RF

Bu konuyu okuyanlar

eminsdrain

Öğrenci
Katılım
8 Ocak 2007
Mesajlar
70
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
arkadaşlar RF hakkında bilgisi olan var mı? varsa beni bir aydınlatsın eger mümkünse anlaşılır bir şekilde olursa çok sevinirim:) RF nasıl çalışır,çalışma mantığı nedri bilen varsa çok iyi olur başıma bela oldu :) şimdiden teşekküürler...
 

pesimist

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Eylül 2005
Mesajlar
18,590
Reaksiyon puanı
2,007
Puanları
113
Yaş
40
RF Sistem Nedir ?

Radyo frekanslı sistemler, veri toplanan yerin değişken ve ana bilgisayardan uzak olduğu durumlar için ideal çözümü oluşturmaktadırlar. RF sistemler sahadan gerçek zamanlı (real-time) işlem yapabilme olanağı yarattığından dolayı özellikle depolama, sipariş toplama, yükleme, boşaltma gibi lojistik uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. RF sistemler ile operasyonel verimlilik artarken, çalışanların kontrolü ve yönetimi son derece kolaylaşır. Yanısıra, işi kağıt ve formlar yardımıyla yürütmeye gerek kalmaz.

Kısaca “RF” kısaltması ile anılan radyo frekanslı veri iletimi teknolojisi, RFID (2) teknolojisi ile karışmaması için önceleri RFDC (3) kısaltması ile anılmaktaydı. IEEE (4) tarafından 1997 yılında 2 Mbps ve ardından 1999 yılında 11 Mbps hızlarındaki standartların ortaya konulmasıyla birlikte bu alanda ürün geliştiren firmalar arasındaki rekabet hızlanmış, fiyatlar düşerken teknik özellikler her geçen gün biraz daha iyileşmiştir. Günümüzde endüstriyel RF sistem pazarının başlıca oyuncuları olarak Symbol, Intermec, LXE, PsionTeklogix, Datalogic, HandHeld sayılabilir

RF sistemler, taşınabilir bilgisayar terminalleri ile ana bilgisayar arasında veri iletiminde radyo dalgalarını kullanırlar. Taşınabilir aygıt olarak çoğunlukla el terminali kullanılır. Bu terminallerin ön tarafında bir lazer barkod okuyucu bulunur. Terminaller genellikle tek boyutlu (1D) barkod okuyucu ile donatılmakla birlikte bazı terminallerde iki boyutlu (2D) barkod okuyucu veya barkod okuyucu yerine RFID etiket okuyucu da yer alabilmektedir. Su geçirmeyen klavye, esnek yüzeye sahip LCD ekran ve tetik mekanizması aygıtın diğer ana parçalarını oluştururlar. Karanlık ortamlarda daha rahat çalışabilmek için ekranlarda arkadan ışıklandırma (backlight) seçeneği yer alır. El terminalleri genellikle bir metre yüksekten düşmeye karşı dayanıklı bir gövdeye sahiptirler.

Forkliftler için özel olarak tasarlanmış büyük ekranlı ve aracın üzerine monte edilen RF terminaller depolarda ve limanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Forklift tipi RF terminaller enerjilerini aracın aküsünden sağladığından dolayı şarj edilmelerine gerek yoktur, ancak terminali forkliftten uzak noktalarda kullanamama gibi bir dezavantaj bulunmaktadır. Kargo ve bezneri uygulamalarda ise çalışanın iki elinin boş olması arzu edildiğinden dolayı giyilebilir (wearable) RF terminaller daha kullanışlı olmaktadır. Bu tür terminallerin ana ünitesi bir saat gibi bileğe takılırken, okuyucu kafa ise bir yüzük gibi parmağa geçirilir.

RF terminallerde işletim sistemi olarak DOS, Windows CE veya PalmOS yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı RF terminaller ile VoIP (5) teknolojisi kullanılarak ses iletimi de yapılabilmektedir. Bu sayede birbirini göremeyen kullanıcılar ayrıca bir telsize gereksinim duymadan sesle haberleşebilmektedirler. RF sistemlerde sesin bir başka kullanım biçimi de ses tanıma teknolojisinden yararlanmak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu teknoloji henüz çok gelişmiş olmamasına karşın terminale ses ile komut verilebilmesini sağlamaktadır.

Sistem altyapısı, bir kontrol birimi ile gereksinime göre sayısı değişen antenden (erişim noktası – access point) oluşur. (Şekil 5). Antenler yardımıyla operasyon yürütülecek alanda (ör. depo, liman, koteyner sahası vs.) kapsama alanı yaratılır.Taşınabilir RF terminaller bu kapsama alanı içerisindeyken sinyali en güçlü olan antenle radyo dalgaları yardımıyla bağlantı kurarlar. Kapsama alanı yaratılırken ortamdaki birtakım bozucu etkenler (duvar, metal bölmeler, raf vs.) radyo sinyallerini zayıflattığından iletişim mesafesini düşürmekte ve iletişim kurulamayan ölü bölgelere neden olmaktadırlar. Örneğin cam malzeme enerjinin çok azını yutup kalanını geçirirken, ıslak kağıt hemen tümünü yutmaktadır. Metaller sinyalleri yansıtırken duvarlar ise bir kısmını yutmakta, bir kısmını yansıtmakta, bir kısmını da geçirmektedir. Kapsama alanının en az anten ile en etkin biçimde oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle antenlerin sayısını ve yerlerini belirlemek çok önemlidir. Anten yerleşim yerleri kabaca tahmin edilip, deneme-yanılma yöntemi ile de belirlenebilir. Ancak, zaman ve emek tasarrufu sağlamak açısından konunun uzmanı firmalar tarafından bir saha çalışması (site survey) yapılmasında büyük yarar vardır.
RF Sistemlerin Lojistikteki Kullanım Alanları

