3 bankanın internet şubesi phishinglendi

0ReiS0

Dekan
Emektar
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,666
Reaksiyon puanı
91
Puanları
48
3 bankanın internet şubesi phishinglendi

hackikonikrmsblyg.jpg

İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılak suçlarına bir yenisi daha eklendi.

AKŞAM gazetesinden DENİZ ÇİÇEK'in haberi:

Üç büyük bankanın internet sitelerinin bire bir kopyasını hazırlayan dolandırıcılar, işlem yapmak için internete giren çok sayıda müşteriyi tuzağa düşürüp şifre, pin kodu ve hesap numarası gibi ‘kişiye özel’ bilgilere ulaştılar. Bankanın internet sitesinde işlem yaptığını zanneden müşterilerin şifrelerini ve gizli bilgilerini ele geçiren kimliği meçhul kişiler, bu bilgilerle çok sayıda banka hesabını boşalttılar.

MÜŞTERİLER ORTAYA ÇIKARDI

Akıllara durgunluk veren dolandırıcılık eylemi, banka hesapları sıfırlanan müşterilerin şikayetleri üzerine ortaya çıktı. Müşterilerden gelen şikayetler üzerine banka yetkilileri savcılığa başvurarak şikayetçi oldular ve sahte sitelerin kapatılmasını talep ettiler. Savcılığın yaptığı araştırmada, üç bankanın adı kullanılarak sahtesi kurulan üç ayrı internet sitesi tespit edildi ve bu siteler mahkeme kararıyla kapatıldı. Kararın icrası için, Telekomünikasyon Kurumu’nun (TK), İnternet Güvenliği Başkanlığı’na başvuru yapıldı. Bu gelişme üzerine sahte banka sitelerine erişim engellendi. Olayı doğrulayan TK yetkilileri, dolandırıcılığın boyutu ve banka isimlerini, müşteriler arasında panik olmasın diye açıklamadı.

Sahte site kurdular

İNTERNET dünyasında “phishing” olarak adlandırılan, genellikle banka ve finans kuruluşlarına yönelik olarak gerçekleştirilen “sahte internet sitesi” dolandırıcılığı Türkiye’de ilk kez kayıtlara geçti. “phising” adı verilen dolandırıcılığın ne kadar süredir devam ettiği henüz netlik kazanmadı. Kimliği belirlenemeyen dolandırıcıların, sahte banka sitesine giren müşterilerin bilgilerine ulaştıktan sonra, müşteriyi bir link aracılığıyla bankanın gerçek internet sitesine yönlendirdikleri belirlendi. Soruşturma sürüyor.

phishing ‘olta saldırısı’ demek

e-POSTA ve kopya web sayfaları yoluyla hesap bilgilerini çalmayı amaçlayan internet dolandırıcılığına ‘phishing’ deniyor. ‘Olta saldırısı’ ya da ‘balık yemlemek’ anlamına gelen bu dolandırıcılık yönteminin kullanımı son dönemde tırmanışa geçti.

‘Zombi’ye karşı yasa geliyor

OLAY üzerine Telekomünikasyon Kurumu (TK) harekete geçti. Bireysel kullanıcılar, bankalar ve büyük şirketlere yönelik internet dolandırıcılığına karşı çalışma başlatan TK, internet üzerinden işlenen suçlara karşı yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor. Tasarıda, kamuoyunda “zombi” olarak adlandırılan ve kullanıcının bilgisi dışında kişisel bilgisayara girme eylemi ile banka ve büyük şirketlerin internet sitelerinin taklit edilmesi anlamına gelen “phishing” suçuna karşı yeni cezai yaptırımlar da yer alacak. TK yetkilileri ile sektörün temsilcileri bu ay içinde bir araya gelerek hazırlanacak yasa taslağı konusunda ön çalışma yapacak.


kaynak

3 bankanın internet şubesi phishinglendi - NetHaber Internet haber sitesi
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Pishing ile hack birbirlerinden çok farklı şeylerdir, internet bankacılığı müşterilerine gereksiz yere korkuya ve interneti kullanmamaya iten ve bankaların zarar etmesine sebep olan bir haber.

Haberde sanki bankaların siteleri korsanlar tarafından ele geçirilmiş gibi hava var, yanılgıya sebep oluyor.
 

redrose

Öğrenci
Katılım
28 Aralık 2007
Mesajlar
87
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Phishing nedir?
Phishing kısaca online dolandırıcılık olarak tanımlanabilir. Phishing yönteminde temel amaç internet kullanıcısını kandırarak, kullanıcıya ilişkin kredi kartı bilgileri, banka hesap numaralarından bu hesaba ait online internet şifresine kadar birçok özel bilgileri ele geçirmektir.
 

turabkorkmaz

Asistan
Katılım
26 Haziran 2007
Mesajlar
249
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
ben sunu anlamadim.bana bu sabah benim mail adresimle mail geldi.göneren de alicida aynı kişi.açiklaması nedir acaba
 

manTIK

Öğrenci
Katılım
29 Temmuz 2008
Mesajlar
50
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar allah aşkına ne fark eder sonuçta madur olan bizleriz!!!
 

ch3lisky

Öğrenci
Katılım
24 Temmuz 2008
Mesajlar
73
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Benim bildiğim phishing bir çeşit fakenin gelimişidir. :D Ama bunların yaptığı phisingdende öte galiba:D
 
Üst