Bir Günlük Sigorta Başlangıcının Tespiti Davası

Bu konuyu okuyanlar

kenany

Öğrenci
Cezalı
Katılım
10 Ağustos 2020
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
35
Ülkemizde son dönemde EYT konusunda çalışmaların yapıldığı bu dönemde önem arz eden konulardan bir tanesi de sigorta başlangıç tarihinin tespiti ile ilgili araştırmalardır. Bu yazımızda bir iş yerinde çalışmaya başlama ile sigortalılık başlangıcı arasındaki fark ve burada oluşan ihtilafın, hukuki yollarla nasıl giderilebileceği konusu ele alınacaktır. Diğer bir ifade ile ilk işe giriş tarihi tespiti, 1 günlük hizmet tespit davası, sigortalilik başlangıç tarihinin tespiti davası gibi konular ele alınacaktır. Dolayısıyla sigorta başlangıç tarihinin tespiti davası yazımızın konusu olacaktır.

Sigortalılığın Bildirilmesi​


Sosyal güvenlik hukuku kapsamında kişinin sigorta haklarından faydalanabilmesi ve yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının sigorta ilişkisinden haberdar olması gerekir. İşverenin ya da çalışanların en önemli sorumlulukları arasında sigortalılığı bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır.


Sigortalılığın değerlendirilmesinde, taraflar arasında sadece bir hizmet akdinin bulunması yeterli değildir. Eylemli ve gerçek çalışmanın varlığı gereklidir. Fiili çalışmanın bulunmadığı bir hizmet akdi sigortalılık için yeterli değildir. Yerleşmiş Yargıtay içtihatlarına göre de; hizmet tespitinde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasasının 2 ve 6. maddelerinde açıkça belirlendiği üzere; sigortalılığın oluşumu yönünden çalışma olgusunun varlığı zorunludur. Eylemli veya gerçek biçimde çalışmanın varlığı saptanmadıkça, hizmet akdine dayanılarak sigortalılıktan söz edilemez.


Yine yukarıda belirttiğimiz gibi bu davada (sigorta başlangıç tarihin tespiti davası) re’sen araştırma ilkesi geçerlidir. Davacı tarafça her türlü yazılı delil ve tanık deliline dayanılabilir. Yerleşmiş Yargıtay içtihatlarına göre de; davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Yasa’nın 79/10. ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespit davası için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de, davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği belirtilmiştir.


Sigortalılık Başlangıç Tarihi​


Sigorta başlangıç tarihi; sigortalının ilk kez çalışmaya başladığı tarihtir. Kurum kayıtlarına geçen ilk işe giriş bildirgesinde sigortalının ilk işe başlama tarihi yazılı olup, işte bu tarih sigortalı açısından sigortalılık başlangıç tarihi anlamına gelmektedir. 1 günlük hizmet tespit davası veya ilk işe giriş tarihi tespiti gibi konular burada çok önemli olmaktadır. Emeklilik gibi durumlarda önem arz eden ilk kez çalışmaya başlanan tarih prim ödemesi yapılmadığından sigorta başlangıç tarihinin yeniden tespiti gerekir.


Sigortalılık Başlangıç Tarihinin Tespiti Davası​


Sigortalı işe giriş bildirgesi kurum kayıtlarına girmiş olmasına rağmen sigortalının ilk kez çalışmaya başladığı güne ait hizmetin kuruma bildirilmemesinden kaynaklanan ve aylık bağlama koşullarını doğrudan etkileyen bir dava türüdür.


Sigortalının bu davayı açmaktaki amacı sigortalılık başlangıç tarihini ilk işe giriş bildirgesinin üzerinde yazılı olan çalışma tarihine götürmektir. Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası 1 günlük hizmet tespiti davası olarak da adlandırılmakta ve bu nedenle özü itibariyle hizmet tespiti davasının bir türü olarak kabul edilmektedir.

Makalenin devamı ve çok daha fazla detaylı bilgi için Sigorta Başlangıç Tarihinin Tespiti Davası | Aslan & Duran Hukuk Bürosu adresini ziyaret edebilirsiniz.

Web sitesindeki onlarca diğer makaleye ise Aslan & Duran Hukuk ve Avukat Bürosu | Aslan & Duran Hukuk Bürosu adresinden ulaşabilirsiniz.
 

sepiti

Asistan
Katılım
8 Aralık 2022
Mesajlar
164
Reaksiyon puanı
206
Puanları
43
Yaş
41
01.10.1998 tarihinde liseden staja gittim 1 sene boyunca daha sonra sigorta girişi istedim yapmadılar . yüce devletimiz şimdi o stajları kabul etmiyor 6.000 prim günümle emekli olamıyorum 17 sene daha çalışmam gerekiyormuş. yazık bizim gibi staj mağdurlarına :(
 

Alanur Erdemir

vampir
Admin
SDN
Katılım
17 Şubat 2021
Mesajlar
10,111
Çözümler
129
Reaksiyon puanı
17,012
Puanları
113
01.10.1998 tarihinde liseden staja gittim 1 sene boyunca daha sonra sigorta girişi istedim yapmadılar . yüce devletimiz şimdi o stajları kabul etmiyor 6.000 prim günümle emekli olamıyorum 17 sene daha çalışmam gerekiyormuş. yazık bizim gibi staj mağdurlarına :(
Geçmiş olsun...
 

sepiti

Asistan
Katılım
8 Aralık 2022
Mesajlar
164
Reaksiyon puanı
206
Puanları
43
Yaş
41
tşk ederim. hadi biz 57 de emekli olabiliyormuşuz . siz 65 te emekli olabileceksiniz bir insan 64 yaşında sabah erken kalkıp ağır veya ne işi olursa olsun nasıl dayanabilir inanamıyorum. o dönem belki bir akıllı çıkar başka bir çözüm bulur.
 
Üst