Linux konusundaki yeni sıkıntı-okumadan linux kurmayın

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ahsen2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ahsen2

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
2
arkadaşlar bildiğiniz üzere son aylarda grub2 diye bir şey çıktı.başımıza bela oldu.ubuntu ve bazı en yeni linuxlar varsayılan önyükleyici olarak grub2 kuruyorlar.grub2 kurduktan sonra ise maalesef ana sistemimiz olan WİNDOWS GRUBDA GÖRÜNMÜYOR.tekrar windowsu gruba eklemek ise çok zahmetli ve meşakkatli bir iş....bir sürü kodları terminalden yapıştırmanız gerekiyor.benim gibi acemi iseniz bunu başarabilmeniz.çok zor.benden tavsiye : eğer acemi iseniz grub2 ye bulaşmayınız.yada grub2 ye geçmemiş eski linuxlarla idare ediniz.aklınızda olsun diye uyarmak benim için bir görev....

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. :)

Ne demek Windows'u görmüyor?

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Herkes bu konuyu görünce ALMİ açtı sandı bence:D:D:D:D:D:D

desende_asi

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Gerçekten windowsu görmediği olayını neren çıkardın ki? Heleki Ubuntu da hiç rastlamadım...

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Alakası bile yok.Arkadaşlar bu konuyu okusanızda okumasanızda kurun Linux'u :).Hiç böyle birşey gelmedi başıma,eminim çoğu kişinin başına da gelmemiştir.

ktohan

Asistan
Reaksiyon puanı
5
ahsen2 bunu diyor galiba arkadaşlar.Ama windows vista ve 7 yi görüyor çünkü hiç birimiz böyle birşey yaşamadık.Ama xp ile birlikte ubuntu 9.10 veya üstünü kullanan biri varsa bizi bilgilendirir herhalde.

Ubuntu 9.10 öntanımlı olarak Grub 2 ile geliyor.Bu da alışık olduğumuz önceki Grub'dan farklı.Kurulumda bilgisayardaki diğer işletim sistemlerini(XP ve Debian) Grub'a dahil etmedi.Bunun için elle düzenleme yapmam gerekti.Ancak Grub 2 düzenlemesi biraz farklı olduğundan, uğraşmam; daha doğrusu öğrenmem icap etti.
Öncelikle, /boot/grub/grub.cfg dosyasını düzenleyip sistemdeki XP ve Debian'ı Grub'a eklemem gerekiyordu.Ancak gördüm ki, grub.cfg dosyasına yazılamıyor(Yazmaya kapalı çünkü.).Bunun için bu dosyaya yazma izni verilmesi gerekiyor.Bu izni vermek için terminalde girilmesi gereken komut şu:
sudo chmod +w /boot/grub/grub.cfg
Bundan sonra bir metin editörü ile grub.cfg dosyasını açıp (benim tercihim Gedit) diğer işletim sistemlerimi Grub 2 menüsüne ekledim.Burada girdiler bir önceki Grub menüsünden biraz farklı.İşte örnek:
menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-9-generic" { insmod ext2 set root=(hd0,7) search --no-floppy --fs-uuid --set 8de0ad79-703b-4249-a20c-c5d21bf198e1 linux /boot/vmlinuz-2.6.31-9-generic root=UUID=8de0ad79-703b-4249-a20c-c5d21bf198e1 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-2.6.31-9-generic
}
menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-9-generic (recovery mode)" { insmod ext2 set root=(hd0,7) search --no-floppy --fs-uuid --set 8de0ad79-703b-4249-a20c-c5d21bf198e1 linux /boot/vmlinuz-2.6.31-9-generic root=UUID=8de0ad79-703b-4249-a20c-c5d21bf198e1 ro single initrd /boot/initrd.img-2.6.31-9-generic
}
Aradaki farkı görmek için, Ubuntu 9.04'ün Grub menüsü ile karşılaştırabilirsiniz.XP'yi de şu şekilde ekledim:
menuentry "Microsoft Windows XP Home Edition" { set root=(hd0,1) search --no-floppy --fs-uuid --set dcc0d35c382e2b62 drivemap -s (hd0) $root chainloader +1
}
Böylece bilgisayarımdaki diğer işletim sistemleri de Grub 2 menüsündeki yerlerini aldılar. Şu anda Ubuntu 9.10 Alpha 5 kullanıyorum.Henüz Alpha aşamasında olmasına rağmen gayet kararlı bir şekilde çalışıyor.

Alıntıdır
http://www.linuxevi.net/component/content/article/79-ubuntu-910-alpha-5-grub-2-menue-duezenleme.html

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Grub2'nin düzenlenmesi eski grubtan çok daha kolay. Terminal açıp grup2 update diyorsunuz sistemde yüklü sistem varsa kendiliğinden ekliyor. İki ayrı bilgisayarda denedim aynen böyle oldu. Biri Windows7 diğer de bir Linux dağıtımıydı (tam olarak hatırlamıyorum)

Sanırım başlığı açan arkadaş terminali görünce ödü patlayanlardan olduğu için böyle demiş.

