Yoğurdu sofranızdan kaldırın

Bu konuyu okuyanlar

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
Yoğurdu sofranızdan kaldırın


yogurt2.jpg



Hemen hemen her sofrada yer alan yoğurtla ilgili çok önemli uyarı geldi. Bizim faydalı diye yediğimiz yoğurttaki asıl tehlikeyi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar açıkladı.

Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar, endüstriyel yoğurdun yoğurt olmadığını ve son dönemde artan kanser vakalarında bunun etkisinin ilk sırada olduğunu söyledi.

Kanser hastalığı her geçen gün artıyor. Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. Uzmanlar, kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara ile alkolle ve obezite ile açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor.

Rotahaber’e konuşan Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar bu kadar çok hasta ortaya çıkmasını herkesin maruz kaldığı bir etmenle olabileceği görüşünde. Beslenme açısından da birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanserin görüldüğüne dikkat çeken Dizdar, “şunları hayatınızdan çıkarın diyebileceğiniz neler var” sorusuna şu cevabı verdi:

“Biz bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini koruyor. Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin korunması açısından da çok önemlidir.”

Bu sözleri ifade eden Yavuz Dizdar, bir noktanın altını çiziyor. “Ama işlemden geçmemiş, endüstriyel yoğurt olmamalı” diyor. Dizdar, endüstriyel yoğurttan niçin uzak durulması gerektiğini de şöyle anlayor:

“Çünkü endüstriyel yoğurt, yapay bir ürün. Ekşimiyor, dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum. Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum.

Bir ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde küflenmeyi bile atlıyor olması içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değiller. ”


Ana fermente ürünün yoğurt olduğunu hatırlatan Dizdar, maalesef Türkiye’de olmazsa olmazın başında yoğurt ve ayranın geldiğini hatırlatıyor.


HER ŞEY SON 10 YILDA DEĞİŞTİ


Türkiye’de yoğurdun bir 10-15 yıl önce kesinlikle böyle olmadığını hatırlatan Dizdar, bu yeni yoğurt yönteminin bilinçli bir şekilde Türkiye’ye dayatıldığını söyledi. Dizdar, bu güçlerin, yoğurda ilişkin Türkiye’deki yasal tebliğleri bile değiştirdiğini ifade etti. Kendisinin bu konuda eleştirileri gündeme getirdiğinde bazı endüstriyel yoğurt üreticilerinin, “Hocam size bozulmayan yoğurt verdik daha ne istiyorsunuz” diyenlerin olduğunu dile getirdi.

Dizdar, “Peki hayatımızdan her şeyi ile yoğurdu çıkarmalı mıyız?” sorusuna da kesin bir cevap veriyor. “Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar daha çok yer açmalıyız. Ama, endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde yapmalıyız” diyor.


kaynak
 

Ben Kenobi

Müdavim
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
Endüstriyel yoğurt sadece Türkiye'de mi satılıyor.
Türkiye'de daha fazla tüketiliyordur tabi doğru.
Bu uluslarası bir konu, bu platformda tartışır eğer haklıysan ispatlar ve ünlenirsin.
 

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
Endüstriyel yoğurt sadece Türkiye'de mi satılıyor.
Türkiye'de daha fazla tüketiliyordur tabi doğru.
Bu uluslarası bir konu, bu platformda tartışır eğer haklıysan ispatlar ve ünlenirsin.


bu yeni birşey değil sevgili [MENTION=195265]Ben Kenobi[/MENTION], bunu yıllardır duyuyorum ünlü gıda uzmanlarından.
 

freewill

Müdavim
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
7,637
Reaksiyon puanı
61
Puanları
48
valla bizim burada pazarlarda köyden gelen teyzeler yağlı süzme yoğurt getiriyor :) ekmeğin üzerine sürün biraz kimyon ve renk biberi atıp az tuzlayın valla 10 numara oluyor :D yazında ayranını yapın buz atın susurluk ayranı halt etmiş yanında o kadarını söyleyeyim :D
 

friendly

Müdavim
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,874
Reaksiyon puanı
671
Puanları
113
Yok artık. Bu yaştan sonra alkole sigaraya başlayacam ve paso kırmızı yağlı et yiyecem ve hergün asitli kola içecem. Öylede ölüyoruz böylede ölüyoruz.
 

