Linux Hakkında Bazı Mülahazatı Şamildir

eronis

Dekan
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
293
Şu Linux'un mükemmelliği bir bizi vurmuyor anlaşılan.
Mükemmel diyen yok zaten, sen linux'tan soğumuşsun biraz :)

Millet driver basmadan yazıcı tanıtıyor, biz HP'nin zindanlarında Linux driverı karıştırırız.
HP Laserjet P1102
HP Deskjet 2360
İkisi de takar takmaz çalışıyor.

Ya da şu benim gariban Acer TravelMate 5735Z 8 yıllık diye mi kimse takmıyor?
Benim Asus F5SL bilgisayarımla yaklaşık yaşıtlar ama benim bilgisayarımda sıkıntı yok. Her şey çalışıyor. Donanımı satın almadan önce araştırmamanın bedeli bu malesef.

Linux'ta her şeyin bir çözümü var artık, doğru. (Allah'a şükür.) Ama illa ki bazı çözümler için insanın elini kirletmesi, bir takım şeylerle uğraşması gerekiyor.
Ve Windows'ta daha internet explorer'ı ve bir dünya gereksiz yazılımı kaldıramıyoruz bile :( Birinde elini kirletmen gerek, istiyorsan. Diğerinde kirletemiyorsun da çünkü yapabileceğin bir şey yok.

. Zaten HP laptop alanlar Linux kurduğu zaman çıkan hatalarla gözlerinden kanlar akmaya başlıyor en sonunda. Ama çözümü var mı? Var. Forumlarda çözüm için yalvarıp iki gün sonra belki bir cevap almak, aldığın cevabın da maşallahı var bilmiyorsan uğraş dur.
HP Linux ile en sorunsuz firmalardan birisidir. 1 numara dell tabii, 2 numara lenovo (Thinkpad) ve 3. ise HP, sonra Asus, Acer diye gidiyor.

Ubuntu sertifikalı masaüstlerinin listeleri;
Ubuntu Desktop certified hardware | Ubuntu

Linux'ta her şeyin bir çözümü var artık, doğru. (Allah'a şükür.) Ama illa ki bazı çözümler için insanın elini kirletmesi, bir takım şeylerle uğraşması gerekiyor. Windows üzerinde bir adam eski bir yazılımı sağ tık - uyumluluk olarak çalıştırıyorsa Linux üzerinde adam make ile yazılımı baştan derlemek zorunda kalıyorsa üzgünüm, bu konuda Windows fersah fersah öndedir. (Kimi zaman sadece çift tık bile yetiyor.)
Eğer Ubuntu dışında bir dağıtım kullanıyorsan belki, Ubuntu'da en son ne zaman elimi kirtlettiğimi dahi hatırlamıyorum.

Forumlarda çözüm için yalvarıp iki gün sonra belki bir cevap almak, aldığın cevabın da maşallahı var bilmiyorsan uğraş dur. Zamanın çok şey olduğu ticari yerlerde bilgisayarda saçma sapan bir hata çıkarsa ve adam profesyonel destek alamazsa eli direkt Windows cdsine ve Microsoft Türkiye'nin numarasına gider, ben size diyeyim.


Microsoft türkiyenin yada herhangi bir forumun bana Windows hakkında verebileceği destek benim kendi başıma linux'ta yapabileceklerimin ve google aramalarımın yarısı etmez. Forum ve topluluktan yardım istersem zaten eğer çok spesifik bir sorunum yoksa (dağıtımdan kaynaklı bir sorun ise) zaten cevabını saatler içinde alıyorum.


İşin aslı, sunum konusunda Linux'u suçlayamam. LibreOffice'ın ve Microsoft Office'in dangalaklığı bu iş. LibreOffice'de hazırladığım sunum Microsoft Office'de açtığımda eksikçeydi. Eh, sekreterler ve memurlar eğer Microsoft Office gibi profesyonel olarak sıkça kullanılan kaliteli bir yazılımda kendi belgelerini tam olarak alamazlarsa bu ciddi kayıplara neden olur, adam da Linux'a küfredip bırakıp her şeyi.

Bildiğim kadarı ile italyanın askeri daireleri Microsoft Office'den, libre office'e geçiş yaptı. Libre Office daha yaygın kullanılsa MS Office'den daha iyi çünkü kendisi bedava bir yazılım. Microsoft Office ile yapıp libre ile yapamayacağın da hiçbir şey yok.

Ve bu arada, teyzeye display serverlı dos olayında gayet ciddiydim. Sadece Internet yazacağınız zaman browserı açacak bir script hazırlayın olsun bitsin teyzenin işi. Hatta grafik arayüzünde simge kovalamaktan çok daha basit bulacaktır bu işi.

Sana basit gelebilir ama o teyzeye basit gelmeyecektir çünkü o menülere, grafik arayüze alışmıştır ve bu arayüzü kafa karıştırıcı bulacak ve bu ne? bilgisayarıma ne yaptın ? Eski haline getir çabuk ! diyecektir :D
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,164
Puanları
293
Sana basit gelebilir ama o teyzeye basit gelmeyecektir çünkü o menülere, grafik arayüze alışmıştır ve bu arayüzü kafa karıştırıcı bulacak ve bu ne? bilgisayarıma ne yaptın ? Eski haline getir çabuk ! diyecektir :D
:D
 

Ben Kenobi

Dekan
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,335
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
293
Haklı olduğunuz noktalar var.
Misal tüm dağıtımlar anlaşıp ortak bir paketleme sistemi üzerinde uzlaşsalar iş gücü ziyanının büyük oranda önüne geçilebilir.
 

ratapan

Asistan
Katılım
3 Ekim 2008
Mesajlar
105
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
Arkadaşlar yazdıklarınızın çoğunda haklısınız.Ben Mint 18.1'i 2 yıldır kullanıyorum.Benim iki işletim sisteminin beğendiğim ve beğenmediğim yönleri var.Örneğin windowstaki uygulamaların (windows dahil) ücretli olması.Linux vs işletim sistemlerinin ise windows gibi programları kod yazarak(Çünkü her kullanıcı programcı gibi kod yazamaz ve uğraşmaz) değil çift tıklayarak kurulamaması.İki sistemi de mecburen kullanıyorum.Bu yazdığım sorunlardan biri çözülse benim için diğer işletim sistemi tamamen biter.Gönlümden geçen linuxün bu sorunu ms den öönce halletmesi.
 

kmurat

Dekan
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,488
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,712
Puanları
1,358
Sevgili penguenler, Linux hakkında bazı fikirlerim ve düşüncelerim var. Windows son yıllarda epey bir yol katetti denebilir fakat ne yazık ki Linux halen daha Linux. Yani demek istediğim, ne kadar user friendly dağıtımlar mantar gibi türemiş olsa da hala daha son kullanıcıyı "Hadi abi Linux'a geçirek seni" demeye cesaret edemiyorum. Edemiyorum çünkü bir Linux dağıtımının sorunsuzca çalışması Guiza'nın La Liga'da İspanya'da gol kralı olması gibi bir şey. Olmaz bir şey değil ama... Guiza'dan bahsediyoruz işte.

