Sütte ilk gün bilançosu!

Bu konuyu okuyanlar

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Proje kapsamında okullara bugün dağıtımına başlanan sütten içen yüzlerce öğrenci rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı




738932_detay.jpg



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa hazırladığı 'Okul Sütü Programı' kapsamında ilköğretim okullarında süt dağıtımı yapıldı. Sütten içen yüzlerce öğrenci fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

DİYARBAKIR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü "Okul sütü akıl küpü" projesi kapsamında öğrencileri süt dağıtımı bugün başladı. Diyarbakır'da dağıtım sonrası 110'dan fazla öğrenci zehirlenerek hastanelere kaldırıldı.

İlköğretim okullarında eğitim gören ana sınıfı, ilköğretim 1, 2, 3, 4, ve 5. sınıf öğrencilerine tüm Türkiye'de olduğu gibi Diyarbakır'da da dağıtılırken, merkez Bağlar İlçesi Hürriyet, Çelebi Eser, Nüket Coşkun İlköğtemi okullarında 110'dan fazla öğrenci sütten zehirlendi.

Galeri için tıklayınız...

Bazı veliler sütlerin Cuma günü getirildiğini ve 5 günden bu yana depoda saklanması nedeniyle sıcaktan bozulduğunu iddia ederken, öğrenciler ise süt içtikten sonra fenalaştıklarını söyledi. Hürriyet İlköğretim Okulu'na ardı ardına ambulanslar gelirken, her ambulans 10'dan fazla öğrenciyi alarak hastanelere götürdü. Ambulansların götürmekte zorlandığı öğrenciler öğretmenlere ait sivil arabalarla da hastaneye götürülürken, veliler okula akın ederek olayı protesto etti. Yoğun kalabalığın olduğu okulda veliler konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

DİYARBAKIR VALİSİ'NDEN İLK AÇIKLAMA
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 5 Nisan İlköğretim Okulu'nda süt dağıtım töreninde gazetecilerin, ''Hürriyet İlköğretim Okulu'nda öğrencilerin zehirlendiği'' yönünde iddialar olduğuna ilişkin sorusu üzerine, Diyarbakır'da ilköğretim okulunda 200 bin öğrencinin bulunduğunu kaydetti.

Bugün sabah itibariyle tüm çocuklara süt dağıtıldığını dile getiren Toprak, şöyle konuştu:
''Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz.''

Aynı partide aynı noktadan gelen sütün bir başka noktada olumsuz çıkmasının mümkün olmadığını anlatan Toprak, ama herhangi bir problem oluşmaması için Sağlık Müdürlüğü'nün konuyu incelediğini aktardı.

Bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini bildiren Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti.

''Farklı faktörler olabilir''
Farklı faktörlerin olabileceğini dile getiren Toprak, şöyle devam etti:
''Mide bulantısı yapabilir. Onun için öğrencileri sınıflarda uyarıyoruz. Ama ilk süt dağıtımının sabahında sanki bunun sütten gösterilmesi haksızlık olur. Çünkü bu büyük bir proje. Tüm bireylerimizin kemik ve diş yapısını iyi şekle getirebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenmesine önemli bir katkı sunabilmek çok önemli. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ciddi bir kararıdır. Bunların imalinden dağıtımına kadar her türlü zincir ve eğitimler de verildi. Dolayısıyla oradaki birkaç çocuğun mide bunaltısı şikayetiyle hastaneye götürülmesi diğer çocukların da onlara uyararak herhangi bir risk yaşamaması için götürülmesi, bu kampanyanın geneline zarar vermemesi lazım. Ola ki bir problem varsa da arkadaşlarımız bunu inceliyor.''

Genelde anne ve babaların çocuklara evde süt içirmekte zorlandıklarını anlatan Toprak, ''Ama sağlıklı bireyler yetiştirmek ve dengeli beslenmeden bahsetmek için mutlaka süt çocuklarımıza içirmeliyiz. Hükümet ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Diyarbakır'da 230 bin çocuğa süt dağıtılıyor. Bir okulumuzda mide bunaltısı şikayeti olayının genellenmesini bu büyük projenin sekteye uğratılmamasını istirham ediyorum. Bu yanlış olur'' şeklinde konuştu.
SİVAS
Sivas'ta süt dağıtımında yüzlerce öğrenci içtikleri sütlerden zehirlendi.Pilot il olarak seçilen Sivas'ta 3 ilköğretim okulunda bu gün süt dağıtımı yapıldı. Yapılan süt dağıtımı sonrasında sütleri içen yüzlerce öğrencinin zehirlendiği öğrenildi. Zehirlenen öğrencilerin, Numune Hastanesi, Sivas Devlet Hastanesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakülkesi'ne kaldırıldıkları bildirildi.

VALİ: BOZUK SÜT
Sivas Valisi Ali Kolat, ilköğretim okulu öğrencilerinin sütten zehirlendiği iddiasına ilişkin, “Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle” dedi. Sivas Numune Hastanesi'nde tedavi gören öğrencileri ziyaret eden Vali Kolat, çocukların sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Çocuklarla yakından ilgilenen Kolat, ağlayan bazı çocukları da teselli etti.

Hastane çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Kolat, “Zehirlenme değil de arkadaşlar sanıyorum süt herhalde biraz bozuk. Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle. 'Zehirlenme' demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık şeklinde ama ciddi bir vaka yok” diye konuştu.

EDİRNE
Edirne'de de bugün öğrencilere süt dağıtımı yapıldı. Ancak kent merkezindeki Yusuf Hoca İlköğretim Okulu'nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.Kutu içerisindeki 200 mililitrelik sütleri içen Yusuf Hoca İlköğretim Okulu öğrencilerinden bazılarında, kısa bir süre sonra karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülmeye başlandı.

Hastanelerde tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, öğrencilerin zehirlenmesine neden olduğu belirtilen sütler incelemeye alındı. Edirne Valisi Gökhan Sözer, ''Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz'' dedi.

ADANA
Adana'da 24 Kasım İlköğretim Okulu'nda ücretsiz dağıtılan sütten içen yaklaşık 200 öğrencide karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi görüldü. Öğrenciler hastanelerde tedaviye alınırken, dağıtılan sütlerin bayat olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren veliler, sağlık görevlileri ve öğretmenlere saldırmaya kalkıştı.

Okul bahçesinde ağlayan, fenalık geçiren çocuklarını görünce paniğe kapılan veliler, öğretmen ve sağlık görevlilerine tepki gösterdi. Dağıtılan sütlerin bayat ve bozuk olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren bazı veliler, doktorlar ve öğretmenlere saldırmaya kalktı. Çıkan arbedeyi okula gelen polis ekipleri güçlükle önlemeye çalıştı.
İlk müdahaleleri 3 ambulansla gelen sağlık ekipleri tarafından okul bahçesinde yapılan öğrenciler, çeşitli hastanelere kaldırılıp, tedavi altına alındı.

MERSİN
Mersin'in Mut ilçesinde ilköğretim okulunda dağıtılan sütten içtikten sonra fenalaşan yaklaşık 15 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Mut Şehit İbrahim Soysal İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütten içen öğrencilerden bazıları fenalaştı. Zehirlenme şüphesiyle yaklaşık 15 öğrenci, Mut Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Mut İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin, öğrencilerin okulda dağıtılan sütü içtikten sonra rahatsızlandıklarını belirterek, "Bu öğrencileri hastaneye kaldırdık. Şu an 3 öğrencinin tedavisi sürüyor. Diğer öğrenciler kontrolden geçirilerek okullarına geri gönderildi" dedi.

ANTALYA
Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde Hakkı Tatoğulları İlköğretim Okulu'nda okuyan 30 öğrenci, içtikleri sütten rahatsızlandıkları iddiasıyla, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Hastane personelinin öğrencilere müdahale ettiği öğrenildi.

SAMSUN
Samsun'un Vezirköprü İlçesi'nde, proje kapsamında dağıtılan sütten içen 8 ilköğretim okulu öğrencisi, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Sakarya Valisi Mustafa Büyük öğrencilerin şiddetli karın ağrısı şikayeti ile hastaneye geldiklerini, olayın allerjik olabileceğini belirterek, "İçlerinde hayat boyu süt içmemiş öğrenciler de var" dedi.

KONYA
Konya’da TOKİ Mustafa Çetin İlköğretim Okulu’nda ’Okul Sütü Programı’ kapsamında ilk belirlemelere göre 25 öğrenci, dağıtılan sütlerden zehirlendiği şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.Milli Eğitim Bakanlığı,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile başlatılan ’Okul Sütü Programı’ kapsamında Konya’da 972 okulda 212 bin 378 öğrenciye 200 mililitrelik sade UHT süt dağıtıldı.

Merkez Karatay İlçesi’ndeki TOKİ Mustafa Çetin İlköğretim Okulu’nda da süt dağıtımının ardından bugün öğle saatlerinde bazı öğrencilerde karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri baş gösterdi. Bunun üzerine okul yetkilileri, 112 Acil Servis’e haber verdi. Okula çok sayıda ambulans gönderilirken, ilk belirlemelere göre 25 öğrenci sütten zehirlendiği şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, dağıtılan sütlerde son kullanma tarihlerinde herhangi bir sorun olmadığını, psikolojik ya da aç karnına içilmiş olabileceğini tahmin ettiklerini, konuyla ilgili soruşturma başlattıklarını söyledi.

KIRIKKALE
Kent merkezindeki Dede Korkut İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütlerden içtikten sonra rahatsızlanan 9 öğrenci ile Keskin İlçesi’nde okullarda dağıtılan sütten zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrenci kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı.

Dede Korkut İlköğretim Okulu idarecileri, bugün başlatılan ’okul sütü projesi’ kapsamında öğrencilere sütlerini dağıttı. Dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden 9’u rahatsızlanınca 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. Okula gelen sağlık ekipleri, içtikleri sütten zehirlendiklerini belirledikleri öğrencileri ambulansla Kırıkkale Devlet Hastanesi’ne götürdü. Öğrenciler Çocuk Servisi’nde tedavi altına alındı.

SAKARYA
Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde ilköğretim öğrencilerine dağıtılan sütten yaklaşık 27 çocuk zehirlendi. Rahatsızlanan öğrenciler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı.
Serum takılan öğrenciler, müşahede altında tutuluyor. Çocukların velileri de hastaneye gelerek doktorlardan bilgi aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri, dağıtılan sütlerden numuneler alarak incelenmek üzere Ankara'daki Hıfzıssıhha Laboratuvarı'na gönderildi.


haberturk
 

7.43

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
8,969
Reaksiyon puanı
332
Puanları
83
Tek süt kalmıştı eğitimde eksik, o da güzel tamamlandı.
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
1 aylık sütü dağıttılar herhalde :)
 

engerex

Müdavim
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Altından kalkamayacak markalarla işe girerlerse böyle olur. İzmir'de yıllardır dağıtılıyor ben bir problem duymadım.
 

californ1a

Asistan
Katılım
26 Aralık 2011
Mesajlar
386
Reaksiyon puanı
11
Puanları
18
Yaş
34
Nasıl bi Terbiyesizliktir bu ya Mahkemeye verip öyle bi süründürcen ki bunları akıllansınlar....
 

Kadima

Müdavim
Katılım
17 Mart 2011
Mesajlar
11,959
Reaksiyon puanı
841
Puanları
113
devlet böyle yaparsa özel şirketler neler yapıyordur!
 

artinda

Asistan
Katılım
12 Ekim 2008
Mesajlar
214
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
Valinin açıklamasına bak. Psikolojikmiş. Psikolojik bozuklukla zehirlenmenin alakası ne anlayamadım. :)
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Paketli pastörize ve sterilize edilmiş, hederizö ve hodorizo yapılmış olsaydı böyle olmazdı.
 

Uranos

Müdavim
Katılım
11 Nisan 2012
Mesajlar
3,845
Reaksiyon puanı
15
Puanları
0
Açıklmaya bakarmısın birkaç ögrenci mide buluntası şikayeti olmuş digerleride bundan psikolojik olarak etkilenmiş yedik bizde
 

angel75

Müdavim
Emektar
Katılım
13 Temmuz 2011
Mesajlar
5,272
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Açıklmaya bakarmısın birkaç ögrenci mide buluntası şikayeti olmuş digerleride bundan psikolojik olarak etkilenmiş yedik bizde

diğer illerdekiler de haberleri hemen duyup psikolojik etkilendiler herhalde...
 

aquess1999

Müdavim
Katılım
4 Mart 2012
Mesajlar
5,970
Reaksiyon puanı
21
Puanları
0
Olaya bak ya.İyilik mi kötülük mü belli değil.
 

grkn-g

Doçent
Katılım
30 Kasım 2011
Mesajlar
883
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
madem sütten açıldı konu hafta sonu karşılaştığım bir şeyi paylaşayım
cumartesi günü yenibosna migrosa gittik hemen kapı girişinde 4lü olarak paketlenmiş 1 litrelik pınar süt 3 liraya satılıyordu kapmanya varmış şaşırdım allah allah diyorum bu nası bir kampanya neredeyse 1 lt si okadar paraya satılan süt nasıl olurda 4 litresi 3 lira olur önce bir sevindim bir sevindim oh dedim sütü ucuza kapatıcaz son anda tam sepete atarken aklıma geldi dedim olmaz herhalde ama alışkanlık olmuş yalandan bir son kullanma tarihine bakayım dedim tarihi geçmemiştir yani öyle birşeyle karşılaşma ihtimalim olmağına kesin eminim gerçi allah var yanılmadım tarihi geçmemişti sütlerin ama şöyle bir tarih vardı sütlerin üzerinde son kullanma tarihi olarak 05.2012 hafta sonu hala 04.2012 olduğu için hala son kullanma tarihi gelmemişti migrosu tekrar kutladım teşekkür ettim son kullanma tarihi geçen hiç bir ürünü bulundurmağı için demem o ki bu memlekette kimse kimseye bu saatten sonra bedava birşey vermez bugün okullarda çocuklarınıza süt dağıtılıyorsa bunun içinde ya birşeyşer vardır yada böyle bayat ellerinde kalmış sütleri dayarlar hepimize
 

muratteas

Müdavim
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
9,578
Reaksiyon puanı
96
Puanları
48
Bülent Arıncın açıklamaları tam komediydi zaten.
 

-Hewal-

Müdavim
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Bizimkilerde alıyor aslında alıp tahlil ettirmek lazım ne kadar sağlıklı neler katmışlar bir bakmak lazım.
 

orcnd

Müdavim
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
63
cnn türk'de bir yetkili açıklama yaptı. dağıtılan sütler uht denilen 6 ay ömürlü sütlermiş. ancak paket açıldıkdan sonra yarım saat içinde tüketilmesi gerekliymiş.

labaratuar incelemelerinin sonucunu ve yapacakları açıklamayı çok merak ediyorum. böyle bir saçmalığın sorumlusu derhal cezalandırılmalı
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
Süt şekerine alerjisi var deniliyor o zehirlenenlerinde zaten kendi yoğurtlarına siyah demezler alıştık artık ben yaparsam

sorun yok muhalif yaparsa provakatör...
 

Brix

Asistan
Katılım
16 Ekim 2010
Mesajlar
208
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
Neden şaşırmadım acaba ?
 

Jibbs

Doçent
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
604
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Vede herkez bir birine atıyo topu
allahım ya o kadar gün stü bekletirsen tabi bozulur
Acil sifalar versin evlat ve kardeşlerimize
 

grkn-g

Doçent
Katılım
30 Kasım 2011
Mesajlar
883
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
içmesini bilmiyorlarsa içmesinler kardeşim şişede durduğu gibi durmuyor bu melet :D
 

Ozgurky

Müdavim
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Süte alerjisi olan ne kadar çok öğrenci varmış Türkiye'de.
 

Erdem-FB

Müdavim
Katılım
25 Ağustos 2009
Mesajlar
5,746
Reaksiyon puanı
28
Puanları
38
Psikolojik olarak etkilenme açıklanması bu hükümetin ne kadar ucuz olduğunu bana yine anımsattı. Kaç aylık o sütler ?? utanmadılar mı hiç.
 

-Beneficence-

Müdavim
Katılım
10 Ocak 2012
Mesajlar
7,861
Reaksiyon puanı
31
Puanları
48
cnn türk'de bir yetkili açıklama yaptı. dağıtılan sütler uht denilen 6 ay ömürlü sütlermiş. ancak paket açıldıkdan sonra yarım saat içinde tüketilmesi gerekliymiş.

labaratuar incelemelerinin sonucunu ve yapacakları açıklamayı çok merak ediyorum. böyle bir saçmalığın sorumlusu derhal cezalandırılmalı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Hamamcı, okul sütünden zehirlenme iddialarına ilişkin, ''Aslında bu olay zehirlenme değil, laktozun sindirilememesinden dolayı oluşan bir rahatsızlık'' dedi.
Haber 7

Açıklama bu yönde lakin doğru olup olmadığı tartışılır.
 

mc_scrubs

Öğrenci
Katılım
2 Mayıs 2012
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bence çok güzel bir uygulama ben çocukken içmek isteyipte bulamadığım birşeydi bu yüzden çok sevindirici bir ilerleme herkes olumsuz iktidardaki hükümetin yaptığı hatadan bahsediyor yok kaç aylık yok bozuk süt ya bir düşünseniz acaba 7 milyon küsür çocuğa 200ml süt günlük üretim sağlamak acaba hiç yoktan var edilen bir pazar söz konusu günlük 1500 ton süt ve hepsi steril paketlenmiş olması gerekiyor bu hiçte kolay birşey değil.(Ve bu uygulama sürecinde yapılan hatalar-eksikler düzeltilecek ki 10-15 ilde deneniyor)

Biraz abartılı yaklaşılıyor konuya sonuçta çocukların önüne çıkarılacak biraz zaman tanınsa sonuçta rahatsızlananlar çocuklardan biri yapılan röportajda okulda midem ağrıyordu-bulanmıştı hastaneye geldik geçti diyor.

Peki psikolojik etkilenmeyede siz hiç karşılaştınız mı başım ağrıyor,karnım acıktı diyen veya bir yeri kaşınan biri onu gördüğünde oda aynı şekilde etkilenmez mi bir de bunu düşünün ve bunlar çocuk.
 

ashabulyemin

Müdavim
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
3,389
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
En sevmediğim şey güzel olmayan filmi tekrar seyretmek.Bizim çocukluğumuzda amerikan süttozu verilirdi şimdi ise buzuk süt.Birileri devlet eliyle kurtarılmaya çalışılıyor üretiicinin 4-5 litre süt parası karşılığı satılan 2-2,5 tl lik sütler elde kalıyor millet aşırı zenginlikten ekmek bile bulamayıp pasta yiyiyor.Tabi çocuklarınada kutusu 2,5 tl den süt içiriyor şimdi vakti geçmiş sütler çocuklara verilecek daha önce fındık ve diğer verilenlerde öyleydi.
Bu olay milleti kandırmayı aşmış milletle alay edilmekte birilerinin çöpe dökmesi gereken sütler çöp zannıyla çocuklarımıza verilmektedir
kınıyorum
 

ashabulyemin

Müdavim
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
3,389
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
http://www.haber365.com/Haber/Hukumetten_Sutle_Ilgili_Ilk_Aciklama/
Lütfen yorumuma eklermisiniz ben yorumda alay ediliyor demiştim daha kötüsü aşağılanma var
Hükümet'ten Sütle İlgili İlk Açıklama
Süt projesinde çocukların zehirlendiği iddialarının araştırıldığını söyleyen Milli Eğitim Bakan Ömer Dinçer, "İlk bulgulara göre zehirlenme değil, süte karşı hassasiyet olabilir" dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise "Çocuklar ilk kez içtikleri için ya da aşırı doz nedeniyle rahatsızlanmış olabilir" dedi.


''Okul Sütü Projesi'' kapsamında, okul öncesi ve ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıflarda okuyan öğrencilere verilmek üzere okullara gönderilen sütler bugün öğrencilere dağıtılmaya başlandı.

Proje kapsamında 32 bin 500 okulda toplam 7 milyon 200 bin öğrenciye süt dağıtıldı.

Ancak birçok kentte dağıtılan sütlerden içen yüzlerce çocuk rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler bir zehirlenme vakası değil. Çocukların bazılarının süt içtikten sonra midesinin bulandığına dair şikayetler olunca onlar tetkike alındı, hastanelere götürüldüler'' dedi.

Dinçer, hastaneye kaldırılan çocukların sağlık durumlarının incelendiğini, ilk tespitlere göre çocukların süte karşı hassasiyet gösterdiklerinin belirlendiğini ifade etti.

ARINÇ: AŞIRI DOZDAN OLABİLİR
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tedavi altına alınan çocuklarda besin zehirlenmesi belirtisinin olmamasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Uygulama sürecinde süt tüketimini müteakip ortaya çıkacak muhtemel ''laktoz intolerans'' belirtileri ve süt alerjisi için öncelikli tedbir alındığını dile getiren Arınç, süt alerjisinin bazı kişilerde olabildiğini, ilk kez ya da aşırı dozda içildiğinde alerji belirtilerinin görülebildiğini kaydetti.
Süt alerjisine karşı ailelerden muvafakat alındığını da ifade eden Bülent Arınç, kutuların üzerinde de süte alerjisi olanların öğretmenine haber vermesi yönünde uyarı ibaresi konulduğunu aktardı.

Arınç, öğretmenlere bu çerçevede eğitim verildiğini, süt tüketiminin ve öğrencilerin sağlık durumunun takip edilmesinin sağlandığını dile getirdi.

Arınç, “Cereyan eden vakaların, sizin bahsettiğiniz, bizim de takibimizde olan konuda besin zehirlenmesi belirtileri olmadığı, aşırı gaz, karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve ishal belirtisi olduğu da ortaya çıkmıştır” dedi.
 

gs_kadir

Müdavim
Katılım
5 Ocak 2011
Mesajlar
4,263
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Hamamcı, okul sütünden zehirlenme iddialarına ilişkin, ''Aslında bu olay zehirlenme değil, laktozun sindirilememesinden dolayı oluşan bir rahatsızlık'' dedi.

Kedidir kedi
 
Üst