Rus insansı robot FEDOR, UUİ'ye başarıyla kenetlendi!

Bu konuyu okuyanlar

Akkara

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,005
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,363
Puanları
113
Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) birinci kenetlenme denemesinde başarısız olan Rus insansı robot FEDOR, ikinci denemesinde başarılı oldu. FEDOR'un geçen hafta Soyuz MS-14 uzay aracı ile, yerel saatle 03:38'de Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılan ancak Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) zamanında ulaşamadığı için kenetlenemeyen insansı robot FEDOR, ikinci denemesinde kenetlenme işlemini tamamladı.

Konuyla ilgili yorum yapan bir NASA TV sunucusu, "Kontakt onaylandı, kenetlenme onaylandı" açıklamasında bulundu.





Kozmonotların hareketlerinin yanı sıra Dünya’dan uzaktan kumanda ile davranışları kopyalayabilen insansı robot FEDOR, 1.80 metre uzunluğunda ve 160 kilogram ağırlığında, ayrıca şişe açmak gibi geliştirdiği yeni özelliklerinin paylaşıldığı bir Instagram ve Twitter hesabı da var. UUİ’de de çok düşük yerçekimli ortamda el becerileri test edilecek. Robotun Dünya’ya dönüşü ise 7 Eylül olarak planlanıyor.

Rusya, gelecekte robotlara uzay yürüyüşü gibi karmaşık ve tehlikeli görevler de vermeyi planlıyor.

Daha önce ABD ve Japonya da uzaya robotlar göndermişlerdi.



Roscosmos yetkilisi Aleksandr Bloşenko, fırlatma öncesinde FEDOR’un elektrik kablolarını bağlayıp keseceğini, tornavida ve yangın söndürücü gibi aletleri kullanacağını söylemişti. Bloşenko’ya göre, bu tür insansı robotlar gelecekte uzay yürüyüşü gibi tehlikeli görevleri gerçekleştirecek.


kaynaklar: sputniknews, bbc (Türkçe)


Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=6gsrq8r_iG0

Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=Az_qrXQzYOA
 
Üst