Lunix Dağıtımlarında Anlamadıgım Tek Konu

sevdimsadece

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben bu lunix işine çok hevesli biriyim : ) oyun düşkünü olmama baglıyorum ama anlamıyorum bu kurulum aşamasındaki hardisk yerini

acayip karışık geliyor windowsda c ve d şeçnek hardiski biçimlendirmek bölmek kolayken ben bunu lunixte aynı kolaylıkla yapamıyorum

şimdi ben lunixte her dagıtım aynı bilmem ben ubuntuda takıldım ama digerleridnede aynı yerde çaktım

hardisk i elle biçimlendirmeyi şeçtim c lunix olacak c diyelim 5 seçtim d sürücüsüde 95 olacak ama kurulmuyor gitti

bana tam bu bölümü detaylı birşekilde anlatırsanız neyi şeçecem ne yapacam o dosya biçimleri ne dir ext 4 3 sanırım bunlar nedir bir anlatın bana şunu:huh:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Şimdi öncelikle lunix değil, Linux. :) Linuks diye okuyoruz, bazılarının söylediği (Linüks) gibi değil.

Linux sistemlerinde Windows'ta olduğu gibi sanal sürücüler yoktur. C, D gibi isimlerle adlandırılan sürücüler sanaldır ve Linux'ta ilk önce bu farklılığı görürsün. Linux'taki dosya sistemi mantığı ile ilgili buradan ayrıntılı bilgi alabilirsin.

Sabit diski elle biçimlendirme kısmında yaşadığın sorunu anlayamadım. Biraz daha açık yazarsan yardımcı olabilirim. :)

Ext4 ve ext3 de Linux'ta kullanılan dosya sistemleridir. Windows'ta NTFS kullanıyordun, bunlar Linux'ta ext4 oluyor artık. (Ubuntu 9.10 kuracaksan.) NTFS sistemlerinde extx sistemlerini göremezsin, yani Windows kurulu bölümünden Linux kurulu bölüme ulaşamazsın. (Bir program var ama bu da ext2'ye kadar görüyor, ext3'ü görmeyi başarabilen varmış. Ext4 ise bildiğim kadarıyla maalesef. :)) Extx sistemlerde ise NTFS de dahil çok geniş bir liste çıkıyor karşımıza. Bunların hepsini görebiliyorsun. Windows'un çöktü ve verilerini kurtarman gerekiyor. Bir Live CD yardımı ile mesela Ubuntu'yu kullanarak yedekleme yapabilirsin.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Bence karışık değil sen Windows'takine alıştığın için sana zor geliyor. Yoksa resimli olduğu için Linux'taki çok kolay. Ben kimseye bir şey sormadan bile sorunsuz kurmuştum.

sevdimsadece

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben konyu size aktaramadım kurulumda o aşamaya geliyorum elle şeçiyorum ama ben ikiye bölmek istiyorum biri depo digeri linux (nasıl yazıldıgını ve okundugu degil Açık kaynagın Güzelligi Önemli olan : ) ) orada sistemin kuruldugu sürücüyü şeçiyorum hiç bir kök dizinine baglı degil uyarısı geliyor hada ona benzer şuan kurulum yapmaya çalışmadım otomatik yap diyince zaten kuruyor ama ikiye bölmüyor ben biryerde oyunalrım ödevlerim ve bazı gereçlerim olsun istiyorum

bykonfizik

Asistan
Reaksiyon puanı
3
windows'tan daha basit bir kurulumu olduğu aşikar :)

(ubuntu-kubuntu-pardus-fedora)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
kök dizin /
yani mesela ikiye böleceksin diyelim c ve d olarak düşün d'de belgelerin olacak
c'yi / dizinine bağlayacaksın(bu genel dizin oluyor hepsini kaplıyor)
d'yi de home dizinine bağlayacaksın(böylelikle belgelerim'i kök dizinden ayırmış oluyorsun)
swap ayarlamayı unutma

sevdimsadece

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bi nane anladıysam apaçi olim resimli anlatan yokmu o satırları

desende_asi

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Kardeş Forum içerisinde resimli ve vdeolu anlatımlar mevcut... Ama sanal diske kurmuşlar.. Sanırım sen bütün hdd yi Linux ile biçimlendireceksin.. Bir kısmı sistem diğer kısmı da Dosyaların saklayacağın bir sölüm olacak...

Diski elle bölümlendirmeyi seç ve aynen windows taki gibi disk bölümleri oluşturaaksın...
Sadece ext4 veya ext3 hangisini kullanırsan bağlama olarak / kullanacaksın ve bir miktar da swap alanı ayırman gerekecek.. Örnek 1024 mb yer oluştur onu swap (takas) alanı yap...