sercankd

Asistan
Katılım
24 Ekim 2010
Mesajlar
284
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Yıllardır ev yapımı yoğurt yediğim için sıkıntı yok, sütümüzüde köyden alıyoruz :)
 

shadow2

Müdavim
Katılım
23 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Her apartmana 1 inek 10 tavuk kampanyası başlatalım en iyisi.:) Nereye gidecek bu işin sonu anlanadım.
 

engerex

Müdavim
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Çok doğru tespit. Her 10 firmadan 9,5'i böyledir.
 

kosasker

Müdavim
Katılım
24 Aralık 2008
Mesajlar
3,195
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
Atatürk orman çiftliğinin yoğurdunu alıyorum. Cam kasede satışı yapılıyor. Tavsiye ederim.
 

tambjk

Müdavim
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Atın ölümü arpadan olsun :) Yoğurt, ayran candır.
 

hamza5806

Müdavim
Katılım
17 Ağustos 2012
Mesajlar
3,671
Reaksiyon puanı
22
Puanları
38
bu kadarıda abartı yoğurtsuz soframı olur
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
bu kadarıda abartı yoğurtsuz soframı olur


Dizdar, “Peki hayatımızdan her şeyi ile yoğurdu çıkarmalı mıyız?” sorusuna da kesin bir cevap veriyor.“Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar daha çok yer açmalıyız. Ama, endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde yapmalıyız” diyor.


arkadaşlar, yazıyı iyi okumuş olsaydınız bu tepkileri vermenize gerek kalmazdı. çünkü adam yoğurdu hiç yemeyin demiyor, doğal, evde mayalanan yoğurt yeyin diyor.
 

Ahmethz

Müdavim
Emektar
Katılım
7 Eylül 2006
Mesajlar
12,440
Reaksiyon puanı
398
Puanları
83
geçenlerde yoğurt yapma makinası konusunda da bahsi geçmişti, yoğurt evde yapılır saygılar.
 

YEMEKTEYİZHASAN

Müdavim
Katılım
2 Ekim 2012
Mesajlar
1,498
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Neyi yiyeceğimizi şaşırdık. Geçen Fransız bilim adamı kolestrolün tamamen ilaç lobisinin ürettiği bişey olduğunu, bunu savunan bilim adamı, doktorların bu ilaç firmalarının bünyesinde çalıştığını yanlı olduğunu belirtti.

Bugüne kadar 350 milyon $ kazanılmış sırf şu kolestrol hapından.
 

ashabulyemin

Müdavim
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
3,389
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
Zaten yediğiniz yoğurt değil unutmayın 2,5 lt sütten 1 kg yoğurt,5,5 lt sütten 1 kg peynir olur yani 5 kg yoğurt 5 tl veya 1 kg peynir beş tl olmaz.Şimdi süttozunu nişasta ile kesiyorlar üstünede kemik tozu serpiyorlar kaymak gibi bağlıyor
 

Shaun

Öğrenci
Katılım
4 Şubat 2013
Mesajlar
48
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Her gidada oluyor artik bunlar. Ev yapimi urunlerede cogu insan ulasamiyor gunluk hayatin verdigi yogunkuktan dolayi. Bunlar hep kapitalizmin sonucu :p
 

aagkn

Müdavim
Katılım
9 Ocak 2011
Mesajlar
2,164
Reaksiyon puanı
3
Puanları
38
Zaten yediğiniz yoğurt değil unutmayın 2,5 lt sütten 1 kg yoğurt,5,5 lt sütten 1 kg peynir olur yani 5 kg yoğurt 5 tl veya 1 kg peynir beş tl olmaz.Şimdi süttozunu nişasta ile kesiyorlar üstünede kemik tozu serpiyorlar kaymak gibi bağlıyor

Hocam ne yaptın keşke bilmeseydik :)

Göz görmeyince gönül katlanıyordu.
 