Bilgisayarlar yaygınlaştıkça insanların bilgisayarlara bakış açısı da değişmeye başlıyor. Yani, eskiden bilgisayar dediğiniz zaman oha çüş seviyesinde bir şeydi. 10 yıl önce veletken bir bilgisayarın başına gittiğimde bilgisayarlara yaşlı gözlerle "Vay be" diyerek bakardım. Şimdi hemen hemen herkes en azından x86 veya ARM mimarisinde bir bilgisayara sahip durumda. Durum böyle olunca bilgisayarı sadece uğraşacak adam değil, en azından iş için bile kullanan insanlar türemiş durumda. Peki ya Linux 10 yılda ne kadar gelişti?

Pekala, pekala... En azından Linux arayüzü Fred Çakmaktaş'ın mağarasına benzemiyor. Maşallah KDE4 gibi karizmatik, bol soslu, ileri geri güç bildirimli bir alet (Allah belanı vermesin 6.45 yayınevi) var. Tabii sonra Gnome3'üydü, Tarçın'ıydı, hebele hübelesiydi epey bir ilerleme var arabirimsel olarak. Yani... Pekala itiraf edelim Ubuntu - Cannonical tarafı Linux için devrim denebilecek şeylerle uğraşıyor ama ne yazık ki Linux'tan istenilenler konusunda pek bir şey yapılmış değil.

İstenilen ne?

-0 sorun
-İyi bir donanım desteği
-İyi bir yazılım desteği
-Tadı hiç bitmeyen sakız

Pekala, tadı hiç bitmeyen sakız hakkında bir şey yapamamış olmaları en büyük sorun. Uçak havalanırken ağzımızda tadı kalmamış plastiğimsi iğrenç tatlar yüzünden uçaktan indiğimde kusacak gibi oluyorum. Zaten fakir olduğumuz için OnurAir'e biniyoruz, onların verdiği şeker de bildiğimiz bonbon şeker olduğu için hiçbir şekilde çiğnenemiyor.

Bu müthiş, gayet önemli sorundan sonra o kadar da önemli kalmayan üç şeye geçelim.

Linux'a driver çıkmaz, Linux iyi bir yazılım desteği gelmez? Neden peki? Bu tarafta Linux tarafı tamamen suçsuz mudur?

Windows için .exe uzantılı bir programı açacağınız zaman programın kodlanışı Adolf Hitler ile Stalin'in halay çektiği tarihlere denk gelse bile o dosyayı Windows çalıştıracaktır. Çünkü Windows'un oldukça kaliteli olduğu alanlardan biri geriye dönük uyumluluktur ve zahmet verici, gerçekten takdir edilesi bir olay. Windows XP (2001) için tasarlanmış bir programlar hala daha Windows 10'da (2016) takır takır çalışıyor. Siz hiç birisinin "Abi bir program açtım eski tarihliymiş öf be..." dediğini duydunuz mu?

Bu pek çok şey ifade eder. Windows için driver çıkaran bir şirket uzun bir süre tekrar driver çıkarmak zorunda değildir, çıkaracağı driverlar da çoğunlukla donanım performası ile alakalı olacaktır. Yani tek temel üzerinde optimizasyonlar yapmak gayet yeterlidir.

Birde Linux'a bakalım, Linux'ta ben asla eski paketlerin yeni sürümlerce desteklendiğini görmedim. Ubuntu tarafında 6 ayda bir sürüm çıkarılıyor ve bu sürümler eski dağıtımımın paketlerini desteklemiyor. Bu şirketler için müthiş bir masraf demek. AMD amca bakıyor, bunlarla mı uğraşacağım diyor ve Windows'a driver çıkarıyor. Aynı şeyi yazılımlar içinde düşünebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar yeterli, gelin bakalım Windows'a saldırın bende kendi argümanlarımla savunayım.
Microsoft bile artık azur bulut sistemi ile birlikte linux çekirdeğini kullanıyor.
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
293
Hocam şimdi Internet Explorer'ı kaldırabiliyor muyuz? Hayır ama o olmadan da Firefox'u kuramazsın mesela. Üstelik Windows arkaplanda Internet Explorer'ı aktif tutuyor, demek ki gerekiyor. Tabii, benim gelen uygulamalar ile ilgili sorunum yok. GIMP öntanımlı gelmediği zaman çoğu zaman burnundan soluyan bir adam olarak ben uygulama çeşitliliği ile ilgili sorunum yok ama her şeyin gelmesine kıl olan insanlar da tanıdım. Baktığın zaman adam haklı da, bir zamanlar KDE can sıkıtısına uygulama çıkarıp gidip de o uygulamaları öntanımlı getiren psikopat dağıtımlar da vardı. Ama benim için sorun değil, gerçekten değil. Zaten millet MS fanboyu gibi cevap veriyor ona sinir oluyorum bu konuda da çaktırma @eronis :D

Ubuntu'da da el kirlenir hocam, yani dağıtımlar arasında en can sağlam görünen dağıtım olabilir ama Ubuntu'da da el kirlenir. Mesela şu Acer laptop muhabbeti, onla her türlü el kirlenir. Çünkü ben bu donanımı yıllar öncesinde aldığımda Linux'tan haberim bile yoktu ve ufacık bir velettik. Kaldı ki, o zamanlar Linux'un laptoplara desteği korkunç boyutlardaydı.

