Yüzde 100 yerli jet: FX/TX

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
Havacılık sektöründe milli insansız hava aracı ANKA ve eğitim uçağı Hürkuş'u üreterek büyük yol alan Türkiye, yerli savaş uçağında da yarın itibariyle 2. aşamaya geçiyor. Türk jetlerinin prototipi 2023’te hazır olacak.

230220142204594266754.jpg


Türkiye, insansız hava aracı ANKA, yerli eğitim uçağı "Hürkuş" ve "Barış Kartalı" projelerinin ardından, yerli "savaş uçağı" hedefinde ikinci aşamaya geçiyor.
Bu doğrultuda yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek olan Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı'nda milli savaş uçakları ile ilgili çok önemli bir adım daha atılacak.

AKŞAM'ın Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) yetkililerinden edindiği bilgilere göre, toplantının öncelikli gündem maddelerinden biri, "FX/TX" adı verilen yerli jet projesi olacak. SSM tarafından çalışmaları yapmak üzere görevlendirilen TUSAŞ, tamamlanan ön fizibilite ile ilgili kurul üyelerine bilgi verecek ve "Konsept Geliştirme ve Ön Tasarım" raporunu sunacak.

Raporun sunulmasının ardından ise, SSM'nin hangi uçak modelinin üretileceği konusunda bir kararını açıklaması ve en önemli adım olan "Sistem Geliştirme ve Gösterim safhasına" geçiş için onay vermesi bekleniyor.

Proje aşamasında FX/TX adı verilen yerli jetin "Sistem Geliştirme ve Gösterim safhasına" geçişi doğrultusunda tam fizibilite raporunun 2015 yılı sonuna kadar tamamlanması ve 2023 yılında ise, ilk prototipin inşa edilmesi öngörülüyor. Uçakların muharip olarak TSK envanterine girişinin ise 2020'li yılların sonunda gerçekleşmesi bekleniyor.

3 TASARIM SUNULACAK

"Konsept Geliştirme ve Ön Tasarım' raporunda 3 farklı uçak modeli taslağına yer verildiği vurgulanıyor. TSK model uçaklar için en önemli özellik olarak radara yakalanmama yeteneğini koymuştu. TUSAŞ'ın hazırladığı 3 modelde de bu özelliğin bulunduğu vurgulanırken, hazırlanan jet modellerinden birinin çift diğer ikisinin ise tek motorlu olarak tasarlandığı ifade ediliyor. Taslak modelleri ise, hız, vuruş şekli ve gücü, manevra kabiliyeti gibi özellikleriyle birbirinden ayrıldığı dile getiriliyor. Tek motorlu uçakların manevra kabiliyetinin yüksek, çift motorlu uçağın ise daha fazla silah yükü ile uçabilme kapasitesine sahip olduğunun altı çiziliyor.

Akşam
 
Üst