Pasaporta 513 lira veremem

Bu konuyu okuyanlar

eSa

Dekan
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
83
Maliye Bakanlığı’nın “indirim yok” açıklamasını yaptığı pasaport harçlarının düşürülmesiyle ilgili sosyal medyada “Pasaporta 513 lira veremem” kampanyası başlatıldı.

21488148.jpg


“Pasaport para kapısı değil kimlik belgesidir” sloganının kullanıldığı kampanyaya şu ana kadar 7 bin kişi imza attı. Türkiye, dünyada en pahalı pasaport kullanan ülkeler arasında ilk sıralarda bulunuyor.


Ehliyetler için alınması planlanan 101 liralık harcın sosyal medyadaki tepkinin ardından 15 liraya düşürülmesi yeni bir kampanyanın açılmasını sağladı.


PARA DEĞİL KİMLİK


Maliye’nin “indirim çalışması yok” açıklamasına rağmen kampanyayı sürdüren “Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri” Twitter ve Facebook üzerinden her yıl yeniden değerleme oranı kapsamında arttırılan yüksek harçlara yorumlarıyla da tepki gösterdi. “Pasaporta 513 lira veremem” kampanyasına şimdiye kadar 7 binin üzerinde kullanıcı imza attı. İmzaların 10 bin kişiye ulaşmasından sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve İçişleri Bakanı Muammer Güler’e gönderilmesi planlanıyor. “Pasaport para kapısı değil bir kimlik belgesidir” sloganının kullanıldığı kampanya mektubunda ise şu mesaj yer alıyor:


MALİYETİ ALINMALI


“Ülkemizde dünyanın en yüksek pasaport defter ücreti ve harç bedeli ödenmektedir. Bu yurtdışına çıkmak isteyen her ortalama bireyin bütçesini yeniden gözden geçirmesine neden olmaktadır. Bugün yurtdışına çeşitli sebeplerden çıkmakta olan yüzbinlerce vatandaşın sırtına ek bir yük olarak binmektedir. Pasaport defter ücretinin maliyet bedeline ve pasaport harçlarının da makul bir seviyeye düşürülmesini talep ediyoruz.”


DEFTERİNE 72 LİRA


Türkiye’de pasaportlar için 72 lira defter ücreti alınıyor. Defter ve harç ücretiyle birlikte 6 aylık pasaporta 164 lira, 1 yıllık pasaporta toplam 207 lira, 2 yıllık pasaporta 292 lira, 3 yıllık pasaporta 385 lira, 4-10 yıllık pasaportlara da toplam 513 lira para ödeniyor. Pasaport harçlarına her yıl yeniden değerleme oranı kapsamında da zam yapılıyor. Ermenistan’da hiç pasaport ücreti alınmaması dikkat çekiyor. Dünya üzerinde en ucuz pasaport ise 7 lirayla Swaziland’da veriliyor. Botswana, Kenya, Gana gibi ülkeler pasaport ücreti olarak sadece 10 lira alıyor. Avrupa’da en pahalı pasaport 320 lirayla Belçika’da, en ucuz ise 46 lirayla İspanya’da veriliyor.

Kaynak
 

ReDxxLiNe

Asistan
Katılım
15 Ocak 2013
Mesajlar
186
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
TR de hangi vergi harç ucuz ki pasaport ucuz olsun.:confused1: Daha da önemlisi, daha ehemmiyetli ihtiyaçlarımız için bu imzalar toplansa daha güzel olur. Mesela Akaryakıt, bilişim vb. Selamlar.:sleep:
 

SENEFRO

Öğrenci
Katılım
20 Ağustos 2008
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
evet vergi bir çok alanda gereksiz yüksek olsa da bu konuda alınmasını doğru buluyorum.
her fırsatta gelir seviyesi yüksek olanlardan verginin de yüksek alınması gerektiğini söylüyoruz, yurt dışına herhangi bir sebeple giden insanların %80-90'ı da belli bir gelir seviyesinin üzerinde olan insanlar. onca para yurt dışına çıkmak için ayrılıyorsa bu kişi normal hayatını idame ettirebiliyor demektir. ve bu durumda yurt dışına çıkmanın lüks tüketime girdiğini kabul etmek gerekir (istisnaları ayrı tutuyorum)
 

enesx86

Asistan
Katılım
17 Mart 2010
Mesajlar
272
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Beyfendiler yurt dışında daha çok para harcamak için vergiden kaçıyor. İbiza adasına, maldivlere giderken 1000 dolar uçak parası veriyorsun pasaporta para yok !!!
 

Paramore

Dekan
Katılım
10 Eylül 2010
Mesajlar
5,179
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
Arkadaşlar ÇOK pardon ama size ne milletin yurt dışında harcayacağı paradan? Velev ki pasaporta 500 lira vermeyip onu dışarıda harcamak istiyor.. Suç mu, yanlış bir şey mi? Yurt dışına çıktınız mı bilmiyorum, tepkinize bakacak olursam çıkmamış gibi görünüyorsunuz. Ancak 500 lira, alt sınıf avrupa ülkelerine uçmak ya da konaklamak için yeterli olabiliyor ya da büyük bir kısmını karşılıyor.

Asgari ücretin çok komik bir olduğu ülkede benzine, internete (tavsip etmesem de) sigaraya verilen fahiş fiyatlara, pasaport, ehliyet gibi yaşamsal gereklilikler eklenince insanlar fakirleşiyor, yaşam standartları düşüyor ve mutsuzlaşıyor.
 

JBoND

Asistan
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
324
Reaksiyon puanı
9
Puanları
18
Devletin özelleştirmelerden sonra tek gelir kapısı vergi ve harç oldu bunu da vatandaşın ihtiyacının olduğu yerlerden çıkarıyor. Yurt dışından Türkiye'ye araçla gelmek için yeşil kart (triptik) yani trafik sigortası 1 aylık 14€ bizde 15 günlük 100€ bir de beynelminel ehliyet ve ruhsat cabası. Anladığım kadarıyla vatandaşı yurt dışına çıkıyorsa demek ki parası var mantığı güdüyorlar.
 

ahmeta

Profesör
Katılım
5 Temmuz 2009
Mesajlar
2,328
Reaksiyon puanı
36
Puanları
48
Herkes de ibizaya maldivlere gitmiyor ya? Bayram geliyor eşinle yada sevgilinle birlikte paket tatile gidecek olsan da bu kadar para vereceksin
 

SENEFRO

Öğrenci
Katılım
20 Ağustos 2008
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
konunun yurt dışına çıkmak ya da çıkmamakla bir alakası yok, ama varsa da ben 6 yıl yurt dışında öğrencilik yaptım.
birincisi senin ve diğer arkadaşların da belirttiği diğer örneklere bakarsak protesto edilmesi gereken çok daha elzem yüksek vergiler varken bu konunun protesto edilmesi gereksiz.
ikincisi daha önce de belirttiğim gibi yurt dışı lüks tüketime girer, ve bu şekilde vergilendirilmesi de normaldir.
ama mesela öğrencilik için yurt dışına gidiyorsan devlet zaten bedava veriyor pasaportu. öğrenci olduğun süre boyunca da bedava uzatıyor.
 

isveçli

Profesör
Katılım
19 Nisan 2012
Mesajlar
1,673
Reaksiyon puanı
9
Puanları
38
İsveçte pasaport 100 lira civarı.mecburen isveç pasaportu kullanıyoruz fiyatlardan dolayı:D

benzin 4 lira asgari ücret saatte 30 lira

ev kirası 1200 lira ama idare ediyoz
 
Üst