Protein Tozunun Faydaları

Bu konuyu okuyanlar

/xo/

Dekan
Katılım
3 Haziran 2013
Mesajlar
6,131
Reaksiyon puanı
226
Puanları
63
Bu yazımızda sizlere protein tozunun vücut için ne kadar yararlı olduğundan bahsedeceğiz. Yapılan onlarca araştırma sonucu göstermiştir ki, egzersizden önce ve sonra protein alındığında, vücudun protein sentezleme hızı artmaktadır.


Protein Tozunun Beş Faydası

Fitness hedeflerinize daha hızlı ulaşmak ve günlük beslenme rutininize sınıf atlatmak istediğinizde supplement seçenekleri sonsuzmuş gibi görünür. Ama sizin için en doğru besin desteğini seçmeden önce temel ihtiyacınız olan protein tozlarına bir göz atmanızda yarar var.

Spor yapmaya başladığınızda diyetinizi değiştirmek ve besin destekleri kullanmaya başlamak ilk başta zor gelebilir. Piyasada kaslarınızın gelişmesini ya da yağ yakmayı vaad eden yüzlerce ürün bulunuyor. Bu kadar çok ürün gerçekten işe yarıyor olsa da kafanızı karıştırabilir. Supplement dünyası ile tanışmadan önce size tavsiyemiz, kaliteli bir protein tozu satın almanız ve işe temelinden başlamanız.

Düzenli olarak spor yapan biri de protein desteklerinin faydasını görecektir. Protein tozları ile ilgili tek sıkıntı tatlarının güzel olmamasıydı ama artık bu sorun da yavaş yavaş tarihe karışıyor. Günümüzde pek çok markanın üretmiş olduğu çikolatalı, çilekli, vanilyalı ve hatta kurabiye aromalı leziz protein tozları ile tıpkı bir milkshake içer gibi keyifle protein tozunuzu tüketebilirsiniz.

Tat sorunu çözülmüş olduğuna göre artık neden diyetinize protein tozu eklemeniz gerektiğine gelebiliriz.

1. Protein Tozu Kas Kaybını Önlemeye Yardımcı Olur

Spor yapsanız da yapmasanız da, her gün belirli bir miktarda protein almanız gerekmektedir. Bu miktar gram olarak, spor yapanlar için kilosunun iki katı, yapmayanlar için ise kilosu kadardır.

Aldığınız protein ile birlikte gelen amino asitler, sağlığınızı korumak için vücudunuzun çeşitli bölgelerinde farklı amaçlar için kullanılır. Proteinin belki de en önemli olan faydalarından biri de yeni kas dokusu inşa etmek ve hasar gören kasları onarmaktır.

Eğer yeteri kadar protein almazsanız, vücudunuzda yeni kas dokusu oluşmaz. Protein aynı zamanda vücudun nitrojen dengesini de sağlar (vücut geliştiriyorsanız nitrojen seviyesi artacaktır). Aldığınız protein, yağsız kırmızı kas kütlesi denilen ‘lean body mass’i kaybetmemenize yardımcı olur. Fit kalmak için gerekli olan şey de kas yapmak ve bu kas kütlesini korumak değil midir?

Zayıflamaya çalışıyor ve ekmek, makarna ve pirinç gibi karbonhidratları yemekten kaçınıyorsanız, protein ihtiyacınız artacaktır. Yeterince et, süt, yumurta, peynir, yoğurt ya da balık gibi hayvansal proteinler almıyorsanız, protein tozu bu konuda size büyük fayda sağlayacaktır.

2. Protein Tozu Egzersiz Sonrası Kas Onarımını Destekler

Sayısız araştırma sonucu göstermiştir ki, egzersizden önce ve sonra protein alındığında, vücudun protein sentezleme hızı artmaktadır. Spordan önce ve sonra içeceğiniz emilim hızı yüksek bir whey protein tozu, fitness hedeflerinize çok daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır.