Bunun dışında Microsoft Türkiye, Microsoft ürünlerine 7/24 destek verdiği için örnek vermiştim. Eğer profesyonel anlamda çalışıyorsanız ve başınız sıkıntıdaysa ararsınız Microsoft'u gerekirse büyük sorunlar için eleman bile gönderebilirler. Bu Microsoft'un en güçlü olduğu karttır, eğer ofislerde Apple daha kaliteli olmasına rağmen yine de PC görüyorsanız nedeni de budur. Zira ticaret ve profesyonel alan için bir saatlik kayıplar kabul edilemez kayıplardır. (Bu konuda zaten Microsoft - IBM ittifakı var diyelim. IBM ile anlaşma yaparsanız Microsoft'un da desteğini satın almış olursunuz.) Linux tarafında bu desteği sunan Red Hat var fakat adamlar öldü mü kaldı mı bilmiyoruz. Bu nedenledir ki, profesyonel alanda Linux'tan çok bahsi geçmezdi eskiye kadar. Hala daha geçse geçse Unix'in bahsi geçer. (Örn: Solaris) Yani sorunlara Linux tarafında çözüm var elbet fakat profesyonel anlamda gelişmiş değil. Linux forumlarında gidip de vakit kaybetmek eğer kişisel bir hobi durumu yoksa iyi bir şey değil, zaten bir sıralar Ubuntu forumunda egoları kabarmış tipler dolaşıyordu ki Allah muhafaza. Onlardan yardım alacağıma giderim Mac satın alırım. Zaten Türkiye'de bu konuda en iyi portallar Linux Mint Türkiye sanırım, birde Özgürlük İçin vardı ama başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi daha.

LibreOffice Microsoft Office kadar olmadı daha, hayır, inanmayınız. İkisini de kullandığınız zaman anlarsınız ne demek istediğimi.

Samsun'a geldiğim zaman ilk önce şu meydandaki kahvecide bir kahve içelim karşılıklı, birbirimize kahve falı bakalım. (Falına penguen doğmuş.) Sonra da ellerimizde bilgisayarlarla çiftlikte önümüze gelen teyzeye bilgisayarları gösterip "Teyze bak şunda sadece Internet yazıyorsun internet açılıyor, şunda da tıklıyorsun. Hangisi daha kolay?" diye soralım. Sorunun cevabını almış oluruz.
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,164
Puanları
293
@Forumun Ağası Finix İnternet Explorer olmadan USB belleğimdeki portable web tarayıcımı Windows'a atabilirim.Yani İnternet Explorer şart değil.
 

eronis

Dekan
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
293
Hocam şimdi Internet Explorer'ı kaldırabiliyor muyuz? Hayır ama o olmadan da Firefox'u kuramazsın mesela.
Linux dağıtımlarının alayında ya firefox ya chromium önyüklü geliyor, birini kurmak/indirmek için diğerine ihtiyacın yok, birini kurduktan sonra beğenmediğini silebilirsin.

Üstelik Windows arkaplanda Internet Explorer'ı aktif tutuyor, demek ki gerekiyor.
İnternet explorer'a XP zamanında C:\ yazınca Windows Explorer'a geçmişti diye anımsıyorum. Sanırım 2 işi gören bir program.

Tabii, benim gelen uygulamalar ile ilgili sorunum yok.
Benim var, cortana ile misal. Arkaplanda çok gereksiz ve kullanmadığım, orada olduğunu ya bilmediğim yada ilgilnemediğim ama durduramadığım bir dünya uygulama var. Edge'nin indirmelerime karışıp bunu indiremezsin diye diretmeleri de ayrı bir sinirimi bozdu. Edge'yi değiştirip firefox'u varsayılan tarayıcı yapacam, Microsoft'un bana yalvarmadığı kaldı.


GIMP öntanımlı gelmediği zaman çoğu zaman burnundan soluyan bir adam olarak ben uygulama çeşitliliği ile ilgili sorunum yok ama her şeyin gelmesine kıl olan insanlar da tanıdım. Baktığın zaman adam haklı da, bir zamanlar KDE can sıkıtısına uygulama çıkarıp gidip de o uygulamaları öntanımlı getiren psikopat dağıtımlar da vardı.
Endless OS
Bu dağıtımdan mı bahsediyorsun ? :p Ama bence bu iyi bir şey. Bu dağıtımı severim ve tavsiye ederim misal. Özellikle çocuğu olan aileler için harika bir dağıtım çünkü çocuklar bu dağıtımın ansiklopedisinden internet yokken bile binlerce makalenin arasından merak ettikleri bir şeyi bulabilir, ders çalışabilir, anneleri de yeni bir yemek tarifini arşivden internete bağlı değilken bile bakabilir. Ön yüklü gelen yazılımları ile faydalı şeyler öğrenebilir, yaratıcılıklarıı geliştirebilir, oyunları oynayarak zaman geçirebilirler. Ve hepsi bedava olmasının yanı sıra Linux dağıtımının güvenliğini evine getiriyor bu ailenin. Daha iyi bir hizmeti paralı bulamazsın şu an sanıyorum ? :)

Çünkü ben bu donanımı yıllar öncesinde aldığımda Linux'tan haberim bile yoktu ve ufacık bir velettik. Kaldı ki, o zamanlar Linux'un laptoplara desteği korkunç boyutlardaydı.

Ben biraz şanslıyım o konuda. Masaüstü bilgisayarlarda çok sıkıntı yaşayan görmedim. Genelde dizüstü bilgisayarlarda sıkıntı yaşıyor millet. Dizüstü bilgisayarlarımda sıkıntı yaşadım geçmişte ama zamanla düzeldi her şeyi. Sen biraz şanssızsın sanırım o konuda :D

Bunun dışında Microsoft Türkiye, Microsoft ürünlerine 7/24 destek verdiği için örnek vermiştim. Eğer profesyonel anlamda çalışıyorsanız ve başınız sıkıntıdaysa ararsınız Microsoft'u gerekirse büyük sorunlar için eleman bile gönderebilirler.

Yada buna para vereceğine biraz Google-Fu çalış :D Genelde onlar da Google'dan öğreniyorlar :D Açıkçası Microsoft'un desteği konusunda da hep gülünç eleştiriler duyuyorum.

- Merhaba, Microsoft deste...-
- Merhaba ! Siz sormadan söyleyim bilgisayarımı yeniden başlattım ve 3. parti yazılımlar yüklü ama benim oynadığım Steam oyunum yada Skype ile bu sorunun hiç bir alakası olmadığından eminim, şimdi sorunuma geçebilir miyiz ? :D

Ülkemizde nasıldır bilmiyorum ama avrupada ve amerikadaki insanların yazıkları yorumlar bunlar. Bir amerikan şirketi amerikaya bu kadar desteği ancak sunuyorsa türkiye ne kadar sunar bilmiyorum doğrusu :(

IBM ile anlaşma yaparsanız Microsoft'un da desteğini satın almış olursunuz.) Linux tarafında bu desteği sunan Red Hat var fakat adamlar öldü mü kaldı mı bilmiyoruz.

