Unutulmayan sloganlar afişler vaatler

Bu konuyu okuyanlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
Unutulmayan sloganlar afişler vaatler

290320141709530306705.jpg



Bugün 2014 yerel seçimleri için sandığa gidiliyor. Bu vesileyle Türkiye’de geçmişten günümüze yaşanan seçim kampanyalarını mercek altına aldık ve bugüne kadar yaşanan seçim kampanyalarında kullanılan unutulmaz sloganları, afişleri, müzikleri, vaatleri ve tabii ki gafları sizin için derledik.

Türkiye, geçmişten günümüze birçok renkli seçim kampanyası yaşadı. Bunların arasında unutulmayan sloganlar, afişler, müzikler ve vaatler yer alıyor. Siyasi tarihimizdeki en unutulmaz kampanya hiç şüphesiz DP’ye üç dönem iktidar getiren ‘Yeter! Söz milletindir’ sloganlı afişi oldu. Süleyman Demirel’in ‘İki anahtar’, Tansu Çiller’in ‘Her mahalleye bir milyoner’ ve Cem Uzan’ın ‘Mazot 1 lira olacak’ söylemleri de unutulmaz vaatler arasındaki yerini aldı. AP’nin İsmet İnönü’ye gönderme yapan ‘Ağlama değmez Paşa, Çoban Sülo geldi başa’ parçası da, siyasi tarihimizin unutulmaz seçim müziği olarak hafızalara kazındı.


SİYASİ TARİHİN EN ETKİLİ SLOGANI


Geçmişten günümüze kadar seçimlerde pek çok kampanya kullanıldı. Tek partili dönemden sonra hayatımıza giren seçim kampanyalarından birçoğu iktidar getirirken, bazıları ise beklenen ilgiyi pek göremedi. 1950’li yıllardan günümüze seçimler için siyasi partiler tarafından binlerce slogan üretildi. Ama bunlardan hiçbiri Selçuk Milar tarafından 1946’da DP için hazırlanan ‘Yeter Söz Milletindir’ slogan ve afişi kadar etkili olamadı. Siyasal tarihin ilk sloganı olarak kabul edilen ‘dur’ anlamında el işareti ve üzerinde yazılan ‘Yeter! Söz milletindir’ sloganı, DP’nin 1950’li yıllardaki üç seçime damgasını vurmasını sağladı. Bu slogan yıllar içinde AP, DYP, ANAP ve AK Parti olmak üzere birçok parti tarafından da çeşitli değişiklikler yapılarak kullanıldı. Bu afiş aynı zamanda o dönem parti lideri resmi kullanılmadan hazırlanan ilk afiş oldu.


İLK MÜZİKLİ KAMPANYAYI TİP YAPTI


Müzik ilk kez 1965 seçimlerinde kullanıldı. O seçimlerde Türkiye İşçi Partisi (TİP), ‘Yarının Şarkısı’ isimli parçayı kullanarak propaganda yaptı. Bu kampanya aynı zamanda müziğin kullanıldığı ilk seçim kampanyası oldu. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından DP yerine kurulan AP, 1965 ve 1969 seçimlerinde birinci parti olarak çıktı. İsmet İnönü’lü CHP’nin varlık gösteremediği 1960’lı yıllara Süleyman Demirel damgasını vurdu. Ve o dönemde AP tarafından kullanılan, CHP ve İsmet İnönü’ye atıf yapılan ‘Ağlama değmez Paşa, Çoban Sülo geçti başa’ şarkısı büyük beğeni topladı. 1960’lı yıllara damga vuran Demirel’in seçim kampanyaları ise ‘Su ve yol ana davamızdır’ slogan ve afişleriyle seçmenden oy aldı. Bu dönemde CHP’nin kullandığı ‘Ortanın solu’ kampanyası beklenen ilgiyi göremedi.


‘HALKÇI ECEVİT’ SLOGANI BİRİNCİLİĞİ GETİRDİ


1973 yılındaki seçimde CHP’li Ecevit de müzikli propaganda yürüttü. ‘Halkçı Ecevit’ sloganlarıyla halktan destek isteyen Ecevit için meydanlarda ise, ‘Sev kardeşim’ ve ‘Hayat bayram olsa’ şarkıları kullanıldı. Bu kampanyalar 1973’te Ecevit’li CHP’ye birincilik getirdi. Ecevit sonraki dönemlerde ise ‘Ak Günler’ kampanyasını yürüttü.


