Bu konuyu okuyanlar

muhammet torun

Öğrenci
Katılım
28 Şubat 2017
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
55
Merhaba arkadaşlar,

Solar enerji ve sektörleri ile ilgili kısa bilgi vereceğim.

Solar güneş enerji sistemleri
( fotovoltaik ) güneş ışınlarını (fotonları) elektrik enerjisine çeviren bir teknolojidir.
Solar enerji akülü (off-grid) ve aküsüz ( off-grid) sistemler olarak iki grupta incelenebilir.

Off-Grid Solar Enerji Sistemleri


Off-grid sistemler şebekeden bağımsız bataryalara depolanabilir enerji sistemlerdir. Elektriğin olamadığı yer yerde DC veya AC enerji sağlanabilir. Örneğin bir dağ evinde elektrik yok. Bu evin içerisindeki TV, lamba, buzdolabı gibi günlük zorunlu cihazları çalıştırabilirsiniz. Hatta bulaşık, çamaşır makinesi bile çalıştırabilirsiniz.
Dağ evleri, mandıra, yangın kuleleri gibi elektriğin zorunlu olduğu yerde güneşten elektrik üretimi yapabilirsiniz. Solar

On-Grid Solar Enerji Sistemleri

On-Grid sistemler şebekeye bağlı sistemlerdir. Batarya bulunmaz. Direk olarak 220/380VAC veya orta-yüksek gerilim hatlarına sekronizasyon yapılabilir. Şuan lisanslı ve lisanssız olarak projelendirilebilir. Kısaca lisanssız üretimde maksimum 1000kW/Saat olarak üretim yapabilirsiniz. Araziniz marjinal ve ÇED raporu alınabilir olaması gerek. Aynı zamanda bağlantı yapılacak hattın kapasitesi ve başka bir santrale bağlı olup olmadığı önemli. Şahıslar veya şirketler başvurabilir. Genel başvuru ve kurallar o ile bağlı dağıtım şirketine göre değişiklik gösterebilir. Lisanlı üretimlerde sınır yoktur. Enerji şirketleri tarafından kurulabilen dev yatırımlar ile ortaya çıkabilir. Prosedürleri çok maliyetlidir. Ayrıca iletim hatlarına direk bağlantı gerekir.

Güneş Enerjili Aydınlatma Direkleri

Park, bahçe, yol gibi aydınlatmalar için kullanılır. 3 metre ve 5 metre dekoratif direkler, daldırma galvaniz tedaş tipi poligon direklere projeli uygulanır. Aydınlatma armatürleri istenilen watt değerine göre yapılabilir. Solar aydınlatma direkleri mevcut direklere veya sıfır imalatlarda uygulanabilir.

Güneş Enerjili Su Pompaları

Güneş enerjili su pompaları şebekeden bağımsız yani elektrik olamadan çalışan sistemlerdir. Bu tür sistemlerde akü kullanılabilir, ancak hem maliyet hemde projenin rantabıl değeri açısından biz uygun bulmuyoruz. Aküler jel dahi olsa bu tür sistemlerde 2-3 yıldan fazla verim alınamamaktadır. Fakat bu sistemlerde elektrik bağlantısı yapılabilmektedir. Mevcut pompaları çalıştırabiliriz. Genellikle mevcut pompaları çalıştırmak için siemens marka su pompa kontrol cihazlarını kullanılmaktadır. Başka bir sistemde lorentz marka pompalar. Lorentz pompa ve kontrol cihazları dahil olarak paket satılır. Lorentz dünyanın neredeyse tamamında kullanılmaktadır. Lorentz compass yazılımı ile ülke/il/ilçe ve istenilen ton/saat, kuyu deriğinliği, hortum uzunluğu gibi bilgileri tanımlayarak otomatik proje çıkartılabilir. Panellerin sayısı, bağlantı şekli, açısı, sürücü ve motor serilerini otomatik hesaplar. Lorentz şebeke enerjisi ile bağlantılı çalışabilir.

Umarım faydalı olmuştur.
Merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.





 

fatihunal34

Öğrenci
Katılım
1 Haziran 2019
Mesajlar
12
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba açıklamanız için teşekkürler sayın Torun,

Solar enerji akülü (off-grid) ve aküsüz ( on-grid) sistemler olarak iki grupta incelenebilir. Olarak yazmanız gerekecekti sanırım, ufak bir kelime hatası olmuş, teşekkürler.
 
Üst