RedHat sistem adminliği kursları veriyor, red hat enterpirse 7'yi listeye kayıt olman karşılığında bedava dağıtıyor, verdikleri online hizmetler var, var yani. RedHat ve Canonical bu konuda kral şirketlerdir. Novell de iyidir ama Novell'in şu zamana kadar yaptığı seçimler pek benim hoşuma gitmiyor. openSUSE'yi çok başlarına buyruk geliştiriyorlar. Beni en çileden çıkaran (openSUSE'yi bıraktıran) şeyleri live disk'leri kaldırmaları oldu. Gecko Linux diye bir kullanıcının projesi var openSUSE live disk'lerini dağıtıyor ama bunu bana başta Novell'in sağlaması gerekirdi. Eski bir SUSE fanı olan ben Novell'in kullanıcılarını umursamadığını düşünüyorum.

The world's open source leader
 

Ben Kenobi

Dekan
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,335
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
293
Ubuntu Türkiye komitesindeki insanların Linux'ten soğuttuğuna katılıyorum.
Linux'un masaüstü cephesinde sorunları var ama temeli çok sağlamdır.
Microsoft temeli o kadar sağlam inşa edilmedi ve yeni şeyler ekledikçe bu durum ortaya çıkıyor.
Zamanında yaptığı kalitesiz altyapı şu an kendini gösteriyor, bunu makyajla kapatabildiği kadar kapatıyor ama bir yerden sonra yetmiyor.
Windows 10 hem performans, hem güvenlik, hem stabilite bakımından kalitesi düşük bir ürün.
Maalesef bu kısa vadede düzelecek gibi durmuyor, nitekim oyun performansı da yetersiz, DirectX uzun yıllar OpenGL 5 kabul edilen Vulkan'ın gerisinde kalacak gibi görünüyor.
Güya Window Vista zamanında kerneli sıfırdan yazacaklardı, bunun için ortam da çok müsaitti ama yanlış vizyondan ötürü başaramadılar (adam gibi native yazacaklarına davar gibi sanal makineye ihtiyaç duyan kodlar yazdılar, performans kaldırmadı) ama yapsalardı bugünkü durum ortaya çıkmazdı.
Yani demek istediğim temel sağlam olduktan sonra er geç diğer kısımlar düzelir.
Linux dağıtımları ileride bir gün ortak bir komite oluşturup bazı standartları kabul ettikleri bir platform yaparlarsa gerisi çorap söküğü gibi gelir çünkü bu haliyle işgücünün ciddi miktarı ziyan oluyor.
Bir de şu masaüstü ortamlarının kendine çeki düzen vermesi lazım, gtk'ya saygımız sonsuz olsa da qt'nin arayüzlerde daha fazla kullanılması lazım, GIMP'in core işlemlerinin C++'a geçirilmesi lazım, bunun gibi python kullanan programların çekirdek işlemlerini C++'a geçirmeleri lazım, FOSS başkanlığında çok büyük bir komite oluşturup, tüm özgür veya açık kaynak paketleri bu ortak bir server üzerinde birleştirmeleri lazım. (bu oluşuma github ve sourceforge da dahil edilmeli)
Beni başkan seçseler uğraşırım ama seçmiyorlar, ne yapak :D
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
293
Gençlik kusura bakmayın biraz işim vardı, biraz geç dönmek zorunda kaldım. Malum sonra finö abi ne dediğin anlaşılmıyor oluyor. Finö abi elinden gelse Moğolca yazacak yazılarını. Kafa öyle dağınık.

Şimdi gelelim @eronis denilen... (Şöyle bir esprisi var. Alınmayınız hemen.)

Windows'taki öntanımlı uygulama mantığının çoğunluğu günlük hayata bir çeşit katkısı olacak şekildedir. Örneğin Onedrive dediğimiz nane günlük hayatta lazımdır, gereklidir ancak insan o olmadan da tadına bakmadan da yaşabilir. Microsoft bir nevi yeni şeylere alıştırmak istiyor insanları ve bunu Windows 8'den beri deniyor. Daha özgün yazılımlarla kendisine daha bağımlı bir bir kullanıcı topluluğu geliştirmek için çabalıyor çünkü artık insanların işletim sistemlerinden beklentisi çoğalmaya başladı. Pekala adamlar hala beş dakikada açılan hdd disklere bir şey yapamıyor fakat kaliteli yazılımlarıyla Android'e ve Apple'a karşı bir rakip olarak çıkmaya çalışıyorlar. Windows Phone denediler, Nokia'yı batıracağız diye kendi elleri battı. Şimdi tek bir sistemi bütün cihazlar için geliştirmeye çalışıyorlar. Cortana'yı Apple ile rekabette iyi bir hamle olarak görüyorum ve Microsoft'un sistemler arası iyi bir optimizasyon için sistem kaynaklarının ırzına geçeceğini görmek zor değil. Donanımlar gelişirken, 8GB ram artık standarda doğru giderken Microsoft bunu pek takmaz.

Linux'taki yazılım çeşitliliği bu yönde değil. Adamın ihtiyacı olan basit şeyleri sunuyor gençler. Benim için bu cidden bir sorun değil ama iki masaüstünü de tek diske atan OpenSuSE gibi dağıtımlar için indirme esnasında ikinci bir desktobun uygulamalarını indirmek bazısına çıldırtıcı gelebiliyor. Hatta adam 700MBlık isonun çoğunluğunun uygulama olduğunu görünce bile canı sıkılıyor. Tabii ben onlara manyak diyorum.

Amerika ve Avrupa'da sadece Microsoft'ta değil pek çok şirkette dediğiniz sorun var. Pek çoğu ilk olarak bağlandığınız müşteri hizmetlerine niteliksiz, ancak ilk seviye bilgileri bilen insanları koyuyorlar. Eğer sorunu çözemezlerse daha kıdemli olanlarına yönlendiriyorlar ki onlar asıl işi bilen tayfa oluyor. Amaç basit sorunları elimine ederek hem basit sorunları olanları fazla bekletmemek hem de kıdemli ekibe boş problemlerle vakit kaybettirmemek. Ama her arayan kişiye amatör muamelesi çekildiği için bu pek mantıklı bir çözüm değil ama sistemi böyle kurmuşlar. Türkiye'de bu iş farklı ilerler, üstelik daha da iyidir. Pek çok insanın Microsoft Türkiye'nin müşteri hizmetlerinden memnun kaldığını da duydum. Bunun yanı sıra, profesyonel alanda konuşuyorsak karşınıza bu tarz konuşmalar çıkmaz.
Yani ev bilgisayarınızdaki problem için pekala saçma salak cevaplar alabilirsiniz ama ticaretin söz konusu olduğu ciddi alanlarda Microsoft'un desteği kurtarıcı melek gibidir. Kaldı ki profesyonel alanlarda zaten basit sorunlar için bir bt elemanı mutlaka bulunur. Red Hat'ın desteği Microsoft kadar yaygın ve etkili değildir, bu yüzden Microsoft'a orta vadede kolay kolay rakip olamazlar.

