Android'in bir Spyware ürünü, Google'ın bir Spyware şirketi olduğunun ıspatıdır

Bu konuyu okuyanlar

GeceBekcisi

Asistan
Katılım
7 Ekim 2010
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
9
Puanları
0
Öncelikle spyware'in tanımına bir bakalım:
@ http://www.virusguvenlik.com/spyware-nedir/

Spyware veya Türkçe ismi ile casus programlar bilgisayarınızda casusluk yapmak için yaratılmış programlardır.

Bu programlar kullandığınız masum görünen ve genelde internetten "Bedava" diye reklamını görüp indirdiğiniz programlar ile bilgisayarınıza bulaşan programcıklardır. Çoğunlukla dikkat etmediğimiz EULA (Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi) içersinde programla birlikte kuruluçağı belirtilir ve biz "I Agree" dediğimiz an herşeyi kabul etmiş oluyoruz.

Tam anlamı ile virüs olarak adlandırılamayan bu programların temel amaçları kuruldukları bilgisayarda bilgi toplamak ve bu bilgileri bu programları yaratan kişilere göndermektir.
--------------------------------------------------
@ http://en.wikipedia.org/wiki/Spyware

Spyware is a type of malware that is installed on computers and collects little bits of information at a time about users without their knowledge.

While the term spyware suggests that software that secretly monitors the user's computing, the functions of spyware extend well beyond simple monitoring. Spyware programs can collect various types of personal information, such as Internet surfing habits and sites that have been visited, but can also interfere with user control of the computer in other ways, such as installing additional software and redirecting Web browser activity.
Android bu tanımlara göre bir spyware'dir; çünkü:

- (Google Mail entegrasyonu sayesinde) alıp gönderdiğiniz yazılı mesajları (sms, mail vs)
- (Google Calendar entegrasyonu sayesinde) takvim bilgilerinizi
- (Google Adwords ve Analytics sayesinde) gezdiğiniz websitelerini
- GPS ve GSM şebekeleri kullanılarak hesaplanılan nerede olduğunuza dair bilgileri
- ve benim bilmediğim daha başka kimbilir neleri neleri

(Türkçe açıklamadaki ikinci paragraftan ötürü, kısmen) sizin bilginiz ve isteğiniz dışında Google ile paylaşır ve Google elde ettiği bu verilere göre size sizin profilinize uygun reklamlar gösterir. Bu nedenle Google'ın tüm servis ve ürünleri, kişisel mahremiyetinizin ihlaline karşılık ücretsizdir. Konuyla ilgili daha önceki bir yazıma göz atalım isterseniz:
Özgürlük karşılıksız elde edilemez. Karşılıksız bir hizmet (1) alıyorsanız, karşılığını özgürlüklerinizi satarak ödüyorsunuz demektir. Buna en güzel örnek, Amerika'daki Lakehead Üniversitesi'dir (2)
--------------------------------------------------
(1) Android şu an ücretsiz. Chrome OS'un da ücretsiz olacağı düşünülüyor.

(2) Maddi avantajından dolayı bilgi işlem altyapısını Google'a ücretsiz yaptıran Lakehead Üniversitesi, bunun sonucunda öğrencilerine ve öğretim üyelerine mecburen "artık üniversitenin bilgisayar sistemi üzerinde özel bilgileri (öğrenci notları dahil) paylaşmamalarını" söylemek zorunda kalıyor

Kaynak: http://www.theglobeandmail.com/news/technology/article675014.ece

Eighteen months ago, Lakehead University in Thunder Bay, Ont., had an outdated computer system that was crashing daily and in desperate need of an overhaul. A new installation would have cost more than $1-million and taken months to implement. Google's service, however, took just 30 days to set up, didn't cost the university a penny and gave nearly 8,000 students and faculty leading-edge software, said Michael Pawlowski, Lakehead's vice-president of administration and finance.

U.S.-based Google spotlighted the university as one of the first to adopt its software model of the future, and today Mr. Pawlowski boasts the move was the right thing for Lakehead, saving it hundreds of thousands of dollars in annual operating costs. But he notes one trade-off: The faculty was told not to transmit any private data over the system, including student marks.
Bir de (kendi ifadesine göre) eski bir Google çalışanının ağzından Google'a (ve dolayısı ile Android'e) dair itirafları okuyalım:

@ http://www.engadgetmobile.com/2009/...t-part-xlv-symbians-lee-williams-rips-into-a/

Google'ın reklam motoru Doubleclick'te çalışmış olduğum için Google'ın ifadelerinin aslında ne anlama geldiğini bir çoklarından daha iyi biliyorum. Google için kullanıcıları değirmeninde öğütülecek birer tahıldır. Google için "ücretsiz" demek, hayatı boyunca 1.600.000$ ila 8.000.000$ arası değere (Google için değeriniz budur) sahip olan tüketiciler demektir ve Google hiç bir şekilde bu kaynağının elinden alınmasına izin vermeyecektir.

Son kullanıcıya ulaşmak her zaman iletişim dünyasında sorun oldu, Google için de durum böyleydi. 90'larda mobil web'in gelir kaynakları için bir sorun olabileceğini fark ettiler ve gittikçe daha müdahaleci şekilde kullanıcı verilerini ve profillerini toplayabilmek için "değerli hediyeler veren hayırsever Google" maskesini takınıp Android'i geliştirdiler.

Tüm uygulamalar ücretsizdi! Hayatımla başa çıkmamda yardımcı oluyorlardı ve hep benimleydiler, bu nasıl kötü birşey olabilirdi ki? Peki sizce Android cihazınız size her yıl 100.000$ ederi kadar değer sağlıyor mu? Google için sağlıyor..

Google, Android stratejisini akıllı telefonları aptallaştırmak - yani iPhone üzerine kurdu. Apple'ın telefonunda sunduğu aynı anda yalnızca tek uygulama çalıştırma özelliği oyunun kurallarını değiştiren bir atılımdı, AMA ETKİLERİ OLUMLU DEĞİLDİ. Kullanımı gereğinden fazla kolay olan bir aygıt, mobil anlamda dünyadaki en az gelişmiş ülkelerden birinin -Amerika Birleşik Devletleri'nin- teknik anlamda geri ve modern bir akıllı telefonu kullanma becerisinden yoksun aciz halkı için Hızır gibi tam vaktinde yetişmişti. Apple'ın geliştirdiği ürün modeli, güzel fakat aptal bir ürün anlamına geliyordu; yani yürürken sakız çiğneyemeyen bir "süper model" gibiydi.