ÖZAL’IN KALEMİ SEMBOL OLDU


1980’li yıllar ise, Turgut Özallı yıllar oldu. ANAP, o dönem kampanyalarında üzerine siyasi sözler yazdırdığı, dönemin popüler bestelerini kullandı. O dönemde ‘Arım Balım Peteğim’ parçası büyük ilgi gördü. Özal ayrıca Başbakan seçildikten sonra ayda bir TRT’de yayınlanan ‘İcraatın İçinden’ isimli programla yaptığı çalışmaları anlattı. Bu programlarda Özal’ın elinde kalem tutarak konuşması hafızalara kazındı.


‘LİMON’ KAMPANYASI BÜYÜK ETKİ YAPTI


1987 seçimlerinde Türkiye’de en etkili propagandalarından biri de SHP’nin yürüttüğü ‘5 yıl daha limon gibi sıkılmaya gücünüz var mı?’ reklam kampanyası oldu. Büyük bir yankı uyandıran kampanya SHP’ye seçimlerde ikincilik getirdi. SHP ayrıca 1991’deki seçimlerde ise, ‘Birbirlerinden farkları yok’ mesajı vermek için iç içe geçmiş liderlerin resimlerinin bulunduğu matruşkaları kullandı.


İKİ ANAHTAR VE HER MAHALLEYE MİLYONER


Meydanlarda kendisiyle sembolleşen fötr şapkasını elinden hiç düşürmeyen Süleyman Demirel’li DYP’nin en önemli projesi ise, ‘Her eve iki anahtar’ ve ‘Ekonomiyi 500 günde düzlüğe çıkarma’ sözü oldu. Bir ev bir arabayı sembolize eden bu kampanya DYP’ye 1991 seçimlerinde birincilik getirtti. Demirel’in Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yerine gelen Tansu Çiler, vaatleri daha da ileriye götürerek, iki anahtarın yanı sıra bir de ‘Her mahalleye bir milyoner’ sözünü verdi. 1991’deki seçimlere Mesut Yılmaz başkanlığında giren ANAP, dönemin en popüler bestelerinden ‘Haydi bakalım’ ve ‘Aboneyim’ parçalarına siyasi söz yazdırarak seçim meydanlarında kullandı.


ADİL DÜZEN İLE İPİ GÖĞÜSLEDİ


Refah Partisi ise, 1991 seçimlerinde kampanyalarında ‘Adil düzen’ sloganını işledi. Bu kampanya özellikle 1994 yerel seçimlerinde RP’nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehri almasının yanı sıra, bir yıl sonra yapılan genel seçimlerde birinci parti olmasını sağladı.


2002 SEÇİMLERİNDE SEÇMEN 5 PARTİYİ SANDIĞA GÖMDÜ


Türkiye’nin en ilginç seçimi ise, şüphesiz 2002 yılında yapıldı. 1999 seçimlerinde yüzde 10’luk barajı geçip TBMM’ye girmeyi başaran DSP, MHP, RP, ANAP ve DYP 2002 seçimlerinde meclis dışında aldı. 2002 seçimlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti damgasını vurdu. AK Parti ile birlikte sadece CHP barajı geçebildi.


EN UÇUK SEÇİM VAADİ


Siyasi tarihimizin unutulmayan kampanyalarından biri ise, Genç Parti’nin 2007 seçimleri için yürüttüğü kampanya oldu. Seçim meydanlarında sanatçılara konser verdiren ve döner ekmek dağıtan GP’nin lideri Cem Uzan’ın söylediği ‘Mazot 1 lira olacak’ vaadi hiç unutulmadı.


‘HER ŞEY TÜRKİYE İÇİN’ SLOGANI İKTİDAR GETİRDİ


AK Parti seçimlerde Erdoğan’ı ön plana çıkardı ve ‘3Y ile mücadele’ (yasak, yolsuzluk, yoksulluk) ve ‘IMF ile stand-by’a son’ vaatlerinde bulundu. AK Parti’nin hafızalarda kalan seçim sloganları ise ‘Yeter! Söz milletindir’, ‘Her şey Türkiye için’ ve ‘Durmak yok yola devam’ oldu. AK Parti ayrıca diğer partiler gibi popüler şarkılar tercih etmek yerine, Uğur Işılak’ın seslendirdiği halk müziği parçası ‘Haydi Anadolu’ ile büyük beğeni topladı.