OpenSuSE çok yol katetti ve çıldırtıcı live cdleri için yaptıkları bence anlamsız değil. Yapamıyorsan hiç yapma ki prestijin düşmesin değil mi? Ama yine de eski sorunlarını düşündükçe gayet stabil ve epey iyi. Bir yıldır masaüstü bilgisayarımdaki dağıtım o ve sanırım gittimçe bir suse fanboyuna evriliyorum.

Şanssızlık, haklısın. Ancak bu sorun yoktu işte ilk aldığımız zamanlarda. Hani demiştim ya, Linux 3 ile beraber bu sorunlar baş gösterdi ve pek de düzelttiler denemez. Bildiğin çalışan şeyi bozdu adamlar. İşin aslı, ben şanssızım ama yine de nasıl kullanabileceğimi biliyordum. Peki ya Linux'a yeni başlayan şanssızlara ne demeli?

-Abi Linux zor değil ya valla...
-Tamam da arkaplan ışığı yok?
-Şimdi grubtan giriyorsun...
 

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Katılım
30 Ekim 2016
Mesajlar
9,401
Reaksiyon puanı
9,164
Puanları
293
Gençlik kusura bakmayın biraz işim vardı, biraz geç dönmek zorunda kaldım. Malum sonra finö abi ne dediğin anlaşılmıyor oluyor. Finö abi elinden gelse Moğolca yazacak yazılarını. Kafa öyle dağınık.

Şimdi gelelim @eronis denilen... (Şöyle bir esprisi var. Alınmayınız hemen.)

Windows'taki öntanımlı uygulama mantığının çoğunluğu günlük hayata bir çeşit katkısı olacak şekildedir. Örneğin Onedrive dediğimiz nane günlük hayatta lazımdır, gereklidir ancak insan o olmadan da tadına bakmadan da yaşabilir. Microsoft bir nevi yeni şeylere alıştırmak istiyor insanları ve bunu Windows 8'den beri deniyor. Daha özgün yazılımlarla kendisine daha bağımlı bir bir kullanıcı topluluğu geliştirmek için çabalıyor çünkü artık insanların işletim sistemlerinden beklentisi çoğalmaya başladı. Pekala adamlar hala beş dakikada açılan hdd disklere bir şey yapamıyor fakat kaliteli yazılımlarıyla Android'e ve Apple'a karşı bir rakip olarak çıkmaya çalışıyorlar. Windows Phone denediler, Nokia'yı batıracağız diye kendi elleri battı. Şimdi tek bir sistemi bütün cihazlar için geliştirmeye çalışıyorlar. Cortana'yı Apple ile rekabette iyi bir hamle olarak görüyorum ve Microsoft'un sistemler arası iyi bir optimizasyon için sistem kaynaklarının ırzına geçeceğini görmek zor değil. Donanımlar gelişirken, 8GB ram artık standarda doğru giderken Microsoft bunu pek takmaz.

Linux'taki yazılım çeşitliliği bu yönde değil. Adamın ihtiyacı olan basit şeyleri sunuyor gençler. Benim için bu cidden bir sorun değil ama iki masaüstünü de tek diske atan OpenSuSE gibi dağıtımlar için indirme esnasında ikinci bir desktobun uygulamalarını indirmek bazısına çıldırtıcı gelebiliyor. Hatta adam 700MBlık isonun çoğunluğunun uygulama olduğunu görünce bile canı sıkılıyor. Tabii ben onlara manyak diyorum.

Amerika ve Avrupa'da sadece Microsoft'ta değil pek çok şirkette dediğiniz sorun var. Pek çoğu ilk olarak bağlandığınız müşteri hizmetlerine niteliksiz, ancak ilk seviye bilgileri bilen insanları koyuyorlar. Eğer sorunu çözemezlerse daha kıdemli olanlarına yönlendiriyorlar ki onlar asıl işi bilen tayfa oluyor. Amaç basit sorunları elimine ederek hem basit sorunları olanları fazla bekletmemek hem de kıdemli ekibe boş problemlerle vakit kaybettirmemek. Ama her arayan kişiye amatör muamelesi çekildiği için bu pek mantıklı bir çözüm değil ama sistemi böyle kurmuşlar. Türkiye'de bu iş farklı ilerler, üstelik daha da iyidir. Pek çok insanın Microsoft Türkiye'nin müşteri hizmetlerinden memnun kaldığını da duydum. Bunun yanı sıra, profesyonel alanda konuşuyorsak karşınıza bu tarz konuşmalar çıkmaz.
Yani ev bilgisayarınızdaki problem için pekala saçma salak cevaplar alabilirsiniz ama ticaretin söz konusu olduğu ciddi alanlarda Microsoft'un desteği kurtarıcı melek gibidir. Kaldı ki profesyonel alanlarda zaten basit sorunlar için bir bt elemanı mutlaka bulunur. Red Hat'ın desteği Microsoft kadar yaygın ve etkili değildir, bu yüzden Microsoft'a orta vadede kolay kolay rakip olamazlar.

OpenSuSE çok yol katetti ve çıldırtıcı live cdleri için yaptıkları bence anlamsız değil. Yapamıyorsan hiç yapma ki prestijin düşmesin değil mi? Ama yine de eski sorunlarını düşündükçe gayet stabil ve epey iyi. Bir yıldır masaüstü bilgisayarımdaki dağıtım o ve sanırım gittimçe bir suse fanboyuna evriliyorum.

Şanssızlık, haklısın. Ancak bu sorun yoktu işte ilk aldığımız zamanlarda. Hani demiştim ya, Linux 3 ile beraber bu sorunlar baş gösterdi ve pek de düzelttiler denemez. Bildiğin çalışan şeyi bozdu adamlar. İşin aslı, ben şanssızım ama yine de nasıl kullanabileceğimi biliyordum. Peki ya Linux'a yeni başlayan şanssızlara ne demeli?

-Abi Linux zor değil ya valla...
-Tamam da arkaplan ışığı yok?
-Şimdi grubtan giriyorsun...
O kadar uzun yazmışsınız ki.Hem neden Linux'u sadece bir kaç işletim sisteminden ibaret olduğunu düşünüyorsunuz.Linux'un onlarca belki de yüzlerce farklı versiyonu yok mu?Neden sadece OpenSuse veya bir kaç işletim sistemi olarak düşünüyorsunuz Linux'u?Linux çok geniş kapsamlıdır.Örneğin bir yazılımcı için Linux bence çok güzel bir nimettir.Ha ben yazılımcı değilim fakat yine de bu benim görüşüm.

