Bravo CNBC-Eye!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
BRAVO CNBC-E’YE!.. CNBC-E, MERAKLA BEKLENEN “THE PASIFIC” DİZİSİNİN 3. BÖLÜMÜNDEKİ, “İZMİR’İN YUNAN KENTİ OLDUĞUNU VE TÜRKLERİN İZMİR’İ İŞGAL ETTİĞİNİ” İDDİA ETTİKLERİ DİYALOGLARI YAYINLAMAYACAKLARINI AÇIKLADI!..

cnbce_logo.jpg

KAMUOYUNA DUYURU

2. Dünya Savaşı’nı konu alan yapımlarla yıldızları parlayan, sinema dünyasının iki usta ismi Tom Hanks ve Steven Spielberg 2001 tarihli Band of Brothers’da biraraya geldi. Dizi, 2. Dünya Savaşı’nın Avrupa cephesini, objektif bir gözle, bir belgesel tadında anlatıyordu. Band of Brothers, büyük bütçesi, başarılı anlatımı, kurgusunun tarihi gerçeklerle örtüşmesi ve sinema tadındaki görselliğiyle döneme damgasını vurdu. Yapım, sadece eleştirmenlerinden değil, tarihçilerden ve izleyicilerden de tam not aldı.

Aynı ikili tam 8 yıl sonra yine tarihi bir yapım için biraraya geldi: The Pacific. Bu kez 2. Dünya Savaşı’nın Pasifik cephesi işlenecekti. The Pacific; Band of Brothers’ın büyük başarısı ve gelmiş geçmiş en büyük bütçeli dizi olmasıyla daha fikir aşamasında merak edilmeye başlandı.

Yıllardır Türk izleyicisine en iyi yönetmenlerin en iyi yapıtlarını “dünya ile aynı anda” sunmayı hedef bilen CNBC-e de yayıncı olmak için (dizi ABD’de vizyona girmeden önce) görüşmelere başladı. The Pacific ABD’de 14 Mart tarihinde yayınlanan ilk bölümüyle büyük ses getirdi, övgü aldı. Türk izleyicisinin CNBC-e’deki yayın tarihi olan 18 Nisan’ı merakla beklediği günlerde hepimizi şaşırtan ve rahatsız eden bir diyalogla karşılaştık. 28 Mart 2010’da yayınlanan 3. bölümde bir Amerikan askeri olan Leckie ile bir Rum kadını arasındaki konuşma İzmir’i konu alıyor: 1922’de Yunan işgalinden kurtulan İzmir kasıtlı bir şekilde bir Yunan kenti gibi gösterilip Türkler tarafından istila edildiği, yakıldığı anlatılıyor.

Tarihi gerçeklerin saptırılması, dünya kamuoyunda yanlış bir algı oluşturulması, Pasifik bölgesini ve 1940’ları konu alan bir senaryoda bir Anadolu kenti olan İzmir’den ve 1922’den bahsedilmesi bu diyaloğun kasıtlı bir amaçla yazıldığını gösteriyor. Dizinin temel aldığı 4 kitaptan biri olan “Helmet For My Pillow” adlı kitapta yazar Robert Leckie’nin anılarında böyle bir diyalogdan hiç bahsetmemesi de bu görüşümüzü güçlendiriyor.

Türkiye yıllardır aleyhte çok çeşitli lobicilik faaliyetleriyle karşı karşıya. Dizinin tamamıyla ilgisiz olan bu sahne de benzer bir lobiciliğin ürünü. Fakat söz konusu sahneyi yapımın tamamına atfetmeyi doğru bulmuyoruz. Çünkü bu tarz lobicilik faaliyetleriyle başetmenin yolu, ses getiren yapımları yayınlamamaktan ziyade dünya çapında başarı kazanacak benzer Türk yapımları yaratmaktan ve tepkimizi uluslararası kamuoyuna daha anlaşılır ve doğru bir şekilde iletmekten geçiyor. Fakat dizinin 3. bölümündeki bu diyalogun Türk kamuoyunu rencide etmesi, tarihi gerçeklerle çelişmesi ve yayınlanmaması durumunda dizinin konu bütünlüğünü bozmaması sebebiyle bu sahnenin çıkartılacağını kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Ayrıca CNBC-e yönetimi olarak bu sahne ve niyetle ilgili rahatsızlığımızı, yapımcı şirket HBO’ya NTV Tarih danışmanlarının hazırladığı ekteki mektubu göndererek paylaştığımızı kamuoyuna saygıyla duyurur, yapımcı şirkete tepkilerini dile getirmek isteyen izleyicilerimize HBO iletişim bilgilerini aşağıda sunarız.