Egzersizden 45 dakika önce içeceğiniz protein shake, kaslarınızı korur ve egzersiz sırasında oluşabilecek kas hasarını önler. Egzersiz bittikten sonra içeceğiniz protein tozu ise, vücudunuzdaki amino asit stoklarını destekleyerek kas onarımına yardımcı olur.

Whey proteini, vücut tarafından en iyi absorbe edilen proteinlerden biridir. Whey’in biyolojik değeri tavuk ve balıktan daha yüksek olduğu için vücut tarafından daha iyi emilir. Ama bu whey proteininin tavuk ve balık yerine tüketilebileceği anlamına gelmemelidir. Tüm protein kaynaklarından dengeli miktarda tüketmek sağlığımız için en iyisidir.

3. Protein Tozu Kemikleri Güçlendirir

Çoğu kişi gün içinde yeteri kadar kalsiyum almaz. Kimse süt ürünleri tüketmek zorunda değildir elbette ama ne var ki güçlü kemiklere sahip olmak ve yüksek enerji seviyenizi korumak için kalsiyuma ihtiyacınız vardır.

Kalsiyum, kasların kasılmasında önemli bir role sahiptir. Bu da ne yazık ki şu demek oluyor; eğer kalsiyum seviyeniz düşükse, elde etmeye çalıştığınız kaslara sahip olma şansınız neredeyse yok.

Neyse ki bir ölçü protein tozu, günlük almanız gereken kalsiyum miktarının %20’sini karşılıyor. Eğer egzersiz öncesi ve sonrası protein shake içiyorsanız, günlük kalsiyum ihtiyacınızın neredeyse yarısını alıyorsunuz demektir.

4. Protein Tozu Vejetaryenler İçin Protein Desteği Sağlar

Şu bir gerçek ki, vejetaryenlerin günlük protein ihtiyaçlarını karşılamaları et yiyenlerden daha zordur. Sadece bakliyat, kuruyemiş ve sebzelerden alınan bitkisel proteinler, vücudun ihtiyacı olan proteinlerin tamamını karşılayamaz.

İşte burada devreye protein tozu giriyor. Piyasada vejetaryenlere ve veganlara yönelik soya proteini tozu, yumurta akı tozu, vegan protein tozu ve hatta pirinç proteini tozu bulunmaktadır. Bu ürünler protein gereksinimlerinizi karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Eğer spor yapan bir vejetaryenseniz ve günlük protein alımınızı kontrol etmiyorsanız, egzersiz hedeflerinize ulaşmakta sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Severek kullanabileceğiniz bir protein tozuna yatırım yaparak aslında kaslarınıza yatırım yapmış olursunuz.

İster laktoz intoleransınız olsun, ister vejetaryen ya da vegan olun, yüksek kaliteli bir protein kaynağı arıyorsanız, soya proteini de mutlaka seçenekleriniz arasında olmalı.

5. Protein Tozu Öğünlerinizi Planlamanıza Yardım Eder

Harcadığınız her dakikaya değse de, yeterli protein aldığınızdan emin olmak için her gün ne yiyeceğinizi düşünmek, oldukça zaman alan bir uğraştır. Yine de her gün en az 5-6 öğünü planlayacak zamanı olmayan ve bu yüzden fast-food ve hazır gıdalara yönelen pek çok kişi var.

Bu herkesin anlayabileceği bir durum; sağlıklı ve evde pişirilen yemekler hazırlamak zaman ve emek istiyor. Hafta sonu birkaç günlük yemek pişirseniz bile, dışarıda hızlıca atıştırmak zorunda kalacağınız durumlar olabiliyor.

Peki çözüm nedir? Tabi ki protein tozu. 1 adet muz, 1 bardak yağsız süt ve bir kaşık fıstık ezmesi ile birlikte blender’da karıştıracağınız protein shake’i hazırlamak sadece 2 dakikanızı alacaktır. Eğer hemen tüketemeyecekseniz bile buzdolabında birkaç saat beklemesinde sakınca yoktur. Ara öğünlerinizi önceden hazırlayarak zaman kazanabilirsiniz ve böylece sağlıksız atıştırmalardan uzak durmuş olursunuz.