RF sistemler ile lojistik alanında katma değeri oldukça yüksek uygulamalar geliştirilebilmektedir. Depo yönetimi, liman yönetimi, üretim, taşımacılık ilk akla gelen lojistik uygulamalarıdır.
Depolarda RF Uygulamaları

Depoya gelen ürünlerin mal kabul işlemi, RF terminaller ile palet veya koli barkodu okutularak yapılır. Ürünlerin depo yönetim sistemi tarafından belirlenen en uygun adrese yerleştirilmesi sırasında da teyit amacıyla palet ve adres barkodu RF terminali ile okutulur. Sistem, doğru adrese konulmuş palet için yerleştirme onayı verir, adres yanlışsa veya dolu ise RF terminal yardımıyla sisteme hata kodu girilir. Ürünlerin sevkiyatı sırasında da depo yönetim sisteminin yarattığı toplama emirleri depo içerisindeki RF terminallere dağıtılır. İş emirlerinin dağıtımında ihtiyaca göre çok değişik toplama algoritmaları kullanılabilir (bir siparişi toplama, bir müşteriya ait bekleyen bütün siparişleri toplama, bütün siparişlerdeki aynı ürünü toplama vs.). Depoların sayımı RF terminaller ile hem hızlı hem de en az hata ile yürütülür. Bunların dışında paletleme, palet birleştirme, palet bozma, takım yapma gibi işlemler de RF terminaller ile on-line olarak yapılır.
Üretimde RF Uygulamaları

Otomotiv ve beyaz eşya gibi çok fazla malzemenin bir araya getirilmesiyle yapılan üretimlerde RF teknolojisinden yararlanılarak üretimin hızı ve kalite düzeyi artırılabilir. Özellikle tam zamanında (just in time - JIT) üretim yapılan işletmelerde zamana karşı yarışıldığından dolayı, RF teknolojisi oldukça önemli hale gelmektedir. Üretimde RF’in en etkin kullanm alanlarından birisi de kalite kontroldür. Düzeltilmesi gereken bir sorun tespit edildiğinde bu bilgi konuyla ilgili bölüm veya kişilere RF terminal ile anında iletilebilir. Bu sayede ön hazırlıklar hızlı bir şekilde yapılarak hatalar çok kısa sürede düzeltilebilir. RF sistemler ile veriler işlem anında toplanabildiğinden üretimde çalışan personelin performans takibi de yapılabilir.
Limanlarda RF Uygulamaları

Limanlarda yapılan RF uygulamaları çok kısa sürelerde yatırımı amorti edebilmektedir. Sözgelimi, limanlarda kağıtlarla yapılan konteyner elleçleme işlemleri RF sistemler yardımıyla daha hızlı ve hatasız biçimde yapılabilmektedir. Gemi yükleme ve boşaltma işlemleri merkez bilsayar tarafından planlanıp operasyonu yürüten elemanların RF terminallerine iletilirler. Uygun bir liman yönetim yazılımıyla liman sahasındaki yükleme araçlarına, o anki durumuna en uygun iş emri verilebilir. Böylelikle araçların boş geçirdiği zaman en aza indirilirken yakıt ve emekten en üst düzeyde ekonomi sağlanmış olur.
Kablosuz İletişim Standartları

802.11 kodu ile anılan standart, IEEE tarafından kablosuz LAN sistemleri için geliştirilmiş olan bir dizi spesifikasyondan oluşur. 802.11 bir istemci ile baz istasyon veya iki istemci arasındaki kablosuz arayüzün yapısını belirler. IEEE tarafından ilk olarak 1997 yılında kabul edilen ve sürekli geliştirilen 802.11 spesifikasyonu farklı alt spesifikasyonlardan oluşmaktadır;

802.11 : 2.4 GHz bandında frekans atlamalı yaygın spektrum (frequency hopping spread spectrum - FHSS) veya direkt ardışık yaygın spektrum (direct sequence spread spectrum - DSSS) teknolojisini kullanarak 1 veya 2 Mbps hızında kablosuz iletişim sağlar.

802.11a : 802.11 standardına ek olarak ABD için geliştirilen bu standart 5 GHz bandında ortogonal frekans bölünmeli çoğullama (orthogonal frequency division multiplexing) 54 Mbps hızında kablosuz iletişim sağlar.

802.11b : Yaygın olarak Wi-Fi (Wireless Fidelity) olarak da anılan bu spesifikasyon 2.4 GHz bandında 11 Mbps hızında kablosuz iletişim sağlar. 1999 yılında Ethernet standardına alternatif olarak geliştirilen 802.11b standardı yalnızca DSSS teknolojisini kullanır.

802.11g : 2.4 GHz bandında 54 Mbps ve üzerinde kablosuz iletişim hızı sağlayan dünya çapında geçerliliğe sahip standarttır.


(1) WLAN : Wireless Local Area Network
(2) RFID : Radio Frequency IDentification , RFID teknolojisi hakkında daha fazla bilgi için 3D Lojistik dergisinin 20. sayısına bakınız.
(3) RFDC : Radio Frequency Data Communication
(4) IEEE : Institute of Electrical and Electronic Engineering
(5) VoIP : Voice Over IP – IP üzerinden ses iletimini sağlayan teknoloji

http://www.sistek.com.tr/html/rfsistem.htm
 

eminsdrain

Öğrenci
Katılım
8 Ocak 2007
Mesajlar
70
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
hocam çok sağol teşekkürler ben aradım ama böyle detaylı bilgi bulamamıştım eger elinde varsa bir kaçtane site adresi filan da gönderirsen sevinirim tekrar teşekkürler..
 
Üst