Tüm Apple cihazlarının tek bir amacı vardır: "şeytani Microsoft imparatorluğunu yenmek ve daha çok Mac satmak". iPhone'u kullanabilmek için iTunes'un hayatınıza sokulmasının nedeni de budur. iPhone'un mükemmel ekosistemi (uygulama dağarcığı ve desteği) hakkında çok yazılıp çizildi, ama yazıp çizenler gerçek akıllı telefonların bir ekosisteme ihtiyaç duymadan tek başına yaşayıp hayatta kalabileceğini ve dünyaya WiFi/3G gibi teknolojilerle bağlı kalabileceklerini, karınlarına bağlı bir kablo olmadan da hepsi bir arada bir deneyim sunabileceklerini unuttular.

iPhone Google'a iki şey gösterdi
1) Tüm segmentinin kontrolünü bir "dar görüşlü"ye yani daha az kapsamlı, daha az kullanışlı, daha az özgür (En öne çıkan hareketi "1984" reklamı olan bir firma için ironik bir durum) bir cihaza kaptırabilmişti.
2) Amerikalılar gelişmiş bir akıllı telefonda standart olarak bulunması gereken uygulamalara/özelliklere fazladan para ödeyecek kadar aptaldı.
(Bunları yazarken bir yandan da Nokia marka akıllı telefonları kullandığım hayatım boyunca sadece 3 uygulama satın aldığımı farkediyorum: 9300'ım için Wayfinder, (Nokia Messaging çıkmadan önce) E71'm için Profimail ve N97'm için Gravity. İhtiyacım olan herşey Nokia tarafından cihazın ücretine dail edilerek zaten bana sunuluyordu..)

Apple'dan aldığı dersler itibarıyle Google daha az ücretsiz uygulama, daha basit bir arayüz, "açık kaynaklı" koda daha fazla müdahale sunma yolunu seçti. Gelir kaynaklarını (yazar "tarlalarını" ifadesini kullanıyor) devasa miktarda iPhone'a kaptırmak, Google'ı cihaz üreticileri için bir vaha haline getirdi. Artık Motorola, Dell, HTC vs cihaz üretebilmek için Apple, Nokia, Microsoft vs şirketlere para kaptırmak zorunda değildi, bunun yerine ürettikleri donanımları Google!a ücretsiz bir şekilde teslim etmek pazarda güncel kalabilmek için yeterliydi. IBM, Compaq ve HP'nin öğrendiği gibi bu üreticiler de zamanla insanların donanımı değil, yazılımı kullandığını ve Google'ın sunduğu kullanıcı deneyimi hükümdarlığını sürerken buna arkalarını dönmenin onları yetersiz bırakacağını öğrendiler.

Taşınabilirliğin özü özgürlüktür ve "özgürlüğün ücretsiz olmadığı" bilnen bir klişedir. Apple bile şişirilmiş tüketici görüşü ve kontrol hastası oluşu konusunda açıkken, tüm platformlar arasında en kötüsü Google'ınkilerdir; zira Google ürünlerini kullanmak için ödediğiniz bedeller konusunda size yalan söylenmekte. Aralarında yalnızca Nokia, daha iyi bir cihaz deneyimi için Symbian'ı açık kaynaklı hale getirmekle, Maemo ve Betalabs ile kendisinin en insaniyetli firma olduğunu göstermeyi başardı.

>> Peki Google, (bunun ancak ufak bir kısmını harcayabilen) tüketicilerden nasıl yılda 100.000$ kazanabiliyor?

Doğrudan pazarlama ile. Google Checkout (Google'ın Amerika'daki ödeme servisi) ile yılda yüzlerce, hatta binlerce dolar harcıyor olsanız bile, kendiniz hakkında sağladığınız bilgiler Google için yüz binlerce dolar değerindedir. Kendiniz hakkında sağladığınız bilgiler yalnızca sizin üzerinizde kullanılmakla (GMail'de maillerinizin okunması ve "alakalı" reklamların gösterilmesi ile) kalmayıp sizin gibi milyonlarca insanın verileri ile harmanlanıp, karıştırılıp düzenlenilip milyarlarca hatta trilyonlarca kez reklam verenlere satılıyor. Tüm yazdığınız blog yazıları, arama çubuğuna her yazdığınız adres ve Google'a ulaşmak için kullandığınız IP adreslerinizin tümü kayıt ve gözlem altında. Grand Central (veya Google Voice, Google'ın yalnızca Amerika'da hizmet veren ücretsiz telefon uygulaması) size bırakılan her türlü sesli mesajı çözüyor, aradığınız veya sizi arayan tüm numaraları kaydediyor ve telefon sistemini kullandığınız için adres bilgilerinizi elinizde tutuyor. Siz yalnızca şebekenizin (GSM veya sabit hat şebekesi) sizin adresinizi bildiğinizi sanırken, bu durumda adresinizi Google da biliyor oluyor. Ve son adım olarak muhteşem Android telefonunuz GSM vericilerini ve GPS şebekesini kullanarak anlık yerinizi kesin olarak size bildiriyor, bu durumda yerinizi Google da biliyor oluyor.

Siz lisans sözleşmelerinizi okumuş ve Google için "açık bir kitap" olmayı kabul etmiş olsanız bile; Android cihazınızdan sizinle iletişim kuran, Gmail adresinize mail gönderen herkesin bilgileri kendilerinden izin alınmadan toplanıyor. Latitude servisine eklediğiniz arkadaşlarınız ve Google Maps üzerinde işaretlediğiniz her yer ile Google'ın sizi daha iyi tanımasını sağlamakla kalmayıp, sizin ve arkadaşlarınızın da karasal adreslerini Google'a teslim etmiş oluyorsunuz. (Satın aldığınız bir ürünün ardına Gmail hesabınıza gönderilen, üzerinde karasal adresinizi barındıran fatura örneğini kim okuyor sanıyorsunuz? Google.)

Amerikalılar yazılım geliştirme/pazarlama konusunda mükemmel fakat taşınabilir cihaz kullanıcıları olarak sağılacak inek gibidirler. Apple, RIM ve Microsoft'un Nokia'ya karşı tek avantajı, Amerikan tüketicisinin zayıflıklarını daha iyi bilmeleridir. RIM'in akıllı telefon piyasasına yeni atıldığını unutmayalım, Blackberry'ler her zaman öncelikli ve genel olarak e-mail aygıtlarıydılar. Hem WiFi'si olmayan akıllı telefon olur mu hiç?

Hala Android cihazınızın Google'a 100.000$ kadar değer sağladığını düşünmüyorsanız, Google'ın yalnızca arama yapan insanlardan oluşmayan değer kavramını gözden geçirin...

.....