Mert Ahmet

Müdavim
Katılım
16 Mayıs 2010
Mesajlar
5,706
Reaksiyon puanı
41
Puanları
48
Bizim mahallede inek bakanlar var :) Biz onlardan alıp kendimiz mayalıyoruz tam yağlı kaymaklı yoğurt oluyor :D Sıkıntı yok yani benim için :D O markette satılan yoğurtlardan da yiyemiyorum ben ve hiçbir yemeüği ayırt etmeden yediğim düşünülürse bu ters bir durum :)
 

El Padrino

Müdavim
Emektar
Katılım
15 Şubat 2007
Mesajlar
6,045
Reaksiyon puanı
70
Puanları
48
En güzeli kendin yaptığın yoğurt tabi ki.Ancak onun içinde sütçüden orjinal süt almak lazım.Bende açıkçası sütçüden alınan sütlerin pek hijyenik olduğuna inanmıyorum.Leş gibi ellerle ineğin tezeğe bulanmış, tozlu, kirli memelerinden ağırda tezeğin, pisliğin içinde sağılan sütün hijyenik olduğunuda kimse söylemesin.Sütü kaynatıncada zaten bir anlamı kalmıyor.Nabcaz bilmiyorum.
 

H SİZER

Doçent
Katılım
23 Haziran 2009
Mesajlar
739
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
haberin dikkat çekmesi için mi böyle bir başlık yazılmış yoksa gerçekten böyle mi demiş. doğrusu bilmediğiniz yoğurdu yemeyin olacaktı. piyasada satılan hem de o ünlü markaların yoğurtlarında ciddi oranda koruyucu madde var raf ömrü uzun olsun diye özellikle katıyorlar bu da yoğurdun son kullanma tarihi bir ay geçse bile bozulmamasına neden oluyor. aldığınız yoğurtları dolapta bekletip bunu deneyebilirsiniz ben öyle yapıyorum eğer yoğurt doğal süreci içinde normal eşkiyerek bozuluyorsa bence bir problem yoktur
 

platonik

Müdavim
Katılım
13 Aralık 2007
Mesajlar
1,433
Reaksiyon puanı
3
Puanları
38
Kaldırdık valla uzun zamandır yiyemiyoruz.
 

MasterFather

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
48
tv'lara çıkan hiç bir doktor.profesöre inanmıyorum.daha dün aman et yemeyin aman yumurta yemeyin.2 yıl önce bangır bangır bağırıyorlardı.şimdi aynı insanlar yeyin diyorlar.birde papağan gibi yeni bir şey bulmuşlar sürekli aynı laf kendi yetiştirdiğiniz şeyleri yeyin..oldu kendi yaptığın suyu iç.kendi yaptığın sütü iç.bir şey dicem ama boş ver.:D
 

meksus

Öğrenci
Katılım
9 Haziran 2009
Mesajlar
72
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
eski usülden şaşmayacaksın gerekirse kendi yoğurdunu kendin yapacaksın zor değil hatta nette arasan tariflerini bile bulursun bizi bu hale para kazanma hırsından dolayı hasta edenler düşünsün
 

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,323
Puanları
113
[h=1]2-3 porsiyon yoğurt tüketin[/h]
2-3-porsiyon-yogurt-tuketin_223566.jpg



[h=3]Yoğurdun tansiyonun düzenlenmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkin olduğu ve diyette daha fazla kilo vermeyi sağladığı belirlendi...[/h]
Sofralardan eksik edilmeyen yoğurdun, hastalık ve enfeksiyonla savaşta rol oynayan T hücrelerini daha güçlü ve aktif hale getirdiği, içindeki dost bakterilerin de mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği tespit edildi.

Yurt dışındaki çeşitli üniversitelerde yapılan araştırmalarda, yoğurdun insan sağlığı açısından çeşitli faydaları bulunduğu belirlendi. Araştırmalar arasında yer alan ve 14 yıl süren ''Framingham Kalp Sağlığı Çalışması''nda yoğurt tüketimi ve hipertansiyon açısından da yeni sonuçlar elde edildi.

