Ubuntu'mu pardus'mu

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Amacım tartışma çıkarmak değil ama Ubuntu Türkiye forumları ile Pardus forumları arasında büyük bir fark var. Ubuntu forumlarında işin ehli insanlar daha fazla. Eğer konu Türkçe destekse kesinlikle Ubuntu'dur. Ubuntu-TR Wiki'si ve forumlarında yeni başlayan kullanıcılar için ne yapması gerektiğini anlatan maddeler çok yardımcı oluyor.

Özgürlükiçin forumuda aynı .Sorunuzu yazın hemen cevabı geliyor.Bilmiyorum Pardus forumlarını kullandıktan sonra mı işin ehli olarak Ubuntu'yu seçtiniz.Yoksa sadece Ubuntu forumunu kullandıktan sonra mı bu karara vardınız? Pardus'ta çözülmeyen bir sorun mu oluşmuştu sizde?

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Bilmiyorum Pardus forumlarını kullandıktan sonra mı işin ehli olarak Ubuntu'yu seçtiniz.Yoksa sadece Ubuntu forumunu kullandıktan sonra mı bu karara vardınız?

İlk olarak kendimi işin ehli olarak belirtmedim. PLO ve Öi forumlarını Pardus 2008'den beri ciddi olarak takip ederim. Soru sormuşluğum yada soru soranlara yardım etmeye çalışmışlığım da vardır. Yani sadece Ubuntu Türkiye Forumları'nı baz alarak yazmadım buraya.

Merak ediyorum benim yazımdan nasıl Pardus forumlarında bulunmadan böyle şeyler karaladığı mı çıkardınız?

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
İlk olarak kendimi işin ehli olarak belirtmedim. PLO ve Öi forumlarını Pardus 2008'den beri ciddi olarak takip ederim. Soru sormuşluğum yada soru soranlara yardım etmeye çalışmışlığım da vardır. Yani sadece Ubuntu Türkiye Forumları'nı baz alarak yazmadım buraya.

Merak ediyorum benim yazımdan nasıl Pardus forumlarında bulunmadan böyle şeyler karaladığı mı çıkardınız?

Çünkü çok kesin bir şekilde Ubuntu Forumlarında işin ehli insan daha çok var dediniz. Neye dayanarak bunu dediniz? Çözülemeyen bir sorun mu oldu Pardus'ta,verilen cevaplar mı tatmin etmiyor Öİ de veya PLO'da? Yani Ubuntu Tr ile Öİ arasındaki fark ne? Daha mı tatmin edici cevaplar geliyor diye düşünüyorsunuz?

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
@ufuk179,

Neye dayanarak bunu dedim?

İki forum tarafına da soru sorarak aldığım cevaplara dayanarak bunu dedim. Hatta, sadece sorduğum soruları da baz almadım ayrıca sorulan sorulara verilen cevapları da baz aldım.

Ben size sorular sorayım.

• Ubuntu kullandınız mı?
  • Kullandıysanız Ubuntu Türkiye Forumları'nda bulundunuz mu?
  • Bulunduysanız Ubuntu Türkiye Forumu'na soru sordunuz mu?
  • Sorduysanız cevap gelmedi mi/tatmin etmedi mi?
Bu da bonus sorusu.

• Yoksa Ubuntu Türkiye Forumları'nda bulunmadan mı Öi ve PLO ile kıyaslıyorsunuz?

Şu anda Arch kullanmama rağmen Ubuntu Türkiye Forumlarını Öi forumlarını ve PLO forumlarını düzenli olarak ziyaret ediyorum. Yorumlarda da bulunuyorum.

Size sorular yöneltip olayı iyice ikili konuşmaya çevirmek istemezdim ama benim fikrimi sorgularken sizin durumunuzu öğrenmek istemem yanlış olmaz herhalde.

unmedico

Doçent
Reaksiyon puanı
6
bir kaç gü önceye kadar hiçbiri derdim ama şimdi ubuntu diyorum

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
Pardus yükleyip ati grafik sürücümü kurduğumda mouse imleci kaybolmuşdu pardusde
O günden beri Linux kullanmıyorum :lol:
Bu ikisi arasından ubuntu derim :D

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
@ufuk179,

Neye dayanarak bunu dedim?