Bir takım gizli bilgilere sahibim, bu nedenle bu rakamları telaffuz edebiliyorum. 100.000$ rakamı, bilinen ve henüz duyrulmamış servislere dayalı bir rakamdır. Düşünsenize; pekiştirilmiş gerçekliğe (augmented reality), konum farkındalığına, internet bağlantısına sahip bir cihazla ödeme yapabiliyorsunuz.

Google'ın ücretsiz bir dolaşım (navigasyon) uygulaması geliştirmesi, bu değerlendirmeyi nasıl değiştirir, biraz düşünelim. Google ücretsiz bir dolaşım servisi geliştiriyor ve siz de kaydoluyorsunuz. Zaten Gmail kullanıyordunuz, Google başlangıç sayfanız ve Google Checkout kullanıyorsunuz - gayet tipik (Amerika için tipik) bir kullanıcısınız. Evinizden yeni bir restorana gitmek istiyorsunuz ve işte tam burada Google sizden ücretsiz (!) hizmetinin bedelini tahsil etmeye başlıyor.

Evinizden restorana doğru yola çıktınız ve Google'ın uygulaması rota hesaplaması yapıyor. Hesaplamaya göre restorana gitmek için (diyelim ki) Atatürk ve Cumhuriyet caddelerini kullanabiliyorsunuz. Google'ın Atatürk Caddesi'nde 1, Cumhuriyet Caddesi'nde 5 müşterisi varsa sizce uygulama sizi hangi caddeden götürecektir?

Bu şekilde kullanıcıları manipüle etmek çok kolaydır. Bir sonraki adım ise rotanızı yakın zamanda yaptığınız aramalara göre düzenlemektir. Mesela son zamanlarda Google'da Sümerbank pijamalarını arıyorduysanız, ve Atatürk Caddesi'nde Google'ın Sümerbank pijamaları satan bir müşterisi varsa, Google'ın uygulaması sizi Atatürk Caddesi'ni kullanacak şekilde rota hesaplayabilir.

Bir diğer adım ise rotanızı mail hesabınıza göre düzenlemektir. Misal, gittigidiyor'dan son zamanlarda bir saat için 70 TL'lik bir teklif verdiyseniz, Google'ın uygulaması aynı saati 65 TL'ye satan Google müşterisinin olduğu caddeden gidecek şekilde rotanızı hesaplayabilir ve sizi ikna etmek için ek indirim bile uygulatabilir.

--------------------------------------------------
Having worked at Doubleclick (googles ad serving engine) I understand better then most the dis-intermediation that google feeds off of. Google views it's users as grist for its mill. Free in google speak equates to a customer who has a lifetime value of between $1,600,000 to $8,000,000 - that is what you are worth to Google. In no way will Google allow anyone to poach that golden egg.

Just as the "last mile" was always the challenge in the communication world. The disconnected user was Googles Achillies heel - in the late 90's they realized that the mobile web would harm the golden egg- thus their benevolence bestowed on the peasants,,, Android, all in the name of gathering and profiling the user in increasingly intrusive ways.


But the apps are FREE! They help me with my life, now they are with me ALL the time, how can this be bad? Is your Android phone giving you $100,000 worth of value per year? It is to Google.


Google have even changed Andriods strategy based on the dumbing down of the smartphone - the iPhone. The single tasking feature phone introduced by Apple was a game changer. BUT NOT IN A POSITIVE FASHION. One of the least sophisticated mobile countries in the world -the United States of America- who's vast population is so technically backwards and incapable of managing a modern smartphone was ripe for a consumer device that was sufficiently simple to use. Using the super model axiom Apple developed a product that was beautiful, yet not intellectually challenging - and just like a super model it can't walk and chew gum at the same time.


All of Apples devices have only one purpose - defeat the evil Microsoft emprire and sell more Mac's. Hence the absolute need to introduce iTunes into your ilife to use the iPhone. Much is written about the iPhone wonderful eco-system. The pundits forget that true smart phones don't need an eco system, they survive and thrive stand alone, connected to the rest of the world via wifi, G3, G4, GX... they provide the user with a converged experience without an umbilical cord.


The iPhone showed Google two things 1) It had lost control of this entire segment of the population to the "notion of less". Less sophistication, less usability, less freedom (ironic for the company who's iconic moment was the "1984" commercial). 2)Americans are stupid enough to actually pay for applications that should be standard kit on an advanced smartphone. (As an aside I realize that over the entire span of my use of Nokia smartphones I have only bought 3 apps - Wayfinder for my 9300, Profimail for my E71{pre Nokia Messaging} and Gravity on the N97. Every thing else has been provided by Nokia at no cost as part of my handset purchase.)


So Google has moved to less free apps, simpler UI, more intrusion into the "open source" code based in it's lessons from Apple. The loss of huge swathes of America to the iPhone and the inability to get traction has turned google into a peditor on the ODM scene. Motorola, Dell, HTC, etc... who no longer have the deep pockets of Apple, Nokia, Microsoft to develop and refine mobile OS's are selling their hardware souls to Google in an attempt to stay relavent as handset makers. All these ODM's will learn, as did IBM,Compaq, HP that people use software not hardware and by turning over the reigns of the user experience to Google they will become increasingly irrelevent.


The mobile as a concept was about freedom and the old cliche is that freedom is not free. Of all the mobile platforms Googles is the worst since they lie about the price that you pay for it's use. Apple at least is open about its blatant consumerist bias and control freak nature. Nokia has shown itself to be the most benevolent - Symbian to open source, Maemo, Betalabs all in the name of a better handset experience.


>> How is it possible for google to make 100,000 per year off a consumer who grosses only a fraction of that?


Fundamental direct marketing. Yes you may only spend hundreds, or thousands with google checkout in any given year, but the data that you provide google is worth hundreds of thousands. Not only is your data used directly re-targeting you (Reading your e-mails on g-mail and targeting ads), but compliled, abstracted, aggregated that data is sold billions, if not trillions, of times for all those ad impressions. All those blog posts you make. All the sites you search, if google is your home page...every url you type into the address bar is tracked, not to mention the TCP/IP tracking. Grand central / wave transcribes every voicemail that is left... every number you dial, or dials you, gets a reverse append to a terrestrial (postal) address - you think your carrier is the only one who knows your postal address - think again, google now knows. Your wonderful Android phone now can be cell tri-angulate your position, turn on GPS, use Google maps and you become geo-coded.


Even if you have read the license agreement and are o.k. with being an open book to google, everyone who contacts you on your Android phone, sends an e-mail to your g-mail account gets data mined without their permission. You add friends to latitude, book mark places in maps... not only does google understand you better but will link that terrestrial address to a google profile (Remember that Amazon reciept sent to your g-mail account, with your postal address? google read that information).


Americans are brilliant as sofware developers/marketers.... Absolute cattle as mobile users. The only advantage Apple, RIM (Which is Canadian, you know that big country above you?) and Microsoft have is that they know the sloth of the american consumer better then Nokia. Also remember that RIM has just moved into the smartphone realm. The BB has always been am e-mail appliance first and foremost... "smartphone" with out WiFi - please.


So if you don't think that your Android phone is worth $100,000 check googles valuation, that doesn't come from people typing in search terms.


.....


I do have information that is not public, which drives those numbers. gg55 I appreciate your due diligence, but valuation as you describe it is Market Cap, that tends to be backwards looking based on the information that is publicly available about products and services that are known . The interesting thing about google is that they have a very complex outlook on data services. Marketing data's value is not linear, but exponential. The $100k number is based on services that may or may not be publicly disclosed or available yet. But just think about this – Augmented reality, location aware, web connected smartphone that also functions as a payment device.


Now that Forbes has broken the story that google is developing a free turn by turn navi app think about how this changes the valuation. So google will provide a turn by turn navi app, you sign up for the service. You also use g-mail, google is your search page and you use google checkout… a typical user. You want to go from your home to a new restaurant. Google is going to have you "pay" for the "free" navigation app with ads, and you will say "so what"! This is where the do no evil comes into play.


So you're going from home to the restaurant. Google's app is going to calculate the route. The app calculates that you can go down either Elm street or Maple street. Google has 1 client on Elm street and 5 clients on Maple street, which way will the app send you? This form user manipulation is very simple. Next step for google is that they tie your route into your recent searches. If you have been searching for UGG boots on the web the app will calculate that it is better for you to go down Elm street since googles client on ELM is a shoe shop that sells UGG's. The next step is that navigation is tied into your g-mail account. google knows that you bought a coffee maker from Amazon for $79.00 with shipping. On Maple street one of the clients is Bed, Bath & Beyond. As you are a mile away an ad with a coupon for 20% off pops up for that same coffee maker netting the price to $63.75 including tax
Son olarak, aşağıdaki videoları da izlemenizi öneririm:

[video=youtube;hrontojPWEE]http://www.youtube.com/watch?v=hrontojPWEE[/video]

[video=youtube;R7yfV6RzE30]http://www.youtube.com/watch?v=R7yfV6RzE30[/video]

[video=youtube;y_QVCODzwws]http://www.youtube.com/watch?v=y_QVCODzwws[/video]
 

Football Mania

Öğrenci
Katılım
22 Ekim 2010
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bilgi Gizliliği konusunda zaman zaman her firmada sorunlar yaşanabiliyor. Microsoft, Facebook, Twitter, Google. Ancak önemli bir nokta Google da şimdiye kadar kullanıcı hesaplarına izinsiz olarak google da çalışan 2-3 mühendis tarafından gerçekleşti. sonuç olarak bunlar tespit edildi (işin içine çocuk pornosu girmişti) ve işten atıldılar. facebook da da bir mühendisin daha önce ilk yılındaydı facebookun herhalde, master password ile bütün kullanıcıların gizli bilgileride dahil olmak üzere girebiliyorlardı. Sonuç olarak master password olayı kaldırıldı. ayrıca twitter da ki accept @kullanıcı adı olayını da unutmamak gerekiyor.

Bu şirketlerln gizlilik politikaları iyice kontrol edilmeli. Neyseki Amerikan Hükümeti var. ABD diyorum çünkü onlar bu konularda çok hassaslar ve bu şirketlerin üzerine daha kolay gidebiliyorlar.

Son olarak Android kullanıyorum ve mutluyum. herşeyin senkronize olması çok güzel.
 

oho

Öğrenci
Katılım
23 Haziran 2009
Mesajlar
60
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
sizin elinizde olan izinleri verdiğinizde herhangi 3.şahıs eklenti de tüm bilgilerinizi ele geçirebilir.android telefona özel mailnizi veriyorsanız bu sizin tercihinizdir. Msn messenger ve facebook bunların tamamını izinsiz olarak zaten yapmakta, msnde yazıştığınız herşeyin okunabileceğini unutmayın, internet üzerinde siz ne kadar bilgi verirseniz insanlar onları bilecektir. Kişisel gizlilik tamamen kişinin kendi elindedir.
 

GeceBekcisi

Asistan
Katılım
7 Ekim 2010
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
9
Puanları
0
Bilgi Gizliliği konusunda zaman zaman her firmada sorunlar yaşanabiliyor. Microsoft, Facebook, Twitter, Google. Ancak önemli bir nokta Google da şimdiye kadar kullanıcı hesaplarına izinsiz olarak google da çalışan 2-3 mühendis tarafından gerçekleşti. sonuç olarak bunlar tespit edildi (işin içine çocuk pornosu girmişti) ve işten atıldılar. facebook da da bir mühendisin daha önce ilk yılındaydı facebookun herhalde, master password ile bütün kullanıcıların gizli bilgileride dahil olmak üzere girebiliyorlardı. Sonuç olarak master password olayı kaldırıldı. ayrıca twitter da ki accept @kullanıcı adı olayını da unutmamak gerekiyor.

Bu şirketlerln gizlilik politikaları iyice kontrol edilmeli. Neyseki Amerikan Hükümeti var. ABD diyorum çünkü onlar bu konularda çok hassaslar ve bu şirketlerin üzerine daha kolay gidebiliyorlar.

Son olarak Android kullanıyorum ve mutluyum. herşeyin senkronize olması çok güzel.
Evet, söylediğiniz gibi kişisel mahremiyet konusunda bir çok şirketle bir çok sıkıntı yaşandı ancak bunlar Google ile karşılaştırılabilir seviyede değiller.

Google'ın ün saldığı hedeflenmiş reklamlarının çalışma mantığı, yukarıda kendi sözlerimle ve Google çalışanının ifadeleriyle anlatmaya çalıştığım üzere internet üzerinde yaptığınız her hareketin mümkün mertebe fişlenip kişiliğinizin ve ilgilerinizin belirlenip size ona göre reklam göstermeye dayalı. Yani bir diğer deyişle, Google kişisel mahremiyetinize tecavüz ederek asıl işini yapıyor.

Kaldı ki Street View araçlarıyla dolaştıkları sokaklardaki şifresiz WiFi ağlarından edinebilecekleri tüm verileri edindiklerini kendileri de itiraf ediyorlar (bkz: http://googleblog.blogspot.com/2010/05/wifi-data-collection-update.html) ve az önce ifade ettiğim çalışma mantıklarını düşününce hiçte şaşırtıcı değil bu.

ABD hükümetini kesinlikle bu konuda bir güvence olarak almayın çünkü sözde terörle mücadele vs. adına kendi vatandaşları dahil (bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/USA_PATRIOT_Act) tüm dünyayı izleyip kontrol altında tutmak zaten işlerine geliyor ve istedikleri zaman bunu bahane edip Google'dan veri talep ediyorlar (bkz: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/04/20/AR2010042005106.html) Ayrıca güya altı üstü bir arama motoru olan Google'ın ABD hükümeti üzerindeki yaptırım gücünü düşününce, Google'ın ABD hükümetinin gayrıresmi bir organı olduğunu/gibi çalıştığını düşünmek hiç ama hiç mantıksız gelmiyor.

Sizlere gösterilen, bilmeniz istenenler ile gerçekler arasında farklar olabileceğini anlamanız için yukarıdaki 3 videoyu koydum, lütfen zaman ayırıp izleyin. Google gerçekten de sırtınızı dayamak isteyeceğiniz bir şirket değil, bundan emin olun. Ayrıca bunları yazmama sebep Symbian sever biri olarak Android'e nefret duymam gibi komik şeyler değil, ciddi anlamda ülkemin vatandaşlarını korumak istememdir.

Android kullanıyorsunuz ve mutlusunuz demek. Madem öyle, güzel bir alıntı ile sözlerimi bitirmek istiyorum:
"Kimse özgür olduğuna inanan birinden daha iyi köle olamaz."

Johann Wolfgang von Goethe
Lütfen bu cümlenin üzerinde biraz düşünün. Hatta vaktiniz varsa Zeitgeist'i izleyin (bu filmleri ücretsiz olarak indirmek yasaldır, http://www.google.com/search?q=zeitgeist+torrent), ciddi bir şekilde aydınlanacaksınız.


sizin elinizde olan izinleri verdiğinizde herhangi 3.şahıs eklenti de tüm bilgilerinizi ele geçirebilir.android telefona özel mailnizi veriyorsanız bu sizin tercihinizdir. Msn messenger ve facebook bunların tamamını izinsiz olarak zaten yapmakta, msnde yazıştığınız herşeyin okunabileceğini unutmayın, internet üzerinde siz ne kadar bilgi verirseniz insanlar onları bilecektir. Kişisel gizlilik tamamen kişinin kendi elindedir.
Yukarıda anlattıklarımı onaylar nitelikteki düşünceleriniz için teşekkür ederim, kesinlikle doğrular! Facebook'un da bu kadar hizmeti ücretsiz vermesinin nedeni kişisel bilgileriniz doğrultusunda sizlere reklam gösterebilmek, Google'ın da öyle. Fakat aralarındaki fark, biri cep telefonunuzda (ve Google Adwords ve Analytics sayesinde internetin çok büyük kısmında) bulunan bir yazılım olarak bu işi 7/24 yaparken diğerinin siz o siteye girdiğiniz sürece yapabiliyor olması.
 

orcnd

Dekan
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
neden bu kadar şaşırdınız anlamıyorum. bu kadar büyük hizmetler veren bir şirketin bunu nasıl finanse ettiğini hiç düşünmediniz mi?

neyse artık fark ettiğinize göre google'ı sadece kendi çıkarınıza kullanabilirsiniz. bu gün benzer eğilimler birçok yazılımda var. yazılımları kurarken dikkat ederseniz bazılarında "kullanım istasistiklerinizi size daha iyi hizmet sunabilmek için üretici firmaya gönderelim mi ?" diye sorar. birçok büyük firmanın hedefinde olan bir konudur bu.

sonuçta firmalar reklamlara büyük paralar harcıyorlar ve bunun kullanıcıya ne kadar ulaştığı çok önemli.

bu noktada internet reklamları hem ucuz hem google gibi elinde büyük verisi olan bir şirket var hemde çok yaygın bir ağa sahip.

şu anda google önünde risk oluşturan tek bir konu var o da mobil reklamlar.
eğer karşısında mobil reklamlar konusunda iddialı bir rakip çıkarsa biraz yara alabilir.

çünkü önümüzdeki 5 yılın reklam trendi ağırlıklı olarak mobil cihazlar üzerinden ilerleyecek.
 

shakal

Profesör
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,770
Reaksiyon puanı
29
Puanları
48
bal tutan parnagini yalar olayini duydunuz demi ,hem okadar bilgi olacak hemde bu bilgileri kullanmayacak yeri geldiginde olacak bir seymi bu
 

Football Mania

Öğrenci
Katılım
22 Ekim 2010
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
GeceBekcisi: söylediklerine katılıyorum. ancak ben android kullanmaya da, gmail, kişiler vs. kullanmaya da devam edeceğim. peki mail olayını nasıl yapıyorsun dersen? 1 tane gmail var, sadece android, youtube vs tüm google servisleri için kullanıyorum. 2 tane hotmail var. birisi ortalık malı gibi ne kadar üyelik, ıvır zıvır varsa hepsi o maile gelir. 1 tane de diğer kişisel işler için hotmail var yine. ha ayrıca nokia için ovi mail var.

ayrıca internette neyi konuşup neyi konuşmayacağınıza da dikkat etmek gerekiyor.

Eric Schmidt açık açık söylüyor, yazdıklarınıza dikkat edin diye.

sizin anlayacağınız google benim bilgimi elde edip yapabilecekleri sınırlı.

android de gizlilik ayarı var. şu şu yapılsın mı, bilgiler googlea gönderilsin mi diye? evet dersin dediğiniz gibi herşey kabak gibi ortada. hayır derseniz, daha korunaklısınız. tabi bazı servislerini tam olarak kullanamayabilirsiniz.
 

aperon

Doçent
Katılım
3 Mart 2009
Mesajlar
705
Reaksiyon puanı
10
Puanları
0
Bu kadar bütünleşik bir hizmeti ne yazık ki alabileceğimiz başka bir alternatif yok...
Android ve google hizmetlerinden vazgeçersek;konvansiyonel yöntemlere dönüp ajanda,telefon defteri,takvim,çanta taşımak yada senkronizasyonlarla uğraşmak gerek...
Google benim reel-kişisel bilgilerime ulaşsa,elinde olsa,hangi tarihte kimle görüştüğümü,ne yapacağımı,arkadaşlarımı,koordinatlarımı bilse ve kimseyle paylaşmasa(satmaya-paylaşmaya ihtiyacı yok)ne olacak ki?
En fazla bana özel eğilimlerime uygun reklam gösterir...
 

4ReacTiv

Doçent
Katılım
4 Ekim 2008
Mesajlar
600
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
İnternet dünyasına bağlı hiç bir şey güvenli değil.Google Microsoft Facebook Youtube TTnet Uydunet vs vsvs ama bu adamlar sizin atıyorum kredi kartı şifrenizle sizi soymazlar çünki sizin sayenizde yasal olarak para kazanıyor.Öyle birşey yapsa tabiri caiz ise evdeki bulgurdan da olur.O yüzden büyük şirketler bu mantıkla çalışmaz.Kötü niyetli olsa zaten büyüyemez.O yüzden korkmayın.Koskoca Microsoft bakkal ziyanın msnde konuştuklarını alıp şantaj yapar mı ? yapmaz :D
 

GeceBekcisi

Asistan
Katılım
7 Ekim 2010
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
9
Puanları
0
GeceBekcisi: söylediklerine katılıyorum. ancak ben android kullanmaya da, gmail, kişiler vs. kullanmaya da devam edeceğim. peki mail olayını nasıl yapıyorsun dersen? 1 tane gmail var, sadece android, youtube vs tüm google servisleri için kullanıyorum. 2 tane hotmail var. birisi ortalık malı gibi ne kadar üyelik, ıvır zıvır varsa hepsi o maile gelir. 1 tane de diğer kişisel işler için hotmail var yine. ha ayrıca nokia için ovi mail var.

ayrıca internette neyi konuşup neyi konuşmayacağınıza da dikkat etmek gerekiyor.

Eric Schmidt açık açık söylüyor, yazdıklarınıza dikkat edin diye.

sizin anlayacağınız google benim bilgimi elde edip yapabilecekleri sınırlı.

android de gizlilik ayarı var. şu şu yapılsın mı, bilgiler googlea gönderilsin mi diye? evet dersin dediğiniz gibi herşey kabak gibi ortada. hayır derseniz, daha korunaklısınız. tabi bazı servislerini tam olarak kullanamayabilirsiniz.
Söylemem gereken herşeyi söylediğim halde görüldüğü üzere "bile bile lades" demeye devam ediyorsanız, bundan sonrası için söyleyebileceğim tek şey "her koyun kendi bacağından asılır" olacak.

Bu kadar bütünleşik bir hizmeti ne yazık ki alabileceğimiz başka bir alternatif yok...
Android ve google hizmetlerinden vazgeçersek;konvansiyonel yöntemlere dönüp ajanda,telefon defteri,takvim,çanta taşımak yada senkronizasyonlarla uğraşmak gerek...
Google benim reel-kişisel bilgilerime ulaşsa,elinde olsa,hangi tarihte kimle görüştüğümü,ne yapacağımı,arkadaşlarımı,koordinatlarımı bilse ve kimseyle paylaşmasa(satmaya-paylaşmaya ihtiyacı yok)ne olacak ki?
En fazla bana özel eğilimlerime uygun reklam gösterir...
İddia ettiğinizin aksine, Android ve Google kullanmadığımda eski yöntemlere dönüş yapmak zorunda kalmıyorum ve böylece mahremimi koruyorum. Nasıl mı?

- Sürekli yanımda taşıdığım cep telefonumda tüm rehberimi, ajandamı, notlarımı ve takvimimi taşıyorum, çanta taşımak zorunda da kalmıyorum çünkü elimdeki cihaz cepte taşınmak üzere tasarlanmış bir cihaz, bir çok Android cihaz gibi mini-tablet boyutunda değil

- Kişisel bilgilerimi (ve aslında rehberimdeki insanların da kişisel bilgilerini) ne diye onlarla paylaşmamı istediği belli olmayan Google gibi "cloud" servislerine senkronize etmektense benden başkasının erişimi olmayan PC'mle senkronize ediyorum, güvende tutuyorum

- Cep telefonumda verileri Google üzerinden almayan "offline" bir haritalama/navigasyon hizmeti kullanıyorum; böylece hem batarya ömründen hem de 2G/3G veri yükünden tasarruf edip bir yandan da o veriler indirilirken oluşan radyasyondan korunuyorum

- Router üzerindeki güvenlik duvarında Google'ın kullanıcıları izlemek için kullandığı (adwords ve analytics'e ait) domain'ler bloklanmış halde, istesem bile giremiyorum, evdekiler de kendilerini izletemiyorlar

- Bilgisayarımda Google ürünlerini kullanmayıp, böylece bir türlü kapatılamayan "Google Update" servisinin beni ve PC'mde olup biteni izlemesini engelliyorum

- Google'ın hangi sitelere girdiğinizi öğrenmekten başka bir işe yaramayan DNS sunucuları yerine kendi bilgisayarımda kurduğum DNS sunucularını kullanıyorum, mahremiyetimi korumanın yanı sıra internette daha hızlı dolaşabiliyorum

- GMail ve benzeri kullanıcıların eğilimlerini izleme amaçlı kurulan ücretsiz web tabanlı mail sistemlerini kullanmaktansa bir hosting firmasından gayet cüzi bir miktar olan parasını ödeyip mail sistemi kullanıyorum, böylece Google yerine memleketimin çalışan insanlarına da biraz da olsa yardımım dokunuyor

Ayrıca yukarıda kişisel bilgilerinizin paylaşıldığını ve sizden izinsiz olarak toplandığını kaynaklarımı ve gerekçelerini paylaşarak açıkça belirttim, neden hala aksini iddia ediyorsunuz? Yazdıklarımı okumamış olabilir misiniz?

İnternet dünyasına bağlı hiç bir şey güvenli değil.Google Microsoft Facebook Youtube TTnet Uydunet vs vsvs ama bu adamlar sizin atıyorum kredi kartı şifrenizle sizi soymazlar çünki sizin sayenizde yasal olarak para kazanıyor.Öyle birşey yapsa tabiri caiz ise evdeki bulgurdan da olur.O yüzden büyük şirketler bu mantıkla çalışmaz.Kötü niyetli olsa zaten büyüyemez.O yüzden korkmayın.Koskoca Microsoft bakkal ziyanın msnde konuştuklarını alıp şantaj yapar mı ? yapmaz :D
Google/MSN vs devlet istediği zaman o konuşmaları vererek (ki verdiğini yukarıda kaynağını paylaşarak açıkladım) sizi durduk yere (mesela) Ergenekon davasının hapse atılan mağdurlarından biri haline düşürebilir; kaldı ki memleketçe el birliği yaparak değiştirdiğimiz anayasa ile artık bir savcı durduk yere bizi içeri attığı zaman itiraz/şikayet etme hakkımız da yok...
 

