Şevval Orucu

Bu konuyu okuyanlar

Nikmikyok

Asistan
Katılım
7 Kasım 2008
Mesajlar
231
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
[h=2]Şevval Orucu[/h]
Ramazan-ı Şerif'ten sonraki Şevval ayında oruç tutmak öteden beri sevimli bir adet olarak gelmiştir.

Bir ay boyunca oruca alışmış olan insanlar, şevval ayında da altı gün oruç tutmaya büyük bir ilgi göstermiş, hatta teravih gibi sıcak bir ilgiyle şevval ayı orucunu sürdüre gelmişlerdir... Elbette bu sıcak ilgi sebepsiz değildir. Nitekim Efendimiz (sas) Hazretleri, şevval ayı orucunun bir sene oruç tutmuş gibi sevaba vesile olacağını duyurmuş, bu yüzden de bir ay Ramazan orucu tutanlar, şevvalde altı gün oruç tutmakla bütün seneyi oruçlu geçirmiş olma sevabını kaçırmak istememişlerdir. Bu konudaki hadisi ve yorumunu şöyle ifade edebiliriz:
Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevvâl ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur!."(Riyazü's-Salihin, C.2,S.510,2.)

92785241206811416236.jpg


Şevval Orucunun önemini belirtmek istedim zaten forumdada bu konu mevcut değildi. İnşaAllah faydalanan arkadaşlar olur :)

 

elif_83

Öğrenci
Katılım
21 Mayıs 2019
Mesajlar
13
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
41
Şevval Orucunun hükmü

Şevval ayında altı gün oruç tutmanın müstehap olmasının hükmü Peygamberimiz’in (sav) hadisi şerifinden gelmektedir.
“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Tirmizi)
Bu şevval oruçlarının 6 gün olmasının sebebi hadisi şerifte belirtildiği içindir. Bundan dolayı bu oruçlara altı gün orucu da denmektedir. Şevval orucu peş peşe altı gün tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilmektedir. Şevval ayı orucuna niyet ederken, şevval ayı orucu niyetliyle niyet etmeniz gerekir.
 
Üst