İki forum tarafına da soru sorarak aldığım cevaplara dayanarak bunu dedim. Hatta, sadece sorduğum soruları da baz almadım ayrıca sorulan sorulara verilen cevapları da baz aldım.

Ben size sorular sorayım.

• Ubuntu kullandınız mı?
  • Kullandıysanız Ubuntu Türkiye Forumları'nda bulundunuz mu?
  • Bulunduysanız Ubuntu Türkiye Forumu'na soru sordunuz mu?
  • Sorduysanız cevap gelmedi mi/tatmin etmedi mi?
Bu da bonus sorusu.

• Yoksa Ubuntu Türkiye Forumları'nda bulunmadan mı Öi ve PLO ile kıyaslıyorsunuz?

Şu anda Arch kullanmama rağmen Ubuntu Türkiye Forumlarını Öi forumlarını ve PLO forumlarını düzenli olarak ziyaret ediyorum. Yorumlarda da bulunuyorum.

Size sorular yöneltip olayı iyice ikili konuşmaya çevirmek istemezdim ama benim fikrimi sorgularken sizin durumunuzu öğrenmek istemem yanlış olmaz herhalde.
Kurdum tabiki kurmasam böyle atıp tutmam :).İlk linux kurulumum Ubuntu idi zaten..Ama KDE'yi gördükten sonra Ubuntu'da vaktimi boşa geçirdiğimi anladım.Ubuntu TR forumlarında üyeliğimde vardır sorularda sormuşumdur.Ama ben şimdi şunu çıkıp demem."Öİ forumlarında işin ehli daha çok kişi var?" Nerden bilebilirim ki? Öİ forumu da bana yardım ediyor hatta Pardus'ta Ubuntu'dan daha uzun süre kaldığım için daha fazla yardım etti Linux kullanırken.Ama çıkıpta öyle birşey söylemem.Eğer Öİ forumlarına sorular sorulur veya PLO forumlarına sorular sorulur hiç yanıt alınamaz veya yanıt gelir ama saçma sapan birşey olur bu yanıt o zaman anlarım Ubuntu TR forumudaha iyi demenizi.Ama Öİ forumunda açılan her konuda yardım edilir,hiç boş geçildiğini görmedim.

Yani Ubuntu'ya geçmek için Ubuntu TR bir neden olamaz.Yeni kuracak arkadaşlar kesinlikle Ubuntu TR de işin ehli kişiler daha çok var sözünü görmesinler.Emin olun Pardus kurarsanız her sorununuza bir çözüm bulunur.Ubuntu'nun tek üstünlüğü şu olabilir,paket genişliği.Bu da çok önemli birşey değil,eğer çok önemli,kesin kullanılması gereken birşey ise kaynak koddan derlenir olur biter.Zaten yeni başlayan biri için gereken herşey ve fazlası Pardus depolarında da mevcut.

Ama yeni kuracak kişiye yinede kesinlikle Pardus kur demem.Kesin kur lafına karşıyım çünkü.Her ikisinide denemesini tavsiye ederim.Sonuçta ikiside linux.KDE ve GNOME arasından birinin seçimini kendisi yapmalı.Pardus'ta da gereken yardımı alırsınız Ubuntu'da da.O yönden bir kuşkunuz olmasın.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
pardus kde grafik arayüzü ortamina hükmediyor,ubuntu gnome ,hangisi sorusunu ubuntumu pardus yerine kde mi gnomemi diye sormak gerek,ben canlilik ve güncelligi herzaman arayan birisi olarak kde kullaniyorum,

gnome nin artilari
eski pcler icin ideal
hizli
basit arayüz
stabil

kde nin artilari

güclü bir pcde gayet hizli
cok fonksionel
yenilikci
güncel
kolay
göze hos

simdi kisi dedigim gibi sadece islemini yapmak icin kullanacaksa gnome olabilir ,ama bir cok yönlü arama programi yok nepomuk gibi yada dolphin gibi cok islevsel bir dosya yöneticisi yok uzaktan yardim icin kendine has bir porgrami yok bir k3b leri yok ,eger tam olarak gnome kullanacaksan bunlari illaki indirebilirsin ama bunlari indirirken aslinda komple kdeyi indirmen gerekyior cünki bunlar kdenin ana programlari gibi bir sey .

peki hangi dagitimda kde yada gnome sorusuna gelince kesinlikle ubuntunun yan kolu kde versionu olan kubuntu hic tavsiye edilemez ,birisi onda kde kullanirsa tövbe eder linux kullanmamaya,

tabiki pc kullanan kisinin pc bilgisi olmasi lazim,sonucta hesap makinasi kullanmayacak ,adi üstünde bilgi sayar,ne yapman gerektigini ne nasil isler mantigini cözebilme konumunda olmasi lazim, bu ister windows icin ister linux icin degismez,biri kendi hatasini bir sisteme indirgeyemez.

peki kde de hangi dagitimlari kullanabiliriz sorusuna

bu benim tercihimdir ve bu ise pardusdur

sebebi ,cünki kullanmasi gercekten cok kolaydir,kullanamayan kisi üstteki hesap makinasini kullanmak istiyordur , o halde yanlis yoldadir ,bosa kendisini ve pc yi yormasin. neden hemen hemen hersey emrine amadedir,yada normal bir kullanici icin hersey kendi deposundadir ,ve gayet aciktir ,

onun haricinde mandriva ve open suse onerilir ama özellikle opensuse bilgi birikimi olan linuxda gercekten ne yaptigini bilen kullanicilar icindir,mandriva ise ona göre daha basittir

yardim konumunda ise pardus bana göre daha ileridedir, direk pardus gelistiricileriyle irtibat halinda olabilirsiniz ,ve pardusda genelleme olarak hercey günceldir ve birbiriyle uyumludur, örnegin ubuntuda bir paket indirirsin ve digeriyle cakisir,ve bu yüzden de sisteme elveda bile diyebilirsin

bu arada birilerin bir isletim sistemi karalamasiyla veya övmesiyle bakilmaz anlasilmaz,herkesin kendisi karar vermesi gerekiyor

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
@ ufuk179 sizin savunmanız belli benim nedenlerim belli. Konuyu ne kadar uzatırsak uzatalım ikimizin de görüşleri değişmeyecek.

Bir de dün sorduğum sorulardan sonra merak ettim hiç üşenmeden Ubuntu-TR forumlarında ufuk179 adlı kullanıcıyı aradım ve buldum da. ufuk179 adlı kişi bırakın soru sormayı bir merhaba dahi dememiş. Sanırım bu kişi siz değilsiniz. :)

OnLT

Dekan
Reaksiyon puanı
149
Ubuntu Ubuntu :D :D

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
10.04 den itibaren ubuntu. çünkü Pardus şu anda 64 bit ve kurumsal2 ye dalmış durumda ve en son baktığımda henüz firefox 3.6 güncellemesi bile gelmemişti. zamanla daha da iyi olacaklarınıa inanıyorum...

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
@ ufuk179 sizin savunmanız belli benim nedenlerim belli. Konuyu ne kadar uzatırsak uzatalım ikimizin de görüşleri değişmeyecek.

Bir de dün sorduğum sorulardan sonra merak ettim hiç üşenmeden Ubuntu-TR forumlarında ufuk179 adlı kullanıcıyı aradım ve buldum da. ufuk179 adlı kişi bırakın soru sormayı bir merhaba dahi dememiş. Sanırım bu kişi siz değilsiniz. :)

Öİ ve Ubuntu-TR de nicklerim farklıdır :) PLO'da nickim aynıdır ,orda da imla denetleyicisiyim foruma fazla yazmam :)

Nitekim sonuç olarak Pardus diyorum sonuna kadar :)

Metin Balcı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
arkadaşlar deneyimlerim linux sevmeniz için ubuntu çünkü insanoğlu helde biz türkler zor şeyleri asla sevmeyiz hemen sıkılırız ubuntu anladıktan sonra linuxu sever be kullanmaya devam ederiz değişiklik olsun, vatan sakarya olsun bizimde parmağımız olsun diyorsanız kesinlikle pardus ama dediğimö gibi önce sevmeleyiz...

msayan86

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
server olarak ubuntu kişisel kullanım için pardus

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Ubuntu kullanıcısıyım ama "Pardus'un daha çok yolu var" gibi cümleler sarf eden insan kitlesini anlayamıyorum. Linux'un daha ne kadar yolu var ise Pardus'un da o kadar yolu var arkadaşlar.

Audyseus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Pardus KDE bağımlısı olduğu için belirli bir kesime hitap ediyor. Ayrıca kendi paket yönetim sistemi PiSi olduğu için paket ve paketleyici sayısı da diğerlerine nazaran oldukça az.
UEKAE geliştirdiği için de kısıtlı geliştiriciye sahip, uluslarası bir desteği yok. Yardım konularında biraz kısır kalınıyor. Türk yapımı olunca da bazı kesimler olumsuz yaklaşımlar ve yorumlarda bulunuyorlar.
Pardus güzel bir dağıtım. Yaygınlaştıkça ve destekçi sayısı arttıkça Ubuntu popülerliğine erişebilir. Ubuntu Windows XP aşinalığı için kolay uyum sağlamakta ve paket sayısı oldukça fazla. Tabi ki son sözü sistemi kullanacak kişinin amacı ve zevki belirler...

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
Pardus KDE bağımlısı olduğu için belirli bir kesime hitap ediyor. Ayrıca kendi paket yönetim sistemi PiSi olduğu için paket ve paketleyici sayısı da diğerlerine nazaran oldukça az.
UEKAE geliştirdiği için de kısıtlı geliştiriciye sahip, uluslarası bir desteği yok. Yardım konularında biraz kısır kalınıyor. Türk yapımı olunca da bazı kesimler olumsuz yaklaşımlar ve yorumlarda bulunuyorlar.

Pardus'un bu ülkeden çıkmayan para,ve bu ülkeye kazandırılan işgücü,emek,istihdam olduğunu,Pardus'un çok büyük misyonlar taşıdığını hatırlatmak isterim...

aslında bende aynı kanıdayım,italyanca lotoprogramı bulamadım depoda,bilgisayarımı japonca kullanmak istiyorum,amerikaya gidince bu pardus kullanıyor "gel PİSİ PİSİ" diye dalga geçtiler benimle,evde MRI makinem var yüklemeye çalıştım Pardus tanımadı:)ayrıca benim mutfaktaki hadron çarpıştırıcımıda tanımadı driverları yok:hammer:o yüzden açıkça söyleyeyim ben Pardus kullanmıyorum:)

NOT;ucu biraz kaçmış ama bilmeden atıp tutup uzman kesilenlere çok kızıyorum...KDE bağımlısı ne demek ya...
ÖNERİ;herhangi bir linux dağıtımını tercih edebilirsiniz ama başka bir linux dağıtımını kullanamayan kötü düşüncelere sahip arkadaşlara önerim şudur;kernel.orgdan kernelinizi indirin,live scriptlerle ve grup'la uygun şekilde boot edin,üstüne kendi derlemenizi oluşturup kullanın...yada missler gibi crackli seven var onu kurun,adamlarda para var hem:)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Pardus'un bu ülkeden çıkmayan para,ve bu ülkeye kazandırılan işgücü,emek,istihdam olduğunu,Pardus'un çok büyük misyonlar taşıdığını hatırlatmak isterim...

aslında bende aynı kanıdayım,italyanca lotoprogramı bulamadım depoda,bilgisayarımı japonca kullanmak istiyorum,amerikaya gidince bu pardus kullanıyor "gel PİSİ PİSİ" diye dalga geçtiler benimle,evde MRI makinem var yüklemeye çalıştım Pardus tanımadı:)ayrıca benim mutfaktaki hadron çarpıştırıcımıda tanımadı driverları yok:hammer:o yüzden açıkça söyleyeyim ben Pardus kullanmıyorum:)

NOT;ucu biraz kaçmış ama bilmeden atıp tutup uzman kesilenlere çok kızıyorum...KDE bağımlısı ne demek ya...
Pardus kullanmamış birisinin hele de KDE bağımlılığı nedemek ya diyen birisinin esas burada yorum yapmaması gerekir diye düşünüyorum.
"bilmeden atıp tutup uzman kesilenlere çok kızıyorum" bu söz arkadaşa değil, sana yakışır.

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
Pardus kullanmamış birisinin hele de KDE bağımlılığı nedemek ya diyen birisinin esas burada yorum yapmaması gerekir diye düşünüyorum.
"bilmeden atıp tutup uzman kesilenlere çok kızıyorum" bu söz arkadaşa değil, sana yakışır.

