Hard Disk bölümleme gerekli mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Krazky
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Bir çoğumuz hard diski birden fazla bölümlemiştir. C ve D hatta daha fazla bölme işlemi yapan arkadaşlarımız vardır. Normalde bölümleme yapmadanda sistem yükleyebiliriz. Hard disk bölümleme çok gerekli mi?

Dosyalarımızı saklamak için gerekli diyeceksiniz, bunu biliyorum :) Ama bölümleme yapmanın en etken sebebi sadece dosyaları mı saklamak! Sonuçta harici disklerde mevcut...

Daha başka nedenler varsa bunlar nelerdir? Geleneksel alışkanlık mı yoksa başka nedenleri var mı?

Not: Ubuntu'yu tüm diski kullanarak yüklemiştim de :biggrin:

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Benim bölümlendirme nedenim dosya saklamak ve farklı linux dağıtımlarını denemek.Sanaldan yüklemeyi sevmiyorumda :)

UndyingDarkness

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Gerekli bir gün bilgisayarın açılmazsa ve kişisel fotoğraflarını bir şekilde kurtaramazsan yada çok pahalıya patlarsa görürsün gerekli olup olmadığını :)

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Gerekli bir gün bilgisayarın açılmazsa ve kişisel fotoğraflarını bir şekilde kurtaramazsan yada çok pahalıya patlarsa görürsün gerekli olup olmadığını :)
Harici diski ne için aldık :D Bilader sen başka nedenler söyle :) Sistem performansı arasında fark olur mu yoksa alakası yok mu?

tolgasal

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Harici diski ne için aldık :D Bilader sen başka nedenler söyle :) Sistem performansı arasında fark olur mu yoksa alakası yok mu?

İkinci işletim sistemi yükleme ve sistem dosyaları dışında olan tüm dosyaları saklamak için kullanıyorum. Harici disk ile uğraşmanın mantığı yok benim gözümde.

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
91
Ne Kadar Gereksiz Bir Konu Olmuş Aklı Olan Beyni Olan Ne Yapması Gerektğini Bilir HDD Varken Neden Harici Disk Alayım C D Ayırımı Ne İçin Yapılır Dosya İçin Yapılır Oyunlar D De yüklü bidaha Uğraşmamak İçin D Ye Atılır Sistem Çöktüğü Zamanda C Ye Format Atılıyor.

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Haricide var ama harici diskim sürekli sisteme takılı değil.E bölmek varken daha ne yapacağız ki?

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Ne Kadar Gereksiz Bir Konu Olmuş Aklı Olan Beyni Olan Ne Yapması Gerektğini Bilir HDD Varken Neden Harici Disk Alayım C D Ayırımı Ne İçin Yapılır Dosya İçin Yapılır Oyunlar D De yüklü bidaha Uğraşmamak İçin D Ye Atılır Sistem Çöktüğü Zamanda C Ye Format Atılıyor.

Akıllı olan biri harici disk alır akılsız olan kişi harddisk bozulduğu zaman hem c nin hemde d nin gideceğini bilmez.

Tüm dosyalarınızın c de olduğunu düşünelim ve windows çöktü diyelim. Live cd ile tüm dosyalarınızı sorunsuz şekilde kurtarabilirsiniz. Tabi D ' de olması daha mantıklı olur. Tekrar windows kurulumu yapmak istediğinizde kurtarma işlemi yapmanıza gerek kalmaz dosyalarınız için, direk windows kurulumuna geçebilirsiniz.

Performans için bölümleme yapmamanız daha iyidir aslında. İyi bir harddisk performansı içinde disk birleştirici tarzı programlar ile dosyaları diskiniz üzerinde daha düzenli hale getirerek gözle görülür performans artışı sağlayabilirsiniz. Hemde harddiskiniz daha uzun ömürlü olur.