FÖTR’E KARŞI KASKET


Eskiden seçim mitinglerinde siyasi parti liderlerinin sembolleri de ön planda olurdu. Miting meydanlarının en gedikli ismi olan Süleyman Demirel’in kürsüden düşecek kadar halka doğru eğildiği ve elindeki ‘fötr’ şapkasını salladığı görüntü ‘miting klasikleri’ arasına girmişti. Demirel’in, sembol haline gelen şapkasını almak isteyen partililere karşı verdiği mücadelesi de görüntülenmişti. Demirel’in fötr şapkasına karşın, Ecevit ise halkçı olduğunu vurgulamak istercesine meydanlara hep kasketle çıktı. Ecevit’in CHP’nin başındayken giydiği mavi gömleği ise daha sonra kurduğu DSP’nin ana renklerini oluşturdu. Yine o dönem uçurulan güvercinler de DSP’nin sembolü oldu.


GAF OLMADAN OLMAZ


İktidar ve muhalefet parti liderlerinin seçim meydanlarında ya da toplantılarda yaptığı gaflardan bazılarını hatırlamakta da fayda var. Siyasi tarihimizde en fazla gaf yapan lider Tansu Çiller olmasına karşın hemen her siyasetçinin bu tür bir hataya düştüğü kayıtlarda yer alıyor.

İşte onlardan bazıları:



Turgut Özal: Benim memurum işini bilir. Bir koyup üç alacağız.


Necmettin Erbakan: Gulu gulu dansı yapıyorlar.


Bülent Ecevit: Afganistan Başbakanına ‘’Afgan Genel Müdürü’’ dedi. Medeni Hatun (Medeni Kanun).


Süleyman Demirel: Ege bir Yunan gölü değildir, Ege bir Türk gölü de değildir. Binaenaleyh Ege bir göl değildir.


Tansu Çiller: Mübarek Kurban Şeker bayramınız kutlu olsun. Allah’ı size emanet ediyorum. Trabzon’u Akdeniz’in incisi yapacağım.


Kemal Kılıçdaroğlu: Kağıttepe’den ev tuttum (Kağıthane için)


Devlet Bahçeli: 2009’u yazarken de iki sıfır var. Soldaki sıfır ikinin yanında. Attınız. 2. sağdaki sıfır 9’un yanında. Attınız. Kaldı mı dokuz? İki ile dokuz yanyana 29. İki ile 9’u toplayın 11. 29 artı 11 kırk yapar! İşte size Milliyetçi Hareket Partisinin kırkıncı yılı!



KaynaK
 

Nemre

Profesör
Katılım
26 Nisan 2011
Mesajlar
2,581
Reaksiyon puanı
29
Puanları
38
Cem Uzan vaatlerini atlamışsın Seyyah Hocam, Uzan olmadan olmaz :D
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
Cem Uzan vaatlerini atlamışsın Seyyah Hocam, Uzan olmadan olmaz :D

EN UÇUK SEÇİM VAADİ

Siyasi tarihimizin unutulmayan kampanyalarından biri ise, Genç Parti’nin 2007 seçimleri için yürüttüğü kampanya oldu. Seçim meydanlarında sanatçılara konser verdiren ve döner ekmek dağıtan GP’nin lideri Cem Uzan’ın söylediği ‘Mazot 1 lira olacak’ vaadi hiç unutulmadı.


konunun tamamını okumadığın anlaşılıyor [MENTION=140027]Nemre[/MENTION]...
yakalandın! :D
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Gaflar arasında eksikler var gibi. :) Gerçi olsun, vaatlerden gaflara aktarma yapabiliriz. 3Y ile mücadele gibi.
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
Gaflar arasında eksikler var gibi. :) Gerçi olsun, vaatlerden gaflara aktarma yapabiliriz. 3Y ile mücadele gibi.


siyasetin doğası bu işte... vaad ve slogan!
bazıların diline pelesenk ettiği bir laf vardır, "demokrasilerde çare tükenmez" diye...
aslında bunu "vaad ve slogan tükenmez" diye değiştirmek lazım.

yalnız şunu tebarüz ettirmekten imtina edersem haksızlık olur düşüncesiyle söyleyim, son on yıldır iktidar kanadının verdiği ekonomik vaadler büyük oranda gerçekleşmiş gibi gözüküyor. ama sadece ekonomik olanlar. diğer hususlar tartışmaya açıktır, girmeyeceğim.

ekonomik anlamda derken maaşlar ve halkın cebine giren kısmını muaf tutacağım, çünkü bu konuda hala istenilen, vaad edilen seviyelerin uzağındayız diye düşünüyorum. kasdettiğim şey genelde işin inşaat kısmıyla alakalıydı. ve bir de su, yollar, bayındırlık, sağlık vb. şeyler... bu konuda haklarını yemek istemem.
 

kpln04

Profesör
Katılım
2 Ekim 2009
Mesajlar
2,887
Reaksiyon puanı
2
Puanları
38
mazot 1 lira olabilir yarısından fazlası vergi zaten
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst