Tahinli Turp salatası ve içli köfte !!

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve mr_rain tarafından 9 Mart 2010 başlatılmıştır.

  1. mr_rain

    mr_rain Guru

    Katılım:
    9 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    24.568
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    83

    - Tahinli Turp salatası ve içli köfte !!

    TAHİNLİ TURP SALATASI

    Bu salata; Mersin ve Adana’da, özellikle içli köftenin yanında garnitür olarak sunulan bir salata olup; genelde, az sulu olarak hazırlanıp kaşıkla yenilir. Ben içli köftenın içine koyup yemesini çok seviyorum. Arzuya göre koyu kıvamlı meze olarak da hazırlanabilir. İçindeki baharatlar ve oranları, ayrıca tahin ve limon miktarı da, istenen damak tadına göre ayarlanabilir.

    MALZEMELER:

    3- 4 kırmızı turp,
    3 diş sarımsak,
    1-2 limon suyu,
    ½ su bardağı tahin,
    kimyon
    Tuz

    YAPILIŞI:

    Turplar iri olarak rendelenir ve biraz tuz serpilerek birkaç dakika bekletilir. Turp rendesi sulanınca; iyice sıkılarak suyu alınır. Limon suyu ve ezilmiş sarımsak eklenip, arzu edilen baharatlarla ve tuz ile tatlandirir. Karıştırılır. Tahin az su ile inceltilerek salata malzemesine katılır ,karıştırılır. daha su ile koyuluk derecesi servis tabağına alınır. İsteğe göre süslenerek servise sunulur.
    Afiyet olsun..

    İÇLİ KÖFTE TARİFİ:

    MALZEMELER:

    500 gr ince bulgur,
    2 su bardagı un,
    1 su bardagı irmik,
    1 adet yumurta,
    2 yemek kaşığı biber salçası,

    2 çay kaşığı kimyon,
    2 çay kaşıgı karabiber,
    1 tatlı kaşıgı kaşıgı tuz (Salçadakı tuza göre lütfen ayarlamayı yapınız)
    1,5 su bardağı irmik
    Yeteri kadar sıcak su
    Kızartmak için sıvıyag

    İÇ MALZEMELER:

    1 kilo kuzu kıyma,
    1/2 çay bardagı sıvıyag,
    4 orta boy soğan,
    1 çay kaşığı acı kırmızı biber,
    1 tatlı kaşığı karabiber,
    1 çay kaşığı kimyon,
    Yeteri kadar tuz
    1 bag maydanoz.

    YAPILIŞI:

    Bulguru,unu, irmigi hepsini göz kararı,çok fazla sulu olmayack şekilde sıcak su ile ıslatınız .Üzerine bir adet yumurtamızı kırınız. Kimyonu, karabiberi, kırmızı biberi, salçayı ve tuzu ekleyin. İyice özdeşlesene kadar yoğurun.
    Kıymamızı yagda kavurun. Kıyma kavrulduktan sonra soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. 5 dakıkada bu şekilde kavurun. Baharatları ekleyin. Soğumaya bırakın. (Bu işlemin bir gün önceden yapılması ve sogutulması tavsıye edılır.)
    Bulgurlu harcımızdan cevizden biraz daha büyük parçalar alın. İşaret parmağı ile içini oyun ve iyice inceltin. (Burada sizin el beceriniz ön plana gececek) Soğumuş kıymalı harçtan 1 yemek kaşığı kadar içine koyup kapatın. Tümünü bu şekılde yaptıktan sonra tavaya yagımızı koyup,kızgın yagda kızarana kadar kızartıp, sıcak sıcak servis yaparız.
    Afiyet Olsun..
     
  2. AliA

    AliA Guru Onursal Üye

    Katılım:
    29 Haziran 2007
    Mesajlar:
    65.573
    Beğenileri:
    311
    Ödül Puanları:
    0
    Bugün de aç kaldık yani? :D
     
  3. mr_rain

    mr_rain Guru

    Katılım:
    9 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    24.568
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    83
    Bekarlıktan mı yoksa parasızlıktan mı ? :D:D
     
  4. AliA

    AliA Guru Onursal Üye

    Katılım:
    29 Haziran 2007
    Mesajlar:
    65.573
    Beğenileri:
    311
    Ödül Puanları:
    0
    Hayır sevmediğim bir yemek çıktı da önüne. :D

    Gerçi bunu da bulamayanlar var. :(
     
  5. mr_rain

    mr_rain Guru

    Katılım:
    9 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    24.568
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    83
    Turp olayını ben de sevmem ama tahinle ilginç geldi. İçli Köfteyi de ustasından yedin mi doyamazsın :D
     

Sayfayı Paylaş