Windows XP'nin 30 Haziran'daki cenazesi yaklaşıyor

Bu konuyu okuyanlar

maxxdump

Müdavim
Katılım
2 Nisan 2008
Mesajlar
6,377
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
Yaş
38
Daha önceki haberlerimizden anımsayanlar olacaktır; 30 Haziran'dan itibaren artık PC üreticileri mainstream Windows XP tabanlı sistem satamayacaklar. Kullanıcılar bu durumu sevse de sevmese de, 30 Haziran'dan sonra alınabilecek tek Windows, Vista olacak. (En azından "mainstream" olarak tabir ettiğimiz genel hitap eden dizüstü ve masaüstü sistemler için XP artık olmayacak.)


30 Haziran'a kadar doğrudan Windows XP ile gelen sistem bulabileceksiniz ama bu tarihten sonra üreticiler, Microsoft'un şartlarına uyarak Vista yüklü olarak bu sistemleri satmak durumunda.Ancak XP bir şekilde yaşamaya devam edecek.

* 30 Haziran 2008'de Windows XP Professional'ın satışları duracak ancak hatırlarsanız XP Home versiyonunun satışları, ASUS Eee PC gibi minik ve zayıf sistemlerin son dönemde popüler olmalarından dolayı 2010 yılına kadar uzuyor.

* Ufak masaüstü sistem üreticiler de aynı şekilde 31 Ocak 2009'a kadar XP lisansı alıp müşterilerine sunabilecek.

* Bazı üreticiler, Microsoft'un lisans anlaşmasındaki açığı kullanarak 30 Haziran'dan sonra dolaylı olarak Windows XP sunma imkanı olacak. Dell, HP ve Lenovo gibi üreticiler, Microsoft'un Vista Ultimate ve Business ile gelen işletim sistemlerini bir önceki işletim sistemine indirgemeye olanak tanıyan (yani XP'ye geçişi mümkün kılan) lisans sözleşmesini kullanarak, isteyen müşterlerine Windows XP temin edecek. Microsoft'un lisans anlaşmasına göre yüklenen XP, Vista lisansı ile kullanılabilecek. Zira Dell ve HP, müşterilerinden ekstra bir ücret almadan, ücretsiz olarak Windows XP sunabiliyor bu lisans anlaşmasına göre. HP ise, bu "downgrade"imkanını Haziran 2009'a kadar sunacağını belirtmiş. Ancak bu sistemler ilk başta Vista yüklü olarak gelecek ve Vista lisans parasını kullanıcı ödemiş olacak.

* Windows XP Starter Edition (bunu tam işletim sistemi olarak adlandırmak güç), gelişmekte olan pazarlarda 30 Haziran 2010'a kadar bulunacak.

Microsoft, Windows XP için desteği ise hemen kesmiyor. Tüm kullanıcılara destek 2009'a kadar sürecek ama "genişletilmiş destek" ise Nisan 2014'e kadar devam edecek. Bu vakite kadar Windows XP için önemli açıkların yamalanacağını söyleyebiliriz.







[move]http://www.pclabs.gen.tr/2008/06/16/windows-xpnin-30-hazirandaki-cenazesi-yaklasiyor/[/move]
 

Imhoteph

Öğrenci
Katılım
26 Haziran 2008
Mesajlar
14
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Teşşekürler. Bende geçerim yakında vista'ya artık zamanı geldi sanırım.
 
Üst