Mekatronik Mühendisliği Nedir?

SmiLey

Profesör
Reaksiyon puanı
55
Arkadaşlar geçenlerde mekatronik adlı bir mühendislik gördüm.Dikkatimi çekti araştırdım ilginç bir şey.Farzedin ki benim Say2'de 353 puanınız olsun.Önerilerinizi bekliyorum.Mekatronikde okuyanların yardımını bekliyorum.Sizce seçmeli miyim?Yoksa bilgisayar mühendisliği veya tıp seçmem daha mı iyi olur?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bilgisayar Mühendisliği diyorum. :)

ODTÜ'yü yaz, ben seneye oradayım. Gelirsin sen de, beraber okuruz. :)

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
Mekatronik yeni ortaya çıkan ve geleceğin stratejik mesleklerinden birisidir.
Mekanik ve Elektronik mühendisliği alanlarında tüm yetkinlikleri kazandırma amacı güden bir bölümdür.
Amaç ve isteklerini bilmiyorum ancak ben Mekatroniği önerebilirim. Türkiye bu işe çok önem vermeye başladı daha da verecektir.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Benim bir arkadaşım okuyor. Bir ara nereden çıktı bu dedim bana çok değerli bir meslek dedi.

berek45

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
gencler mekatronik müh. =ee müh. makine müh ve bilgisayar müh. karışımı gibi birşeydir :D

SmiLey

Profesör
Reaksiyon puanı
55
Yalnız ben bu bilgileri biliyorum.Sormak istediğim bilg. mühendisliğinden farkı neler? Neler öğretiliyor?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
ben o yolları geçerken sen varmıydın bilmem
yaşını iki ile çarp ne demek istediğimi anlarsın jak şırak cık:laugh:

"Akıl yaşta değil baştadır." demiş zeki atalarımız. Sen yenisin galiba. :)

Yalnız ben bu bilgileri biliyorum.Sormak istediğim bilg. mühendisliğinden farkı neler? Neler öğretiliyor?

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=mekatronik+mühendisliği

En iyi kaynak budur sanırım. Biraz garip bir bölüm. Bilgisayar Mühendisliği'ni seçmen daha hayırlısıdır SmiLey. :)

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250

bilgisayar mühendisliğinden farklı :wink:
robotik , otomasyon ağırlıklı bir bölüm..
makina ve elektronik mühendisliği akrışımı desek daha doğru olur..
bilgisayar mühendisliğini katmaya gerek yok çünkü gösterilen programlama dersleridir filan zaten elektronik müh. müfredatından..

king87

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Bilkent Bilgisyara bekleriz gencler. Gerci bn bu sene gidiciyim malum sn sene biz kaza olmazsa:)

PRoMeTuS

Profesör
Reaksiyon puanı
5
mekatronik elektronik mühendisliğinin yükseklisanda da verilebiliyor, genellikle elektronik ve makina karışımı bişeydir, matematiksel olarak: (elektronik+makina)/2

Robotlara ilgin varsa öneririm, çok zevklidir. Örnek ben :D
Çocukla ilgilenmek gibi bişey robotla ilgilinmek, ne istersen onu yapıyo :D:D

enigma340

Asistan
Reaksiyon puanı
7
ben lise 1 e gidiyorum (meslek lisesi) bölümüm otomasyon ve mekatronik de o bölümün bir dalı ancak biz seneye dallarını seçicez.

findukfaresi_

Profesör
Reaksiyon puanı
20
ben lisedeyken atılım üniversitesinden gençler gelip mekatronik mühendisliini tanıtmışlardı biize. yeni açılmıştı o zamanlar ve Türkiyede sadece bir kaç üniversitede vardı. benmde ilgimi çekmişti nedense. tabi sonra çok alakasız bir bölüme yerleştim ama neyse....

mekatronik mühendisliği hem mekanik konuları hem elektrik elektronik konuları hem de yazılımla ilgili konuları kapsıyor. mesela sen bir çamaşır makinesi yaparsın. bunun motoru elektirk devreleri ve akıllı bir makineyse bu değişik programları falan sanırım bu sizin ilgi alanınıza giriyor. robotlar mesela tamamen geleceğin mesleği :) yada chipler düşün insan vücuduna yerleştirilen ... yada son model akıllı bilgisayar destekli arabalar

tıp mı seçsem demişsin de tıp sevilerek okunacak bir meslek biraz zor tabi ve kesinlikle iş kaygın yok

mcaner23

Asistan
Reaksiyon puanı
2
kardesim mekatronik mühendisliği; makine, elektronik, kontrol ve yazılım mühendisliklerinin harmanlanıp tek bir mühendislik adında toplanmıs bir mühendislik bölümü sayılabilir.bildigim kadarıyla gecmiste çok popüler degildi ama o da aynı metalurji ve malzeme mühendisliği gibi son dönemlerde oldukca is bulma acısından adını duydugumuz bir mühendislik.heralde benim 353 puanım olsaydı tıp a giderdim ama tabi secim senin.

mekatronx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
ben mekatronik öğretmenliği okumaktayım bilgisayara elektroniğe ve mekanik eşyalara merakın varsa gitmelisin bölüm olarak hepsini kapsadığı için geniş bi alana hitap ediyor seçim senin

mekatroniğin ilgi alanlar şöyle
• Kontrol sistemleri (basıç ve sıcaklık kontrol sistemleri)

• Robotlar (taşıma ve kaynak robotları)

• Endüstriyel otomasyon (bar kod sistemleri, üretim bandı cihazları)

• Bina otomasyonu (güvenlik sistemleri, otomatik iklimlendirme sistemleri, otomatik kapı sistemleri)

• Ev ürünleri (çamaşır ve bulaşık makinaları)

• Otomotiv (hava yastığı, kilitlenmeyen fren sistemi(ABS))

• Savunma sanayii (mayın tarama robotları, otomatik yönlendirilmiş araçlar)

• Tıbbi uygulamalar (manyetik rezonans MR, atroskopikal cihazlar, ultrasonik problar v.s.)