Önemli bilgilerinizi hem bilgisayarın harddiskinde bir kopyasınıda taşınabilir harddiskte tutmanız her zaman daha mantıklı olacaktır. Harddisk bozulduğunda yukarıda belirttiğim gibi hem c hem d aynı anda bozulur. Taşınabilir harddiskler de de bir çok sorun çıkabiliyor. Bu nedenle en az çift yedek almak mantıklıdır.

Ayrıca birden fazla işletim sistemi kullanacağım diyorsanız kesinlikle bölümleme yapmak zorundasınız. Aksi taktirde bir çok sorun beraberinde gelecektir.

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Beyinsiz mi demek istiyorsun?

Bana bölümleme yapılmadan yüklenen sistem seçeneğinin neden var olduğunu açıklar mısın? Bana aradaki mantığı söylebilir misin?

Bu konuyu açtım diye talebe zannetme... Harici diski sadece film arşivim için kullanıyorum.

---------- saat 22:07 eklendi ---------- önceki mesaj saat 22:03 eklenmişti ----------

Akıllı olan biri harici disk alır akılsız olan kişi harddisk bozulduğu zaman hem c nin hemde d nin gideceğini bilmez.

Tüm dosyalarınızın c de olduğunu düşünelim ve windows çöktü diyelim. Live cd ile tüm dosyalarınızı sorunsuz şekilde kurtarabilirsiniz. Tabi D ' de olması daha mantıklı olur. Tekrar windows kurulumu yapmak istediğinizde kurtarma işlemi yapmanıza gerek kalmaz dosyalarınız için, direk windows kurulumuna geçebilirsiniz.

Performans için bölümleme yapmamanız daha iyidir aslında. İyi bir harddisk performansı içinde disk birleştirici tarzı programlar ile dosyaları diskiniz üzerinde daha düzenli hale getirerek gözle görülür performans artışı sağlayabilirsiniz. Hemde harddiskiniz daha uzun ömürlü olur.

Önemli bilgilerinizi hem bilgisayarın harddiskinde bir kopyasınıda taşınabilir harddiskte tutmanız her zaman daha mantıklı olacaktır. Harddisk bozulduğunda yukarıda belirttiğim gibi hem c hem d aynı anda bozulur. Taşınabilir harddiskler de de bir çok sorun çıkabiliyor. Bu nedenle en az çift yedek almak mantıklıdır.

Ayrıca birden fazla işletim sistemi kullanacağım diyorsanız kesinlikle bölümleme yapmak zorundasınız. Aksi taktirde bir çok sorun beraberinde gelecektir.

Profesyonel bir cevap ben buna derim işte. Afedersiniz ama konuyu öküzlemesine anlamdığınız için size teşekkür ediyorum.

Konuya dönecek olursak, bölümleme yapmadan sistem yükleme seçeneğinin neden var olduğunu kestirmek istedim. Yoksa gerisi benimde bildiğim durumlardı...

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
bölümlenmiş disk lerin bozulduğu zaman sağlam olan kısımlarından dosyalarınızı kurtarabilirsiniz

bunun için slax yada pupy linux yada knoppix kullanılabilir

bunun dışında kurtarmak için çok fazla şansınız yok

birden fazla sistem yüklemek için hdd yi bölmek zaten yapmak gereken en önemli şey

eğer bölmeden yaparsanız sistemlerden birinde sorun oluştuğunda diğerinede girememe sorunu oluşabilir

ubuntuyu tüm diski kullanarak yüklemen senin hatan yoksa hdd tek parça bile olsa normalde ubuntuyu yüklerken diğer sisteme ve dosyalarına zarar vermeden hdd yi bölebilir ve bu şekilde yüklme yapabilirdin

sonuç:eğer disk teki verilerin çok önemli ise mutlaka disk bölümleme yapman gerekir yoksa

zaten disk bölümleme yapmadanda yüklenebilen işletim sistemleri var

SKYNET

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Heralde harici disklerin bozulma ihtimalinin sabitlerden daha çok olduğunuda herkes bilir.