Su Çiçeği hastalığı nedir?

Bu konuyu okuyanlar

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,853
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,303
Puanları
113
Yaş
39
Su Çiçeği: Nedenleri, Belirtileri, Tanısı, Tedavisi, Korunma Yolları


TANIMI ve NEDENİ
Daha çok çocuklarda ortaya çıkan suçiçeği hastalığı; çok sık görülen, ağır belirtilere yol açmayan, virüs kökenli bir bulaşıcı hastalıktır. Bu hastalığı yapan virüs varicella-zoster virüsüdür. Bu virüs suçiçeği ve zona hastalıklarını yapar. Suçiçeği, bu virüsün birinci enfeksiyonu ve çocukluk çağı hastalığıdır. Zona ise daha önce suçiçeği geçirmiş olan çocukların yetişkinlik veya ihtiyarlık çağlarında ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

TANISI
Suçiçeğinin tanısı döküntülerin dikkatli incelenmesiyle hemen konabilir. Ayrıca yakın zamanda suçiçeği geçiren kişiyle temasta varsa tanı direk konabilir. Arada kalınan olgularda ise döküntülerden alınan laboratuar testleri yapılabilir.

TEDAVİSİ
Bağışıklık sistemi normal olan hastalarda tedavi olarak sadece kaşıntının ve bakteri enfeksiyonun önlenmesi için uygulanır. Kaşıntı için hafif olanlarda losyon tedavisi daha ağır olanlarda ise hap şeklinde tedavi verilir. Bunun yanında çocukların tırnakları kesilmeli ve törpülenmelidir. Bakteri enfeksiyonu gelişmesini önlemek sabunla günlük temizlik yapılmalıdır. Ateşi yüksek olan çocuklara ateş düşürücü şurup verilebilir. Bu çocuklara hiçbir şekilde aspirin verilmemelidir. Çünkü virüs enfeksiyonu geçiren çocuklara aspirin verilirse Reye sendromu ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir. Reye sendromu karaciğer yağlanmasına bağlı olarak gelişen ciddi fonksiyon kaybıdır. Bu kayıp sonucunda bilinç değişikleriyle kendini gösteren komaya kadar giden ölümcül bir durum ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi sağlam olmayan suçiçeği hastalarında antiviral tedavi uygulanır.

BULAŞMA YOLLARI
Suçiçeği hastalığı çok bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşıcılık süresi döküntüler çıkmadan 1-2 gün önce başlar. Bütün döküntüler kabuklanana kadar devam eder. Bu döküntülerle direk temasla bulaşır. Bunun dışında damlacık yolu da denilen hava yolu ile bulaşır. Yani hasta bir çocukla aynı evde yaşayan kardeşine bulaşma ihtimali çok yüksektir. Suçiçeği hastalığı kış sonu ilkbahar başı dönemde sık görülür.

KORUNMA YOLLARI
Her şeyden önemlisi suçiçeği geçiren hastalarla temas edilmemelidir. Suçiçeği geçiren çocuklar döküntülerdeki kabuklar düşene kadar okula gönderilmemelidir. Bunun dışında aktif olarak korunma için aşı yaptırılması gerekmektedir. Bu aşı şu andaki çocuklara devlet tarafından yapılan aşılar arasında yoktur. Ama önümüzdeki 2-3 sene içinde aşı takvimine girecektir. Uygulama şekli şu anda 12 aylıkken ilk doz ve ilköğretim 1. sınıfta da ikinci dozu olmak üzere 2 doz şeklinde uygulanmaktadır. Eğer 12 yaşından büyük birine aşı yapılacaksa 1 ay ara ile yine 2 doz uygulanması gerekmektedir. Eğer çocuğunuz suçiçeği olan bir çocukla bulaşıcı olduğu bir dönemde temas ettiyse ilk 72 saat içinde aşı yaptırmak onu hastalıktan koruyabilir. Bunların dışında pasif korunma yöntemi olarak Varicella-zoster immun globulin (VZIG) kullanılabilir. Bunun da yine çocuğunuzun hasta biriyle temasından sonraki ilk 96 saatte uygulanması koruyucu olmaktadır.

kaynak
 

sagliksever

Öğrenci
Katılım
18 Nisan 2016
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
34
Su çiçeği aşısı olması uygun olanlar:
1) Suçiçeği hastalığını geçirmemiş olanlar,
2) 15. aydan sonra tüm çocuklar
3) Kreş ve okul zamanında olan çocuklar,
4) Akut lösemisi ve bağışıklık yetmezliği olanlar,
5) Kronik rahatsızlığı olanlar,
6) Organ nakli olması planlanan hastalar,
7) Sağlık, kreş ve okul personelleri,
8) Adölesan ve yetişkinlik dönemine kadar aşı olmayanlar,
9) Hamile kalmayı planlayan kadınlar aşı yaptırmalıdır.
 
Katılım
8 Kasım 2016
Mesajlar
39
Reaksiyon puanı
3
Puanları
8
Yaş
36
Yukarıdaki bilgiler için teşekkürler. Çok işime yaradığını söyleyebilirim. Su çiçeği hastalığı çocuklarda görülüyor. Bir süre sonra geçen ve bulaşıcı bir hastalık. Ne olursa olsun ihmal edilmemesi gereken bir hastalık. Su çiçeği hastalığının tedavisini araştırdım. Yani nasıl tedavi edilirse sorunsuz bir şekilde atlatılır bu hastalık. Bilgihanem.com sitesinin bu içeriğinde buldum. Okumanızı öneririm arkadaşlar.
 

demirdmr

Asistan
Katılım
28 Şubat 2017
Mesajlar
128
Reaksiyon puanı
21
Puanları
18
Yaş
34
Varicella zoster isimli virüsten dolayı vücutta gelişen su çiçeği, bulaşıcı hastalıklararasında sonuçları korkutucu olmayan bir hastalıktır. Aşı ile korunması mümkün olan bir hastalık olmasından dolayı Sağlık Bakanlığının bebeklere uyguladığı aşı takviminde su çiçeği önemli bir yere sahiptir. İçi su dolu olan döküntü ve kabarcıklarçocukların halsiz ve yorgun düşmelerine neden olur.

Diğer yandan yüksek ateş ve burun akıntısı en önemli belirtiler arasındadır. Su çiçeği tedavisi çok fazla müdahale gerektirmeyen bir sağlık sorunudur. Tedaviye harfiyen uyulup, özen gösterildiğinde ise yaklaşık bir hafta içinde tüm belirtilerin kaybolduğu bir hastalıktır. Bu sebeple sadece hastalığın neden olduğu ağrı ve kaşıntıyı azaltmak adına ağrı kesici ve krem losyonlar verilmektedir. Su çiçeği tedavisini buradan öğrenebilirsiniz.
 
Üst