Rehber Laptop işlemcisi değişir mi?

Bu konuyu okuyanlar

Umut Keleş

Ben;neden yaptım böyle.
Katılım
17 Mart 2020
Mesajlar
1,429
Reaksiyon puanı
864
Puanları
113
Yaş
17
Laptop işlemcilerinin değişmesi mümkün müdür?
Bilgisayarlar günlük ihtiyaçlarımız ve de işlemlerimiz için neredeyse olmazsa olmaz cihazlardır. Bu cihazları birbirinden ayıran temel şey işlemci(proccesor) elemanıdır. İşlemci sizin kullanıcı ara birimine verdiğiniz komutları işler ve işlem yeteneğini oluşturur. Şu an bulabileceğiniz en kötü işlemci bile en az 1 hafta anlamaya çalışacağınız yöntem ve stillerle üretilmiş karışıklıktadırlar. İşlemcide yegane önem ise hertzdir. Saniye başına yenileme yani bir veriyi işleme hızı. İşlemcinizin ne kadar hızlı olduğunu söylemek istersek çok kaba bir şekilde: GHZ değeri ile 1 000 000 000 değerini çarparsanız işlemcinizin 1 saniyede işleyebileceği maksimum veri miktarını bulursunuz. İşlemciler veri işleme yeteneklerine göre farklı güç kategorileri farklı üretim ölçüleri(nm) ve farklı ısı sınıfları gibi özelliklere ayrılırlar. Peki bunları dedikten sonra işlemcilerin değişip değişmeme konusuna bakalım.
Evet,her işlemci için geçerli değildir ama.
Ben bu bilgisayarımı yeni aldım ve değiştirmek ist-. O da ne. Bilgisayarınızın kapağını açtığınızda görmüş olduğunuz manzara hiç bir şekilde vidalanmamış ölümüne lehimlenmiş bir işlemci. Hayalleriniz mahvoldu. Nerede o RDR2 oyanama hayalleri değil mi. Aslında baktığımız zaman lehimlenmiş işlemcilerin de bütün işlemciler gibi pinleri vardır. Fakat lehim sökme aparatı maliyeti ve bir hatanızın kullanılamaz durumda olan anakartınızla ufak çaplı bakışmanıza yol açması bu işlemi yapmamanız için tavsiye nedenimiz olacaktır. Neden lehimli peki?


Firmalar kullanıcıların isteklerine yönelik bilgisayarlar üretiyorlar ve genelde kaldırın atın bizden yenisini alın ilkesini çok seviyorlar. Ayrıca lehimi söktüğünüz ve yeni bir işlemci bulduğunuzda büyük ihtimalle taktığınız işlemci eski işlemcinizin yanında V8 gibi durmayacaktır.
Değişenler ve değişmeyenler?
Hemen değinelim o zaman. Eğer bilgisayarınızı yeni aldı iseniz ve şu anki işlemciniz İntel N3***,N4***,N5*** ve devamı ise 100% değişemez.
AMD işlemcilerle ilgili kesin bir bilgim yok fakat düşük bütçeli olanlarda değişseniz bile performansta tatmin etmeyeceğinden eminim.
Eğer bilgisayarınız 2013-2010 arası üretilmiş olan bilgisayarlardansa yüksek ihtimalle soketiniz PGA988 dir ve bu değiştirilebilir bir işlemcidir. Genelde işlemci değiştirenlerin (laptop safasında) %60 lık dilimi bu sokete sahiptir çünkü sonra çıkan bilgisayarların çoğu lehimlidir.
Eğer soketiniz BGA1288 ise maalesef yeniden mümkün değil değiştirmeniz.
Kesin bilgi için açıp bakmanız tavsiye edilir fakat yeni nesil laptoplarda bu iş biraz yaş gibi gözüküyor.
Kriterler neler?
Bakmanız gereken şey soket tipinden sonra çok bir şey değildir. İşlemcinizin TDP uyumuna baktıktan sonra yeni işlemcinizin keyfini çıkartabilirsiniz fakat yine de önce yeni aldığınız işlemciyi mümkünse takıp bilgisayarı çalıştırmayı deneyiniz. Anakart ve BİOS bazen uyuzluk edebilir.
Ayrıca soğutmanızı özellikle öncekinden daha iyi işlemci aldığınızda yenileyip geliştirmeniz çok önemlidir aksi taktirde doğalgaz faturanızdan tasarruf edip evi ısıtan 2. bir k(z)ombi elde edebilirsiniz.

Sevgiler ve yanlışlarım için af dileklerimle..............
 

EFI Shell

shellx64.efi
Süper Moderatör
Katılım
9 Ağustos 2018
Mesajlar
19,258
Çözümler
33
Reaksiyon puanı
18,969
Puanları
113
Yaş
18
BGA'da ise bga makinesi ile kesip, yeni işlemciyi anakarta lehimlemek gerekir. Yapan da mevcut ama nadir sanırsam.
 

Son mesajlar

Üst