CNBC-E

KAYNAK

adrasa

Dekan
Reaksiyon puanı
37
cnbc-e yi tebrik ediyoruz :D:D

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Sonunda bizi tınlayan çıktı....

Dış siyaset höt,möt,one minute,susun vs ile olmuyor...

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
O nasıl dizi ya film gibi!

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
ben zaten söylemiştim bunu daha önce?

6.burhan

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Türkiye'de yayınlamasan ne olur? Bütün Dünya seyretti o sahneyi.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
Türkiye'de yayınlamasan ne olur? Bütün Dünya seyretti o sahneyi.

Bak arada mantıklı şeyler de söylüyorsun:)

şaka bir yana da haklısın yani kafayı toprağa gömen devekuşu misali olmuş bu iş:)

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Bir yanlışa bizde niye alet edelim, tabiki kanal doğru olanı yapmış ve malum sahneleri kesmiştir.

Bahsi geçen olay ile ilgili çok konuşuldu tartışıldı ama bizim dış işlerindeki başarısızlığımızdan kaynaklı bir sorundan bence. Olay olduktan sonra gerekli baskı ve idari işler yapılsaydı bir sonraki bölümde geniş bir özür mesajı görseydik keşke.

NETWORK

Profesör
Reaksiyon puanı
115
sonuc olarak yayınlamıyor ya sız ona bakın nankorlesmeyın...

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
sen networka bakma o benim dediğimin tersini demek için yoğurda siyah diyen bir arkadaş:)

bu yorumu da konuya göre değil benim yoruma göre yapmış yine o da olmasa forum hiç çekilmez hehe

NETWORK

Profesör
Reaksiyon puanı
115
Sonuç olarak tüm Dünya seyretti:thumbdown:

seyretsın yada seyretmesın onemlı olan bır sekılde engel konulması ve bunun da basında duyulması yada cesıtlı yerlerde onemlı olan tepkı verılmesıdır bır sekılde...

gerısı hıkaye...

zorhak' denen kısıye laf atmadım ama her zaman kı gıbı yıne sazan gıbı atladı :biggrin:

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
olayın üstünden kaç gün geçti arkadaşlar ayıptır günahtır kırmayın birbirinizi
sonuçta biz izlemesekte başkaları izledi
sonuçta bu dizi amerikada yayınlandı
sonuçta internette hala orijinal kopyaları var
sonuçta sonuçta devam eder gider

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
network ile evvelimizi bilmiyorsun.sadece bu konuyla değerlendirmemek gerek.Açtığım çoğu konuda muhalefet olmak için muhalefet eden bazen de hakaret eden birisidir.Artık alıştım onn bu tavırlarına eğleniyorum ben de.

6.burhan

Profesör
Reaksiyon puanı
27
seyretsın yada seyretmesın onemlı olan bır sekılde engel konulması ve bunun da basında duyulması yada cesıtlı yerlerde onemlı olan tepkı verılmesıdır bır sekılde...

gerısı hıkaye...

Dış İşlerimiz bir açıklama yapmadı diye hatırlıyorum. Sadece yayıncı kuruluş ilgili yeri kesi o kadar. Orasıda sadece Türkiye'de... Ancak TTK İzmir yangıyla ilgili İngilizce bir kitap hazırlayacakmış ki bu güzel bir haber.

zorhak' denen kısıye laf atmadım ama her zaman kı gıbı yıne sazan gıbı atladı :biggrin:

Yok yok biliyorum zaten onu:tt2: :tt2:

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
anlaşıldıki siz konuyla ilgilenmiceksiniz ben şikayet ediyorum hadi iyi kapışmalar size

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Peh, yayınlasalardı bir de. :P

theokyanus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
güzel dizi ilk bölümü netten indirip izledim daha göremedim ne oldugunu 3 bolumde türkiyeye çirkin bi hakaret varmış bakacagız artık ne demişler ne etmişler kavurlar