Linuxa Kolay Geçiş

realmanager

Profesör
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Evet arkadaslar uzun bir aradan sonra tekrar yeni yazimla karsinizdayim. Bu yazim daha cok windows kullanicilarina hitap ediyor diyebilirim. Ama aklinin bir kosesinde Linux olanlarina ya da Linux a alismak istiyorum diyenlerine. Bu yazimla birlikte ozgurluk deryasina bir adim daha yaklasacaklarina inaniyorum.

Evet bu adim sizin icin kucuk fakat insanlik icin daha ozgurluk icin daha kucuk bir adim olacak. Cunku siz ve ben gibi kullanicilardan cok var. Ama unutulmamasi gereken sudur “Damlaya damlaya gol olur.” Neyse giris kismini biraz fazla uzattim sanki:) Konumuza yavas yavas gecelim.

Linuxa ilk gecisler ve alimak isteyenler icin Linux makinamizi windows makinamiz uzerine sanal makinayla kuracagiz. Boylelikle bilgisayarimiza acemilikten dolayi gelebilecek butun riskleri ortadan kaldirmis olacagiz ve gonul rahatligiyla Linux makinamizda calisabilecegiz. Simdi windows bilgisayarimiza VirtualBox sanallastirma programini indiriyoruz. Yaklasik 72mb bir program. Internet hiziniza gore 15dk lik bir bekleyisten sonra programi kurmaya basliyoruz. Kurulum islermi bittikten sonra yeni kullanicilara tavsiye edebilecegim Pardus un isosunu bilgisayarimiza indiriyoruz. Bu islemde bitince Pardus isosunu ister bir cd ye yazarak istersek Daemon Tools gibi bir programla sanal bir cdrom surucu yaratip oraya mount ederek aciyoruz. Bunun sonrasinda VirtualBox programimizi aciyoruz ve New e tikliyoruz.



Ekranimiza yukaridaki gibi bir ekran geliyor. Bu ekranda next diyoruz ve virtual makinemiz icin bir ad seciyoruz. Operating System kismini Linux yaptiktan sonra Version kismini Other Versiona ayarliyoruz.



Next dedikten sonra karsimiza sanal makinemize ne kadar ram vermek istedigimizi soran bir ekran cikacak. Burada benim tavsiyem 512 mb tan az ram vermeyin; Ben sistemime gore 1gb lik ram verdim.



Next diyoruz ve asagidaki gibi bi ekran karsiliyor bizi.



Bu ekranda da next diyoruz ve karsimiza harddisk icin ayarlar geliyor. Bu ayarlarda istediginiz ayarlari yapabilirsiniz. Dynamic secerseniz harddisk verdiginiz kisita kadar dinamik olarak buyur. Fixed size secerseniz belirli bir boyut her zaman ayrilmis olur harddiskinizde. Secimimizi yapiyoruz ve next diyoruz. Diger ayarlamalarida harddiskimize gore yaptiktan sonra Finish butonuna tikliyoruz. Finishe tikladiktan sonra karsimiza asagidaki gibi bir ekran cikiyor.



Start butonuna tikladiktan sonra isomuzun nerede oldugunu seciyoruz.Benim bilgisayarimda sanal olarak yarattigim F surucusunde.


Next ve Finish dedikten sonra karsimiza cikan ekranda ilk secenegi secerek kuruluma basliyoruz. GPL metnini okuyup kabul ettikten sonra ileri seceneklerine tikliyoruz. Bilgisayarimizdaki klavye ayarlarini yapiyoruz. Ileri ye tiklayip saat dilimi ayarlarinida yaptiktan sonra kullanici ve parolasini belirliyoruz ve ileri tusuna tikliyoruz. Burada da yonetici parolamizi belirliyoruz. Ileri sekmesine tikladiktan sonra karsimiza disk bolumlerndirme ekrani geliyor. Burada sanal makinemiz sadece sanal harddiski gordugu icin otomatik secili bir hade ileri tusuna tikliyoruz. Onyukleyici seciminde onerilen kismi isaretliyoruz ve tekrar ileriye tikliyoruz. Ileriye tikladiktan sonra karsimiza gelen ekranda yapmis oldugumuz ayarlari kontrol ediyoruz. Istemedigimiz bir sey varsa geri donup tekrar yapiyoruz ve Kuruluma Basla diyoruz.

Eger Pardus kurulumu hakkinda resimli bilgiye ihtiyaciniz olursa bu kaynaktan yararlanabilirsiniz. Herhangi bi sorunuz oldugunda gungorbasa@gmail.com adresine maillerinizi bekliyorum.

Habertux.com | Linux, Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Portalı » Blog Arşiv » Linux’a Kolay Geçiş
 

penguin

Profesör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Ekran görüntüleriyle desteklenmiş, güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler Real. :)
 

Al Arabi

Profesör
Katılım
2 Mart 2010
Mesajlar
1,426
Reaksiyon puanı
43
Puanları
0
Konuyu görünce hemen aklıma neden kimse Türkçe Linux eğitim videoları hazırlamıyor diye düşünmeden edemiyorum.

İngilizce olanlar bile yetersizken, Linux'u sevdirmek ve iyi olan vasıflarını göstermek için kesinlikle Türkçe videolu derslere ihtiyaç var. Görmeden dokunmadan birşey öğrenilmez.

Linux'u kullanıp yeterince özelleştiremeden ve öğrenememenin verdiği hayal kırıklığı yaşayan kullanıcılar bile bu şekilde kazanılabilir. Ubuntu-tr.net bile bu konularda oldukça zayıf; ama yardım etme konusunda bildiklerini sonuna kadar paylaşıyorlar, hem de karşılıksız.
 

keyloger

Rektör
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
13,268
Reaksiyon puanı
235
Puanları
63
Bunun yerine insanlara wubi'yi anlatmak lazım, çok daha fazla performans alırlar. :)
 

realmanager

Profesör
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Aslında gerek wubi gerekse bu sanal makineler bence kolaylaştıracağı yere zorlaştırıyor.
Hayır Windows yanına Linux kurmak da çok kolay Arch falan denemiyorsan. :p
 
Katılım
31 Aralık 2007
Mesajlar
17,485
Reaksiyon puanı
188
Puanları
63
En güzeli normal kurmak :) Windows7 + Ubuntu kullanıyorum şimdilik ama yakında W7+Arch yapmayı düşünüyorum :)
 

realmanager

Profesör
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Önümüzdeki yılın favori dağıtımı bence Linux Mint olacak.
 

Pupilla

Dekan
Katılım
17 Haziran 2009
Mesajlar
8,724
Reaksiyon puanı
138
Puanları
63
benim gibi linux a başlamak isteyipte bi türlü deneyemeyenler için güzel bir paylaşım. ama üniversiteye girinceye kadar tamamen linux a geçemicem gibi. paylaşım için teşekkürler:)++
 

realmanager

Profesör
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Kullanmak için değil ama denemek için ideal gerçekten.
 
Üst