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
evet xp'de öyle bir sorun oluyor. ama bende hem ZorinOS hemde Pardus olduğundan xp'nin yanında sorun olmadı. xp kuruluydu zaten. daha sonra ZorinOS'i kurdum. üstüne de pardus :) en son Pardus'ta açılış yöneticisine ZorinOS i ekledim. canavar gibi :) üçübirarada oldu resmen :) windows 7 alana kadar böyle :)
yusufsan'ın mesajı aynı anda geldiğinden göremedim :) evet bir kere grub2 update ile çzödüm ama sonra çzöülmedi bir daha. gerçi ubuntuda bir kere denedim ama :) sonra Zorin ile denedim olmadı.

ahsen2

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
2
ben xp kullanıyordum.diğer partisyonuma ubuntu 9.10 karmic koala kurdum.açılışta xp görünmüyordu. onun için bu yazıyı yazdım.win7 ile denemedim daha.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Windows 7'yi görüyor sorunsuz ve yusufsan21'in dediği gibi de update-grub ile XP'yi de ekleyebilirsiniz.

ahsen2

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
2
sağolun deneyim bakalım bende

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Cidden ilginç, çünkü windows kullanan ve linux öğrenmek isteyen birçok arkadaşıma Grub2 ile beraber çeşitli linux dağıtımları kurdum. Hiç birinde görmemesi gibi bir sorun çıkmadı. Zaten görmemesi gibi bir durum söz konusu değil de demek istediğim otomayik olarak tanıdı. Sen de başka bir sorun olması lazım. :)

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
siz de bir sey olmuyor yada yapamiyorsunuz diyerekten insanlari niye yanlis bilgilendirme cabasindasiniz,ilk etap insan sorar bende böyle bir sorun var cözümü varmi diyerekten,simdi pardus grub ubuntuyu hic görmedi bu zamana kadar hep kendim yapilandirdim ,simdi böyle bir sorun var diyerekten ,aman sakin pardus kurmayin ubuntuyu görmüyormu diyeyim ,bilgisayar kullanyiorsan ,bilgisayari kullanacaksin yeri geldiginde

ismailceylan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
arkadaşlar sırf linux deneyimimi artırmak için bir netbook almayı düşünüyorum bana fazla pahalı olmamak kaydıyla(en fazla 700 tl) hangi marka ve model öneririsiniz?

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
siz de bir sey olmuyor yada yapamiyorsunuz diyerekten insanlari niye yanlis bilgilendirme cabasindasiniz,ilk etap insan sorar bende böyle bir sorun var cözümü varmi diyerekten,simdi pardus grub ubuntuyu hic görmedi bu zamana kadar hep kendim yapilandirdim ,simdi böyle bir sorun var diyerekten ,aman sakin pardus kurmayin ubuntuyu görmüyormu diyeyim ,bilgisayar kullanyiorsan ,bilgisayari kullanacaksin yeri geldiginde

Üzülerek söylüyorum ki yine ne demek istediğini anladığım söylenemez. :( Ancak anladığım kadarıylai senin dediğinden yapan birilerini pek göremedim. :)

arkadaşlar sırf linux deneyimimi artırmak için bir netbook almayı düşünüyorum bana fazla pahalı olmamak kaydıyla(en fazla 700 tl) hangi marka ve model öneririsiniz?

Yeni konu açarak soru sorarsan daha hızlı cevaplar alırsın, konuyu da dağıtmamış oluruz. :wink:

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
grup bende calışıyor :D

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
win7 var bende ayrıyeten. bahsettiğin olayı yaşamadım.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
Ancak anladığım kadarıylai senin dediğinden yapan birilerini pek göremedim. :)

bende bunu anlamadim :) demekki yazisma bana göre degil :) , demek istedigim su,eger bir hata ile karsilastigimizda,hemen sucu birilerini yüklemek ve onu kötülemek,ben buna karsiyim,ama windowsun yüzlerce hatasina ragmen millet toz kondurmuyor,halbuki linux da hatalari cözme olasiligimiz windowsa oranla cok cok fazla örnegin ben buzamana kadar ubunutu -pardus-windows olarak kullandim ,pardus grub,ubuntuyu hic görmüyordu ,ben her seferinde kendim pardus grubu düzenlemem gerekiyordu ,simdi arkadasin sorunuda bence ayni grub düzenlenecek ,bunuda ubuntu bilen deneyimi olan birisi yardim edecektir ,yani sadece sormayi bilmek,veyahut daha farkli bir yaklasimda ,sorunu dile getirmek gerekiyor,sikayet tarzinda degil