Amerikanın tarih boyunca 2 tane şampiyon çıkarabilmesi mi ? Yoksa bizim Türkçe Fe Klavye ile onların ana dilinde onlardan hızlı yazdığımız gerçeği mi ? Lütfen biraz bilinçli yorumlayalım konuyu. Daha az çaba ile daha çok şey başarmak varken nereden geliyor bu yabancı hayranlığı ?

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Alıştık artık Q ya... :D

Slokr

Profesör
Reaksiyon puanı
33
Bizde ak yazcaz artık zaman yapcak bir şey yok.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
bizim Türkçe Fe Klavye ile onların ana dilinde onlardan hızlı yazdığımız gerçeği
q klavyenin tarihi daktilolara dayanır
o zamanlar daktilolar çok hızlı yazıldığında bozuluyordu
bozulmaması için yazmayı yavaşlatıcı bir klavye düzeni geliştirildi
daha sonra bu gerçek, zamanla unutuldu ve alışkanlıklar sebebiyle bilgisayara geçti
dolayısıyla ingilizce yazmak için dahi f klavye çok daha hızlı