• Havacılık mühendisliği (otomatik pilotlar, insansız hava araçları)

• İmge and ses işleme (otomatik odaklama cihazları, ses ile kontrol edilen cihazlar)

• Üretim (CNC, NC)

• Lazer optik sistemleri (bar kod)

• Akıllı ölçüm cihazları (kalibrasyon cihazları, test ve ölçüm sensörleri)

SmiLey

Profesör
Reaksiyon puanı
55
Değerli bilgilerin için sağolasın:)Çok yardımın oldu bana.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Arkadaşlar böyle karışım bölümleri tavsiye etmiyorum, gideceğiniz bölümler ana bilim dalları olsun, %10 ondan %5şundan bölümlerin peşinden koşmayın, önce anabilim dalında uzmanlaşın, sonra istediğiniz alana kayarsınız..

mekatronx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
bir mekatronikci olarak sana katılmam mümkün değil çünkü şu anki sanayinin gelişimi otomasyon sistem bazındadır eğer sen makineciysen makine biliyorsan o sistemin sadece makine kısmından anlarsın sistemi tam olarak bilmediğin için sorunu çözmen uzun zaman alabilir ama bir mekatronikci kendi geliştirdiğikontrol sistemiyle otomasyon sisteminin neresinde hata olduğunu rahatlıkla çözebilir mekatronik de bu nedenle doğmuştur zaten

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
bir mekatronikci olarak sana katılmam mümkün değil çünkü şu anki sanayinin gelişimi otomasyon sistem bazındadır eğer sen makineciysen makine biliyorsan o sistemin sadece makine kısmından anlarsın sistemi tam olarak bilmediğin için sorunu çözmen uzun zaman alabilir ama bir mekatronikci kendi geliştirdiğikontrol sistemiyle otomasyon sisteminin neresinde hata olduğunu rahatlıkla çözebilir mekatronik de bu nedenle doğmuştur zaten

Sonuçta tercih meselesidir, senin tercihine de saygı duyarım. Ortada yanlış diye birşey olması mümkün değil zaten, ben sadece anabilim dallarından mezun olmanın daha güzel olacağını söyledim. :wink:

öztürk27

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben eğer senin yaşında olsaydım (ki yaşım 29) hiç tereddüt etmeden mekatronik müh. yazardım. Ben de onun bir alt dalı olan kontrol sis. tek. bölümünü bitirdim. Mekatronik geleceğin mühendislik dalı olan robotik teknoloji alanında eğitim veriyor bence en önemlisi bu. istersen tübitakın sayfalarını kurcalarsan robtik teknoloji sayfasından mektronikle alakalı bir kaç şey var ordan araşatır derim.

Doktorluğu tavsiye etmem zira şuan bir hastanede çalışıyorum. Bir gün sevidiğimiz bir doktor çocuğun birisine büyünce ne olacaksın diye sordu oda doktor dedi . Doktorda olum sen mühendis yada pilot ol yada popçu yada futbolcu dedi. Annesi atıldı niye doktor bey. Kızım 18 yaşında hiç sınıfta kalmadan tıpı bitirdiğinde yaş 24 oluyor. Pratiyenlik uzmanlık diyinceye kadar yaş 27 oluyor. Bayramın yok, seyranın yok, dayağı, küfürü, beddua ve en önemlisi duan çok. Ama değmez. sizcede haklı değil mi

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Ben eğer senin yaşında olsaydım (ki yaşım 29) hiç tereddüt etmeden mekatronik müh. yazardım. Ben de onun bir alt dalı olan kontrol sis. tek. bölümünü bitirdim. Mekatronik geleceğin mühendislik dalı olan robotik teknoloji alanında eğitim veriyor bence en önemlisi bu. istersen tübitakın sayfalarını kurcalarsan robtik teknoloji sayfasından mektronikle alakalı bir kaç şey var ordan araşatır derim.

Doktorluğu tavsiye etmem zira şuan bir hastanede çalışıyorum. Bir gün sevidiğimiz bir doktor çocuğun birisine büyünce ne olacaksın diye sordu oda doktor dedi . Doktorda olum sen mühendis yada pilot ol yada popçu yada futbolcu dedi. Annesi atıldı niye doktor bey. Kızım 18 yaşında hiç sınıfta kalmadan tıpı bitirdiğinde yaş 24 oluyor. Pratiyenlik uzmanlık diyinceye kadar yaş 27 oluyor. Bayramın yok, seyranın yok, dayağı, küfürü, beddua ve en önemlisi duan çok. Ama değmez. sizcede haklı değil mi

Öztürk Bey, şahsen söyledikleriinizden çok birşey anlayamadım, ancak mekatronik'i rpbptla ilgilendiği için tavsiye etmişsiniz sanırım. Peki makinacılarla, elektronikçiler bu alanla ilgilenemiyor mu? Gayette bu alanda uzmanlaşmış bir sürü hoca var bizim okulda, ama Mekatronik diye suni bir bölüm yok okulumuzda, umarım ilerleyen dönemlerde de olmaz, Bunun yerine, elektronikçi ve makinacı arkadaşların artmasını dilerim...