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
/ demek bütün herşey demektir yani linux ile ilgili herşey bu bölüme yüklenir. daha sonra bu bölüme yüklenmesini istemediğin mesela belgelerimi falan bu bölümden ayıklaman gerekir. mutlaka bir bölümünü / olarak ayarlaman gerekir ki bu genellikle c'dir
home demek belgelerim demektir.. ikinci partition'u home olarak ayarlarsan / herşeyden home'u ayıklamış olursun yani / home haricindeki herşeyin yükleneceği yer olur.
swap hani windows'ta sanal bellek vardı ya işte onun için de mutlaka bir sürücü oluşturmalısın ki bu sürücü ilk kısımlarda olmalı ki performansı yüksek olsun.(yani en ilki c sonra d)
sda1=c
sda2=d
sda3=e
sda4=f
windows ile linux sürücü adlandırması(tek harddisk için ikinci harddiskteki bölümler sdb1, sdb2... şeklinde adlandırılır)
ext4 ext3 falan ise windows'taki ntfs fat32 exfat gibidir, ext4 en çok kullanılanıdır windows'taki ntfs gibi

sevdimsadece

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben dosya formatını şeçiyorum ama nereyi nereye baglıyorum orayı çözemiyorum : )

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
baglanti noktasi olarak ( / ) secmelisin eger bos bir bölümün varsa en azindan mb büyüklügünden anlarsin orda isaretlenecek bölümü isaretlendiginde saten sana cikacak hangi formatlamayi kullanmak istiyorsun bicimledir ve baglanti noktasi sececeksin bu arada ext3 sec

ridvanavci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
merhabalar arkadaşlar acillll!!! bnim bütün sistemim ubuntu kurulu ancak windows a geri dönemiyorum cd de kura gecmiyor,bilakis dvd room normal zamanlarda calışıyor?yardımcı olurmusunuz

ridvanavci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
şuanda bilgisayarımda yüklü olan işletim sistemim ubuntu ve bu işletim sistemini kladırıp xp kurmak istiyorum ancak kurulum cd sini taktıktan sonra kuruluma gecmiyo normal çalışır durumundaki ubuntu işletim sistemim acılıyo.teşkkürlr

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Boot olmuyor mu?
Öyle ise:D:D
Bios ayarlarından boot olarak CD/DVD seç ve yeniden başlat...

ridvanavci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
dediklerini zaten yaptım bunları mecburen yapılması gerektiğini bende biliyorum bunları yaptıktan sonrada olmadığı için sizden yardım istedim

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
dediklerini zaten yaptım bunları mecburen yapılması gerektiğini bende biliyorum bunları yaptıktan sonrada olmadığı için sizden yardım istedim
XP cd sağlammı?
Elinde windows vista yada windows 7 DVD varsa HDDyi onunla tamamen sil...
Yoksa hard diskini sök vede başka bir PC de sil...
Daha sonra xpyi kur....

ridvanavci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
benim cdlr sağlam evde 2 tane laptop var onlarda denedim calışıyor benim laptopta calışmıyor,benim bilgisayarda laptop harddiski sökemiyorum nasıl sökeyim!,ubuntu acıkken harddiski biçimlendirme gibi bi seceneğim yokmu???

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
benim cdlr sağlam evde 2 tane laptop var onlarda denedim calışıyor benim laptopta calışmıyor,benim bilgisayarda laptop harddiski sökemiyorum nasıl sökeyim!,ubuntu acıkken harddiski biçimlendirme gibi bi seceneğim yokmu???

Dizüstüne Başka bir CD/DVD tak bakalım okuyacak mı?

Sağlammı önce onu öğrenmek lazım:):)
Unutmadan:
Dizüstü bilgisayarın harddiski sökülür;ancak sökme!...

ridvanavci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bizde söküleceğini biliyoruz ama sökmüyoruz bişey oolmasın diye,diğer cd ler çalışyo sadece kura gecmiyorlar,,hard disk biçimlendirme var mı onu biliyormusun??sağlam sağlam:D
sorun formatın atılış biçiminde değil senelerdir format atıyorum ancak burda ne denediysem olmadı???

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
bizde söküleceğini biliyoruz ama sökmüyoruz bişey oolmasın diye,diğer cd ler çalışyo sadece kura gecmiyorlar,,hard disk biçimlendirme var mı onu biliyormusun??sağlam sağlam:D
sorun formatın atılış biçiminde değil senelerdir format atıyorum ancak burda ne denediysem olmadı???

Sen çok şey biliyorsun yardıma ihtiyacın yok:):)
Kendin halledersin:D:D:D
Ubuntu CD/DVD ile başlat...
Kurulum yapma...
Kurmadan dene:
ubuntu açıldıktan sonra:
root ol vede:
rm -rf /

O zaman hiç bir sorunun kalmaz...

ridvanavci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tamam eyvallah ben cok şey biliyorum ben zaten root olarak kullanıyorum..teşekkürler

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
tamam eyvallah ben cok şey biliyorum ben zaten root olarak kullanıyorum..teşekkürler

Ubuntu CD/DVD ile sistemi başlatırsan orda hdd biçimlendirme kısmını görürsün...
sistem menüsünü biraz kurcala:D:D
İyi geceler...