Kendi hazırladığınız protein shake ile karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağlar bakımından dengeli bir öğün elde etmiş ve aynı zamanda günlük kalori alımınızı da kontrol altında tutmuş olursunuz. Eğer ara öğün saatinde evde değilseniz, 1 ölçü protein tozu, 1/3 su bardağı yulaf ezmesi ve 1-2 su bardağı su ile shaker’da karıştıracağınız protein karışımınız, sizi bir süreliğine idare edecektir. Tabi bu malzemeleri çantanızda ya da arabanızda hazır bulundurmanız gerekebilir.

SUPLEMENTLER
 

Jubei

Profesör
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
1,430
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
477
Puanları
83
Birde şöyle bir şey var buna da dikkat etmek gerekir.


Protein Tozunun Zararları ve Olası Yan Etkileri

Protein tozları kas gücünü ve görüntüsünü geliştirmek, böylece performanslarını artırmak isteyen insanların en çok tercih ettiği ürün hâline geldi. Egzersiz yaparken diyetlerini protein tozlarıyla zenginleştirenler gerçekten de gözle görülür bir iyileşme sağlıyor. Ama birçok insan ne kadar fazla protein tüketirse o kadar iyi olacağını düşünerek yüksek miktarda protein takviyesi yapıyor. Fakat, bu düşüncenin sonuçları ve sağlığa olan zararları dikkate alındığında gerçeklik payı yoktur. Protein tozları birçok ciddi probleme neden olabilir.


Herhangi bir protein tozunu almadan önce vücut için ne kadar protein gerektiği ve ne kadarının güvenli olduğunu bilmek için her zaman doktora danışmak çok önemlidir. Kas geliştirmek için ve bu tozların negatif etkilerine maruz kalmamak için protein tozlarını az ve ölçülü bir şekilde kullanınız. Aşağıda protein tozu kullanmanın yan etkileri ve zararları 9 başlık altında verilmiştir.

1. Kemiklerin Zayıflaması
Osteoporoz (kemik erimesi) yüksek protein tüketiminin bir sonucudur. Çünkü protein tozlarındaki yüksek miktardaki protein kanın daha da asidik hale gelmesine neden olur. Kandaki asit düzeyini nötralize etmek için vücut kalsiyumu kemiklerden atmaya çalışır. Kalsiyumun kemiklerden atılmasıyla kemikler zayıflar ve kemiklerde kırılma ve sakatlıklar görülür. Osteoporoz şikayeti olan insanlar kırılmalar ve sırt ağrılarını da içeren birçok sorunla karşı karşıyadır.

2. Keton Birikimi
Protein tozlarında bulunan yüksek orandaki proteini tüketirken özellikle düşük karbonhidratlı bir diyetiniz varsa keton birikimiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü, çok fazla miktarda proteinle beraber az miktarda karbonhidrat alınırsa vücut depolanmış yağları enerji üretmek içinkullanmaya başlar. Bu, karaciğer ve böbrek gibi hayati organların üzerinde inanılmaz bir baskı oluşturur. Bu aynı zamanda vücudun enerji metabolizmasıyla oynamak ve bozmak anlamına gelir.

3. Böbrek Yetmezliği ve Böbrek Taşları
Aşırı miktarda protein tozu tüketmek böbrek hasarlarına da neden olabilmektedir. Bunun neden, böbreğin protein miktarını düzenleme göreviyle ilgilidir. Protein tüketimi çok fazla olduğunda böbreğe proteini metabolize etmek için çok fazla yük biner ve bu sonuçta böbrek yetmezliğine neden olur.

Üre içeren kan, bulantı, kusma, ürenin geçiş frekansında değişiklikler gibi pek çok semptom böbrek yetmezliğine işarettir. Böbrek taşları da aşırı miktarda protein tüketiminin bir sonucudur.

