Yaşlılıkta ağız bakımı zorlaşıyor!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
527
Puanları
0
Yaş almaya bağlı gelişen diş eti çekilmesi ve artan protez kullanımı 60 yaş ve üzeri kişilerde ağız sağlığını korumayı güçleştiriyor.

8367-yaslilardaagizvedissagligi.hmedium.jpg


60 yaş üzeri kişilerin diş fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya daha çok özen göstermesi gerektiğini belirten İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın, belli bir yaştan sonra ağız sağlığının daha önemli olduğunu söyledi. Yaş ilerledikçe diş eti çekilmelerinin arttığını vurgulayan Yalçın, “Yaşla birlikte dişlerin kökleri açığa çıkar. Bu köklerin üzerini kaplayan mine tabakası olmadığı için, açığa çıkan kök yüzeyleri çürük oluşmasına daha yatkındır. 60 yaş üzeri kişilerin bu nedenle daha çok bilgilendirilmesi gerekir. Çünkü dişeti çekilmelerine bağlı kök çürükleri bu yaşlarda daha sık görülür” dedi. Yalçın, ileri yaşlarda kullanımı artan protez temizliğine ve ağız kanserlerine dikkat çekti, kötü dolguların, kırık protezlerin, sigaranın ağız ve dil kanserine neden olabileceğini vurguladı.

ALZHEİMER VE DEMANSTA ÖNCE DİŞLER TEDAVİ EDİLMELİ

Alzheimer ve demans hastalarında diş sorunlarının tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, bu tür hastalarda hastalık ilerledikten sonra diş tedavilerinin güçleştiğine işaret etti. Yalçın, “Alzheimer ve demans hastalarına günlük bakımlarına destek veren yakınları diş sağlığı ve ağız hijyenini de önemsemeli. Dişinde çürük veya ağrısı olan hastalar normalden daha agresif davranabilirler. Bu tür hastalarda henüz teşhis aşamasında ilk iş olarak diş sağlığının kontrol altında tutulmasında büyük yarar var” diye konuştu.

AĞIZ SAĞLIĞI İLK SIRADA OLMALI

Ruh sağlığına, toplumda kabul görmeye, iş hayatındaki başarıya kadar pek çok konuda diş sağlığının temel unsur olduğunu aktaran Yalçın,“Ağız ve diş sağlığı bebeklikten yaşlılık evresine kadar her zaman listemizin ilk sırasında olmalı. Yaşlılık yıllarına gelince daha az sosyalleşen insanlar diş sağlığını ihmal edebiliyor. Halbuki yaşam kalitesini yükseltmek için yaş almış insanlar ağız sağlığına daha çok vakit ayırmalı, böylece çocuklarına ve torunlarına da iyi örnek olmalı” diye konuştu.

ntvmsnbc
 
Üst