Vücut Dili Nasıl Okunur – İkinci Bölüm

Bu konuyu okuyanlar

Fatih Ulu

Öğrenci
Katılım
27 Şubat 2015
Mesajlar
18
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
İlk yazının devamı :

Hayatta tüm görünenler olduğu gibi değildir. İnsanlar istemsiz olarak vücut dili kullanırlar. Konuşmalar kişinin gerçek düşüncelerini tamamıyla yansıtmaz. Bu nedenle karşındaki kişinin gerçekten ne söylemek istediğini anlamak için beden dilini incelememiz gerekir. Araştırmalara göre yüz yüze görüşmelerde beden dili %80 oranında karşı tarafla ilgili düşünceleri aktarır.
Vücut dili kültürden kültüre değişse de insanlar içgüdüsel olarak belli durumlara tepki verirler. Bu içgüdüsel tepkilerin de kültürlere göre değişmediği gözlemlenmiştir.
Bu yazının ilk bölümünde bir kişinin Ellerinin ve Gülüşünün gerçekte ne anlama geldiğinden bahsetmiştik. İkince bölümde kolların ve bacakların duruşlarından bahsedeceğim.
Kollarla Korunma İçgüdüsü

Korunma içgüdümüz doğduğumuzdan itibaren bizimledir. Küçükken bir masanın, bir sandalyenin ya da annenin arkasına saklanırız. Büyüdükçe ise bu davranışın doğru olmayacağını hissettiğimizden bir tehlike anında kollarımızı göğüs kafesimizin üstünde sararak içgüdüsel olarak hayati önem taşıyan organlarımızı koruruz.

  1. Kollar Göğüs Kafesinin Üzerinde Kapalı:
Dünyanın her yerinde kolları göğüs kafesinin üzerinde kapalı tutmak negatif ve savunmaya dayalı bir anlama gelir. Bir tartışma ya da konuşmanın içerisindeysek bu duruş kişinin söyleyeceklerini ret edeceğini gösterir.
Vücut hareketleri düşünceleri de etkilediğinden ilk yapılması gereken karşı tarafı bu duruştan çıkarmaktır. Bir konu anlatırken bir cismi uzatmasını isteyerek kollar açılabilir. Bu da kişinin psikolojik olarak daha açık bir alana çıkmasını sağlar.

  1. Yumruklar Sıkılı Kollar Göğüs Kafesinin Üzerinde Kapalı:
Bir kişinin kolları göğüs kafesi üzerinde kapalı karşıdaki kişinin hem saldırgan bir durumda olduğunu hem de savunma durumu içinde olduğunu gösterir. Kişi dişleri kitlenmiş ya da dudakları sıkılı duruyorsa fiziksel bir saldırı bile oluşabilir. Bu durumda karşı tarafı sakinleştirmek gerekir.

  1. Eller Kolların Üstünde:
Ellerin kolların üstünde olduğu anlar gerginlik içinde (Örn. Doktor beklerken) olunan anlardır. Kişi karşısındaki kişinin dediklerine inanmıyorsa da ellerini kollarının üstüne koyar.

  1. Eller Kapalıyken Baş Parmaklar Yukarı Bakıyor:
Sosyal olarak kendine güvenen kişilerin karşısında savunmacı bir pozisyon alırız. Kendine güvenen kişiler de bu durumlarda savunmacı durumda dururken de kendine güvendiklerini göstermek için ellerini göğüs kafesinin üstünde tutarken başparmakları da yukarı bakar.

  1. Tek Kolunu Tutmak:
Kişiler birçok durumda küçüklüğünde öğrendiği ve bilinçaltına işlemiş hareketleri kullanırlar. Bir anne çocuklarını nasıl tutuyorsa tek kolunu kendi kendine tutarak kendine sarılmak stresli durumlarda rahatlama hissi gelmesini sağlar.