kcr

Asistan
Katılım
16 Ağustos 2009
Mesajlar
201
Reaksiyon puanı
14
Puanları
18
Sürekli takip altındaki detaylı kişisel bilgileriniz kısa, orta ve uzun vadede birileri için önemli bir koz haline gelebilir. Evet bugün kimin ne işine yarar diyebilirsiniz. Ancak ileride iş, aile ve toplum hayatında nelerle karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Sırf patronunuz hakkındaki şahsi fikirleriniz ya da onun yaptığınız tartışmalarınız yüzünden işinizden olma ihtimali çok mu uzak görünüyor? Ya da eşinizi önemsemediğiniz, aldattığınız, ihtiyaçları karşısında yetersiz kaldığınız bahanesiyle ailenizin size karşı kışkırtılması ve dağılması? Mesleğinizde önemli bir konuma geldiğiniz takdirde rakiplerinizin ele geçirdiği bilgilerle hamlelerinizi başarısızlığa uğratması? Herkesin mutlaka açıklanmasını istemediği birtakım sırları vardır, bazıları sonsuza dek. Truman Show'a davetlisiniz...
 

eonder87

Öğrenci
Katılım
10 Ağustos 2008
Mesajlar
81
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
hocam boş işler bunlar bir çok firma zaten toolbar üretip sistemlerine ekleyerek bu işlemleri milyarlarca kez yapıyorlar hemde tamamen yasal olarak göstererek siz ne yaparsanız yapın hiç bir işe yaramıyor hatta windows ve linux sistemlerde ag kurulumları hakkında bilgisi olan bir arkadaşım şöyle bir şey söylemişti. hiç bir sistem kırılamaz diye bir şey yok linuxun kırılması windowstan daha zor kırılıyor ancak kırılıyor. demişti hiç bir oyun kırılmadan piyasada kalabildimi günümüzde kırılmaz denen ps3 bile kırıldı Android mi kırılamayacak... Güldürmeyin beni adamlar istedigi gibi sisteminize sızıp istediklerini alıyorlar zaten...
Android için uygunmudur bilemem.
 

GeceBekcisi

Asistan
Katılım
7 Ekim 2010
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
9
Puanları
0
hocam boş işler bunlar bir çok firma zaten toolbar üretip sistemlerine ekleyerek bu işlemleri milyarlarca kez yapıyorlar hemde tamamen yasal olarak göstererek siz ne yaparsanız yapın hiç bir işe yaramıyor hatta windows ve linux sistemlerde ag kurulumları hakkında bilgisi olan bir arkadaşım şöyle bir şey söylemişti. hiç bir sistem kırılamaz diye bir şey yok linuxun kırılması windowstan daha zor kırılıyor ancak kırılıyor. demişti hiç bir oyun kırılmadan piyasada kalabildimi günümüzde kırılmaz denen ps3 bile kırıldı Android mi kırılamayacak... Güldürmeyin beni adamlar istedigi gibi sisteminize sızıp istediklerini alıyorlar zaten...
Android için uygunmudur bilemem.
En büyük güvenlik önlemi cihazın internete asla bağlanmaması, kaldı ki internete bağımlı üretilen Android ve iOS gibi işletim sistemleriyle bu pek mümkün değil ve bu yüzden sürekli iOS/Android uygulamalarının kullanıcıların verilerini nasıl 3. şahıslara paylaştığına dair haberler okuyoruz, ee malum kapı açık olunca içinden geçmeye niyetli olan da çok oluyor.

Şaka maka bu konuda en iyisi mobil internetin şimdi yaygın olmadığı dönemlerden kalan eski sistemler, firmaların henüz Google'ın yaptığı uyanıklığı keşfedip aynı işi yapmaya başlamadan önce geliştirilmiş sistemler...

Bu arada arkadaşınız gerçekleri ifade etse de siz biraz abartmışsınız, zaten kırık ve delik olan ve yukarıda bunu anlatmaya çalıştığım Android'in nesini kıracaklar...
 

Football Mania

Öğrenci
Katılım
22 Ekim 2010
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Söylemem gereken herşeyi söylediğim halde görüldüğü üzere "bile bile lades" demeye devam ediyorsanız, bundan sonrası için söyleyebileceğim tek şey "her koyun kendi bacağından asılır" olacak.

Ee ne yapayım. Galaxy S'i parçalayacak halim yok. ben sadece neyi, nasıl, hangi şekilde kullanacağıma dikkat ediyorum dedim.
 

mdkbet

Profesör
Katılım
13 Kasım 2006
Mesajlar
2,590
Reaksiyon puanı
80
Puanları
48
bu kadar büyük bir gücü verileri çöpe atarak kimse kaybetmek istemez
kim olursa olsun verilerin bir kopyasını saklar
google microsoft apple facebook hepsi bunu yapıyor.
engellemenin zor olduğunu düşünüyorum
 

BEFEGA

Profesör
Katılım
9 Kasım 2010
Mesajlar
1,441
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Yorumlara bakarsak GeceBekcisi ve birkaç arkadaş güvenliğini önemsiyor. Ama geri kalan lar amannn ne olursa olsun Koca şirket benim kimle ne konuştuğumu ne mesajlaştığımı zaten 3 kuruş param olan banka hesabıma bakıpta ne yapacak ? ! Gibisinden bir düşünceye kapılıyorlar. Geçen günlerde duymuşsunuzdur belki ! Bu olayın en bariz, açık ispatı. Angel Birds mobil oyunu iOS da 10 Milyon kere indiriliyor ve 0.99 $ gibi iOS kullanıcılarının pek önemsemediği bir fiyat. Ama nedense bunu Android e uyarlayıp bedava ya piyasaya sürebiliyor. Demek ki Google ve yandaşları bu oyun sayesinde bile sizin bilgilerinizi çalabileceklerinizi size çaktırmadan bağırıyor. 7 Milyon kişi indirmiş Android üzerinden bu oyunu bedava olarak ve şuan 7 Milyon kişini hadi diyelim 4 Milyonunun kişisel bilgileri tehdit altında olduğunuda aklınızdan çıkartmayın.

Ben WMobile kullanıyorum, çok kullanışlı Android'e göre zaten çıktığı günden beri içimde ısınmadı Android'e.

WMobile'de hem hız desen,hem güvenirlik,Multimedya dan tut her işinizi sorunsuzca ve daha entegreli,düzenli bir şekilde yapabiliyorsunuz. Benim telefon HTC S620 biraz eski birşey ama şuan ki Android'e de, BlackBerry'de bin basar. Bana 3 telefon versinler iOS,WM,Android ilk tercihim iOS olacaktır çünkü yıllardır Mac kullanıcısıyım ve Apple ürünleri ile içli dışlı olmayı seviyorum(adamlar aldığı parayı fazlasıyla hak ediyorlar) ikinci tercihim WMobile, üçüncü tercihimde Symbian olurdu :) Android'i tercihlerimin arasına bile koymak istemiyorum..