-Siz hiç Elementary OS veya Zorin OS kullandınız mı?Böyle görselliği güzel işletim sistemleri varken neden OpenSuse'den bahsediyorsunuz.Ha yanlış anlamayın ben OpenSuse'yi beğenmiyorum demedim ya da OpenSuse'yi gömmedim.

-O kadar masaüstü ortamı var ki.Örneğin Xfce,KDE,Lxde.Bunları denediniz mi?
--->>>NOT:Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
293
O kadar uzun yazmışsınız ki.Hem neden Linux'u sadece bir kaç işletim sisteminden ibaret olduğunu düşünüyorsunuz.Linux'un onlarca belki de yüzlerce farklı versiyonu yok mu?Neden sadece OpenSuse veya bir kaç işletim sistemi olarak düşünüyorsunuz Linux'u?Linux çok geniş kapsamlıdır.Örneğin bir yazılımcı için Linux bence çok güzel bir nimettir.Ha ben yazılımcı değilim fakat yine de bu benim görüşüm.

-Siz hiç Elementary OS veya Zorin OS kullandınız mı?Böyle görselliği güzel işletim sistemleri varken neden OpenSuse'den bahsediyorsunuz.Ha yanlış anlamayın ben OpenSuse'yi beğenmiyorum demedim ya da OpenSuse'yi gömmedim.

-O kadar masaüstü ortamı var ki.Örneğin Xfce,KDE,Lxde.Bunları denediniz mi?
--->>>NOT:Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.
Açıkçası deneyemediğim bazı dağıtımlar oldu fakat masaüstü ortamlarının her birinin tadına bakmışımdır. Zorin OS'u ve Elemantary OS'u açıkçası üzgünüm ki ciddiye almadım hiç Ubuntu tabanlı oldukları için. Görsellik o kadar önemli değil, iş masaüstü ortamını ne kadar cilaladığında bitiyor. Bu dağıtımlar kendiliğinden cilalanmış olarak geliyor zaten. Bir kıyaslamadan bahsedersek, onlardan doğrudan Ubuntu diye bahsetmek daha mantıklı geliyor. Hatta ki işin aşırısına gidersek Debian tabanlılar - RPM tabanlılar olarak Linux dağıtımlarını büyük bir kısmını ayırabiliriz.
 

eronis

Dekan
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
293
Cortana'yı Apple ile rekabette iyi bir hamle olarak görüyorum
Siri de Cortana da tamamen işe yaramaz. Bir şey soruyorum, Google açıyor, dediklerimi sürekli yanlış anlıyor yada ne dediğini tam anlayamadım diyor, Siri ipad'imi kapat diyorum, kapatmak için kapatma tuşu var diyor. Lan personel asistansın sen, sen emir alacaksın. Sen ofisteki hizmetliye bana bir kahve verir misin diyorsun kadın bak orada bardak var, orada sıcak su var, kahveyi içine atıyorsun, şekerini suyunu atıyorsun, hadi sana kolay gelsin diyor :D Cortana'nın daha iyi olduğunu da düşünmüyorum :)

Donanımlar gelişirken, 8GB ram artık standarda doğru giderken Microsoft bunu pek takmaz.
Malesef :( Yarın öbür gün boşta 4GB ram yiyen Windows'lar görebiliriz de o zamana gelene kadar Windows kalır mı, bu olduktan sonra Windows kalır mı, o ayrı bir mevzu. Microsoft;
A- Windows'u bitirip yeni bir işletim sistemini sıfıradan geliştirecek ve bu kafalarda şu soru işaretini oluşturacak. Yıllardır kullandığımız, geliştirilmiş o kadar Windows programı, oyunu ne olacak ?
B- Microsoft pazar payını kaybedecek.

İşin aslı, ben şanssızım ama yine de nasıl kullanabileceğimi biliyordum. Peki ya Linux'a yeni başlayan şanssızlara ne demeli?
Ona da sistem ayarlarından ayarlamayı gösterebilirsin aslında. Xfce'de ve GNOME'da daha da kolay. Menünün içinde değiştirebiliyorsun bu ayarı.
--- Gönderi Güncellendi ---
O kadar uzun yazmışsınız ki.Hem neden Linux'u sadece bir kaç işletim sisteminden ibaret olduğunu düşünüyorsunuz.Linux'un onlarca belki de yüzlerce farklı versiyonu yok mu?Neden sadece OpenSuse veya bir kaç işletim sistemi olarak düşünüyorsunuz Linux'u?Linux çok geniş kapsamlıdır.Örneğin bir yazılımcı için Linux bence çok güzel bir nimettir.Ha ben yazılımcı değilim fakat yine de bu benim görüşüm.

-Siz hiç Elementary OS veya Zorin OS kullandınız mı?Böyle görselliği güzel işletim sistemleri varken neden OpenSuse'den bahsediyorsunuz.Ha yanlış anlamayın ben OpenSuse'yi beğenmiyorum demedim ya da OpenSuse'yi gömmedim.

-O kadar masaüstü ortamı var ki.Örneğin Xfce,KDE,Lxde.Bunları denediniz mi?
--->>>NOT:Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.
OpenSUSE Linux'un en olgun, yetişmiş masaüstü dağıtımlarından birisidir. Dolayısıyla aslında iyi bir örnek ve kişisel tercihtir bu.
--- Gönderi Güncellendi ---
Açıkçası deneyemediğim bazı dağıtımlar oldu fakat masaüstü ortamlarının her birine tadına bakmışımdır. Zorin OS'u ve Elemantary OS'u açıkçası üzgünüm ki ciddiye almadım hiç Ubuntu tabanlı oldukları için. Görsellik o kadar önemli değil, iş masaüstü ortamını ne kadar cilaladığında bitiyor. Bu dağıtımlar kendiliğinden cilalanmış olarak geliyor zaten. Bir kıyaslamadan bahsedersek, onlardan doğrudan Ubuntu diye bahsetmek daha mantıklı geliyor. Hatta ki işin aşırısına gidersek Debian tabanlılar - RPM tabanlılar olarak Linux dağıtımlarını büyük bir kısmını ayırabiliriz.
Evet, RPM'i ben de seviyorum :) DNF gibi bir paket yöneticisi daha şu zamana kadar hiç raslamadım :) Ne apt ne pacman, hiçbiri bir dnf etmez. Zypper da kullandım ama uzun zamandır opensuse kullanmıyorum. Yavaş ve Novell'e gıcık oluyorum :D Fedora rulez :p
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
293
Microsoft piyasaya oynuyor ve x86 üzerinde en popüler işletim sistemi olma kozunu bütün platformlara aktarmak istiyor. Yani, bir yandan Windows içerisinde devrimler yaparak Mac OS'un karşısında öne çıkmayı isterken diğer taraftan ARM mimarisinde de öne çıkmak istiyor. Evet, Cortana'nın da Siri'nin de canı cehenneme fakat millet bunları seviyor. Ben bunu milletin oyuncak sevdasına bağlıyorum, oturuyorlar geyik yapıyorlar Siri ile. Yani, elde bu kadar boş beleş fakat parası olan bir kitle varsa gidip onlara oynamak daha mantıklı.