Böbrek taşları böbrekteki bileşiklerin kristalleşmesi sonucu oluşur. Bu taşların ayrıca böbrekteki distal tübülleri ve üreyi böbreklerden idrar torbasına taşımakla görevli üreteri bloke ettikleri bilinmektedir.

Üreteri bloke eden taşlar şiddetli ağrılara neden olur ve zararlıdır. Bu yüzden bu zararlı yan etkiden kaçınmak için protein tozu kullanımının çok sınırlı olması gereklidir.


4. Karaciğer Tahribatı
Aşırı miktarda tüketildiğinde protein tozları sık sık karaciğere negatif etki yapabilir. Protein metabolizmasında önemli rol oynadığı için karaciğere verilen zarar hayati derecede önemlidir.

Midenin üst sağ tarafında ağrı, kil renkli dışkı ve aynı zamanda sarımsı renkli göz ve cilt gibi çok sayıda belirti görülebilir. Karaciğer hasarıyla bağlantılı bu belirtilerle karşılaşırsanız doktorunuza başvurmalı ve protein tozu kullanmayı bırakmalısınız.

5. Kalp Hastalıkları
Birçok araştırma yüksek proteinli diyetlerin bazen kalp rahatsızlıklarıyla sonuçlanabileceğini göstermiştir. Birçok protein katkı maddesi kardiyovasküler hastalık riskini artıran tam yağlı süt ürünleri kullanır. Bu nedenle, protein tozları kullanırken meyve, sebze, baklagiller, balık, tam buğdaylı gıdalar ve zengin omega-3 kaynağı olan zeytin yağı gibi yiyecekleri de tüketmek çok önemlidir. Protein tozlarının olumsuz etkisinden kaçınmak için, diğer besin maddelerinden mahrum kalmayın.

6. Sindirim Problemleri
En yaygın protein tozu kaynakları peynir altı suyu, kazein ve soya proteinidir. Bunlar sık sık ağrı, bulantı, sindirememe ve mide ekşimesi gibi sindirim düzensizliklerine neden olabilir. Peynir altı suyu ve kazein proteini gibi ürünler süt kaynaklıdır ve bu yüzden laktoz hazımsızlığıolanlar bunlardan tamamen kaçınmalıdır.

Yüksek miktarlı proteini düşük lif içeren bir diyetle tüketmek kabızlığa neden olabilir. Protein tozlarının neden olduğu bu kronik kabızlık uzun süre devam ederse kolon kanserine neden olabilir.

Protein tozlarından dolayı kronik kabız şikayetiniz varsa başka bir protein tozu tavsiye etmesi için başvurmak doktora başvurmak gerekir.

7. Kalori Artışı
Protein tozları kullanırken en yaygın yan etkilerden biri de aşırı kilo alımıdır. Protein tozları yaygın bir şekilde kas kütlesini artırmak için kullanılır halbuki bu yağ miktarının artışına da neden olur. Protein tozları vücut tarafından yakılmazsa, istenmeyen kilo alımına neden olabilecek yüksek miktarda kalori içermektedir.

8. İlaçların Etkisini Azaltma
Protein tozları kullanılan tıbbi ilaçlarla da etkileşime girebilmektedir. İlaçların emilimini azaltarak etkilerini azaltırlar. Kazein proteini gibi kan basıncını düzenleyici ilaçlarla tüketildiğinde yan etkileri olan protein tozlarını kullanmadan önce doktora danışmak önemlidir. Çünkü bu etkileşim kan basıncını çok fazla düşürebilir.

9. Zararlı Metaller İçerme
Birçok protein tozu üzerinde yapılan araştırmalar, her birinin minimum bir tane cıva, kadmiyum veya arsenik gibi zararlı bir madde içerdiğini göstermiştir.

Bütün vücut ve organlar bu toksik maddelerden etkilenir. Çünkü kadmiyum gibi metaller böbrekleri tahrip eder ve vücuttan atılamaz.

Dolayısıyla doktorunuzdan tavsiye almak ve kas geliştirmek için vücut için gerekli bütün besinlerden faydalanmak gereklidir.
 
Son düzenleyen moderatör:
Üst