Toplamda 2 bin 197 yetişkin üzerinde yapılan çalışmada, yoğurt tüketimi fazla olan kişilerde hipertansiyon gelişme riskinin düşük çıktığı görüldü.

DOST BAKTERİLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Viyana Üniversitesi tarafından yoğurdun bağışıklık sistemi üzerine etkisi ile ilgili çalışma yapıldı. Çalışmaya göre, gün içinde 3-4 porsiyon yoğurt tüketimi bağışıklık sistemi için önem taşıyor. Yoğurt, hastalık ve enfeksiyonla savaşta rol oynayan T hücrelerini daha güçlü ve aktif hale getiriyor. Yoğurdun içindeki dost bakteriler ise mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Yağ yakımını yüzde 61 artırıyor

Tennessee Üniversitesi'nin araştırmasında ise diyet programlarında yoğurdun etkisi incelendi. Araştırmada, düşük kalorili diyet yapan kişilerin diyetlerine yoğurt ilave edildi ve gün içinde 3 öğün yağsız yoğurt yiyen aşırı kiloluların yoğurtsuz diyet uygulayanlara göre yüzde 22 daha fazla kilo verdikleri görüldü. Ayrıca, bu kişilerin yüzde 61 daha fazla yağ yaktıkları tespit edildi.

EVDE MAYALANMIŞ YOĞURT TERCİH EDİLİYOR

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Başdiyetisyeni Zerrin Demir Şahin, yoğurdun çok uzun süreli geçmişi olan ve ilk çağlardan bu yana tüketilen önemli bir besin olduğunu söyledi.

Yoğurdun sindirim açısından vücutla dost olduğunu vurgulayan Şahin, özellikle kalsiyum ve protein değerinin yüksekliğinden söz etti.

Şahin, yoğurt tüketimini her yaş grubu için önerdiklerinin altını çizerek, hem diyet yapanların hem de sağlıklı kişilerin günlük 3 porsiyon yoğurt tüketmesi gerektiğini ifade etti. Bir porsiyonun, yaklaşık bir kase, bir su bardağına denk gelen 200 cc olduğunu dile getiren Şahin, ''Erişkin bir kişi gün içinde yaklaşık yarım kilo yoğurt tükettiğinde ihtiyacı olan kalsiyum ihtiyacını karşılarken, proteinin de büyük bir kısmını almış olur. Çocukların ise sabahları süt içmesi zorunludur'' dedi.

Şahin, yoğurdun bağırsakları rahatlattığını belirterek, ''Kalsiyumun yeterli miktarda alındığında zayıflama diyetlerinde yardımcı olduğu gözlenmiştir. Aynı zamanda yüksek tansiyonu dengelemede de etkilidir. Bu nedenle, özellikle tansiyon hastaların diyetlerinde yoğurt tüketimi mutlaka olmalıdır. Sonuç olarak, obezite, tansiyon, bağışıklık sistemi hastaları, kalp damar hastaları ile zayıflama diyetleri yapanların gün içinde 2-3 porsiyon yoğurt tüketmesi esastır'' diye konuştu.

Öte yandan yoğurdun hazır gıdadan ziyade günlük sütten evde mayalanmış olmasını tercih ettiklerini de vurgulayan Şahin, bunun bakteriler açısından çok daha faydalı olduğunu söyledi. Şahin, ''Çünkü, pastörize sütün işlem görmesi nedeniyle yararlı bakterilerin kayba uğradığı tespit edildi'' dedi.


kaynak



şimdi bu yazıyı okuyunca bazı arkadaşlar, "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" diyeceklerdir. çünkü bu haberin muhtevası konunun başlığı ile tamamen mutenakız gözüküyor. ama ilk haberi de dikkatli okuyunca aynı paralelde bir haber olduğu görülecektir.

altı çizilmesi gereken en önemli nokta, ev yoğurdu olmasına dikkat edilmesidir. zaten başlık da probiyotik olmayan fabrika yoğurtları içindi.
 
Üst