GeceBekcisi bütün görüşlerine %100 katılıyor ve bugünden sonra Google ve yandaş firmalarının ürünlerini kullanmaktan birazda olsa kendimi çekeceğim. En azından Google arama motoru yerine AltaVista kullanırım daha iyi :)
 

Fantoma

Profesör
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
27
Puanları
48
Google içerikli cep telefonu yerine daha eski cep telefonu kullanıyorum, o kısım beni ilgilendirmiyor ama başka iletilerde de değindiğim gibi Google fazlaca kene gibi.
Yaklaşık 9 yıldır web sitesi yapıyorum, önceleri siteleri arama motorlarına eklemek (ücretsiz olarak) oldukça dertliydi.
Ardından Google çıktı.
Hiç nazlanmadan kayıt almaya başladı.
İlk Türkçe arama motoru oldu.
Hemen bir sempati kazandı.
Ülkemiz genelinde bence yüzde yetmişe yakın kullanıcı bilinçsiz.
Bu da adamların hemen ekmeğine yağ sürdü.
Google birden içimize sızdı.
Ek programlar hızlı tarayıcı vb derken herkes yemi yuttu.
Google dürüst ve insanlara dost bir şirket değil.
Hotmail'de ayda 10 - 12 junk mail gelirken, Gmail'de durum ayda 500 junk mail.
Bunlar beni fazlaca uyardı.
Ben de kendimi Google'dan biraz soyutladım.
Google' ı sevmiyorum.
 

oho

Öğrenci
Katılım
23 Haziran 2009
Mesajlar
60
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bu konu daha önceden de açılmıştı. Kişisel Güvenlik... Siz internete yada bu tip şirketlere ne kadar bilgi verirseniz onlar sadece sizin verdiğiniz kadarını bilecektir. Android kullanıyorum, Google'ın tüm servislerini kullanıyorum, Facebook kullanıyorum, peki benim güvenliğim ne kadar tehlikede? verdiğim bilgiler yüzeysel ve herhangi bir şekilde aleyhime kullanılması imkansız olan şeyler. Kaldı ki neyi neyden ne şekilde saklıyorsunuz? Windows kullan, Linux kullan yada iOS kullan.. sonuçta bunları önüne getiren kişiler başkalarıysa, sen bu dışarıdan aldığın kodlar içerisinde fotoğraflarını, şifrelerini v.s barındırıyorsan, zaten kişisel güvenliğin yoktur. Ya elektronik cihazları komple hayatımızdan çıkartacağız ya da bu düzende "bilinçli" olacağız.. Saygılarımla
 

erhandenizz

Doçent
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
621
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Konuya balıklama dalıyorum :D
@GeceBekcisi evet katılıyorum. Ama sadece Google değil, Microsoft Apple vs. firmalarda bu takibi yapıyor. Google işi biraz abarttı. Evimizin içine kadar girecek. Google'ın dünyanın her yerinde dolaşan kameralı arabasını bilmeyen yoktur.

Ayrıca internete girildiği an gizlilik zaten kalmıyor...

Napcaz bilmiyos :( :(
 

Elbruz46

Rektör
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
Tüm yazıyı okudum...

Yazılanlar etkileyici...

Ama Aklıma bir şey takıldı...

Bu yazıyı yazan neden bizim iyiliğimizi düşünüyor olsun ki?

Bizi bir yerlere yönlendiriyor olmasın ki?

Yazı uzun Okuyanların forumda az olduğuna inanıyorum...

Ama Okuyanların gözünden kaçmamıştır...

Yazıda NOKIA Vurgusu çok bariz kendini gösteriyor...

Adamın bir tek gidin NOKIA alın demediği kalmış...

Bu yazının NOKIA Eseri olmadığı ne malum?
 

BEFEGA

Profesör
Katılım
9 Kasım 2010
Mesajlar
1,441
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Burada iş NOKIA işi değildir, şirketçe GOOGLE işidir. Lütfen konuyu saptırmayın...
 

Elbruz46

Rektör
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
Burada iş NOKIA işi değildir, şirketçe GOOGLE işidir. Lütfen konuyu saptırmayın...

Önce Forum Kurallarını oku...

Sonra Yazıyı Oku...

Ben herkes gibi sağlam yazılan her yazı karşısında yelkenleri suya indiren biri değilim...

Adam Bir araba laf etmiş... Yalan Söylüyor demiyorum...

Ama NOKIA yı da gözümüze gözümüze sokmuş...

Bu Yazının Arkasından NOKIA Symbian Google Android çatışması olmadığının bana garantisini ver öyle konuş...

Konunun saptığı falan yok!!!
 

Kalem ve Onur

Öğrenci
Katılım
26 Eylül 2008
Mesajlar
12
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
bu şekilde düşünürsen microsoft ve apple da spyware şirketi, oho arkadaşımın dediği gibi.
 

HapS

Profesör
Katılım
23 Ocak 2008
Mesajlar
3,350
Reaksiyon puanı
63
Puanları
48
evet nokia alalım fillandiyalı dev kazansın :D saçma bir yazı olmuş üzülerek söylüyorum kaldı ki google in birçok ürünü opensource. Mail mesajlaşma aracı vs. gibi şeylere takılacak olursan sana önerim kendi e-posta servisini kullan ben öyle yapıyor ve kendi mesajlaşma servisini kullan örneğin kendi jabber sunucunu kur vs. ozaman yazışmaların ve maillerin güvende olur.
 

giskur11

Profesör
Katılım
9 Eylül 2012
Mesajlar
3,607
Reaksiyon puanı
160
Puanları
63
Deccal kavramını ortaya atıyor tüm şeyleri öğrenmek ve size göstermek iyiyi yada kötüyü deccalin özelliklerinden
dna falan diyorlar oda yeniden diriltme galiba :S
 

Platon

Asistan
Katılım
27 Temmuz 2008
Mesajlar
382
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Konu eski ama kafama takıldı.
Tamam gogle ücretsiz hizmet sunuyor gibi görünüyor alttan paraları götürüyor.
Peki bu araştırmayı yapan arkadaş, bu bilgileri bize babasının hayrına mı ulaştırıyor. Nedir bu kadar uğraşın amacı?
Sürekli Nokiayı ön plana çıkarmanın altında bir şey aramalımıyız?

Burdan google sana sesleniyorum. Yakın zamanda traş makinası almayı düşünüyorum. Ona göre reklam yolla hacı...
 

Ɲevermore

Profesör
Katılım
24 Kasım 2012
Mesajlar
2,607
Reaksiyon puanı
249
Puanları
63
Yaş
27
Sana net bağlantısını veren her türlü alıyor bilgileri canını sıkma dostum
 

muratteas

Dekan
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
9,578
Reaksiyon puanı
96
Puanları
48
Gecebekçisi gitmeyeydi iyiydi, bu forumdan. Bir ara Sivaspor'da vardı. :D
 

Son mesajlar

Üst