O zaman Linux kullanmak isteyen birine Pardus yerine...
içinde codecleri olan,Tamamen-bir kaç ufak yer harici Türkçe olan...
kurulum ve sonrasında kendini bu kadar anlatan başka hangi dağıtımı önermemiz gerekir???yada gerçekten Pardusun deposunda ne yok?eger pardusun deposunda şu yok diyebiliyorsanız birşeyler biliyor ve kaynakkoddan kurulum yapabiliyor olmanız gerekir,ozamanda kullanılan dağıtım-platform önemini kaybeder...

artı herkes kendi dağıtımını öneriyor,diğerlerine düşman olmuş gibi bir durum var bu platformları kullananlar arasında...hatta dağıtımı geçtim masaüstü yöneticisi fanatikliği almış başını gidiyor...oysa yıllardır linux kullananlar başka bir dağıtımın Tr. dil paketini bile kuramıyor,disk bağlayamıyor...

şartlar böyleyse ben Pardus kullandım,artık kullanmıyorum ama Logosuna bile kötü dedirtmem!birşeye kötü diyebilmek yada eleştirebilmek için daha iyisini yapabilmek gerekir...kibir bile hakedilmelidir:)eleştirim sert olabilir sonuna kadar arkasındayım...Pardusu beğenmeyen geliştiricilerle temasa geçer hata veya fikir belirtir,icabında uygun pozisyona o güzel fikirleriyle başvurur...
galiba anlatmaya çalıştıklarım ifade tarzımdan ötürü anlaşılmıyor:)

Audyseus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
@Aperon, ben Pardus'u 2008.1 sürümünden beri takip ediyorum ve yeni sürümlerini de deniyorum. Özgürlükİçin sitesine de üyeyim ve orada da fikir bazında bazı katkılarım oldu. Bildiğim kadarı ile diğer kişilere de destek verdim. Sana başıma gelen bir olayı anlatayım. Lazarus kurdum ve hatalarla karşılaştım Pardus'ta. Yardım istedim ama çözüm bulunmadı. Daha sonra Lazarus geliştiricilerinden konu hakkında yardım istedim ve sorunumu çözdüler. Sorun PiSi paketinin eksik bağımlılık içermesinden kaynaklanmış. O paketi de ekleyince sorunum düzeldi. Ve ben bu çözümü kendim tekrar cevap olarak Öİ içerisinde belirttim. Ben farkındaysan olanları ve bildiğimi söyledim. 2009 için PiSi'nin yapısını değiştirdiler ve 2008 paketleri 2009 da kullanılamıyor. Bu sebeple daha 2008 depoları bile tam olarak 2009 a aktarılabilmiş değil. Milliyetçilik yapmak yerine eksiklerimizi ve hatalarımızı görürsek Pardus daha iyi bir konuma gelebilir. Yazdıklarından sadece Pardus'u denediğini ve diğer dağıtımlara bakmadığını seziyorum. Ubuntu'da Yazı karakteri düzeltmesi mevcut. Neredeyse Windows Font görünüm ve kalitesi ile eşdeğer hale geliyor. Pardus ta ben bunu da yapamadım.
Bir çok farklılık var. Ama kullanmadığın zaman anlayamıyorsun. Benden bu kadar.
Sen nekadar sert uslup kullanırsan kullan, bu benim ve benim gibi düşünenlerin fikrini değiştirmeyecektir. Sonuç olarak ben görüntüye değil, işlevselliğe ve profesyonelliğe önem veririm.

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
ama eğer sen Lazarus kullanacaksan kod yazan bir insansın,son kullanıcı değilsin...
o zaman senden çok özür dilerim,evet son msjında ki konularda haklısın,benim dediklerime de hak verirsin ki doğru ama bu şartlar altında seni kapsamıyor...
bu işin içindesin...o zaman benden çok daha iyi biliyorsundur ki debian-fedora-suse vs kullanman gerek...linux'u geliştiren çekirdek yada diğer platformları yazanlar da bunları kullanıyor...

gameovermee

Asistan
Reaksiyon puanı
2
gnome için ubuntu
kde için pardus
kişisel tercihim pardus üzerinedir.
hem çorbada bizim de bir tuzumuz olsun az da olsa.
dışa bagımlılıgımız kesilsin.
sonuçta bir yerlerden başlamak gerekir.

cheleby

Profesör
Reaksiyon puanı
227
Ben ikisinide denedim. Kullanılabilirlik açısından bana göre ubuntu.