  1. Kendini Güvensiz/Stresli Hissedildiğinde Ellerin Durumu:
Vücut dilini kullanmayı bilen birçok kişi kendini güvensiz hissettiğinde belli hareketler yaparlar. Bunlardan biri elinle gömleğini çekmektir. Bu o kişinin kendine güvensiz hissettiğini ya da stresli olduğunu gösterir.
Aynı şekilde bir kişi çantasını önünde tutarak bir toplantıya giriyorsa bilinçsiz olarak kendini içerdekilerden koruma içgüdüsü içindedir.

  1. Toplantıda Kendini Korumak:
Karşında oturan kişi ellerini kendi önüne çekerek kupasını tutması için de geçerlidir. Önündeki kol bir kendine koruma bariyeri oluşturmaktadır. Kollar açıldığında iletişime açık bir hale gelir ve bir öneri alınacaksa bu durumdayken sormak gerekir.
Bacaklar kişinin gerçekten ne yapmak istediğini nasıl anlatır?
Bacakların yönü ve konumu kişinin nereye gitmek istediğini ve o anda nasıl hissettiğini gösterir. Bir kadın bir erkekle konuşurken ayaklarının yönü kapıyı gösteriyorsa aslında oradan çıkmak istiyordur. Bu istemsiz olarak yapılan ve düşüncelerin kişinin o tarafa gitmek istediğini anlatan bir harekettir.
Duruşlar da kişinin o anki hissiyatını anlatan en etkili beden dili hareketlerindendir. Bu duruşları altta incelersek;

  1. Dikkat içinde:
Kişi karşısındakine onu dikkatle dinlediğini ve saygı gösterdiğini hissettirmek istediğinde ayaktayken bilinçsiz olarak ayakları kapalı ve dik olarak durur.

  1. Bacaklar Açık:
Özellikle erkekler tarafından kullanılan bu duruşta, ayaktayken erkekler kendine güvendiklerini gösterecek şekilde bacaklarını açarak dururlar. Bu aslında bilinçsiz bir şekilde erkekliğini göstermek için yapılan içgüdüsel bir harekettir.

  1. Tek Ayak Önde:
Kişi bir yöne gitmek istediğinde ayaktayken ilk olarak o yöne doğru adım atar. Bir kişinin tek ayağı bir yöne doğru önde ise o kişi o yöne gitmek istediğini istemsiz olarak anlatmaktadır.

  1. Bacaklar Çapraz Kapalı:
Ayaktayken bacaklar çapraz ve kapalı olarak duruyorlarsa kişi iletişime kapalıdır. Orada durduğunu ancak kendini korumaya çalıştığını hissettirir.

  1. Bacak Bacak Üstünde:
Bu rahat bir oturuş sergilese de bacak bacak üzerinde oturuş aslında iletişime açık olunmadığını gösterir.

  1. Bacak Bacak Üstüne Atmışken Ellerle Bacakları Tutmak:
Bu duruş kişinin kendine güvendiğini ve fikrini sonuna kadar savunacağını anlatır. Sadece kendi düşüncesiyle bir tartışmadaysa ilerleyecektir.

  1. Bacakları Bileklerden Çapraz Tutma:
Kişiler negatif bir düşünceye sahipse ve söyleyemiyorlarsa bileklerinden ayaklarını çapraz olarak bağlı olarak tutarlar.
Vücut dilinde birçok farklı anlatım vardır. Özellikle kadın erkek ilişkilerinde vücut hareketleri birçok konu anlatır. Ayrıca vücut dilini anlayabilmek için hareketleri toplu olarak vücudun diğer hareketleriyle incelemek gerekir. Bu nedenle yazıların hepsini okumak çok yardımcı olur.
Bir sonraki yazımda Bir Kadın ve Bir Erkek arasındaki iletişimde beden dili sinyallerinin ne anlattığından bahsedeceğim :) .
Kaynak : The Definitive Book of Body Language, Alan&Barbara Pease

http://baristanzer.com/vucut-dili-nasil-okunur-ikinci-bolum/

Fatih
 
Üst