Windows aslında şimdiden pek çok şey kaybetmeye başladı. Linux'un %2 olması açıkçası benim gibi birine müthiş bir olay. Zamanında %1 bile değilken, fazlasıyla azınlık olarak sayılırken Linux'un %2 olması Microsoft'un Vista ile beraber nasıl da tökezlemeye başladığının net bir işareti. Artık farklı kartlar çıkarıyorlar, farklı şeylere oynuyorlar. En sonunda Linux ile bir ittifak kurmaya çalışıyorlar ki bu Microsoft gibi özgür yazılıma karşı oldukça sert politikalar taşıyan bir firma için büyük bir olay. Gelecekte Windows kalır mı bilmiyorum, eğer SteamOS projesi meyve verir ve gözünü yediğimin LibreOffice'i adam olursa Windows muhtemelen en fazla şirketlerde falan kullanılmaya devam eder gibime geliyor bana. Hatta bir bakarsınız Apple gibi satmaya başlarlar bilgisayarları.

O değil gittikçe konu başlıkları azalıyor ya. :D
 

eronis

Dekan
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
293
@Forumun Ağası Finix benim yandığım şey ise bugüne kadar o kadar oyun, program Windows platformuna özel çıkarıldı: Hadi oyunları saymayalım ama programların aralarında gerçekten insanlar için kullanışlı olanlar var. Bunların çoğu uçup gidecek. Hiçbir yerde bulunamayacak ve insanların bunlar yerine başka şeylere alışmaları gerekecek.
 

Sudo

Asistan
Katılım
9 Ocak 2017
Mesajlar
136
Reaksiyon puanı
96
Puanları
28
Olayı kısaca şöyle özetliyeyim :
VPWyZr.jpg
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
293
Evet, RPM'i ben de seviyorum :) DNF gibi bir paket yöneticisi daha şu zamana kadar hiç raslamadım :) Ne apt ne pacman, hiçbiri bir dnf etmez. Zypper da kullandım ama uzun zamandır opensuse kullanmıyorum. Yavaş ve Novell'e gıcık oluyorum :D Fedora rulez :p

Höt. :D İşin aslı benim favorim şu pacman. Çok hafif, işini hızlıca yapıyor ve gidiyor. Zypper zaten iki saat veritabanını kapatana kadar ben çıkıp bir tur atıp geliyorum. Onun dışında DNF kullanmadım, Fedora'yı severim ama 19. sürümden beri pek bakmadım. Sanırım laptoba ben bu gidişle Fedora kurabilirim. Hehe.

@Forumun Ağası Finix benim yandığım şey ise bugüne kadar o kadar oyun, program Windows platformuna özel çıkarıldı: Hadi oyunları saymayalım ama programların aralarında gerçekten insanlar için kullanışlı olanlar var. Bunların çoğu uçup gidecek. Hiçbir yerde bulunamayacak ve insanların bunlar yerine başka şeylere alışmaları gerekecek.

Bu Microsoft'un bir başarısı. Hani demiştim ya en başından, adamlar öyle bir sistem kurdu ki 20 yıl önce kodlanmış yazılımı çift tıkla rahatlıkla çalıştırabiliyorsun. Microsoft geliştiriciler için epey fazlaca kolaylık sundu. Ben açıkçası tebrik ediyorum adamları uyumluluk konusunda gösterdikleri çaba için. Takdir edilesi.
 

Sudo

Asistan
Katılım
9 Ocak 2017
Mesajlar
136
Reaksiyon puanı
96
Puanları
28
Höt. :D İşin aslı benim favorim şu pacman. Çok hafif, işini hızlıca yapıyor ve gidiyor. Zypper zaten iki saat veritabanını kapatana kadar ben çıkıp bir tur atıp geliyorum. Onun dışında DNF kullanmadım, Fedora'yı severim ama 19. sürümden beri pek bakmadım. Sanırım laptoba ben bu gidişle Fedora kurabilirim. Hehe.



Bu Microsoft'un bir başarısı. Hani demiştim ya en başından, adamlar öyle bir sistem kurdu ki 20 yıl önce kodlanmış yazılımı çift tıkla rahatlıkla çalıştırabiliyorsun. Microsoft geliştiriciler için epey fazlaca kolaylık sundu. Ben açıkçası tebrik ediyorum adamları uyumluluk konusunda gösterdikleri çaba için. Takdir edilesi.

Yaourt u unutmayalım :D
 

Sudo

Asistan
Katılım
9 Ocak 2017
Mesajlar
136
Reaksiyon puanı
96
Puanları
28
Açıkçası ben bir sürü sistem denedim yani bir dağıtımı en fazla 1-2 ay kullamışımdır. Seviyorum değişik dağıtımlar arasında takılmayı.
 

eronis

Dekan
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
293
Yaourt u unutmayalım :D
Evet yoğurtçu amcamızı unutmayalım :D
Tek gerçek kaynaktan derlemek. :D
Yaourt'tan derlerken hata verdiğini çok görüyorum açıkçası. Bu konuda elle kurmak daha mantıklı geliyor bana. Bazen AUR'a paket atan kişi kötü script yazdığı için program kurulmuyor ve AUR'daki paketin kurulması eğer paket büyükse RAM ve Swap'ı çok zorlayabiliyor. Misal bir Unity editor kurmayı deneyin bakalım AUR'dan ? Hata mı veriyor, performansı mı yiyor :D
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
293
Yoğurt'u itiraf edeyim sadece oxygen-transparent için kullanmıştım. Onun dışında sistem ne bileyim garip geliyor bana. Google Play'ın arayüzsüz versiyonu gibi bir şey.
 

Tubicaliskan

Asistan
Katılım
27 Haziran 2016
Mesajlar
414
Reaksiyon puanı
127
Puanları
43
Konuyu yeni gördüm ve, Finix' in her yazdığı cümleyi okudukça ağzımdan lav çıkarır misali rahatladım. Aman tanrım birisi benim 2015 te yaşadığım bütün işkenceleri lanet okuyasıca herkese çığırıyor. Senin dediklerin hakkında hemfikirim. Hepsini anlatamayacak(hatta hatırlayamacak) kadar çok sorunum oldu ve bu konuda tüm samimiyetimle konuşuyorum. Ubuntu ve linux mint forumlarında tek bir konu için 3-4 saat cevap bekleme sürem oluyordu. Bazıları için bu süre 1-2 gün. Ah keşke her şey bununla bitse. Sorunlarım düzelmiyor, hatta illAllah ettiren meseleler oluyordu. Bu sorunlarım, linux u kullanmaya başladığım ilk 1-2 gün içerisindeki yaşadıklarım. Ben de en mantıklı çözüm olarak ya Windows kuruyor, ya da başka bir dağıtımı deniyordum(linux mint, ubuntu, elementary os, debian; ve bunların çeşitli masaüstü ortamlı varyasyonları). Peki en sonunda ne oldu? Tövbe edip Windows'a geçtim. Ve 1 sene gibi bir süreyle Windows 8.1-7 kullanıyorum. Hayatım boyunca da komut isteminden birşey yapmak zorunda kalmadım. Benim söyleyeceklerim bu kadar.
 

eronis

Dekan
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
293
Tövbe edip Windows'a geçtim
Günahın neydi ? :D
--- Gönderi Güncellendi ---
Zorin OS'u ve Elemantary OS'u açıkçası üzgünüm ki ciddiye almadım hiç Ubuntu tabanlı oldukları için.
Bu arada burada ne demek istediğinizi anlıyorum. Herkes girder mersine canonical gider tersine. Herkes Wayland için uğraşıyor Canonical tutturmuş Unity 8 ile Mir. Canonical kendi ideal sistemleri için bazı şeyleri bozmaktan çekinmiyor ve ubuntu sürümlerinde bazı ciddi bug'lar bazen dağıtımın ömrü bittiğinde bile kapanmamış olabiliyor. Fedora'da End of Life gelmeden bütün bug'ları kapatmaya özen gösteriyorlar. Fedora şu zamana kadar benim için Ubuntu'dan daha kararlı çalıştı. Sadece Xubuntu'nun temasını sevdiğim için şu an onu kullanıyorum ama sanırım yakın zamanda temlarımı da toplayıp Fedora'ya döneceğim :)
 

kmurat

Dekan
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,488
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,712
Puanları
1,358
Komut satırından bir şey yapmaya gerek yok. Yanıt yazanlar genelde çoluk çocuk olduğu için, internetten arayıp, eski konuları bulup cevap olarak yazıyorlar. Porteus gibi bir kısıtlı dağıtımda bile komut kullandığım olmuyor. Linux insanın zihnini açıyor ve teknik olarak her şeyi olduğu gibi yansıtıyor. Windowsta her şey gizemli bir şekilde kullanıcıya yansıtılıyor ve teknik gerçeklikten uzak ve kandırmaca bir bilişim dünyası yaratılıyor. Linux bikinili bir bayan sa, Windows tesettürlü ve çarşaflı bir bayan. Altındakileri sadece umuyorsunuz.

Windows 10 son Windows sürümüyse, gelecekte ya Microsft ta bir linux tabanlı sisteme geçecek, yada bir rolling releas olarak, Gentoo örneğindeki gibi ilerleyecek.
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
293
Konuyu yeni gördüm ve, Finix' in her yazdığı cümleyi okudukça ağzımdan lav çıkarır misali rahatladım. Aman tanrım birisi benim 2015 te yaşadığım bütün işkenceleri lanet okuyasıca herkese çığırıyor. Senin dediklerin hakkında hemfikirim. Hepsini anlatamayacak(hatta hatırlayamacak) kadar çok sorunum oldu ve bu konuda tüm samimiyetimle konuşuyorum. Ubuntu ve linux mint forumlarında tek bir konu için 3-4 saat cevap bekleme sürem oluyordu. Bazıları için bu süre 1-2 gün. Ah keşke her şey bununla bitse. Sorunlarım düzelmiyor, hatta illAllah ettiren meseleler oluyordu. Bu sorunlarım, linux u kullanmaya başladığım ilk 1-2 gün içerisindeki yaşadıklarım. Ben de en mantıklı çözüm olarak ya Windows kuruyor, ya da başka bir dağıtımı deniyordum(linux mint, ubuntu, elementary os, debian; ve bunların çeşitli masaüstü ortamlı varyasyonları). Peki en sonunda ne oldu? Tövbe edip Windows'a geçtim. Ve 1 sene gibi bir süreyle Windows 8.1-7 kullanıyorum. Hayatım boyunca da komut isteminden birşey yapmak zorunda kalmadım. Benim söyleyeceklerim bu kadar.

Yanımda olsan başını sıvazlardım, geçti koçum rahat ol geçti diye.

Günahın neydi ? :D
--- Gönderi Güncellendi ---

Bu arada burada ne demek istediğinizi anlıyorum. Herkes girder mersine canonical gider tersine. Herkes Wayland için uğraşıyor Canonical tutturmuş Unity 8 ile Mir. Canonical kendi ideal sistemleri için bazı şeyleri bozmaktan çekinmiyor ve ubuntu sürümlerinde bazı ciddi bug'lar bazen dağıtımın ömrü bittiğinde bile kapanmamış olabiliyor. Fedora'da End of Life gelmeden bütün bug'ları kapatmaya özen gösteriyorlar. Fedora şu zamana kadar benim için Ubuntu'dan daha kararlı çalıştı. Sadece Xubuntu'nun temasını sevdiğim için şu an onu kullanıyorum ama sanırım yakın zamanda temlarımı da toplayıp Fedora'ya döneceğim :)

Yok yok... Ubuntu tebrik ettiğim bir dağıtım. Yani Ubuntu'ya laf söylemek istemedim. Sadece Ubuntu ile çok bir farkları olmadığı için Zorin OS gibi dağıtımları pek ciddiye almıyorum demek istedim.
 

Ben Kenobi

Dekan
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,335
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
293
Durun siz kardeşsiniz. :D
Linux Windows kardeştir, MacOS kalleştir.
 
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,869
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,118
Puanları
7,293
aslında Linux ve MacOS Unix dolayısı ile üvey kardeşler ama zamanla MacOS gittikçe daha çok Windows'a kaynaşıyor...
 
Üst